Dárdai Pál: Nehéz lesz minket megverni – kezdődik a Bundesliga új idénye!

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.08.13. 09:10
null
Dárdai Pál elszántan várja a Bundesliga 2021–2022-es idényét, és határozottan azt érzi, hogy a Hertha jelenlegi kerete alkalmas jó eredmények elérésére (Fotó: AFP)
Vasárnap a Köln elleni mérkőzéssel vág neki a 2021–2022-es Bundesliga-idénynek a Hertha. A berliniek vezetőedzője, Dárdai Pál a rövid vakációról, a remek csapatszellemről, a célokról és Márton fia szerepéről is beszélt lapunknak.

 

You can read the interview in English here!

A BUNDESLIGA MEZŐNYE

(Zárójelben az előző idényben elért helyezés.)
Augsburg (13.), Bayern München (1.), Bielefeld (15.), Bochum (újonc), Dortmund (3.), Eintracht Frankfurt (5.), Freiburg (10.), Greuther Fürth (újonc), Hertha (14.), Hoff enheim (11.), Köln (16.), Leipzig (2.), Leverkusen (6.), Mainz (12.), Mönchengladbach (8.), Stuttgart (9.), Union Berlin (7.), Wolfsburg (4.)

Tavaly nyáron több időt tölthetett a Balatonon.
– Ez van, ha az ember vezetőedzőként dolgozik – indította a Nemzeti Sportnak a Hertha BSC csütörtöki edzése után adott interjúját Dárdai Pál, aki januárban vette át másodszor az első csapat irányítását. – Ezúttal alig három hét jutott a pihenésre, de az csodálatos volt. Egyszer esett az eső, akkor is éjjel, és kétszer fújt annyira a szél, hogy nem mehettünk ki hajóval. Amúgy minden szép és jó volt otthon. Kicsit nehéz is volt a zamárdi nyárból visszatérni Berlinbe, de hát várt a munka.

A felkészülés is olyan jól sikerült, mint a vakáció?
– Ha akarnék, sem tudnék panaszkodni. Amit kértem a játékosoktól, maradéktalanul végrehajtották, maximálisan elégedett vagyok velük. Az elmúlt hetekben mindössze másfél nap pihenő jutott nekik, amúgy végig melóztak. Úgy érzem, egy lépcsőfokkal feljebb léptünk, kezdünk jól kinézni.

HÉT MAGYAR VÁRJA A BUNDESLIGA-RAJTOT

DÁRDAI MÁRTON (HERTHA)
19 éves, középhátvéd
Bundesliga-mérkőzések száma:
12
Játszott perc: 820
Gól:
Gólpassz: 1

Egyre markánsabb szerepet tölt be a Herthánál, megbízhatóan, jól teljesít. Remek felépítésű, fejlődőképes futballista, nem csupán a berliniek kívánják a kiteljesedését, hanem a magyar labdarúgó-társadalom is.

GULÁCSI PÉTER (RB LEIPZIG)
31 éves, kapus
Bundesliga-mérkőzések száma:
164
Játszott perc: 14 715
Kapott gólok száma: 182
Kapott gól nélküli mérkőzések: 56

Kirobbanthatatlan a Leipzig kapujából, nyilvánvaló, hogy sokat tehet a lipcsei tervek megvalósulásáért. A csapat a Bundesliga mellett a Német Kupában, no meg a Bajnokok Ligájában is kimagasló eredményre törekszik.

NOVOTHNY SOMA (BOCHUM)
27 éves, középcsatár
Bundesliga-mérkőzések száma:

Játszott perc:
Gól:
Gólpassz:

Karrierje csúcsára ért, hiszen a világ egyik legerősebb bajnokságában nyílik lehetősége pályára lépni. Az előző évadban még másodosztályú Bochumban 14 bajnokin összesen 297 percet töltött a pályán, két gólt szerzett.

WILLI ORBÁN (RB LEIPZIG)
28 éves, középhátvéd
Bundesliga-mérkőzések száma:
121
Játszott perc: 10 001
Gól: 15
Gólpassz: 3

Gulácsi Péterhez hasonlóan alapember a német élcsapatnál. Védekezőfeladatai mellett a támadásokat is segíti, a szabad-, illetve szögletrúgásoknál kifejezetten veszélyes, mert ragyogóan fejel.

SALLAI ROLAND (FREIBURG)
24 éves, szélső
Bundesliga-mérkőzések száma:
59
Játszott perc: 3367
Gól: 12
Gólpassz: 7

Pályafutása egyik, ha nem a legjobb idényét zárta 2020–2021-ben, nyolc gólt szerzett a bajnokságban. Öröm látni, ahogyan futballozik, bátran vállalkozik cselezésre – nagy kincs ez a mai futballban!

SZALAI ÁDÁM (MAINZ)
33 éves, középcsatár
Bundesliga-mérkőzések száma:
264
Játszott perc: 14 176
Gól: 53
Gólpassz: 26

Amikor jószerével mindenki azt hiszi róla, hogy nincs visszaút a kezdőcsapatba, rendre rácáfol a kétkedőkre. Példás szorgalom, munkamorál és elhivatottság jellemzi, 2010 januárja óta folyamatosan a német élvonalban szerepel.

SZOBOSZLAI DOMINIK (RB LEIPZIG)
20 éves, középpályás
Bundesliga-mérkőzések száma:

Játszott perc:
Gól:
Gólpassz:

A jelenlegi legjobb magyar futballista lezárta sérülésekkel teli időszakát, a Német Kupában csereként beállva gólt szerzett. Ide nekünk a rozsdás bökőt, megállja a helyét a német első osztályban is – csak egészséges maradjon…

A vasárnapi, meppeni Német Kupa-meccs is erről árulkodott?
– Az, hogy a rendes játékidő hosszabbításában nyertük meg a mérkőzést a harmadosztályú riválisunk ellen, ne tévesszen meg senkit. Napokkal korábban mondtam a fiúknak, erőnlétileg nem leszünk még topon, a csúcsformát a Köln elleni idénynyitóra kell elérni. Hozzátettem, a Meppen ellen semmi más nem számít, csak a győzelem, nekem az is mindegy, hogy a hosszabbításban vagy tizenegyesekkel jutunk tovább. A meccs első félidejében több nagy helyzet adódott előttünk, ha pontosabbak vagyunk, nem kellett volna a kilencvenkettedik percig várni a győztes gólra, ettől függetlenül egy másodpercig sem éreztem azt, hogy baj lenne. Mindamellett érdemes végigböngészni az eredménysort, több élvonalbeli gárda megszenvedett a kisebb csapatok ellen, az Eintracht Frankfurt ki is esett. Ennyit jelent, hogy az alacsonyabb osztályokban korábban kezdődött el az évad.

A Bundesliga rajtja előtt mit mond, erősödött, netán gyengült a Hertha állománya?
– Nem vennék mérget rá, hogy mára kialakult a végleges keret, legalábbis remélem, hogy egy, de inkább két szélső még érkezik. Nem vitás, Jhon Córdoba eladása jó tett a büdzsének, ugyanakkor a távozásával tíz-tizenkét gól is „lepattant”. Sami Khedira visszavonult, a saját nevelésű tizennyolc éves védőnk, Luca Netz a Mönchengladbachba igazolt, és az eddig kölcsönben nálunk játszó Mattéo Guendouzi és Nemanja Radonjics sem maradt, holott utóbbit szívesen láttam volna a csapatban továbbra is. Kérdéses még a brazil Matheus Cunha jövője, ő a minap jött vissza Berlinbe olimpiai bajnokként. Le a kalappal előtte, mert a megbeszéltek szerint idejében csatlakozott a kerethez – a braziloknál ez nem mindig van így. Már edzésbe is állt, ha nem panaszkodik fáradtságra, Kölnben minden bizonnyal pályára küldöm. Az ötkarikás arany feldobta őt – ő pedig feldobhatja a csapatot.

Nézzük a másik oldalt, az érkezőkét!
– Sztevan Joveticcsel jó vásárt csináltunk, főleg úgy, hogy nem kellett fizetni érte... Nem csupán remek futballista, intelligens is, a játékkultúrája sokat segíthet. A kérdés az, mennyire tudja felvenni a Bundesliga tempóját. Suat Serdar esetében ez nem kérdés, jó korban van és bár még csak huszonnégy éves, jelentős Bundesliga-múlt van mögötte. Jól lő, jól passzol, mélységbe is úgy indul, ahogyan kell. Kevin-Prince Boateng már a harmincötödik életévében jár, de Berlinben született, itt kezdte pályafutását, és még az sem zárható ki, hogy itt fejezi be. Lehet, hogy már nem bír kilencven percet, de a kötődésével, a rutinjával segítségünkre lehet a pályán és az öltözőben egyaránt. Davie Selke Brémából tért vissza, Meppenben ő szerezte a gólunkat, bízom benne – is. Mindent összevetve azt mondom, van három-négy kiváló futballistánk, de a többiek is hozzák azt a szintet, amit kell. Sajnos a Hertha pillanatnyilag olyan szituációban van, hogy nem tud költekezni, de ezt már megszoktam abban az időszakban, amikor először voltam vezetőedző. Úgy fest, ez az én sorsom, ám gond egy szál se, megoldom. Az elsődleges célunk az, hogy stabil évünk legyen. Ehhez persze az is kell, hogy ne sújtsanak minket súlyos sérülések.

Ne legyen így, de mi lesz akkor, ha egymás után dőlnek ki az alapemberek?
– Akkor baj lesz. De majd megoldjuk azt is.

Nem tűnik idegesnek.
– Az az idő már elmúlt, amikor idegeskedtem. Voltak évek, amikor negyedik gyerekemként tekintettem a Herthára, kevés híján rá is ment az egészségem. Félreértés ne essék, a klub ma is ugyanolyan fontos nekem, mint korábban, de már úgy vagyok vele, idegeskedjen más.

Szorgos „munkáscsapat” lesz a Hertha?
– A legutóbbi tíz tétmeccsen egy vereséget szenvedtünk, az előző bajnokság utolsó fordulójában a Hoffenheim otthonában kaptunk ki kettő egyre, de akkor is megérdemeltünk volna legalább egy pontot. Miután a felkészülési mérkőzéseket is vereség nélkül tudtuk le, azt mondom, nehéz lesz minket megverni. Bárkivel játszunk, megnehezítjük a dolgát.

Csaknem 20 év elteltével játszik újra ennyi magyar 
a Bundesligában – egyikőjük Dárdai Márton, 
a Hertha védője (Fotó: AFP)
Csaknem 20 év elteltével játszik újra ennyi magyar a Bundesligában – egyikőjük Dárdai Márton, a Hertha védője (Fotó: AFP)

A Kicker arról írt, mielőtt átvette volna a csapatot, a sokféle nyelv, a túlzott okostelefon-használat és több játékos meglehetősen nagy egója problémát okozott házon belül. Ha a német kollégák ma kukkantanának be az öltözőbe, mit látnának?
– Hogy a fegyelem és a csapategység terén óriásit léptünk előre. Tény, amikor januárban átvettem az együttest, a csapatszellem a béka hátsója alatt volt... Ma már minden rendben. Néhány futballista távozásával a spanyol és a francia nyelv is „elszállt”, maradt a német és az angol, ez így egészséges. Jó a mentalitás, jó a hangulat, jók a megérzéseim – időnként már furán is érzem magam emiatt. Amikor az edző ilyen szépeket mond, akkor szokott beütni a ménkű.

Magyar szó sem hallatszik az öltözőben?
– A fiammal, Mártonnal csak németül beszélek az edzőközpontban. Bár ez így túlzás, mert még annyit sem szólok hozzá, amennyit kellene. Nem akarom, hogy úgy tűnjön, kivételezek vele. Egyébként pedig figyelni kell rá. Tizenkilenc éves, nem szabad túlterhelni, ide-oda ráncigálni. Több kecsegtető ajánlata volt, de neki még a Herthában van a helye. Amit az édesanyjával kértünk tőle, megtette, szépen leérettségizett, most folytatja a futball iskoláját, az biztos, hogy jó úton halad. Előbb-utóbb azonban ő is gödörbe kerül, ha kikecmereg belőle, akkor válik igazi labdarúgóvá. Majd huszonegy évesen, ha van a lábában hatvan-hetven Bundesliga-meccs, mehet, ahova akar, akkor – ha aktuális lesz a kérdés – azt is eldöntheti, melyik válogatottban kíván játszani. Pillanatnyilag nincs más teendője, mint dolgozni, és stabilizálni a helyét a kezdőcsapatban.

BERLINI BORÚ

Németországban nem titok: a Hertha anyagi helyzete korántsem rózsás. A héten honlapunkon is olvashattak hosszabb elemzést a berlini klubról, kollégánk, Bacskai János arról is írt, hogy Lars Windhorst elsőre befektetett 224 millió eurója elszállt a transzferszélben… Az üzletember korábban összesen 374 milliós befektetést ígért, augusztusban esedékes még egy harmincmilliós utalás, de ez már az utolsó részlet lesz. Igaz, időközben kiderült, hogy Windhorst zászlóshajójának, a Tennor Groupnak jelentős anyagi gondjai vannak, több eljárás is indult a cég ellen, a német ügyészség pedig a banktörvények megsértésével vádolja a tulajdonost.

Vasárnap Kölnben kezdik a bajnokságot. Mire számít?
– Nem lesz könnyű. Az idény elején senki sem tudja, mit várhat a másiktól. Mi abba kapaszkodhatunk, amit mondtam: szerintem rendben vagyunk. Optimista vagyok, legalább egy ponttal akarunk hazatérni. A három persze még boldogabbá tenne.

A legjobb eredménye eddig a hatodik hely volt a Herthával. Ezt most is aláírná?
– Az előző évadban majdnem kiestünk, csak a stábtagok, Dárdai Pál és a szentlélek tartotta bent a csapatot. Ezek után ne írnám alá a hatodik helyet?!

SZÉLESI ZOLTÁN: MÁR VAN HITELÜK A MAGYAROKNAK

Szélesi Zoltán, korábbi Bundesliga-játékos: – Ezt a Bundesliga-idényt is úgy kezdjük, ahogyan régóta mindegyiket: a Bayern München a favorit. Persze jönnek fel a trónkövetelők – közülük elsőként mindenképpen a Gulácsi Péterrel, Szoboszlai Dominkkal, Willi Orbánnal felálló Lipcsét említeném –, viszont a Bayern megint kapott egy zseniális edzőt, Julian Nagelsmann fiatal kora ellenére nagy egyéniség. A játékosállomány és az ő tudása megint nagyszerű produktumot feltételez. Kérdés, az idényre mennyiben nyomja rá a bélyegét a válogatott szerény szereplése az Európa-bajnokságon, de azt gondolom, tiszta lappal indul mindenki, ennek nem lesz negatív hatása. A többi topligában lényegében nincsenek magyar játékosok és edzők, örömteli, hogy a Bundesligában hét honfitársunkért is szoríthatunk. Ez talán annak köszönhető, hogy az ezredforduló környékén Dárdai Pálék, Szabics Imréék, Király Gáborék és a többiek letették az alapokat, és most már van hitelük a magyar játékosoknak Németországban.

NÉMET BUNDESLIGA
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Augusztus 13., péntek
20.30:
Mönchengladbach–Bayern München (Tv: Arena4)
Augusztus 14., szombat
15.30: Augsburg–Hoffenheim
15.30: Arminia Bielefeld–Freiburg
15.30: Union Berlin–Bayer Leverkusen
15.30: VfB Stuttgart–Greuther Fürth
15.30: Wolfsburg–Bochum
18.30: Borussia Dortmund–Eintracht Frankfurt (Tv: Arena4)
Augusztus 15., vasárnap
15.30: Mainz–RB Leipzig (Tv: Arena4)
17.30: 1. FC Köln–Hertha BSC (Tv: Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik