Hertha: edzőkérdés és belső viszályok – nagyon mély a gödör

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.02.12. 12:49
null
Jürgen Klinsmann (balra) és Michael Preetz kapcsolata nem éppen felhőtlen (Fotó: AFP)
Nincs könnyű helyzetben a Hertha BSC labdarúgócsapata: kedden némileg váratlanul lemondott Jürgen Klinsmann vezetőedző, az irányítást átmenetileg Alexander Nouri másodedző vette át. A berliniek 21 forduló után a 14. helyen állnak a Bundesligában, hat pontra vannak a kiesőzónától. Pedig a téli átigazolási időszakban 78 millió eurót (!) költöttek el a keret megerősítésére, mégis a legsúlyosabb válságban vannak a 2011-es élvonalbeli visszatérésük óta.

 

Novemberben Ante Covictól vette át a Hertha irányítását Jürgen Klinsmann, és akkor „Európa legizgalmasabb futballprojektjének” nevezte a berlini klubot. A világbajnok és Európa-bajnok korábbi játékos érkezésével egyidőben Lars Windhorst 49.9 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Herthában 224 millió dollárért. A 43 éves üzletember többször is hangsúlyozta, hogy nem ért a futballhoz, de hallgat tanácsadójára, Klinsmannra. A csaknem 50 százalékos tulajdonrész megszerzésével Windhorst jogosult lett arra, hogy a 9 tagú felügyelőbizottságba négy főt delegáljon – köztük természetesen a vezetőedzővé kinevezett Klinsmannt is. A felügyelőbizottság a vezetőség munkáját ellenőrzi, operatív döntéseket ugyanakkor nem hoz – az az elnökség feladata. Ez lehetőséget teremtett arra, hogy Klinsmann akár Michael Preetz sportigazgató tevékenységéről is vitázzon a befektetővel.

Eközben a téli átigazolási időszakban korábban nem tapasztalt költekezésbe kezdett a Hertha, 78 millió eurót költött el új játékosok szerződtetésére – többet, mint az európai topligákban bármelyik klub. A Der Spiegel beszámolója szerint januárban, a fővárosi csapat orlandói edzőtáborában Jürgen Klinsmann viszonylag konkrét tervvel állt elő: azt szerette volna, ha az idény végén meghosszabbítják a szerződését két vagy három évre, és további forrásokat bocsátanak rendelkezésére a keret megerősítésére – cserébe fejlődést és jó eredményeket ígért. Ultimátumot adott a Hertha vezetőségének, ugyanis a Der Spiegel szerint február elejéig várt választ az „ajánlatra”, a szakmai grémium azonban közölte vele: március előtt – racionálisan értékelhető eredmények hiányában – biztosan nem hoz döntést ebben a kérdésben.

Ezzel kibontakozott egy belső viszály a klubnál Klinsmann és Preetz között, ami a klub hosszú távú terveire nézve igencsak aggályos, hiszen megoszthatja a vezetőséget.

A pályán felemás eredményeket produkált a csapat: Klinsmann irányításával kilenc bajnokin három győzelem és három döntetlen mellett három vereség volt a mérleg. Amikor Klinsmann leült a fővárosi alakulat kispadjára, a csapat a 16. helyezett Fortuna Düsseldorffal azonos pontszámmal állt a Bundesliga tabellájának 15. helyén, most ennél valamivel jobb a helyzete, hiszen a 14. pozíciót foglalja el, és hat pontra eltávolodott az osztályozót jelentő helytől. A korábbi német szövetségi kapitány regnálása alatt a Hertha a Német Kupában egy meccset játszott, a Schalke 04 elleni nyolcaddöntőjét hosszabbítás után 3–2-re elveszítette. Az utolsó csepp a pohárban a Mainz ellen 3–1-re elveszített hazai bajnoki volt.

Hétfőn, két nappal a mérkőzés után Klinsmann úgy fogalmazott, „jó úton jár a csapat, de van még tennivaló”, majd kedden a bizalom hiányára hivatkozva lemondott a vezetőedzői pozícióról. Döntésével meglepte a Hertha vezetőségét, a hátteret ismerve azonban nem is annyira biztos, hogy váratlan volt ez a bejelentés. A helyzetet némileg súlyosbítja, hogy Klinsmann leszögezte: a felügyelőbizottságban betöltött pozícióját továbbra is ellátja, azaz a belső ellentétek aligha szűnnek meg egyhamar. A felügyelőbizottság nem távolíthat el pozíciójáról senkit, Preetz mégis minden bizonnyal némi ellenszélbe kerül – teszi hozzá a Spiegel. Windhorst ráadásul nem hivatalosan azt is elmondta, hogy még több pénzt kíván befektetni a Herthába.

Bruno Labbadia lehet a Hertha új vezetőedzője (Fotó: AFP)
Bruno Labbadia lehet a Hertha új vezetőedzője (Fotó: AFP)

Ami az edzőkérdést illeti – ahogy a Spiegel is hozzáteszi –, Dárdai Pál és Ante Covic távozására fel volt készülve a Hertha, most azonban nincs B-terve az új vezetőedzőre a klubnak. Az irányítást átmenetileg az eddigi másodedző, Alexander Nouri vette át. A német sajtóban már elindultak a találgatások, ki lehet a hosszú távú megoldás a fővárosi klubnál. A Bild és a Kicker is Bruno Labbadiát emlegeti, mint a legfőbb esélyest. Az 54 éves szakember jelentős Bundesliga-tapasztalattal rendelkezik, dolgozott korábban többek között a Wolfsburgnál, a VfB Stuttgartnál és a Bayer Leverkusennél is, a neve már Dárdai és Covic távozása után is szóba került a Herthánál.

A jelöltek között emlegetik továbbá Roger Schmidtet: az 52 éves német edző a Red Bull Salzburgnál és a Bayer Leverkusennél is dolgozott, legutóbb Kínában vállalt munkát. Szintén bekerült a kalapba Mark van Bommel neve is, a 42 éves korábbi Bayern München-játékost december közepén tette ki a PSV. Niko Kovacot is emlegette a német sajtó, de a Bayern München korábbi vezetőedzője a legújabb hírek szerint a Premier League-ben szeretne munkát vállalni.

A Nemzeti Sport információi szerint Dárdai Pál visszatérése egyelőre nem téma a Herthánál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik