Szombaton ismét elrajtol a magyar amerikaifutball-elitliga

Vágólapra másolva!
2013.09.06. 17:59
null
Az első kiírás fináléját a Budapest Wolves nyerte meg (Fotó: Török Attila)
Július közepén lezárultak a tavaszi versenysorozatok, azonban a hétvégén már újra útjára indul a tojáslabda hazánkban is, a második alkalommal megrendezendő magyar amerikaifutball-elitliga keretein belül.

 

TAVASZI VERSENYSOROZATOK

Július 13-án rendezték meg a Magyar Divízió I. és a magyar Divízió II. bajnokság döntőjét. A Divízió I. fináléjában, azaz a Pannon Bowlon a Budapest Cowboys és a Dunaújváros Gorillaz csapott össze, miután mindkét csapat öt győzelemmel és egy vereséggel zárta az alapszakaszt, így nagyon kiélezett meccsre számíthatott a csaknem 2000 néző a helyszínen. Ezen várakozásoknak meg is felelt a találkozó, amelyen a fővárosi csapat szoros csatában, 12–6-os győzelmet aratott. Így a 2012-es Duna Bowlban aratott sikere után a Budapest Cowboys 2013-ban egy osztállyal feljebb is diadalmaskodni tudott.

A Duna Bowlon, azaz a Divízió II. döntőjében két, addig hibátlan csapat találkozott, azonban az Újpest Bulldogs bizonyította az Újbuda Rebels 2 ellen, hogy idén teljesen más szintet képvisel, mint a többi csapat, hiszen nagy különbségű, 41–6-os győzelmet aratott.

A Közép-európai Futball-liga (CEFL) és a Közép-kelet-európai Interliga (CEI) versenysorozatok fináléiba (bővebben a sorozatokról ide kattintva olvashat!) nem jutott magyar csapat. Az előbbiben – amelyben a Budapest Wolves indult – szerb házi döntőt rendeztek, amelyet végül a sorozat egyeduralkodója, a Vukovi Beograd nyert meg elsöprő, 42–0-s különbséggel a Kragujevac Wild Boars ellen. A másik nemzetközi ligában, a CEI-ben, az Újbuda Rebelsnek, valamint a Budapest Hurricanesnek sem sikerült a fináléba jutnia, így szlovák házi döntőre került sor, amelyben a fővárosi Bratislava Monarchs 21–17-re nyert a több magyar játékost is felvonultató Topolcány Kings ellen.

HFL

Nemcsak a játék miatt érdemes kimenni a mérkőzésekre (Fotó: Török Attila)
Nemcsak a játék miatt érdemes kimenni a mérkőzésekre (Fotó: Török Attila)



A héten nem csupán a tengerentúli profi liga, az NFL kezdődött el, hiszen elindul a HFL (Hungarian Football League) is, másodszor rendezik meg a hazai csapatok legjobbjai számára életre hívott ligát. A csapatok névsora a tavalyi résztvevőkön kívül (Budapest Wolves, Budapest Hurricanes, Győr Sharks, Újbuda Rebels) a Nyíregyháza Tigersszel bővült, így idén már öt csapat küzd a végső győzelemért. Az alapszakasz során visszavágó nélküli körmérkőzéses rendszerben találkoznak egymással a csapatok, emiatt mindegyik mérkőzés kiemelt fontossággal bír, ugyanis a négy alapszakasz-mérkőzés után a tabella két legmagasabb fokát elfoglaló gárda kerül a döntőbe, amelyet Budapesten, a Sport utcai BKV Stadionban rendeznek október 26-án (a fenti képek is a BKV Előre stadionjában készültek).

A múlt

A tavalyi, 2012-es év bővelkedett meglepetésekben. A Budapest Wolves elvesztette majd' évtizedes hazai veretlenségi sorozatát, miután a Budapest Hurricanes hazai pályán 33–27-re legyőzte a Farkasokat. A döntőt is ez a két budapesti csapat vívta telt ház előtt a BKV Előre Stadionban, ahol visszavágott az alapszakaszbeli fiaskóért Lee Hlavka legénysége és 65–21-re megnyerte a döntőt. A HFL dobogójára az Újbuda Rebels fért még fel, a Győr Sharks lett a negyedik.

A jelen

A bajnok Budapest Wolvesnál a legnagyobb változást Lee Hlavka vezetőedző távozása jelentette. Az idei évtől Kovács István, az eddig támadásokért felelős edző veszi át a stafétát, kinevezésével egy új korszak kezdődött a Farkasoknál. Tavasszal a CEFL-ben játszott a Wolves, de a tengerentúli játékosokkal teletűzdelt ellenfelek ellen nem sok babér termett, így győzelem nélkül zárták a tavaszt.

A Budapest Hurricanes sem zárta a legjobban a tavaszt. A CEI kupasorozatában először vett részt Kovács Zsolt legénysége, de hiába szerezte az alapszakasz során a legtöbb pontot, egy egypontos és egy hosszabbítás utáni kétpontos vereség elegendő volt, hogy ne jusson döntőbe.

A tavalyi bronzérmes Újbuda Rebels is a CEI küzdelmeiben vett részt, és története első nemzetközi győzelmét is elkönyvelhette az idei évben, ám négy veresége mellett ez nem volt elegendő, hogy a döntőbe kerüljön. Érdekesség, hogy a Hurricanesszel is összecsapott, és 55–36-ra kikapott tőle.

A Győr Sharksnál az újjáépítésről szólt a tavasz. Rengeteg játékos akasztotta szögre vállvédőjét és sisakját, helyükre fiatal, kevesebb tapasztalattal rendelkező futballista lépett be. A HFL-ben induló keretük több csapatból áll, hiszen szerves részüket képezik többek között – a Divízió I. (jelenlegi másodosztály) döntőse – a Dunaújváros Gorillaz játékosai is.

A Nyíregyháza Tigers a résztvevők között a „sötét ló”. 2012-ben megnyerte a CEI küzdelmeit, azonban azóta nem vett részt semmilyen versenysorozatban, így Hanász Róbert vezetőedző csöndben, nyugodtan készülhet a Győr Sharks elleni nyitányra.

A kezdőrúgásig sem kell sokat várni, szombaton útjára indul a tojáslabda, első körben Budapesten és Győrben.

A HFL 2013-AS MENETRENDJE
Időpont Hazai csapat Vendégcsapat Helyszín
2013.09.07. Győr Sharks Nyíregyháza Tigers Győrzámoly, Szent László utcai focipálya
2013.09.07. Újbuda Rebels Budapest Hurricanes Budapest, Tábor utca 24.
2013.09.14. Nyíregyháza Tigers Budapest Hurricanes Nyíregyháza
2013.09.14. Budapest Wolves Újbuda Rebels Budapest, Rozsnyai utca 6-8.
2013.09.21. Győr Sharks Budapest Wolves Győr, Kiskút Liget, Elektromos Sporttelep
2013.09.28. Budapest Hurricanes Győr Sharks Budapest, Vajda Péter utca 38.
2013.09.28. Nyíregyháza Tigers Újbuda Rebels Nyíregyháza
2013.10.06. Budapest Hurricanes Budapest Wolves Budapest, Vajda Péter utca 38.
2013.10.12. Újbuda Rebels Győr Sharks Budapest, Tábor utca 24.
2013.10.13. Budapest Wolves Nyíregyháza Tigers Budapest, Rozsnyai utca 6-8.
2013.10.26. Alapszakasz I. helyezett Alapszakasz II. helyezett BKV Előre Stadion, Budapest, Sport utca 2.
A találkozók egységesen 15 órakor kezdődnek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik