Csatár volt 15 évesen, ma már Münchenben is hiszik, az új Neuer lehet

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.01.10. 17:40
null
Jobbra Manuel, balra az „új” Neuer? (Fotó: bundesliga.com)
Január elején jelentették be, hogy a nyártól a Bayern játékosa lesz Alexander Nübel, vele jöhet a kapusposzt újabb reformja a klubnál, de vajon eleget tanultak-e Michael Rensing esetéből? A münchenieknél bő tíz évvel ezelőtt megszenvedtek Oliver Kahn helyettesítésével. Most fogadkoznak, hogy Manuel Neuernél másként lesz. Az „új Neuer” érkezésének talán csak a „régi” nem örül...

A sweeper-keeper (söprögető-kapus) után itt a striker-keeper (csatár-kapus).

Az elmúlt tíz évben Manuel Neuert a kapusposzt egyik megreformálójaként emlegették a világsajtóban. A Bayern München kapuvédője híresen megbízhatóan teljesít lábbal, saját bevallása szerint a mezőnyben is futballozhatott volna, igaz, akkor aligha jut világbajnoki címig, inkább valahol a német harmadosztály környékén megáll a karrierje. Így viszont jellegzetes kifutásaival, a tizenhatoson, sőt néha az öt és felesen belüli pimasz cseleivel milliók emlékezetébe véste be magát. S nem mellékesen már húsz trófeát nyert klubszinten, közte a Bajnokok Ligája, az Európai Szuperkupa és a klub-világbajnokság serlegével.

Az idő azonban múlik, Neuer márciusban már a 35. életévébe lép. A Bayernnél pedig megkezdték a felkészülést a 2011-es érkezése óta 363 mérkőzésen pályára lépő kapus pótlására: bő egy hete bejelentették „az új Neuer”, a szintén a Schalkéban pallérozódó (és a párhuzamot erősítendő: szintén 193 centis) Alexander Nübel átigazolását. A 23 esztendős kapus az, akit újonnan csak striker-keeperként emlegetnek a nemzetközi sajtóban.

Az ifjú Alex Nübel Paderborn-mezben (Fotó: AFP)
Az ifjú Alex Nübel Paderborn-mezben (Fotó: AFP)

Hogy miért?

A válaszért a kétezres évek legvégéig és a Paderborn akadémiájáig kell utaznunk képzeletben.

Az ifjú Nübel itt húzott először kapuskesztyűt. Kényszerűségből. Merthogy a tehetsége már hamar megmutatkozott, csak a kapusposzt helyett csatárként – mesélte Marco Cirrincione, Nübel ifjúsági edzője a Spoxnak.

Az egyik kapusunk az idény elején váratlanul befejezte. Sok volt neki az edzésekből, inkább az asztaliteniszt választotta. Mi pedig ott maradtunk, egyetlen kapussal a keretben, kényszerhelyzetben.”

Mivel Nübel egy-egy játék alkalmával egész biztatóan mozgott a kapuban, Cirrincione egyezséget kötött a fiatal tehetséggel. A mérkőzések 75 százalékán továbbra is a mezőnyben futballozhat, a maradék 25-ön viszont védeni fog, tehermentesítve az együttes másik kapusát.

Még így is a harmadik legeredményesebb játékosunk volt a csapatban. Talán hét gólt lőtt és hat gólpasszt adott… Tisztán emlékszem, volt a Verl ellen egy bajnokink. A kapuban kezdett, szünetben nulla nulla volt az állás. Majd kijött mezőnybe és öt nullára nyertünk. Alex két gólt lőtt– nosztalgiázott Cirrincione.

EBBEN MÁR A SCHALKE IS LÁTOTT FANTÁZIÁT

Nübel a következő idényben már a meccsek felén védett, a másik felén továbbra is csatárként keserítette a kapustársak sorsát. A váltás 15 éves korában jött el. Innentől kezdve a Paderborn korosztályos gárdáinak első számú kapusa volt, nemegyszer a két évvel idősebbek között játszva. Teljesítményével felkeltette a Schalke érdeklődését, amely 2015-ben a felnőtteknél lejátszott mérkőzés nélkül is 600 ezer eurót adott az ígéretes hálóőrért.

Alex lábbal mindig is a jobbak közé tartozott, nem egy mezőnyjátékosnál bánt jobban a labdával. Ha Alex ott volt a csapatban, tudtad, hogy a munka felével már meg is vagy, bármikor hátraadhatod neki a labdát, megoldja– méltatta a csatár-kapust egykori paderborni klubtársa, Eric Kroll.

Nübel véd (Fotó: AFP)
Nübel véd (Fotó: AFP)

Gelsenkirchenben Ralf Fährmann és a veterán Michael Gspurning mögött harmadik számú kapusként találta magát. Az idény utolsó meccsén így is átesett a tűzkeresztségen, André Breitenreiter a Hoffenheim elleni bajnoki hajrájában küldte a pályára, Fährmannt váltotta.

Nübel a következő két idényben összesen egy bajnokin jutott szóhoz, aztán a 2018–2019-es évadban nemcsak kiszorította a jóval rutinosabb riválist, de a csapatkapitányi karszalagot is megkapta a Schalkéban.

Csak a legnagyobb elismerés mellett lehet Alexről beszélni – elképesztően tehetséges kapus, a világ a lába előtt hever. Mint labdarúgónak rendkívüli képességei vannak, miközben két lábbal áll a földön és nagyszerű, szerethető srác maradt a mai napig jellemezte Nübelt Klaus Thomforde, aki az U21-es német válogatott kapusedzőjeként dolgozhatott együtt vele.

A Bayern ezen a ponton lépett közbe, és kihasználva, hogy 2020 nyarán lejár a szerződése a Ruhr-vidéken, megállapodott Nübellel. Akire Münchenben várhatóan ismét csak a kispad vár – eleinte. Neuer ugyanis a Bildnek elárulta, esze ágában sincs elfogadni, hogy apránként a cseresorba szoruljon és a klubvezetés esetleg elfelezze köztük a bajnokikat. Köszöni szépen, de hisz annyira a képességeiben, hogy inkább megküzdjön a helyéért.

Neuer ígéri, nem adja csak úgy át a helyét (Fotó: AFP)
Neuer ígéri, nem adja csak úgy át a helyét (Fotó: AFP)
Biztosítékok a szerződésben

A német Sport 1 úgy tudja, a Schalkétól érkező kapusnak nemcsak szóban ígérték meg, hogy játéklehetőséghez jut majd Münchenben, hanem a szerződése idényenként lebontva konkrétan tartalmazza is, minimum hány bajnokin és hány tétmérkőzésen kell majd bevetniük. A 2020–2021-es évadban 15 tétmeccsről lehet szó. A Bayern nem kívánta kommentálni az értesülést. Nübel kontraktusa 2025-ig szól a bajorokkal és a záradékok be nem tartása esetén áron alul vagy idő előtt kiléphet belőle.

„Sportoló vagyok, versenyző típus. Profi, aki mindig játszani akar. Játékosként nem az én döntésem, hogy kit igazol a klub. Ez az edző feladata. Így volt és így is lesz mindig. Nübel szerződtetésével a klub több évvel előre gondolkodott. Remek kapus, de már eddig is nagyon jó kapusok voltak Münchenben. Sven Ulreich nagyszerű munkát végzett, amikor helyettesítenie kellett. Alex is remek lesz – majd a jövőben” – fogalmazott a 92-szeres válogatott kapus.

AZ INTŐ PÉLDA: MICHAEL RENSING

Ugyanakkor nemcsak Neuerrel, hanem az egykori Bayern-nevelés és Kahn-utód Michael Rensinggel is rendre párhuzamba állítják Nübelt.

Neuer háttérbe vonulása hasonló korszakhatár lehet a bajoroknál, mint Oliver Kahn 2008-as búcsúja volt. S ahogyan a „Titán” távozásakor tették, úgy kezdték meg a felkészülést már idényekkel előbb Neuernél is. Ám a 2008-as váltás egyáltalán nem jött be Münchenben. Uli Hoenessék hiába vizionálták már 2006-ban a 2008-as Európa-bajnoki német csapat kapujába, Michael Rensing képességei nemhogy a nationalelf, még a Bayern számára is kevésnek bizonyultak.

A ma már 35 éves futballista, aki jelenleg a Fortuna Düsseldorf harmadik számú hálóőre, a létező összes egyéni díjat megkapta, amit Bayern-akadémista nyerhet. Már a 2003–2004-es kiírásban, 19 esztendősen bemutatkozott a Bundesligában, majd a következő évadokban hat, nyolc, öt, végül Kahn utolsó aktív évében 18 tétmérkőzésen kapott lehetőséget. 2008 augusztusában már az egyes számmal a hátán vágott neki az új szezonnak, amely egyáltalán nem Hoenessék elképzelése szerint alakult. Rensing nem bírta el a terhet, végül 26 bajnokin 36 gólt kapott, ráadásul a tavasz végén megsérült, így az utolsó fordulókban a veterán Hans-Jörg Butt nevével kezdődött a bajorok összeállítása. A 35 esztendős Butt pedig a következő évad elején is a kapuban ragadt. Rensing megbukott.

Oliver Kahn után Michael Rensing nem tudott felnőni a feladathoz (Fotó: AFP)
Oliver Kahn után Michael Rensing nem tudott felnőni a feladathoz (Fotó: AFP)

Neuert már ekkor kapcsolatba hozták a bajorokkal, ám végül csak két évvel később, 2011 nyarán sikerült megvásárolni a Schalkétól.

Sok mindent láttam a futballban, de egyvalami egészen biztos számomra: a bayernes karrierjének vége – mondta Kahn 2009-ben egykori tanítványáról az AZ-nek. – A Neuer szerződtetéséről szóló hírek is azt mutatják, már nem bíznak benne.”

Rensing hamarosan a Kölnhöz, majd annak kiesése után a Bayer Leverkusenhez igazolt, végül 2013 nyarán Düsseldorfba költözött. A német felnőttválogatottban sosem mutatkozott be, és nem nagy kockázat kijelenteni, hogy már soha nem is fog.

Hoeness évekkel később úgy nyilatkozott, talán bölcsebb lett volna részükről legalább egy idényre kölcsönadni Rensinget még Kahn visszavonulása előtt, így kipróbálva, hogy sorozatterhelés mellett is képes-e stabil teljesítményt nyújtani, nem mellékesen plusz tapasztalatokhoz segítve az egykori ígéretet.

Oliver Kahn szerint bátor és tiszteletre méltó Nübel döntése (Fotó: AFP)
Oliver Kahn szerint bátor és tiszteletre méltó Nübel döntése (Fotó: AFP)

BÁTOR ÉS TISZTELETRE MÉLTÓ LÉPÉS

Hasan Salihamidzic, a Bayern jelenlegi sportigazgatója Nübel szerződtetése után kijelentette, nem tervezik kölcsönadni a kapust. Inkább a Säbener Strassén próbálnak megadni számára mindent, hogy felkészítsék arra, hogy egy napon a Bayern stabil kezdője legyen.

Mindenkinek a saját útját kell járnia. Nübel azt mondta, ez az övé. A Bayern egyese akar lenni, és előtte közvetlenül Manueltől akar tanulni. A döntése rendkívül bátor és tiszteletre méltó – mondta a Bayern elnökségi tagjaként adott első sajtótájékoztatóján a hosszabb távon a vezérigazgatói poszt fő várományosának számító Kahn. – Mindannyian tudjuk, micsoda tehetség. A Bayern részéről pedig rendkívül taktikus lépés volt megszerezni egy ilyen fantasztikus kapus aláírását, amint arra lehetőség nyílt. Készen áll a munkára, arra, hogy tanuljon Neuertől, akinek a kvalitásairól egy szót se kell mondanom. Majd meglátjuk, hogyan kezeljük a játékidő kérdését. Jelenleg viszont még a tavaszi szezonra koncentrálunk.”

Ami biztos, Nübel nyári klubváltásának már most megvannak a következményei Gelsenkirchenben: a csapatkapitányi karszalagot a bejelentés után elvették a kapustól. Noha Jochen Schneider sportigazgató decemberben még arról beszélt, Nübel védi tavasszal is a Schalke kapuját („Biztos vagyok abban, hogy Alex mindent megtesz a klubért az idény végéig. 2020 nyarától viszont nélküle folytatjuk”), David Wagner vezetőedző azt is belebegtette, „az új Neuer” nem feltétlenül fog játszani az idény hátralévő részében.

Hogy a Bayern mennyire csinált jó üzletet, az 2021 nyarán derülhet ki – Manuel Neuer jelenlegi szerződése eddig szól a német rekordbajnoknál.

Kérdéses, hogy Nübelt látjuk-e még Schalke-mezben (Fotó: AFP)
Kérdéses, hogy Nübelt látjuk-e még Schalke-mezben (Fotó: AFP)

A bundesliga.com, a goal.com és a Bild nyomán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik