Megatron rekordja, AP-nek és Wattéknak még kapaszkodniuk kell

Vágólapra másolva!
2012.12.28. 17:11
null
Calvin Johnsonnak már sikerült, Adrian Petersonnak és J. J. Wattnak még összejöhet a rekord (Fotók: Action Images)
Sorozatunkban a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) fordulóinak legérdekesebb eseményeiből szemezgetünk, a 20 yardos vonaltól egészen a célzóna határáig, majd egy merész tippel át is lépjük azt. Tartsanak velünk, mert mi biztosan eljutunk a vörös zónán keresztül a touchdownig!

20 YARD – RODGERSNEK MEGY AZ AFC ELLEN, VINCENT JACKSONNAK A TAMPA BAYBEN, HELYETTESÉNEK VISZONT NAGYON NEM

Aaron Rodgers (Green Bay) az AFC-csapatok elleni legutóbbi nyolc mérkőzésén (beleértve a Steelers elleni győztes Super Bowlt is) nem ment rosszul a játék, 25 TD-passzával szemben csak 3-szor dobott interceptiont, és 115.7-es irányítómutatót tud felmutatni ezeken az összecsapásokon. A Packersnek sem ment rosszul a Tennessee Titans ellen, a Lambeau sokat látott történetében korábban ugyanis egy mérkőzésen még egy csapat sem szerzett több pontot a mostani 55-nél (1983-ban a Tampa Bay ellen szereztek ugyanennyit a Sajtfejűek).

Vincent Jacksonnak bejött a váltás, a Tampa Bay Buccaneershez kerülő elkapó 1334 yardot (19.3-as átlaggal) és 8 TD-t kapott el a szezonban, a helyére New Orleansból San Diegóba kerülő Robert Meachemnél több mint 1000 yarddal többet (207, 2 TD)…

19 YARD – VISSZAVONUL A LIGA LEGIDŐSEBB JÁTÉKOSA, AKI FÉL ÉLETÉT A LIONSNÁL TÖLTÖTTE?

Mit gondolnak hány éves az NFL legidősebb aktív játékosa? Pontosan, 42. A Detroit Lions rúgója, Jason Hanson már a 21. idényében jár, de elképzelhető, hogy 2013-ban felhagy a profi futballal. Hanson 1992-ben a draft második körében kelt el, s azóta kizárólag a Lions mezében rugdosta a mezőnygólokat, s az extra pontokat.

Hanson az egyik interjúban elmondta, még nem döntött a jövőjéről, de az egyre gyakoribb, apró sérülései véget vethetnek páratlan karrierjének, amely során a rugó fél életét a detroitiaknál töltötte – szó szerint. Hanson egyben NFL-rekorder is, hisz nála többször senki nem lépett pályára egyazon klub szerelésében. Sőt, ötvenkét 50 vagy annál távolabbi mezőnygóljával egyedülálló a liga történetében.

Ez utóbbiban amúgy Blair Walsh, a Minnesota Vikings újonca már kilencnél jár, ami egy szezont tekintve rekordnak számít.

18 YARD – A SASFIÓKA FÉSZKET RAK – FOLES-É A JÖVŐ PHILADELPHIÁBAN?

Nick Foles egyre inkább elfeledteti Michael Vick nevét a Philadelphia Eagles szurkolóival. A „sasok” ugyan kikaptak a Washington Redskinstől 27–20-ra, az újonc Foles viszont 40 éves klubrekordot döntött meg. Foles 345 yardot passzolt a Redskins ellen, ezzel az idényben összesen 1699-nél jár. Az Eagles-nél újonc irányító még sosem tudott ennyit összehozni első évében, a korábbi rekordtartó, John Reaves is „csak” 1508-ig jutott 1972-ben. Foles pechére megsérült, így az utolsó mérkőzésen ismét Vick kezd az Eaglesben.

17 YARD – REGGIE BUSH MÁR ÉPP FORMÁBA LENDÜLT, DE AZ ANYAGIAK KÖZBESZÓLNAK?

Reggie Bush először szerzett futott és elkapott touchdownt egy meccsen a Miami Dolphinsban. Korábbi csapatánál, a New Orleans Saintsnél erre ötször volt példa az ott töltött öt évében.

Kétségkívül Bush fontos eleme a Miami gépezetének, de könnyen lehet, a piszkos anyagiaknak köszönhetően jövőre már nem a Delfineket fogja erősíteni a 27 éves running back. Bush szerződése ugyanis lejár az idény végén, s a klubvezetők ez idáig még nem ajánlottak neki új kontraktust. Állítólag a Dolphins sokallja Bush fizetését – aki két idény alatt tízmillió dollárt keresett a floridai alakulatnál.

Reggie Bush TD-je a Buffalo ellen ide kattintva tekinthető meg!

Sanchezt ismét megtalálták, még a 
maják is pontosabbak nála
Sanchezt ismét megtalálták, még a maják is pontosabbak nála

16 YARD – McELROY MEGSÉRÜLT, SANCHEZ UTOLSÓ UTÁNI LEHETŐSÉGE

Mark Sanchez két hete elásta magát a New York Jets irányítójaként, Rex Ryan vezetőedző kijelentette, hogy az alapszakasz utolsó két meccsét az Alabamával egyetemi bajnok Greg McElroy kezdi. Aztán a San Diego elleni mérkőzésen McElroyt 11-szer sackelték, és a fiatal irányító agyrázkódás gyanúja miatt kidőlt a sorból, visszaengedve a képbe Sanchezt, aki így kap egy utolsó utáni lehetőséget a Buffalo elleni, nyerhető mérkőzésen. Rex Ryan még azért közölte a sajtóval, hogy a továbbra is mellőzött Tim Tebow nem boldog, de mindegy is, a tavaly Denverben csodát művelő irányító a szezon után úgyis elmegy a Jetstől.

További sérülésekről ide kattintva olvashat!

15 YARD – CAM NEWTON ILLUSZTRIS TÁRSASÁGBA KERÜLT

Cam Newton egy-egy passzolt és futott TD-t is jegyzett az Oakland Raiders legyőzése során. A másodéves QB 2012-ben összesen öt Panthers-sikerhez járult hozzá ehhez hasonló módon. Erre az 1970-es AFL-NFL egyesülés óta öt játékos volt képes – mármint arra, hogy egy idény alatt öt vagy annál több győzelem során ért el egy-egy futott és passzolt TD-t is. Steve Grogan 1976-ban nyolc, Michael Vick 2010-ben és Kordell Stewart 1997-ben hat-hat, míg Mike Phipps és Terry Bradshaw 1972-ben egyaránt öt alkalommal hajtott végre ilyen bravúrt.

14 YARD – 49ERS-VÉDŐK ÉS TEXANS-TÁMADÓK FÖLÉNYE A PRO BOWL KERETEIBEN

A San Francisco 49ersből kilenc, míg a Houston Texans csapatából nyolc játékost választottak be a Pro Bowlra. A január utolsó vasárnapján (január 27.), egy héttel a Super Bowlt megelőzően Honolulun esedékes gálamérkőzésre a 49ers hat védőt, a Texans hat támadót küld – már ha egyik csapat sem jut be a nagydöntőbe, a Super Bowl-ba kerülő együttesekből ugyanis értelemszerűen senki sem utazik el Hawaiira.

Részletek és teljes Pro Bowl-keretek itt!

13 YARD – PRO BOWL 2013 – AKIK KIMARADTAK

Mint említettük, kereteket hirdettek a 2013-as Pro Bowlra – ahol az NFL aktuális legjobb játékosai amolyan barátságos mérkőzést vívnak egymással. A tengerentúli sajtó egyhangúan hiányol néhány nagy nevet a nyilvánosságra hozott listákról. Íme:

Az AFC-ben a szakírók nem értik, miért Matt Schaub került be Peyton Manning és Tom Brady mellé az irányítóposztra, mikor ott volt Ben Roethlisberger vagy az újonc Andrew Luck is a jelöltek között. A futóknál C. J. Spillert hiányolják erősen: a Bills RB-je a Football Outsiders összetett statisztikai elemzésében (http://www.footballoutsiders.com/stats/rb) például Adrian Petersont is maga mögé utasítva első helyen áll. Az amerikai főcsoport elkapóinál megkérdőjelezhetetlen a Pro Bowlra jelölt négy játékos helye és tudása, de azért sokan joggal kérdezhetik: mi van P. Manning kedvenc célpontjaival, Eric Deckerrel vagy Demaryius Thomasszal?

Az NFC-ben a remeklő Russell Wilson nem tudott elég voksot szerezni ahhoz, hogy beverekedje magát az Aaron Rodgers, Matt Ryan, Robert Griffin III trió egyik tagjának helyére, míg a nemzeti főcsoport Pro Bowlra jelölt futóinak helyét (Adrian Peterson, Marshawn Lynch, Frank Gore) senki nem vitatja. Az elkapóknál már más a helyzet: több szakportál is erősen hiányolja Roddy White-ot, az Atlanta Falcons wide receiverét a PB-keretből. Nem is beszélve a legtöbb elkapott TD-kkel rendelkező James Jones-ról és Dez Bryant-ról, akik szintén nem utaznak Hawaiira.

Természetesen nemcsak a fent említett úremberek maradtak ki az illusztris keretekből – akár joggal, akár nem. Önök kiket hiányolnak a 2013-as Pro Bowlról?

12 YARD – STAFFORD ÁTADTA A MÚLTNAK JOE MONTANA KELLEMETLEN REKORDJÁT

A Calvin Johnsonnak szombaton 225 yardot passzoló Matthew Stafford a Detroit Atlanta elleni veresége során 218 yardnyit a többi társának is kiosztott, ezzel 443 passzolt yarddal zárta a találkozót. Ám hiába a magas érték, touchdownpassz nem került Stafford neve mellé, amivel megdöntötte Joe Montana „mennyiség igazi érték nélkül” egy meccsre vonatkozó rekordját: a San Francisco négyszeres bajnok legendája 1986-ban a Washington ellen 441 yardig jutott el passzolt TD nélkül – az is hétfő esti rangadó volt, csak éppen azt valóban hétfőn játszották.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

11 YARD – PLAYOFF: NINCS TÖBB KIADÓ HELY AZ AFC-BEN, SZABAD A VÁSÁR AZ NFC-BEN

Egy fordulóval az alapszakasz vége előtt eldőltek a fontos kérdések az AFC élcsoportjában, azaz megvan a playoff hat résztvevője. Ám hiába tűnik erőnyerőnek a Denver és a Houston, ha valamelyikük botlik, a New England pedig nyer, a Patriots szerez magának szabad hétvégét a wild card körben. Az biztos, hogy a Baltimore hazai pályán játszik, és az is, hogy az Indianapolis lesz az ötödik kiemelt. A hatodik helyet már szintén biztosan birtokló Cincinnati jelen állás szerint a Patriotshoz látogat, de lehet az még Broncos vagy Texans is.

Az NFC-ben zavarosabb a helyzet, bár az már fix, hogy az Atlantáé végig a hazai pálya előnye. A Green Bay is erőnyerőnek tűnik, de ha kikap Minnesotában, és a San Francisco nyer, változik a helyzet. A 49ers lefelé is mozdulhat abban az abszurd esetben, ha hazai pályán kikap az Arizonától, a Seattle pedig legyőzi a St. Louist. A két nyugati gárda helye fix a playoffban, a Seahawks jelen állás szerint Washingtonba látogat, míg a 49ers a Minnesotát fogadja. De a Chicago, a Dallas és a Giants is képben van még.

A konferenciák állását ide kattintva tekintheti meg!

10 YARD – TOVÁBBRA IS SZÁRNYALNAK A SÓLYMOK ÉS A HALÁSZSASOK

Matt Ryan 2008-as draftolása igencsak bejött az Atlanta Falconsnak. A játékosbörzén mindössze harmadikként (1/3-asként) elkelő irányító az első öt szezonjában eddig 55 győzelemre vezette csapatát, ennyit pedig korábban senki nem tudott szerezni első öt kezdő évében. Most 13–2-vel áll a Falcons, és már bebiztosította első helyét az NFC-ben, amelynek következtében a rájátszásban a Super Bowlig minden mérkőzését hazai pályán játszhatja. Hogy mennyit számít, hogy a Georgia Dome-ban játszhatnak Ryanék? Eddig 37 mérkőzésből 33-at megnyert vele otthon a Falcons, ebben a szezonban pedig mind a hét fellépését. Mondjuk a rájátszásban eddig nem sok babér termett a Sólymoknak, de talán majd jövőre (januárban kezdődik a playoff).

Az idei újonc, mindössze harmadik körben kiválasztott Russell Wilson is remek formába került, jó játékának köszönhetően pedig szárnyal a Seattle Seahawks, a legutóbbi három fellépésen 150 pontot szerzett az együttes (50-es átlag!!!), csak viszonyításképp, a Chiefs 208-nál jár, 15 összecsapáson...

Az irányító a 8. forduló óta lejátszott hét mérkőzésen 17 TD-t (14 passzolt, 3 futott) szerzett, csak három alkalommal adta el a labdát (két interception, egy elvesztett fumble) és csak egy alkalommal nem érte el a kiválónak számító 100-as irányítómutatót, az Arizona Cardinals ellen, ahol a harmadik negyed harmadától kezdve már pihentette őt edzője, együttese ugyanis akkorra már 45–0-ra vezetett, végül pedig 58–0-ra nyert. Nem elhanyagolható persze Marshawn Lynch teljesítménye sem, a 49ers elleni csoportrangadón 111 futott yarddal járult a győzelemhez, így hatodik szezonjában átlépte a 6000-es határt.

9 YARD – A COLTS A „SZERENCSÉRE”, ILLETVE LUCKRA BÍZTA, BEJÖTT – PEYTON MANNING NYOMDOKÁN

A Coltsnál nagyot húztak a nyáron, amikor a legenda Peyton Manning helyére Andrew Luckot draftolták. Az újonc irányító nemcsak, hogy rájátszásba vezette az előző szezon legrosszabb mérleggel záró gárdáját, de egyéni rekorddal tette még édesebbé a sikert. A Kansas City Chiefs elleni 20–13-as legyőzése során Luck 205. passzolt yardját is megszerezte, ezzel megdöntve Cam Newton egy idénnyel korábban felállított újoncrekordját az egy szezonban elért passzolt yardok terén. A Panthers QB-je 2011-ben 4051, Luck idén 4183 yardig jutott, utóbbinak pedig van még egy mérkőzése a rekord további növeléséhez.

Ez a rekord egyébként nem sűrűn cserél gazdát (leszámítva Newton és Luck esetét), Charlie Conerly 13, Norm Snead 9, Dennis Shaw 23, Rick Mirer 5, míg Peyton Manning 13 évig birtokolta az újoncként legtöbb yardot passzoló címet.

A Colts egyébként a negyedik csapat a liga történetében, amely legalább tíz mérkőzést megnyert egy két vagy annál kevesebb győzelmet számláló idénye után (2007-ben a Dolphins, 1974-ben a Colts, 1962-ben pedig a Raiders tudott egy év alatt effajta változást felmutatni). A liga kiegyensúlyozottságát jól jelzi, hogy 1985 óta minden évben volt három olyan csapat a rájátszásban, amelyik az előző évben lemaradt róla!

Ehhez sokat tett a Chiefs ellen győztes TD-t elkapó Reggie Wayne is, aki a hétvégi 81 yardjával átlépte a 13000-es határt is (13023). Lucknak ez volt a hetedik meccsnyerő drive-ja a negyedik negyedben/hosszabbításban, ez pedig a holtversenyben a legtöbb egy szezonban 1970 óta. Ki volt erre legutóbb képes? Luck elődje, Peyton Manning...

A Chiefs egyébiránt negatív rekordot mondhat a magáénak, a KC lett az első csapat a liga történetében, amely 350 futott yarddal képes volt kikapni. Ehhez a terméshez természetesen Jamaal Charles kiváló játékára is szükség volt, a fiatal futó 226 yardot tett talajon a közösbe, így egyike lett azon két játékosnak, akik legalább tízyardos átlaggal, legalább 200 yardot és legalább egy TD-t futottak két mérkőzésen is – a másik nem meglepő módon Adrian Peterson.

8 YARD – VOLT NAGYOBB POFOZÓGÉP CÍMVÉDŐ A GIANTSNÉL: AZ 1981-ES RAIDERS

Az Atlantától elszenvedett 34–0-s vereség után a Baltimore ellen sem ment New York Giantsnek: az első 14 pontot az ellenfele szerezte meg, ezzel zsinórban 48 pontot bukott el a bajnoki címvédő. A rossz sorozatra és a két vereségre még a Giants rájátszása is rámehet (csak akkor juthatnak be Eli Manningék, ha megverik a Philadelphiát, miközben a Dallas Washingtonban, a Chicago Detroitban, a Minnesota pedig hazai pályán a Green Bay ellen vereséget szenved...), de legalább nem ez volt a legrosszabb ilyen sorozat az aktuális címvédőtől. Az Oakland Raiders 1981-ben, Los Angelesbe költözése előtt a 4., 5. és 6. fordulóban is nullára kapott ki.

7 YARD – BELASSULT A PATRIOTS, DE ÍGY IS REKORDOKAT DÖNTÖGETNEK

A csapatnak hét first downra volt szüksége ahhoz, hogy a liga történetében második csapatként elérje egy szezonban a 400-at, ezt végül 16-tal meg is fejelték Tom Bradyék a Jaguars ellen nyögvenyelősen megnyert mérkőzés során, így már 416-nál járnak, ami holtversenyben rekordot jelent – így, ha az utolsó fordulóban a Miami Dolphins ellen csak egyet is megcsinál az együttes, egyedüli csúcstartó lesz.

Az irányító sorozatban 47. alapszakasz-mérkőzésén is adott TD-passzt társainak, ezzel a liga történetének második leghosszabb sorozatát tudhatja magáénak, a rekordot idén adta át a múltnak Drew Brees, aki végül 54-nél állt meg.

Egy másik nagyszerű sorozata sem szakadt meg a gárdának, Marquice Cole interceptionjével sorozatban a 26. mérkőzésen szerzett labdát a Patriots az ellenfél támadóitól, illetve speciális egységétől – a hajrában ráadásul Patrick Chung két újabb interceptiont szerzett.

Van még... Wes Welker érdemeit ezúttal sem lehet eléggé kiemelni, a 10 elkapásból 88 yardot és egy TD-t szerző játékos karrierje során 18. alkalommal zárt két számjegyű elkapással, így már egyedül tartja a liga rekordját (természetesen Jerry Rice volt a korábbi csúcstartó, 17 ilyen fellépéssel).

6 YARD – MOSTANTÓL HIVATALOSAN IS CALVIN JOHNSON, AZAZ MEGATRON A LEGJOBB ELKAPÓ

Várható volt, s meg is történt. Calvin Johnson, a Detroit Lions Megatron becenévre hallgató elkapója megdöntötte a legendás Jerry Rice tizenhét éves NFL-rekordját. Johnson mindezt stílusosan, az Atlanta Falcons ellen összesen 225 elkapott yardjával tette. Megatron pályafutása során negyedik meccsét zárta 200 vagy annál több elkapott yarddal, e tekintetben ő az ötödik játékos az NFL-ben Lance Alworth, Don Hutson, Charley Hennigan és természetesen Jerry Rice után – sorozatban nyolcadik 100 feletti mérkőzésével viszont egyedülálló rekorder. Rice a San Francisco játékosaként 1995-ben 1842 yardig jutott, Megatron idén 1892-nél jár, s ne feledjük: a Lions még vendégül látja a Chicago Bearst az utolsó alapszakasz-fordulóban, amely tizenhat mérkőzés alatt 3168 passzolt yardot engedett ellenfeleinek. Megatron átlépi vajon a 2000 yardos határt? A Madden-átok megtörve – bár ezen kívül sok mindennek nem örülhetnek az előző évben még rájátszásszereplő Lionsnál, amely holtversenyben az NFC végén kullog (mégiscsak van valami abban az átokban?)...

Az új rekordot jelentő elkapás (Forrás: media.lockerdome.com)
Az új rekordot jelentő elkapás (Forrás: media.lockerdome.com)

5 YARD – AZ ELMÚLT ÉVEK LEGJOBBJAI, ELKÉPESZTŐ REKORDOK

Az elmúlt éveket figyelembe véve több kiemelkedő produkciót is feljegyezhettünk. Calvin Johnson a 2011-es szezon kezdete óta 3573 yardot kapott el, korábban két szezon alatt ennyit még senkinek nem sikerül.

Drew Brees a 2010-es idénytől kezdve már 14877 yardot szerzett passzaival csapatának, ez a liga történetének legjobb hároméves produktuma.

Az időben még egy kicsit visszakalandozva, 2007-es draftolása óta Adrian Peterson 8650 yardot futott, ezalatt a hat szezon alatt senki nem szerzett még 7000-et sem rajta kívül. Mindegyik adat félelmetes, de jegyezzük meg, Megatronnak, Breesnek és AP-nek is van még egy mérkőzése, hogy tovább javítsák így is bődületes statisztikájukat.

4 YARD – WATT A CÉLEGYENESBEN, ALDON SMITH ELFÁRADNI LÁTSZIK – ÉV VÉDŐJE FIGYELŐ

Szokásos heti védőfigyelőnkben ismét J. J. Watt (Houston Texans) teljesítményével foglalkozunk elsőként, a kiváló 3–4-es védőfalember a Minnesota Vikings ellen is földre vitte egyszer az ellenfél irányítóját, így már brutális, 20.5-nél jár, ami ezen a poszton elmebeteg szám. Ja, és emellett volt egy újabb fumble-je is, sorozatban a negyedik mérkőzésén... Az elütött passzok mostanában azonban nem jellemzik játékát, 15-tel persze így is toronymagasan vezeti a 3–4-es DE-k posztját.

Aldon Smith (San Francisco 49ers) igazolni látszik a feltevéseket, hogy kiváló játékához igencsak szükséges Justin Smith legalább ilyen szintű támogatása. A Patriots elleni mérkőzés második felében kieső névrokona nélkül Aldon az előző két mérkőzést sack nélkül hozta le, így továbbra is 19.5-nél jár, messzire kerülve a rekordtól – lásd lejjebb.

Von Miller (Denver Broncos) sem a klasszikus irányítósiettető poszton játszik 4–3-as szélső linebackerként, de a Cleveland Browns ellen 1.5 sacket így is összehozott, így már 17.5-nél jár idén, első két szezonjában pedig már 29-nél. Ha az utolsó mérkőzésén belehúz, még meglehet az első két éve alatt a 31 is, amellyel Reggie White tartotta a szezon előtt a rekordot – igaz, Aldon Smith azóta már 33.5-re növelte a csúcsot.

Geno Atkins (Cincinnati Bengals) továbbra is minden belső támadófalember rémálma, a Pittsburgh Steelers ellen 2 sacket és 1 fumble-t tett a közösbe, de ennél is többet mondó, hogy a hétvégi két siettetéssel már 46-nál jár, és 12.5 sackje mellett van még 13 szabályos irányító megütése is. Mindezt 4–3 DT-ként, ami szintén nem feltétlen a sackhalmozók posztja.

Cameron Wake-é (Miami Dolphins) viszont igen, a Buffalo Bills ellen össze is hozott egy sacket és egy fumble-t, előbbi már a 15. volt a szezonban, amivel megjavította korábbi legjobbját.

3 YARD – TD-GYÁROS CORNERBACKEK

Egy cornerback feladata elsősorban az elkapója felé szálló labdák hatástalanítása, hogy megakadályozza, hogy az ellenfél pontokat szerezzen. Persze a derék védők ezzel még nem elégednek meg, igyekeznek megkaparintani a tojást, sőt, adott esetben visszahordásukkal saját csapatuk pontjainak számát gyarapítani. Ezt ebben a szezonban a Chicago Bears védelme mutatja be legjobban, már 8 interception utáni visszahordott TD-t jegyezhettek fel a csapat neve mellé, ezzel pedig már csak egyre van a Chargers 1961-es rekordjától (9). Nem véletlen az sem, hogy 1988 óta Tillman és Jenning révén először került Pro Bowlra két cornerback egy csapatból (akkor ez a clevelandi Dixon, Minnifield kettősnek sikerült).

A St. Louis Rams újonca, Janoris Jenkins sem panaszkodhat, idén már háromszor vitte TD-ig vissza az ellenfél irányítójának átadását, ezzel pedig beállította az újoncrekordot, amelyet Ronnie Lott-tal és Lem Barneyval közösen tart most már.

Janoris Jenkins TD-je ide kattintva tekinthető meg!

2 – TOVÁBBI KÉT REKORD DŐLHET MEG – ADRIAN PETERSONNAK ÉS WATTÉKNAK IPARKODNIUK KELL

Megatron rekordja már kipipálva, de nem kizárt, hogy követik újabbak még az utolsó fordulóban – igaz, egyik sem lesz könnyű.

Adrian Petersont aránylag jól megfogta a Texans kiváló védelme, 25 futásból 86 yardot azért így is szerzett, ezzel pedig már 1898-nál jár az idényben. Az utolsó fordulóban a Green Bay Packers ellen 207 egységre van szüksége, hogy beérje Eric Dickerson 1984-es csúcsát, 102-vel viszont már csatlakozhat a 2000-esek klubjához – ahol Dickerson mellett Jamal Lewis (2066), Barry Sanders (2053), Terrell Davis (2008), Chris Johnson (2006) és O. J. Simpson (2003) található jelenleg. Arra, hogy egy szezonban megdől a legtöbb futott és elkapott yard rekordja is, nem túl gyakran jegyezhettek fel a statisztikusok: 1932-ben volt utoljára, nem mellesleg azért, mert ez volt az első év, amelyben hivatalosan is vezettek statisztikát.

Michael Strahan 2001-es rekordja is veszélyben lehet, a New York Giants korábbi kiváló védője akkor 22.5 sacket ért el egy szezonban, ami azóta is rekord. Ezt a csúcsot sem lesz könnyű átadni a múltnak, bár J. J. Watt brutális évet fut (20.5) és Aldon Smith is jól tartotta magát két fordulóval ezelőttig (19.5). Von Millertől már kiemelkedően nagy teljesítmény kéne (17.5), hogy legyen esélye, a többieknél már kevés lenne bármilyen jelző.

1 YARD – HÁBORÚ LESZ WASHINGTONBAN AZ NFC EAST ELSŐSÉGÉÉRT

Kevés pikánsabb ki-ki mérkőzés dönthetne egy playoff-helyről, mint a Washington és a Dallas összecsapása. A Redskins és a Cowboys rivalizálása utóbbi 1960-as megalapításáig visszanyúlik. A texasba NFL-csapatot akaró Clint Murchison először George Preston Marshalltól, a Redskins tulajdonosától akarta megvenni a klubját, de utóbbi az utolsó pillanatban visszalépett az üzlettől, majd amikor Murchison összeszedte az új csapat alapításához szükséges részleteket, a többi tulajdonosnak kellett rábólintaniuk a dallasiak csatlakozására – csak Marshall nem mondott igent. Végül mégis, mert kiderült, hogy miután összeveszett a klub indulójának szerzőjével, az eladta a dal jogait Murchisonnak, akivel végül kiegyeztek a csatlakozásról.

Amikor a Dallas a csatlakozása után a liga szabályainak megfelelően a többi csapat játékosai közül szemezgethetett, elvitte a Redskins legjobb irányítóját, akit Marshall elfelejtett védetté nyilvánítani. Az ellentét ötven éve csak fokozódik, a vasárnap éjszakai mérkőzés pedig újabb fejezet lesz a két klub közös történetében: ha nyer a Dallast Texasban hálaadás napján már legyőző Washington, bejut a playoffba. Ha nem, a Dallas örülhet – az a Dallas, amely tavaly a Giants elleni ki-ki meccsen elbukott, 8–8-as mérleggel zárt, és tévén nézte a rájátszást.

AZ NFC EAST ÁLLÁSA
1. Washington Redskins 15 9
6
408–370 0.600
2. Dallas Cowboys 15 8 7
358–372 0.533
3. New York Giants 15 8
7
387–337 0.533
4. Philadelphia Eagles 15 4
11 273–402 0.267

TD – BÁTOR JÓSKA

A 16. héten a Cincinnati beváltotta a jóslatunkat: zsinórban kilenc, Baltimore és Pittsburgh elleni vereség után megtörte rossz sorozatát, és nyert a Steelers otthonában. A másik tippünk (több elpasszolás, mint TD) már balul sült el: a Joe Flacco, Eli Manning páros tőle szokatlanul egy interceptiont sem dobott, viszont adott három TD-passzt.

A záró hétre azt mondjuk, az Indianapolis kihasználja a Houston gyengélkedését, és bosszút áll a 15. fordulóban Texasban elszenvedett 29–17-es vereségéért. Egyéniben Calvin Johnsonnak megelőlegezzük, hogy a Chicago elleni hazai meccsen megszerzi azt a 108 yardot, ami ahhoz kell, hogy az NFL történetében elsőként 2000 elkapott yardig jusson – pedig a Bears ellen nem szokott annyira menni Megatronnak.

E heti erősorrendünket ide kattintva érheti el!

STATISZTIKÁK
A 16. FORDULÓ LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Drew Brees (New Orleans Saints) –Dallas Cowboys 446
A legtöbb futott yard: Jamaal Charles (Kansas City Chiefs) –Indianapolis Colts
226
A legtöbb elkapott yard: Calvin Johnson (Detroit Lions) –Atlanta Falcons 225
A KATEGÓRIÁK PILLANATNYI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard: 4781 Drew Brees (New Orleans Saints)
A legtöbb futott yard: 1898 Adrian Peterson (Minnesota Vikings)
A legtöbb elkapott yard: 1892 Calvin Johnson (Detroit Lions)
A legtöbb szerelés: 151 Luke Kuechly (Carolina Panthers)
A legtöbb sack: 20.5 J. J. Watt (Houston Texans)
A legtöbb interception: 8 Tim Jennings (Chicago Bears)
NFL 2012, ALAPSZAKASZ
16. FORDULÓ
2012. 12. 23. 2:30 Detroit Lions–Atlanta Falcons 18–31
2012. 12. 23. 19:00 Green Bay Packers–Tennessee Titans 55–7
2012. 12. 23. 19:00 Carolina Panthers–Oakland Raiders 17–6
2012. 12. 23. 19:00 Miami Dolphins–Buffalo Bills 24–10
2012. 12. 23. 19:00 Pittsburgh Steelers–Cincinnati Bengals 10–13
2012. 12. 23. 19:00 Jacksonville Jaguars–New England Patriots 16–23
2012. 12. 23. 19:00 Kansas City Chiefs–Indianapolis Colts 13–20
2012. 12. 23. 19:00 Dallas Cowboys–New Orleans Saints 31–34 – h.u.
2012. 12. 23. 19:00 Philadelphia Eagles–Washington Redskins 20–27
2012. 12. 23. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–St. Louis Rams 13–28
2012. 12. 23. 19:00 New York Jets–San Diego Chargers 17–27
2012. 12. 23. 19:00 Houston Texans–Minnesota Vikings 6–23
2012. 12. 23. 22:05 Denver Broncos–Cleveland Browns 34–12
2012. 12. 23. 22:25 Arizona Cardinals–Chicago Bears 13–28
2012. 12. 23. 22:25 Baltimore Ravens–New York Giants 33–14
2012. 12. 24. 2:20 Seattle Seahawks–San Francisco 49ers 42–13
17. FORDULÓ – CSOPORTRANGADÓK HETE
2012. 12. 30. 19:00 Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccaneers
2012. 12. 30. 19:00 Buffalo Bills–New York Jets
2012. 12. 30. 19:00 Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens
2012. 12. 30. 19:00 Detroit Lions–Chicago Bears
2012. 12. 30. 19:00 Indianapolis Colts–Houston Texans
2012. 12. 30. 19:00 New Orleans Saints–Carolina Panthers
2012. 12. 30. 19:00 New York Giants–Philadelphia Eagles
2012. 12. 30. 19:00 Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns
2012. 12. 30. 19:00 Tennessee Titans–Jacksonville Jaguars
2012. 12. 30. 22:25 Denver Broncos–Kansas City Chiefs
2012. 12. 30. 22:25 Minnesota Vikings–Green Bay Packers
2012. 12. 30. 22:25 New England Patriots–Miami Dolphins
2012. 12. 30. 22:25 San Diego Chargers–Oakland Raiders
2012. 12. 30. 22:25 Seattle Seahawks–St. Louis Rams
2012. 12. 30. 22:25 San Francisco 49ers–Arizona Cardinals
2012. 12. 31. 2:20 Washington Redskins–Dallas Cowboys
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik