Tudja-e, hol játszik a Bundesliga három legdrágább csatára? Dortmundban!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.07.14. 14:50
null
Fotó: AFP
Agyzsibbasztó hazai és külföldi történések ide, forró nyár és még forróbb nyári események oda, ezen a nyáron sem kerülhetjük el, hogy ráncba szedjük a futball topligáinak átigazolásait, és egyáltalán nem mellékesen nagyon sok harasztot megzörgessünk. Soha nem látott árak, soha nem látott fizetések, mindenki eladó és megvehető (még mindig a labdarúgásról beszélünk), nem csoda, hogy a mai szurkoló a legváratlanabb pletyka és hír olvastán sem rezzen már meg. Az angolok és az olaszok után szokásunk szerint a németekkel folytatjuk.

Az előző idényben második lett a bajnokságban, a Bajnokok Ligájában a csoportkörben az Ajax és a Sporting CP mögé szorult, az Európa-ligában hat gólt kapva kiesett a Rangers ellen, a hazai kupában januárban a St. Pauli búcsúztatta, a hazai Szuperkupában kikapott a Bayern Münchentől.

Ez lett volna a maximum a BORUSSIA DORTMUNDTÓL, vagy Marco Rose csapatából többet is ki lehetett volna hozni? Igaz, távozott Jadon Sancho, de a Leonardo Balerdi, Thomas Delaney, Jeremy Toljan, Sergio Gómez négyes árából vettek egy jó kapust, a svájci Gregor Kobelt, a másik „új fiú”, a szélső-középcsatár, harmincmilló euróba kerülő Donyell Malen azonban kiegyensúlyozatlanul szerepelt, majd tavaszra kidőlt.

Azt sem lehet mondani, hogy váratlanul meggyengült a csapat, 2012 óta Kagava Sindzsi, Mario Götze, Robert Lewandowski, Ciro Immobile, Henrih Mhitarjan, Mats Hummels, Ilkay Gündogan, Ousmane Dembélé, Pierre-Emerick Aubameyang, Matthias Ginter, Sven Bender, Christian Pulisic, Andrij Jarmolenko, Szokratisz Papasztathopulosz, Abdou Diallo, Paco Alcácer, Julian Weigl és Alexander Isak is távozott, így Sancho, majd most Erling Haaland eladása sem „meglepő” sem a szurkolók, sem a szakemberek számára.

Steffen Tigges, Roman Bürki, Marwin Hitz, Axel Witsel és Dan-Axel Zagadou távozása (a Dortmunddal kétszeres bajnok Marcel Schmelzer visszavonult) nem rendítette meg a keretet, Reinier visszatért Madridba, a középső védő Marin Pongracic pedig Wolfsburgba.

Haaland a szerződése értelmében nagyon olcsón, alig 60 millió euróért távozhatott, és a korábbi húszmilliós vételárhoz hozzá kell még adni az akkori aláírási pénzeket és a mostani „hűségbónuszt”, ez összesen majdnem 40 millió eurós plusz kiadás még. Ha innen, az anyagiak felől nézzük, Haaland kvázi nem sok hasznot hajtott a csapatnak – a valóságban három szezon alatt szűk 30 millió eurós bérköltségért 89 mérkőzésen 86 gólt szerzett, és amit kevesebbszer emlegetnek, 23 gólpasszt is a neve mögé írhattak a statisztikusok!


Olyan remek mutató ez, hogy nem is egy emberrel próbálják meg pótolni őt: 31 millió euróért és 3.5 milliós bónuszért jött az Ajaxtól az elefántcsontparti válogatott Sébastien Haller, aki az Auxerre nevelése, Amszterdamban és Frankfurtban remekelt, a West Ham viszont negyvenmillió eurónál is többet bukott rajta… A londoni csapat a mostani átigazolási díjból nem részesült.

Bónuszok nélkül 120 millió eurót és legalább tizedennyi aláírási pénzt mozgatott már meg a transzfereivel, az Eintrachtban 77 mérkőzésen 52, az Ajaxban 65 fellépésen 63 kanadai pontot „termelt”. Nem rossz mutató, és mivel 28 éves, ereje teljében érkezett Dortmundba. Éppen akkora lesz az alapbére, mint Haalandnak: évi bruttó nyolcmillió euró.

Meg kell jegyeznünk, hogy a 31 milliós összeggel Haller a Bundesliga történetének legdrágábban megvásárolt csatára lett, a harmadik ezen a listán a tavaly megszerzett Mallen – a második pedig a húszéves Karim Adeyemi, aki éppen onnan jött, ahonnan Haaland: Salzburgból.

Sárkány ellen sárkányfű…


Reálértékben a 2001-ben a Parmától 25.5 millió mai euróért megvett Márcio Amoroso a dortmundi rekorder, de a brazil három év múlva ingyen távozott, remek kezdés, majd sok csalódás és összesen 42 gól után, a néhány napig csúcstartó Adeyemi könnyebben be fog illeszkedni. Münchenben született ugyanis, nigériai apától és román anyától, de német U-válogatott, ráadásul a nagy ellenlábas, a Bayern München neveltje. Adeyemi bruttója évi hatmillió euró, és jól járt a korábbi csapata, az Unterhaching is, amely 6.75 millió eurót plusz 400 ezer eurós képzési díjat kapott a mostani átigazolási díjból. A kis klub összesen 10.1 millióval lett gazdagabb az évek során a fiatal tehetségnek köszönhetően, aki 2012 és 2018 között játszott náluk.

Csak húszmillió euróba került a freiburgi középhátvéd, Nico Schlotterbeck, ötmillió lehet a bónusz még utána, nagy meglepetésre nem hosszabbított Münchenben Niklas Süle, az ott felkínált bérnél kevesebbért írt alá Dortmundban. A Bild értesülései szerint évi bruttó tízmillió eurót kap bónuszok nélkül, ennél jobban a BVB-ből csak Marco Reus (évi 12 millió eurót) keres.

Mats Hummels éppen annyit vihet haza, mint Süle, aki Jude Bellingham után a keret második legértékesebb játékosa. Süle nem lett rekorder az aláírása után, de ingyen nagyobb értékű játékost Bundesliga-klub csak Robert Lewandowski és Leon Goretzka személyében fogott! Mind a kétszer a Bayern…

Igazoltak még a dortmundiak két cserekapust (Marcel Lotka a Herthától, Alexander Meyer a Jahn Regensburgtól érkezett ingyen), ötmillióba került az ötszörös török válogatott Salih Özcan, aki hatvannál többször lépett pályára a német korosztályos válogatottakban, a német U21-eseknél a szövetségi edzője volt Stefan Kuntz, aki aztán „elcsábította” a középpályást, amikor török szövetségi kapitány lett.

A Manchester Citytől megszerzett 17 éves angol szélső, Jamie Bynoe-Gittens, a német jobbhátvéd, Lion Semic és a török U16-os, de már német U19-es válogatott karmester, Göktan Gürpüz került fel a profik közé az ificsapatból – a csapat új vezetőedzője pedig az az Edin Terzic lett, aki korábban dolgozott a Dortmund megfigyelőjeként és technikai igazgatójaként, 2020 decembere és 2021 júniusa között irányította a profikat, és három idényen át edzette a dortmundi U-csapatokat és a tartalékokat.


Manuel Akanjit
az Inter kerülgeti, de csak húszmilliót ajánlott érte, az Arsenal, a Napoli és a Juventus odáig sem jutott, Jude Bellinghamért sem a Real Madrid, sem a Liverpool, sem a Manchester United nem tett ajánlatot, a 15 millió euróért elvihető Thorgan Hazard neve a Newcastle Unitednél, a 25.5 millióért leigazolt, de formán kívül futballozó Nico Schulzé a Laziónál, a német származású bekké, Antonios Papadopoulosé a Preston, Luton Town, Fortuna Düsseldorf triónál, Emre Cané a Fenerbahcénél, Raphaël Guerreiróé a Benficánál vetődött fel.

Utóbbi szerződése jövőre lejár, Akanjié is, de ő nem akar hosszabbítani; Schulz szekerének pedig annyira kifelé áll a rúdja, hogy el sem vitték az edzőtáborba. Az állítólagos kérő Lazio biztosan nem fogja állni a mostani hétmilliós fizetését, sőt az olaszok sportigazgatója, Igli Tare azt nyilatkozta, hogy még csak nem is beszélt soha személyesen Schulzcal. Guerreiróért húszmilliót remél a Dortmund, német lapok szerint a portugál még maradna egy évet, sőt hosszabbítana is – a Manchester City által is kiszemelt David Raum a Dortmundnak is kellene, sőt a Manchester United, a West Ham és a Newcastle United is megfigyelőket küldött miatta. A Hoffenheim ezért is kérhet bátran 40 millió eurót érte, az üzletet megolajozhatja, hogy Raum a szerződése szerint jövőre egy fix összegért elvihető. Ez a summa Patrick Berger és Oliver Müller podcastja szerint 35 millió euró.

A bal és a jobb oldalon is bevethető Felix Passlackszabadon távozhat a nyáron, az Ajaxtól jött egy balhátvéd, a 18 éves Prince Aning, 310 ezer euróért, ő a tartalékok között játszik, miként Sancho „utóda”, a Manchester Citytől elcsábított Jayden Braaf.

A 18 évesCarney Chukwuemeka a saját edzőtáborát hagyta ott, az Aston Villával nem hosszabbított, a Dortmund és a Newcastle United közül választhat. Chukwuemeka nigériai szülőktől származik, és Kismartonban született. A húszéves holland balbekk, Ian Maatsen nem számíthat arra, hogy bekerül a Chelsea profikeretébe, a Nottingham, a Feyenoord és a Burnley is vinné. Az 17 éves olasz szélső, Marco Delle Monache (Pescara) a Fiorentina és a Sampdoria figyelmét is felkeltette, nem sokkal idősebb nála Djeidi Gassama, ő a minap került fel a PSG profijai közé, de csak egy évre szól a szerződése.

Szintén 18 esztendős az izraeli karmester, Oszkar Gluh, a Maccabi Tel Aviv üstököse és a Dél-Amerikában „kiszúrt” tehetség, a középső védő Robert Renan (Corinthians U20), az idősebb korosztályhoz tartozik Julian Draxler, aki mozdítható Párizsból.

Rekordokat kellene dönteni a Reims húszéves ékéért, Hugo Ekitikéért, őt aligha veszi meg a nyáron a Dortmund – és ne feledjük, mindössze 17 éves a középcsatár Youssoufa Moukoko, aki 800 percet játszott csupán a profik között, de elért így is öt gólt és két gólpasszt. Csak éppen az előző két idényben hatszor volt sérült… A nyáron távozhat, írta róla a Bild, ám a 15-20 millió eurós vételár túl sok a kérőknek, akiknek számolniuk kell azzal is, hogy a Dortmund mindenképpen visszavételi opcióval adná el a tinizsenit.

Moukoko a Dortmund különböző csapataiban 126 mérkőzésen 146 gólt szerzett, adott 29 gólpasszt, a korosztályos válogatottakban nyolc mérkőzésen hatszor volt eredményes – és még mindig nem hosszabbította meg a jövőre kifutó szerződését. Folyamatosan lebegteti a távozását, ez már sok Matthias Sammernek, a Dortmund főtanácsadójának, aki mindenképpen aláírást szeretne látni: vagy egy új szerződésen, vagy egy eladási okiraton.

Máris bombaerős a keret, talán csak a jobbhátvéd posztján nincs megfelelő riválisa Thomas Meunier-nek, korábban szóba került német oldalakon a 22 éves Max Aarons (Norwich City), bár Marius Wolf és a két fiatal, Mateu Morey Bauza és Lion Semic is szóba jöhet itt.


„A Dortmund a bajnokság abszolút favoritja, nem a Bayern – nyilatkozta Jürgen Kohler, a két klub egykori zseniális védője. – Sülével, Schlotterbeckkel és Adeyemivel a BVB három válogatott játékost igazolt, Raum lehet a negyedik. És Haller jól ismeri a Bundesligát, rendre sok gólt szerez. Ezek az igazolások megerősítették a csapatot. A BVB jobb lesz, mint az előző idényben, megvan a lehetőség legalább egy cím elnyerésére. Tisztelem a Pavard, Upamecano, Lucas Hernandez hármast, de nem elég jók egy olyan topklubhoz, mint a Bayern. Majd meglátjuk, hogy az Amszterdamból érkezett két játékos, Mazraui és Gravenberch mennyit segít a csapaton, hiányozni fog a sokoldalú Javi Martínez. A Bayernnek továbbra is problémái vannak Lewandowskival, és ez a probléma nyugtalanságot okoz a csapatban. Manével egy elképesztően jó támadóval gazdagodtak, de nem a lengyel helyettesének igazolták. Lewandowski elhagyhatja a Bayernt a nyáron, Mané másfajta típusú játékos. Tud játszani legelöl, megmutatta a klasszisát Jürgen Klopp kezei alatt, de a szenegáli másként értelmezi a középcsatár posztját, mint Lewandowski.”

A legnagyobb értékű kezdőcsapat, per pillanat (Transfermarkt)
A legnagyobb értékű kezdőcsapat, per pillanat (Transfermarkt)

A BUNDESLIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

FC AUGSBURG
Érkezett:
Arne Maier (Hertha, kölcsön után végleg, 5000000 euró), Maximilian Bauer (Greuther Fürth, ingyen), Ermedin Demirovic (Freiburg, ingyen)
Kölcsönből vissza: Maurice Malone (Heidenheim), Felix Götze (Kaiserslautern)
Távozott: Jan Morávek (szerződése lejárt), Alfred Finnbogason (szerződése lejárt), Michael Gregoritsch (Freiburg, ingyen)
Kölcsönből vissza: Andi Zeqiri (Brighton)

BAYER 04 LEVERKUSEN
Érkezett:
Adam Hlozek (Sparta Praha, 13000000)
Kölcsönből vissza: Mitchell Weiser (Werder Bremen), Joel Pohjanpalo (Caykur Rizespor), Nadiem Amiri (Genoa)
Távozott: Lucas Alario (Eintracht Frankfurt, 6000000), Julian Baumgartlinger (szl.), Mitchell Weiser (Werder Bremen, i.)
Kölcsönbe: Sadik Fofana (Nürnberg), Lennart Grill (Union Berlin)

FC BAYERN MÜNCHEN
Érkezett:
Sadio Mané (Liverpool, 32000000), Ryan Gravenberch (Ajax, 18500000), Nusszair Mazraui (Ajax, i.), Gabriel Vidovic (Bayern München II), Matthijs de Ligt (Juventus, 67 000 000)
Kölcsönből vissza: Lars Lukas Mai (Werder Bremen), Joshua Zirkzee (RSC Anderlecht), Chris Richards (Hoffenheim), Ron-Thorben Hoffmann (Sunderland), Adrian Fein (Dynamo Dresden)
Távozott: Marc Roca (Leeds United, 12000000), Lars Lukas Mai (Lugano, 1600000), Ron-Thorben Hoffmann (Eintracht Braunschweig, 300000), Niklas Süle (Borussia Dortmund, i.), Corentin Tolisso (Olympique Lyon, i.), Christian Früchtl (Austria Wien), Omar Richards (Nottingham Forest, 8 500 000), Robert Lewandowski (Barcelona, 45 000 000)
Kölcsönbe: Malik Tillman (Rangers)

VfL BOCHUM
Érkezett:
Philipp Förster (VfB Stuttgart, 300000), Philipp Hofmann (Karlsruhe, i.), Kevin Stöger (Mainz, i.), Jacek Goralski (Kajrat Almati, i.), Jordi Osei-Tutu (Arsenal U23, i.), Konsztantinosz Sztafilidisz (Hoffenheim, 250 000)
Kölcsönbe: Saidy Janko (Real Valladolid), Ivan Ordec (Dinamo Moszkva)
Kölcsönből vissza: Silvere Ganvoula (Cercle Bruges)
Távozott: Armel Bella-Kotchap (Southampton, 10000000), Maxim Leitsch (Mainz, 3500000), Sebastian Polter (Schalke, 1500000), Robert Tesche (Osnabrück, i.), Milos Pantovics (Union Berlin, i.), Herbert Bockhorn (szl.), Danny Blum (szl.), Jürgen Locadia (szl.)
Kölcsönből vissza: Eduard Löwen (Hertha), Elvis Rexhbecaj (Wolfsburg), Konsztantinosz Sztafilidisz (Hoffenheim)

BORUSSIA DORTMUND
Érkezett:
Karim Adeyemi (RB Salzburg, 30000000), Nico Schlotterbeck (Freiburg, 20000000), Salih Özcan (1. FC Köln, 5000000), Niklas Süle (Bayern München, i.), Marcel Lotka (Hertha, i.), Alexander Meyer (Jahn Regensburg, i.), Lion Semic (Dortmund U19), Jamie Bynoe-Gitten (Dortmund U19), Göktan Gürpüz (Dortmund U19), Sébastien Haller (Ajax, 31 000 000)
Távozott: Erling Haaland (Manchester City, 60000000), Steffen Tigges (1. FC Köln, 1500000), Roman Bürki (St. Louis City, i.), Marwin Hitz (Basel, i.), Marcel Schmelzer (visszavonult), Dan-Axel Zagadou (szl.), Axel Witsel (Atlético Madrid, i.)
Kölcsönből vissza: Reinier (Real Madrid), Marin Pongracic (Wolfsburg)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
Érkezett:
Itakura Ko (Manchester City, 5000000), Oscar Fraulo (Midtjylland, 2000000)
Kölcsönből vissza: Rocco Reitz (St. Truiden), Hannes Wolf (Swansea City)
Távozott: László Bénes (Hamburg, 1500000), Matthias Ginter (Freiburg, i.), Keanan Bennetts (szl.), Breel Embolo (Monaco, 12 500 000)

EINTRACHT FRANKFURT
Érkezett:
Jens Petter Hauge (Milan, kv., 12000000), Lucas Alario (Leverkusen, 6000000), Mario Götze (PSV, 4000000), Kristijan Jakic (Dinamo Zagreb, kv., 3500000), Hrvoje Smolcic (HNK Rijeka, 2500000), Aurélio Buta (Antwerpen, i.), Randal Kolo Muani (Nantes, i.), Faride Alidou (Hamburg, , i.), Jérôme Onguéné (RB Salzburg, i.)
Kölcsönből vissza: Ali Akman (NEC)
Távozott: Steven Zuber (AEK Athén, kv., 1600000), Dominik Kohr (Mainz, kv., 1500 000), Rodrigo Zalazar (Schalke, kv., 1500000), Ajmen Barkok (Mainz, i.), Danny da Costa (Mainz, i.), Stefan Ilsanker (Genoa, i.), Erik Durm (Kaiserslautern), Enrique Herrero (Real Madrid U18), Martin Hinteregger (Sirnitz, i.)
Kölcsönbe: Ragnar Ache (Greuther Fürth)
Kölcsönből vissza: Sam Lammers (Atalanta)

SC FREIBURG
Érkezett:
Daniel-Kofi Kyereh (St. Pauli, 4500000), Matthias Ginter (Mönchengladbach, i.), Robert Wagner (Freiburg II), Michael Gregoritsch (Augsburg, i.), Doan Ricu (PSV, 8 500 000)
Távozott: Nico Schlotterbeck (Dortmund, 20000000), Luca Itter (Greuther Fürth, kv., 300000), Janik Haberer (Union Berlin, i.), Ermedin Demirovic (Augsburg, i.)

HERTHA BSC
Érkezett:
Jessic Ngankam (Greuther Fürth, 2000000), Jonjoe Kenny (Everton, i.), Filip Uremovic (Rubin Kazany, i.)
Kölcsönbe: Ivan Sunjic (Birmingham City), Chidera Ejuke (CSZKA Moszkva)
Kölcsönből vissza: Jordan Torunarigha (Gent), Deyovaisio Zeefuik (Blackburn Rovers), Krzysztof Piatek (Fiorentina), Javairo Dilrosun (Bordeaux), Daishawn Redan (PEC), Dodi Lukébakio (Wolfsburg), Omar Alderete (Valencia), Eduard Löwen (Bochum)
Távozott: Arne Maier (Augsburg, kölcsönből vissza, 5000000), Jessic Ngankam (Greuther Fürth, kv-, 1500000), Eduard Löwen (St. Louis City, 1000000), Anton Kade (Basel, 500000), Marcel Lotka (Dortmund, i.), Niklas Stark (Werder Bremen, i.), Isak Belfodil (szl.), Lukas Klünter (szl.), Javairo Dilrosun (Feyenoord, 5 000 000), Jordan Torunarigha (Gent, 3 500 000)
Kölcsönbe: Alexander Schwolow (Schalke, 300000), Daishawn Redan (Utrecht)

TSG 1899 HOFFENHEIM
Érkezett:
Finn Ole Becker (St. Pauli, i.), Grischa Prömel (Union Berlin, i.)
Kölcsönből vissza: Szargisz Adamjan (FC Bruges), Mijat Gacsinovics (Panathinaikosz), Joao Klauss (St. Truiden), Melayro Bogarde (Groningen), Konsztantinosz Sztafilidisz (Bochum), David Otto (Jahn Regensburg)
Távozott: Joao Klauss (St. Louis City, 3200000), Mijat Gacsinovics (AEK Athén, 1000000), David Otto (St. Pauli), Florian Grillitsch (szl.), Havard Nordtveit (szl.), Konsztantinosz Sztafilidisz (Bochum, 250 000), Szargisz Adamjan (1. FC Köln, 1 500 000)
Kölcsönbe: Kasim Adams (Basel)
Kölcsönből vissza: Chris Richards (Bayern München)

1. FC KÖLN
Érkezett:
Luca Kilian (Mainz, kv., 2000000), Steffen Tigges (Dortmund, 1500000), Eric Martel (RB Leipzig, 1200000), Denis Huseinbasic (Kickers Offenbach, 50000), Linton Maina (Hannover, i.), Kristian Pedersen (Birmingham City, i.), Szargisz Adamjan (Hoffenheim, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Dimitriosz Limniosz (Twente)
Távozott: Salih Özcan (Dortmund, 5000000), Yann Aurel Bisseck (Aarhus, 670000), Tomás Ostrák (St. Louis City, i.), Louis Schaub (Hannover, i.), Jannes Horn (szl.)

RB LEIPZIG
Érkezett:
Xaver Schlager (Wolfsburg, 12000000), Janis Blaswich (Heracles Almelo, i.)
Kölcsönből vissza: Ilaix Moriba (Valencia), Frederik Jäkel (Oostende), Brian Brobbey (Ajax), Ademola Lookman (Leicester City), Alexander Sörloth (Real Sociedad), Tim Schreiber (Hallescher FC), Dennis Borkowski (Nürnberg), Eric Martel (Austria Wien), Yvon Mvogo (PSV), Tom Krauss (Nürnberg)
Távozott: Hvang Hi Csan (Wolverhampton, kölcsön után végleg, 16700000), Eric Martel (1. FC Köln, 1200000), Sidney Raebiger (Greuther Fürth), Philipp Tschauner (visszavonult), Tyler Adams (Leeds United, 17 000 000), Yvon Mvogo (Lorient), Brian Brobbey (Ajax, 16 350 000)
Kölcsönbe: Tom Krauss (Schalke, 500000), Josep Martínez (Genoa), Dennis Borkowski (Dynamo Dresden), Frederik Jäkel (Bielefeld), Tim Schreiber (Holstein Kiel), Noah Ohio (Standard Liege)

1. FSV MAINZ 05
Érkezett:
Maxim Leitsch (Bochum, 3500000), Marcus Ingvartsen (Union Berlin, kv., 2300000), Delano Burgzorg (Heracles Almelo, kv., 2000000), Dominik Kohr (Eintracht Frankfurt, kv., 1500000), Anthony Caci (Racing Strasbourg, i.), Ajmen Barkok (Eintracht Frankfurt, i.), Danny da Costa (Eintracht Frankfurt, i.), Angelo Fulgini (Angers, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Edimilson Fernandes (Young Boys), Jonathan Meier (Hansa Rostock), Issah Abass (HNK Rijeka), Marlon Mustapha (Admira Wacker), Dimitri Lavalée (St. Truiden), Ronaël Pierre-Gabriel (Brest)
Távozott: Jeremiah St. Juste (Sporting CP, 9500000), Luca Kilian (1. FC Köln, kv., 2000000), David Nemeth (St. Pauli, 1300000), Dimitri Lavalée (Mechelen, 750000), Jonathan Meier (Dynamo Dresden, 200000), Kevin Stöger (Bochum, i.), Jean-Paul Boëtius (szl.), Daniel Brosinski (szl.), Moussa Niakhaté (Nottingham, 10 000 000)
Kölcsönből vissza: Paul Nebel (Karlsruhe)

FC SCHALKE 04
Érkezett:
Thomas Ouwejan (AZ, kv., 2000000), Sebastian Polter (Bochum, 1500000), Rodrigo Zalazar (Eintracht Frankfurt, kv., 1500000), Tobias Mohr (Heidenheim, 1000000), Florent Mollet (Montpellier, 500000), Marvin Pieringer (Freiburg II, 500000), Justin Heekeren (Oberhausen, 180000), Leo Greiml (Rapid Wien, i.), Cédric Brunner (Bielefeld, i.), Maja Josida (Sampdoria, i.)
Kölcsönbe: Tom Krauss (RB Leipzig, 500000), Alexander Schwolow (Hertha, 3000 000), Alex Kral (Szpartak Moszkva)
Kölcsönből vissza: Hamza Mendil (Gaziantep), Rabbi Matondo (Cercle Bruges),Timo Becker (Hansa Rostock), Can Bozdogan (Besiktas), Ozan Kabak (Norwich City), Amin Harit (Marseille), Nasszim Budzsellab (Ingolstadt)
Távozott: Timo Becker (Holstein Kiel, 460 000), Salif Sané (szl.), Martin Fraisl (szl.), Rabbi Matondo (Rangers, 3 000 000), Levent Mercan (Karagümrük, kv.), Hamza Mendyl (Leuven, i.)
Kölcsönbe: Nasszim Budzsellab (HJK Helsinki), Reinhold Ranftl (Austria Wien)
Kölcsönből vissza: Itakura Ko (Manchester City), Marvin Pieringer (Freiburg II), Darko Csurlinov (VfB Stuttgart), Andreas Vindheim (Sparta Praha)

VfB STUTTGART
Érkezett:
Konsztantinosz Mavropanosz (Arsenal, kv., 3200000), Ito Hiroki (Júbilo Ivata, kv., 600000), Josha Vagnoman (Hamburg, 3 700 000), Juan José Perea (PASZ Jannina, 2 400 000)
Kölcsönből vissza: Philipp Klement (Paderborn), Darko Csurlinov (Schalke), Maxime Awoudja (WSG Tirol)
Távozott: Pablo Maffeo (Mallorca, kv., 3000000), Philipp Förster (Bochum, 300000), Erik Thommy (Kansas City, i.), Alexis Tibidi (VfB Stuttgart II), Daniel Didavi (szl.)
Kölcsönbe: Alexis Tibidi (Altach), Roberto Massimo (Académico Viseu)
Kölcsönből vissza: Omar Marmus (Wolfsburg)

1. FC UNION BERLIN
Érkezett:
Jordan Siebatcheu (Young Boys, 6000000), Jamie Leweling (Greuther Fürth, 4000000), Milos Pantovics (Bochum, i.), Tim Skarke (Darmstadt, i.), Paul Seguin (Greuther Fürth, i.), Janik Haberer (Freiburg, i.), Danilho Doekhi (Vitesse, i.), Morten Thorsby (Sampdoria, 3 000 000), Diogo Leite (Porto, 500 000)
Kölcsönbe: Lennart Grill (Leverkusen)
Kölcsönből vissza: Rick van Drongelen (Mechelen), Pawel Wszolek (Legia Warszawa), Tymoteusz Puchacz (Trabzonspor)
Távozott: Taiwo Awoniyi (Nottingham Forest, 20500000), Marcus Ingvartsen (Mainz, kv., 2300 000), Grischa Prömel (Hoffenheim, i.), Suleiman Abdullahi (IFK Göteborg, i.), Andreas Luthe (Kaiserslautern), Leon Dajaku (Sunderland, kv., 1000 000), Bastian Oczipka (Bielefeld, i.), Anthony Ujah (szl.), Pawel Wszolek (Legia Warszawa, i.)
Kölcsönbe: Endo Keita (Eintracht Braunschweig)

SV WERDER BREMEN
Érkezett:
Jens Stage (Köbenhavn, 4000000), Oliver Burke (Sheffield United, i.), Niklas Stark (Hertha, i.), Amos Pieper (Bielefeld, i.), Lee Buchanan (Derby County, i.), Mitchell Weiser (Leverkusen, i.)
Kölcsönből vissza: Jan-Niklas Beste (Jahn Regensburg), Benjamin Goller (Karlsruhe)
Távozott: Maik Nawrocki (Legia Warszawa, kv., 1500000), Jan-Niklas Beste (Heidenheim, 350000), Ömer Toprak (Antalyaspor, i.)
Kölcsönből vissza: Mitchell Weiser (Leverkusen), Roger Assalé (Dijon), Lars Lukas Mai (Bayern München)

VfL WOLFSBURG
Érkezett:
Jakub Kaminski (Lech Poznan, 10000000), Bartol Franjic (Dinamo Zagreb, 7500000), Patrick Wimmer (Bielefeld, 5000000), Kilian Fischer (Nürnberg, 2500000), Mattias Svanberg (Bologna, 9 000 000), Dzenan Pejcinovic (Augsburg U19, 1 250 000)
Kölcsönből vissza: Josuha Guilavogui (Bordeaux), Josip Brekalo (Torino), Marin Pongracic (Dortmund), Omar Marmus (Stuttgart), Elvis Rexhbecaj (Bochum)
Távozott: Xaver Schlager (RB Leipzig, 12000000), John Anthony Brooks (szl.)
Kölcsönből vissza: Dodi Lukébakio (Hertha)

Vastaggal az elmúlt hét átigazolásai, lezárva pénteken reggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik