A Jets kiütéses legyőzésével jubilált a Patriots edzője

Vágólapra másolva!
2012.11.22. 23:25
null
Talán még a Lions-szurkolók sem hittek a szemüknek a végjátékban (Fotó: Action Images)
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 12. fordulójának hálaadásnapi mérkőzésein a Houston Texans elképesztő összecsapáson, hosszabbításban legyőzte a Detroit Lionst, a Dallas Cowboys nem tudta visszahozni a sírból a Washington Redskins elleni csoportrangadót, a New England Patriots pedig kiütéses sikerrel szállította Bill Belichick vezetőedző jubileumát.

A Detroit Lions utolsó negyedbeli vezetésről kapott ki az előző fordulóban a Green Bay Packers ellen, míg a Houston Texans nagy hátrányt ledolgozva, elképesztő hosszabbításos mérkőzésen nyert a Jacksonville Jaguars ellen – ha rövidek akarnánk lenni, írhatnák, hogy a történelem ismétli önmagát.

Az idén is bombaformában játszó J. J. Watt sackjével indult (ezt még kettő követte a meccsen, így a 3–4-es védőfalember már egészen elképesztő 14.5 sacknél jár), Mikel LeShoure futott TD-jével zárult az első támadássorozat, ez volt az első, amit 2011. december 18. (Carolina Panhters) óta szereztek a Texans ellen talajon… Közte pár 3. és hosszút is meg kellett oldania Matthew Staffordnak, de ezen az estén igencsak jól szórta a yardokat a Lions irányítója.

Olyannyira, hogy végül 441 egységgel, és két TD-vel zárt, de végül ez sem lett elég. De ne szaladjunk ennyire előre! A második 15 perc elején a 102 yardig jutó Arian Foster (aki sorozatban 6. idegenbeli mérkőzésén lépte át ezt a mérföldkövet…) hatyardos futásával egyenlített a 9–1-gyel kezdő houstoni alakulat, majd Mike Thomas 5 yardos TD-elkapása után Owen Daniels 9 yardos hatpontosa jelentette az újabb egalizálást (14–14). Még volt ugyanakkor több mint két perc hátra a félidőből, az újabb TD-hez azonban összesen nem kellett fél perc a Lionsnak, egy nagyszerű visszahordás után Calvin Johnson volt eredményes. Megatron sem zárt éppen rossz mérkőzést, 140 yardot és egy TD-t tett a közösbe…

A fordulást követően Jason Hanson 46 yardos mezőnygólja növelte 10 egységre a michigani előnyt (24–14), majd a mérkőzés egyik fordulópontjaként Justin Forsett 81 yardos TD-futást mutatott be. Apró szépséghiba, hogy már réges régen leért a térde is, meg a könyöke is, így nagyjából 5 yard után halottá vált volna a labda. A hazaiak edzője, Jim Schwartz azonban bedobta a piros zászlót, hogy „megchallenge-elje” az ítéletet, csak hogy ezt nem tehette meg, ugyanis automatikusan vissza kell nézni a TD-ket, ezért pedig büntetést kapott a Detroit. Ez egyben viszont azt is jelentette, hogy nem nézték vissza, hogy leért-e a lába, így a 15 yardos büntetés mellett az egyébként érvénytelen TD-t is megadták! Sőt, Shayne Graham 45 yardos elkapásával már egyenlő volt (24–24) az állás.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Ettől azonban felpaprikázódott a hazai csapat, rendkívül jól védekeztek, és a támadók sem lazsáltak, Joique Bell 26 yardos futásával ismét megvolt a detroiti előny, de Arian Foster 1 yardos futása (egy 97 yardos támadássorozat végén) hosszabbítást ért.

Itt aztán volt minden, kezdett a Lions, közel is járt az ellenfél célterületéhez, Brandon Pettigrew kezéből azonban Danieal Manning kiszedte a labdát, jöhetett a Texans! A houstoniak hiába jutottak el azonban az ellenfél 29-eséig, két rossz futással 51 yardos mezőnygólkísérletre szorult a Texans, Graham azonban centikkel mellé lőtt! Jöhetett ismét a Lions, de egy visszavont interception után puntra kényszerült. Az újabb támadásból viszont Matt Schaub (315 yard, 1 TD) interceptiont dobott – nomen est omen – Chris Houston kezébe… Érdekesség, hogy korábban Houstonnak volt egy elejtett labdája (szintén interception lett volna), valamint Ball kezéből is kicsúszott a labda… Jöhetett a hazai támadás, de Hanson 47 yardról kapufát rúgott!

Már közeledett a ráadás vége, amikor Andre Johnson sokadszor is megvillant, összesen 188 yardig jutott az elkapó (aki az előző hosszabbításos találkozó során 273 egységet kapott el…), és végül Graham 32 yardról már nem hibázott (mondjuk ez sem sokon múlt), így 10–1-re módosította mérlegét a Texans.

Robert Griffin III játékára nem volt ellenszere a Cowboysnak (Fotó: Action Images)
Robert Griffin III játékára nem volt ellenszere a Cowboysnak (Fotó: Action Images)

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2012-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A második hálaadás napi mérkőzésen a Washington Redskins 38–31-re legyőzte idegenben a Dallas Cowboyst.

Bár a találkozó első pontjait a Dallas szerezte meg Dan Bailey 30 yardos mezőnygóljával, a második negyedben Robert Griffinék megállíthatatlanul meneteltek, előbb Aldrick Robinson szerzett 68 yardos elkapott TD-t, majd Alfred Morris 1 yardról futott a célterületre mielőtt Pierre Garcon beköszönt 59 yardos elkapás után (3–21). Sőt, a félidő végén Tony Romo labdaeladása után jó helyzetből indulhatott a Redskins, ezt pedig Santana Moss elkapásával újabb hat (+1) pontra váltották a vendégek, így a félidőre több mint magabiztos, 28–3-as fővárosi előnnyel fordultak a csapatok.

A második félidő elején Romo újabb interceptionnel jelentkezett, de ezt követően beindult a hazai szerkezet is, Bailey 33 yardos hárompontosával, majd Dez Bryant 85 yardos elkapásával szépítettek (13–28).

Niles Paul 29 yardos játéka után sorozatban második mérkőzésén is 4 TD-átadásig jutott RGIII (sőt, akadt, hogy ismét 158.3-as, hibátlan mutatót tudott felmutatni), ekkor pedig úgy látszott, hogy végleg eldőlt a mérkőzés. A hazaiak ugyanakkor nem adták fel, és előbb Felix Jones 10, majd Bryant 11 yardos elkapásvál hétre közeledtek (28–35), Kai Forbath 48 yardos mezőnygóljára viszont Bailey 51-ese volt már csak a válasz, az onside kick sikertelen lett, így 38–31-re nyert a Redskins.

A hazaiaknál Romo 441 yardig és 3 TD-ig, Bryant 145-ig és 2 TD-ig jutott, a vendégeknél pedig Griffin 311 yardja mellett Morris 113 yardja sem ártott. Mindkét csapat 400 támadóyard felett termelt (458–437), míg a Texans mérkőzésén mindketten 500 felett zártak (525–501), de érdekes módon egyik hazai csapat sem élt a több yarddal.

Julian Edelman ismét két TD-t szerzett, de később megsérült a Jets ellen (Fotó: Action Images)
Julian Edelman ismét két TD-t szerzett, de később megsérült a Jets ellen (Fotó: Action Images)



Az utolsó hálaadásnapi mérkőzésen a New York Jets szurkolói egy negyeden keresztül reménykedhettek a New England Patriots elleni csoportrangadón.

A pont nélküli első 15 percet követően aztán megindult a sérült Rob Gronkowskit nélkülöző, Aaron Hernandezt viszont pár játékra pályára küldő Hazafiak szekere, előbb Wes Welker szerzett 3 yardos TD-t, majd 56 másodperc alatt háromszor is ünnepelhettek a vendégek!

Előbb Shane Vereen 83 yardos elkapott TD-t szerzett, majd az addigra már egy inteceptiont és egy fumble-t is jegyző Steve Gregory használta ki, hogy Mark Sanchez nekifutott saját embere hátsójának (!!!), majd miután hanyatt vágódott és kiejtette a labdát, a Patriots safetyje 32 yardon keresztül vitte vissza a tojást. De még mindig nem volt vége ekkor a rettenetes percnek hazai részről, hiszen a kezdőrúgás után Joe McKnight kezéből is kivarázsolták a vendégek a labdát, a szemfüles Julian Edelman pedig 22 yardos visszahordott TD-t szerzett, így 28–0-ra ellépett a Patriots.

Érdekesség, hogy ez már zsinórban a 22. mérkőzés volt Patriots-labdaszerzéssel, amely jelenleg az NFL leghosszabb ilyen sorozata, ráadásul az elmúlt két mérkőzésen ez már az ötödik visszahordott hatpontos volt a New England részéről, ezzel pedig beállította a ligarekordot.

Edelman az előző fordulóbeli brillírozás (58 elkapott yard, 47 futott, 117 visszahordott, 2 touchdown, és egy kierőszakolt labdavesztés) után most sem akart lassítani, és kisvártatva egy 56 yardos elkapott TD-t is felírt a visszahordott mellé – pechére egy nagy ütközésnél később megsérült, és el is adta a labdát az esetnél.

A vendégek sikere ekkor sem forgott igazán veszélyben, bár egy 12–0-s sorozatra futotta a hazaiak erejéből (32 yardos Nick Folk-mezőnygól, majd a kimaradt 4. és goal szituációt követő Patriots-szabálytalanság eredményezett kétpontos safetyt, mielőtt a punt utáni akció végén Bilal Powell szerzett futott TD-t). Érdekesség, hogy az első negyedbeli összesen 9.5 percnyi Patriots-támadás után 12–35-ig összesen volt 4 percig Bradyéknél a labda (a második negyedben például 2 percig a 35 pont ellenére), míg Sanchezéknél 21-ig (12–35).

Kellett is a vendégeknek egy hosszú támadássorozat, hogy a védők tudjanak pihenni, ezt végül egy maratoni hosszúságú, 17 játékból álló, 87 yardos térnyerést eredményező drive végén Brady 1 yardos futott TD-jével koronázták meg. Ekkor már lélekben is feladta a Jets, a Patriots újabb labdaszerzése után alig fél perccel később ismét büntetett, a 97 yardig jutó Stevan Ridley 9 yardos TD-jével 49–12-re vezettek a vendégek.

A hajrában a Jets még szépíteni tudott, az utolsó percekben Mark Sanchez is átlépte a 300 yardos határt (ő 301-ig, Brady 323-ig jutott (ez egyébiránt már az 52. ilyen mérkőzésen volt), így minden ma pályára lépő, passzkísérletet jegyző irányító átlépte ezt a határt!), ez azonban csak szépségtapasznak volt jó, Bill Belichick vezetőedző 200. alapszakaszbeli győzelmét már Dustin Keller hatpontosa sem tudta meghiúsítani (19–49).

MARK SANCHEZ SAJÁT EMBERE HÁTSÓJÁNAK FUTOTT NEKI

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
12. FORDULÓ
2012. 11. 22. 18:30 Detroit Lions–Houston Texans 31–34 – h.u.
2012. 11. 22. 22:15 Dallas Cowboys–Washington Redskins 31–38
2012. 11. 23. 2:20 New York Jets–New England Patriots 19–49
2012. 11. 25. 19:00 Cincinnati Bengals–Oakland Raiders
2012. 11. 25. 19:00 Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers
2012. 11. 25. 19:00 Indianapolis Colts–Buffalo Bills
2012. 11. 25. 19:00 Jacksonville Jaguars–Tennessee Titans
2012. 11. 25. 19:00 Kansas City Chiefs–Denver Broncos
2012. 11. 25. 19:00 Chicago Bears–Minnesota Vikings
2012. 11. 25. 19:00 Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons
2012. 11. 25. 19:00 Miami Dolphins–Seattle Seahawks
2012. 11. 25. 22:05 San Diego Chargers–Baltimore Ravens
2012. 11. 25. 22:25 New Orleans Saints–San Francisco 49ers
2012. 11. 25. 22:25 Arizona Cardinals–St. Louis Rams
2012. 11. 26. 2:20 New York Giants–Green Bay Packers
2012. 11. 26. 2:30 Philadelphia Eagles–Carolina Panthers
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik