Népsport: néma tüntetés az ungvári kezdőrúgásnál

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2023.08.24. 12:00
null
Az FTC csapata Koppenhágában, közös fotón a dánokkal – a második sor jobb szélén Pataki Mihály, akinek különösen kijutott a jóból, Csapon kellett bevárnia a többieket
Címkék
Dániai mérkőzései előtt baráti szándékkal az akkor Csehszlovákiához tartozó Ungvárra utazott 1923 nyarán az FTC. A túrából tortúra lett, nehéz napokat élt át az akkoriban itthon Szlovenszkónak nevezett Felvidéken a magyar csapat.

 

Váratlan, rossz hír érkezett Budapestre 1923 augusztusában az Ungvárra utazó FTC futballcsapatáról. A Nemzeti Sport beszámolója szerint a csapat rendben megérkezett a városba, a meccs előtti napon azonban az ungvári rendőrség Csapra toloncolta vissza a csapatot azon a címen, hogy „ébredők”, azaz az irredenta Ébredő Magyarok Egyesületének tagjai is vannak a küldöttségben. Az Ungvári TE vezérkarának hosszas utánjárással sikerült keresztülvinnie, hogy a Fradi Csapról visszamehessen Ungvárra, de a politikailag gyanúsnak nyilvánított játékosok nélkül.

Hogy mi történt pontosan, arra csak akkor derült fény, amikor a csapat amatőr edzője, Kovács János hazaérkezett, nem lévén több szabadsága, ki kellett hagynia a koppenhágai fellépéseket.

Kiderült, hogy az FTC túracsapata pénteken, augusztus 8-án utazott el Ungvárra. Az éjszakát Miskolcon töltötte s csak reggel fél nyolckor folytatta útját Sátoraljaújhely felé, ahova gond nélkül meg is érkezett. Itt már várta a csapatot az Ungvári AC alelnökének öccse, s figyelmeztetett mindenkit, hogy semmi olyat ne vigyenek magukkal, ami a határvizsgálatnál cseh szempontból akár a legkisebb kifogás alá is eshet. Klement Sándor intéző és a játékosok nyomatékosan kijelentették, hogy nincs náluk semmi szabályellenes.

Pataki Mihály
Pataki Mihály

A határon a csendőrség fokozott vizsgálat alá vetett mindenkit. Különösen a derűs kedélyű középfedezetet, Szabó Józsefet nézték gyanakodva. Tetőtől talpig levetkőztették, kiforgatták a zsebeit, megtapogatták a ruhája bélését, megnézték a cipője talpát, sípcsontvédőjét felfejtették, hogy vajon nem dugott-e el oda valamit, ami veszélyeztethetné a cseh állam épségét. Végül igazolni tudta, hogy vasmunkás, így nem lehet azonos a keresett Szabóval.

A határrendőrség vezetője, egy csendőrhadnagy ezután kijelentette, hogy a csapat – noha a vizsgálat negatív eredménnyel járt – nem mehet tovább, mert az FTC nem is az FTC, hanem a TTC, amelynek már volt egy látványos kalandja 1922 nyarán Kassán (Népsport, 1922. szeptember 5.). Az is kiderült, hogy a csapat ellen névtelen feljelentés érkezett az illetékesekhez, ezért propagandaszándékkal gyanúsították meg a küldöttséget.

A csapat tagjai bizonygatták, hogy ők nem a TTC, hanem az FTC, amiben segítségükre volt egy határrendőr, aki a Slavia egykori futballistájaként ismert több játékost, így igazolhatta, hogy a csapat tényleg a Fradi.

Mindez szombat délután történt, amikor öt órától már játszania kellett volna a csapatnak az Ungvári MTE-vel. Ebből persze nem lett semmi, fél hét volt, amikor lepakoltak az ungvári Bercsényi Szállóban. Az utcákon, amerre elhaladtak, mélységes szeretettel üdvözölték a magyar játékosokat. A szállóban fürödtek, borotválkoztak, de még félig sem végeztek, amikor megjelent tíz detektív és egy csomó gumibotos rendőr. A csapat minden egyes tagját letartóztatták, s közölték velük, hogy egy fél órán belül el kell hagyniuk Ungvárt.

A pályaudvar már tele volt tömve rendőrökkel, detektívekkel. Klement Sándor intéző hirtelen ötlettől vezérelve megkérte a rendőrség vezetőjét, hogy hívassa ki az ungvári klubok vezető embereit, tárgyalni szeretne velük, hogy járjanak el a kormányzónál.

A kormányzó azonban nem akart engedni, ám amikor híre futott a történteknek a városban, s nagy tömeg gyűlt össze a kormányzósági épület előtt, engedett, azzal, hogy Pataki Mihály és Tóth Potya István nem teheti be a lábát Ungvárra. Tóth Potya nem is volt ott a csapattal, Patakinak azonban – mint később kiderült – el kellett ismernie, hogy tartalékos főhadnagy, így „biztonsági okokra” hivatkozva, nem engedték meg neki az ungvári tartózkodást.

A csapat kiállt mellette, Pataki nélkül nem kell a kegyelem – mondták, de „Pityke” kérte a fiúkat, hogy ne nézzék az ő személyét, ott a felvidéki magyar sportegyletek ügye. Az FTC missziót teljesít, ezt ne felejtsék el.

Vasárnap délután játszotta le első mérkőzését az FTC Ungváron az ottani MTE-vel, óriási közönség előtt. „A mérkőzés kezdete egyenesen drámai. A csapatok kiállanak, az FTC centercsatárának a helye üres. A bíró sípjába fúj, de nem mozdul senki a zöld-fehéreknél, pedig a játékot nekik kellene kezdeniük. A néma tüntetést a közönség megindulva nézi, sokan a szemüket törülhetik... Végre Szabó a centerhalfposztról megindul lassan és a labdába rúg. Kezdődik a játék”– így a beszámoló. Győzött az FTC 2:0-ra.

Másnap az Ungvári UAC ellen játszott a csapat. Ezúttal 11 emberrel, ám balszélsőnek Kovács, az amatőr tréner állt be. Az ő beadásából szerezte Egri Ferenc a 5. percben a győztes gólt (1:0), ám rögtön utána Kovács lesántult, így végeredményben ezt a mérkőzést is tíz emberrel játszotta le a Fradi.

Kedd reggel utazott el a csapat Ungvárról Csapra. Itt csatlakozott hozzájuk Pataki, aki Rózsahegyen már gólt lőtt a Makkabeának (7:2). „Soha nem látott nagy közönség. Ünneplés végig. És győz az FTC iskolajátékkal”– írta a Nemzeti Sport

Pénteken már Ruttkán volt a Fradi, ahol nagyon várták. A város klubjai előzőleg triált tartottak, hogy azon szemeljék ki a legjobb játékosokat. Valóságos ünnepnek ígérkezett a mérkőzés. Ám aztán...

A Slavia Szálló éttermében ebédelt a csapat, amikor közölték a küldöttséggel, hogy 24 órán belül el kell hagyniuk Csehszlovákia területét. Ezzel aztán betelt a pohár. A csapat pakolt, és azonnal indult Dániába. Miközben Ruttkán csatlakozott a csapathoz Takács I Géza és Tóth Potya.

Dániából két sima vereséggel utazott haza a Fradi, a Boldklubbentől 2:0-ra kapott ki, Koppenhága válogatottjától pedig 8:0-ra. Némi mentség a szlovenszkói tortúra lelki hatása mellett, hogy a koppenhágai csapat a dán válogatottal volt egyenlő. Klement Sándor azt ígérte, itthon majd részletesen beszámol a blama hátteréről, ám a következő híradás róla az, hogy „az FTC szimpatikus intézője szombaton, szeptember 8-án tartja Békéscsabán esküvőjét Tomka Ilus úrleánnyal”.

Egyébként pedig mit mondhatott volna? Minden bizonnyal Pataki Mihály igazsága él, szerinte ugyanis:      „Az FTC vereségeit legfőképpen az a körülmény okozta, hogy a dánok szenzációsan jók voltak.”

VITA A SPORTHÍRLAPPAL
Nem tudni, miért, de a Sporthírlap cáfolta a Nemzeti Sport szlovenszkói értesüléseit. Lapunk persze nem hagyta szó nélkül: „Az FTC ungvári kalandjáról emlékeztünk meg keddi számunkban egy ungvári sportember elbeszélései alapján. Csütörtökön aztán az egyik szaklap csak azért is jobban akarta tudni a történteket és miután ökölnyi betűkkel megírta, hogy »Hamis volt a hír az FTC ungvári kalandjáról«, alább félakkora betűkkel megírta »Az FTC ungvári kalandjának hiteles történetét«. Megállapítja, hogy a csehek nagyon figyelmesen bántak a magyar fiúkkal (ez aztán a logika!) és hálás kézcsókot nyög minden cseh dudásból lett zsupán és zsandárkáplár ragadó kezére. Nem felejt el persze minket sem megdorgálni, amiért nem tettük mi is azt. No, kedves szaklaptárs, ugyan miért írta meg azt a történetet a kalandról, ha nem volt kaland? Azt meg ne várja tőlünk senki, hogy a csehek nyakába boruljunk, amíg Pozsony Bratislava, Kassa Kosice, Ungvár meg Uzshorod lesz! Mi nem akarunk túrázó csapatokat vezetni! Még Masaryk minden szokoljáért sem! A cseheken ugyan van mit tisztogatni, de miért mossa oly nagy hévvel fehérre laptársunk azokat a feketéket? Elvégzik azt maguk a csehek is, bár mi előttünk sohasem lesznek, mert hiszen sohasem is voltak tiszták, szeplőtelenek. Még akkor sem, ha Prága ilyen jó budapesti pucerájra akad, mint a mi laptársunk.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik