„A Bundesliga a Premier League nevelőbajnokságává kezd válni”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.10.22. 15:01
null
Az angol klubok hátát nézik... A Leverkusen vezérigazgatója, Fernando Carro szerint a Bundesliga-csapatk nem tudják felvenni a versenyt a nemzetközi piacon a Premier League-klubokkal (Fotó: Getty Images, archív
A Ferencváros Európa-liga-csoportellenfelének, a Bayer Leverkusennek a vezérigazgatója, Fernando Carro a The Guardiannek arról panaszkodott, mennyire nem tudják manapság felvenni a versenyt a német klubok pénzügyileg a Premier League-csapatokkal. Példaként hozott fel egy nyáron kútba eső átigazolást, amikor az egyik angol újonc rájuk licitálva szerezte meg az egyik kiszemeltjüket.

A Bayer Leverkusen vezérigazgatója, Fernando Carro szerint elsősorban a televíziós pénzek közötti különbségek miatt fokozatosan akkora hátrányba kerülnek a Bundesliga-klubok az angol Premier League csapataival szemben, hogy a német élvonal lassan az angol nevelőbajnokságává válik. A német klubok a játékospiacon egyre kevésbé tudnak versenyezni az angol csapatokkal.

Megpróbáltunk a nyáron szerződtetni egy játékost, de egy Premier League-be feljutó csapat több pénzt tudott érte fizetni és nagyobb fizetést tudott ajánlani neki, mint mi, Németország négy élcsapatának egyike – panaszolta Fernando Carro a The Guardiannek. – A Premier League-nek sokkal több pénze, sokkal nagyobb forrásai vannak, mint bármely más ország klubjainak, és ez nekünk nem jó, határozottan nem.”

Carro nevet nem említett, de valószínűsíthető, hogy a norvég válogatott védőről, Kristoffer Ajerről van szó, akit szerettek volna szerződtetni a nyáron a skót Celtictől, de 15.7 millió eurónak megfelelő összegért az angol újonc Brentfordhoz került. A cikk kifejti, hogy a nyáron összesen 159 millió euróért szerződtek Bundesliga-játékosok Angliába. A legnagyobb összeget Jadon Sanchóért fizették (Dortmund–Manchester United, 85 millió euró), de német viszonylatban Ibrahima Konaté (RB Leipzig–Liverpool, 42.5 millió) és az éppen a Leverkusentől távozó Leon Bailey (Leverkusen–Aston Villa, 32 millió) is nagy összegért váltott.

Ráadásul a Bundesliga történetének hét legdrágább játékosába közül öt is a Premier League-be szerződött. A 2021-es nyári átigazolási időszakban is angol klubokhoz szerződtek a legdrágább Bundesliga-játékosok: a Chelsea 80 millió eurót fizetett Kai Havertzért (szintén Leverkusen) és 53 milliót Timo Wernerért (RB Leipzig).

„A televíziós jogdíjak bevételeit nehezen tudjuk növelni, azon kívül pedig csak az eredményesebb nemzetközi szerepléssel és a játékospiaci bevételekkel tudunk számottevően több pénzhez jutni – folytatta Carro. – Az angol klubok fizetnek, mi pénzhez jutunk, de ezzel nevelőbajnoksággá válunk a Premier League számára. Jól példázza ezt a BVB és Jadon Sancho esete. Jelenleg csak a Bayern München tudja tartani a versenyt az angol klubokkal. Az egyik fő problémánk, hogy nem tudjuk olyan szinten eladni magunkat külföldön, mint más bajnokságok. Például Spanyolországban a televíziós jogokból származó bevételekből 860 millió eurón osztoznak a klubok, míg nálunk ez nagyjából csak kétszázmillió. De ha háromszázmillióval növelnénk ezt a bevételt, az angol Premier League klubjaival még akkor sem tudnánk versenyezni, ám jelenleg nincs is lehetőség ilyen szintű növekedésre. Az egyéb bevételi források pedig – merchandising, jegyeladás, szponzoráció – sosem fogják elérni a televíziós bevételek szintjét.”

A Leverkusen vezérigazgatója, Fernando Carro a Bayernt vezető Karl-Heinz Rummeniggével ellentétben úgy gondolja, az angol klubokkal szemben meglévő pénzügyi különbségek leküzdésére az sem jelentene megoldást, ha fizetési sapkát vezetnének be az európai futballban. Véleménye szerint csak a televíziós bevételek jelentős növelése jelenthetne megoldást, de erre jelenleg nem lát lehetőséget.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik