Manny Pacquiaónak létfontosságú a győzelem

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.11.23. 13:50
null
A két éve nyeretlen Manny Pacquiao (balra) vasárnap Makaóban visszatér a ringbe, ellenfele Brandon Ríos lesz (Fotó: Reuters)
Így múlik el a világ dicsősége? Manny Pacquiao vasárnap Makaóban visszatér a ringbe, ellenfele Brandon Ríos. Pacman két éve nyeretlen. Ha egymás után harmadszor is kikapna, akkor...
A két éve nyeretlen Manny Pacquiao (balra) vasárnap Makaóban visszatér a ringbe, ellenfele Brandon Ríos lesz (Fotó: Reuters)
A két éve nyeretlen Manny Pacquiao (balra) vasárnap Makaóban visszatér a ringbe, ellenfele Brandon Ríos lesz (Fotó: Reuters)


Manny Pacquiao (54–5–2, 38 K. O.–T. K. O.) a legutóbbi két meccsén egyaránt kikapott. Juan Manuel Márquez tavaly brutálisan kiütötte, előtte pedig Timothy Bradleytől pontozással szenvedett vereséget. A korábban súlycsoportoktól és szervezetektől függetlenül a világ legjobbjának tartott Fülöp-szigeteki bunyós – nyolc súlycsoportban világbajnok volt – három hónapot szánt a mexikói származású amerikai Brandon Ríos (31–1–1, 23) elleni közvetlen felkészülésre, a mérkőzést váltósúlyban rendezik a WBO nemzetközi bajnoki övéért.

MINDENT A NÉZŐKÉRT – ÉS A PÉNZÉRT

„Rejt magában veszélyeket Pacquiao visszatérése, mert három egymást követő vereséggel becsukhatja maga mögött a boltot, de szinte biztos vagyok benne, hogy megoldja a feladatot" – nyilatkozta Rácz Félix az NSO-nak. A menedzser egyáltalán nem tartja elképzelhetetlennek, hogy 2015-ben Pacman és Floyd Mayweather Jr. bokszol majd egymás ellen, ehhez pedig Pacquiaót újra fel kell építeni. Elsősorban mentálisan: Márquez kiütötte, és bármennyire is vezetett előtte Pacman, lelkileg biztos nyomot hagyott benne a vereség. A kérdés az, hogy kitörölhető-e ez vagy sem?
Rácz elmondta, Ríost „erős B-kategóriás” bokszolónak tartja, nem véletlen, hogy Ázsiában rendezik a meccset, ez az összecsapás Amerikában most kevesebb érdeklődőt vonzana a helyszínen. Az más kérdés, hogy Makaóban olyan időpontban kerül sor a mérkőzésre, amely idősáv a fizetős csatornák amerikai nézőinek a legmegfelelőbb.

A Sport1 vasárnap 3.00-kor élőben közvetíti az összecsapást.

„Sokkal óvatosabb leszek, hogy elkerüljem az olyan figyelmetlenségeket, mint amely Márquez ellen végül a vesztemet okozta. Hiába vezettem a mérkőzésen, egy pillanat alatt minden megváltozott. Olyan helyzetbe kerültem, hogy tisztán kínáltam magam az ökle elé, ő pedig bevitte a végső ütést. De nem panaszkodom, mert ez benne van a bokszban. Mivel a legutóbbi két meccsem vereséggel végződött, nagy rajtam a nyomás, ezért nyernem kell Ríos ellen. Be kell bizonyítanom, hogy a régi vagyok. Vissza kell szereznem a szurkolók bizalmát. Meg vagyok győződve róla, hogy győztesen hagyom el a szorítót. A legnagyobb előnyöm vele szemben, hogy sokkal nagyobb a rutinom, mert pályafutásom során több nehéz ellenfelem volt, mint neki. A gyorsaságomra és a lábmunkámra fektettem a hangsúlyt, mindkettőre szükségem lesz, mert Ríos agresszív, verekedős bokszoló. Akciódús összecsapás lesz, az biztos, és az is, hogy nem kell majd kergetnem a kötelek között. Sőt, azt is tudom, milyen taktikával harcolok. Hasonló lesz, mint ami Ricky Hatton ellen eredményre vezetett. Mondjuk az a meccs nem tartott sokáig, de ez nem jelenti, hogy mindenáron a kiütést erőltetem" – nyilatkozta Pacman, aki némileg ellentmondásba keveredett a korát illetően, mert azt mondta, 34 évesen hosszabb felkészülésre van szüksége, ugyanakkor a tréningeken 25 esztendősnek érzi magát.

Az biztos, hogy akciódús meccs lesz, hisz már a felvezetés is az volt. Az edzőteremben a két csapat egymás után tréningezett, Ríos stábja interjút adott, de Pacman edzője, Freddie Roach nem vette jó néven, hogy „belelógnak” védence edzésidejébe. Ezt szóvá is tette, mire pillanatok alatt szikrázott a levegő, Roachot az ellenfél stábjából Alex Ariza meg akarta rúgni. A hirtelen felindulásnak azért az is oka volt, hogy Roach még korábban négy menetet jósolt az ellenfélnek. Aztán a „matek” szóban folytatódott, a legtöbbször a „fuck” szó hangzott el...

MÉRLEGELÉS
A makaói rendezvény szereplői pénteken átestek az ilyenkor szokásos hivatalos mérlegelésen, és míg Pacquiao alatt 145 fontot (kb. 65.8 kg) mutatott a műszer, addig riválisa 146. 5 fonttal (kb. 66.5 kg) teljesítette a kötelező procedúrát (a kategória felső határa 147 font).

Noha Pacquiao biztosan minden erővel azon volt, hogy tökéletes formában legyen, nagy kérdés, hogy az eddigi csaták mennyire viselték meg a szervezetét és tudat alatt nincs-e benne Márquez brutális K. O.-ja; egyáltalán, a nagy meccsei során beszedett ütések hosszú távon mennyire viselték meg a szervezetét? S még ha meg is van benne a gyilkos ösztön, tud-e úgy harapni, mint korábban? Akarni akar, de képes-e rá?

De legyen ez Pacman baja. Mindenesetre most sem zárta másképpen a mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját, mint szokta: „A Fülöp-szigetekiek dicsőségére bokszolok, ez alkalommal ajánlom ezt a meccset mindazoknak a családoknak és embereknek, akiket sújtott a katasztrófa.”

Ami a 27 éves Ríost illeti, nem kételkedik magában.

„Százszázalékos állapotban vagyok. Aki ismer, tudja, ez azt jelenti, hogy megalkuvás nélkül megyek előre. Egyébként a negyedik menet után majd átszólok a másik sarokba, hogy mi van Freddie?! Az állam sziklaszilárdságú, különben sem vagyok bokszzsák, akit csak úgy ütni lehet. Aki úgy gondolja, hogy csupán egy felhozó ellenfél leszek, az majd észreveszi, hogy téved, mert én visszaütök, nem úgy, mint egy bokszzsák. Én egy vadállat vagyok!" – mondta, majd hozzátette, Pacquiao kisebb, mint amilyennek elképzelte...

És ha már Pacquiao szóba hozta Hattont: a korábbi brit világbajnok úgy véli: „Nehéz meccse lesz Mannynek, de győzelemmel tér vissza. Annak ellenére, hogy az előzmények megnehezítik a helyzetét.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik