Ökölvívás: három magyar nyolcaddöntőbe jutott az Eb-n

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2022.05.24. 18:02
null
Fodor Milán (Fotó: Földi Imre)
A kedden bemutatkozó négy magyar közül hárman, Gerzsenyi István, Fehér Koppány és Fodor Milán is győzött és bejutott a nyolcaddöntőbe a Jerevánban zajló férfi ökölvívó Európa-bajnokságon, melyen Virbán Gábor egyhangú pontozással kikapott és kiesett.

A második versenynapot magyar szempontból az 54 kilogrammban szereplő Virbán Gábor kezdte, akinek a skót Matthew McHale volt az ellenfele a 16 között. A mérkőzés – a nemzetközi szövetség közvetítése alapján – nem a BHSE kispehelysúlyújának elképzelései szerint alakult. Virbán a nála fél fejjel magasabb riválisa ellen igyekezett irányítani, ám a skót az egész meccsen jól tartotta a távolságot, nem engedte közel ellenfelét, ráadásul távolról kiváló ütemben és pontosan ütött. A különbség nem volt nyomasztó a két bokszoló között, de McHale mindhárom menetben kézben tartotta a meccset, és egyhangú pontozással győzött.

Virbán búcsúja fájó lehetett a magyar szakvezetésnek, ezt követően viszont nem volt szomorúságra ok az örmény fővárosban. Előbb a nagyváltósúlyú (71 kg) Gerzsenyi István teljesítményével lehetett elégedett Bertók Róbert szövetségi kapitány. A győri sportoló hagyta riválisát, a horvát Petar Cetnicet kezdeményezni, és kontrákra rendezkedett be, amit kiválóan csinált. Ellenfelét többnyire sikerült megelőznie és kemény ütésekkel eltalálnia, s egy-két hullámvölgytől eltekintve uralta a találkozót, melyet egyhangú pontozással nyert meg.

A délutáni programot magyar részről a szupernehézsúlyú (+92 kg) Fehér Koppány zárta, aki kis túlzással a sírból hozta vissza a cseh Martin Pinc elleni meccsét. A Vasas versenyzője az egy fejjel magasabb riválisa elleni nyitó menetben nem találta a lényegesen hosszabb karú riválisa ellenszerét, hiába igyekezett, Pinc jó feltartó ütésekkel sokszor meg tudta előzni. Az első szakaszban az öt pontozóból négy a csehet látta jobbnak három perc után. A folytatásban Fehér egyre többször talált, de még mindig rendre meggyűlt a baja ellenfele megelőző ütéseivel. A bírák közül háromnál újra a cseh volt a jobb, Fehér pedig kettőnél, ugyanakkor még mindig maradt esélye, amit az utolsó szakaszban ki is használt. Ekkor már egyértelműen jobb volt ellenfelénél, amivel fordítani tudott, és 3:2-es megosztott pontozással győzött úgy, hogy két pontozónál 29:28-ra kikapott, egynél 30:26-ra, egy másiknál 29:28-ra nyert. Az ötödik bíró 28:28-ra értékelte a meccset, de összességében nála is Fehér volt a jobb.

Az esti programban a váltósúlyú (67.5 kg) Fodor Milán kiélezett csatát vívott a bolgár Venszan Kirkorovval. Az első menetben a Vasas öklözője pontatlanul bokszolt, hiába ment előre, ellenfele remekül lépett el előle és többször eltalálta. Fodor a második periódust így hátrányból kezdte, s ugyan a menet elején Kirkorov elmozgásos boksza érvényesült, az idő előrehaladtával viszont érezhetően fáradt, a magyar egyre többször találta el, a szakasz hajrájában már egyértelműen jobb volt.

Az utolsó menet előtt Fodor három pontozónál is vezetett már, viszont a győzelmet érezhetően be akarta biztosítani, ezért nagy tempót diktált a harmadik három percben, nem hagyta megpihenni Kirkorovot, rengeteget ütött, s ugyan sok volt közte pontatlan, de a pontosak láthatóan nagyon rosszul estek a bolgárnak. Kirkorovra kétszer is számolt a mérkőzésvezető, a meccs azonban végigment, Fodor pedig 4:1-es megosztott pontozással győzött.

A kilencfős magyar csapatból hétfőn Cservenka Róbert (75 kg) lépett ringbe és nyert, így Fodorékhoz hasonlóan bejutott a nyolcaddöntőbe. Bernáth Attila (51 kg), Bundovics István (57 kg), Veres Roland (60 kg) és Kovács Richárd (63.5 kg) később mutatkozik be az Eb-n.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik