NS-klub: Illés Béla 15 évesen már a felnőttek között futballozott

TŐSÉR NORBERTTŐSÉR NORBERT
Vágólapra másolva!
2022.03.23. 08:27
null
Illés Béla (Fotó: Dömötör Csaba)
Illés Béla neve először 1984 augusztusában jelent meg lapunkban a Bakony-csoportban rendezett Sárvár–Zirc bajnoki (2–0) után, mert az akkor 16 esztendős középpályás gólt szerzett.

A területi bajnokság (NB III) mérkőzései terjedelmi korlátok miatt csak eredménnyel és gólszerzővel jelentek meg, így Illés Béla is csak első góljának megszerzésével került be a lapba.

„Pedig már nyolcvanháromban, tizenöt évesen a Sárvár felnőttcsapatában futballoztam – emlékezett vissza a Haladás, a Kispest-Honvéd és az MTK volt válogatott labdarúgója. – Rengeteget segített a fejlődésemben, hogy kamaszként az idősebbek között játszottam, különösen azért, mert a Sárvárban anno korábbi NB I-es labdarúgók is szerepeltek. Három éven keresztül futballoztam mellettük, nagyjából nyolcvan felnőttbajnokim volt, és még csak tizennyolc voltam, amikor a Haladáshoz kerültem.”

A szombathelyi klubhoz 1986 nyarán került, és október 19-én, a Tatabánya elleni idegenbeli bajnokin (0–1) mutatkozott be az élvonalban, ahol húszéves pályafutása alatt 540 mérkőzésen lépett pályára.

„Tatabányán az öltözőben kellő izgalom volt bennem, de amikor kimentem a pályára melegíteni, elillant az izgatottságom.”

A Haladásban hat éven keresztül szerepelt, a 1990–1991-es idényben a másodosztályban is maradt a klubban, majd 1992 nyarán szerződtette a Kispest-Honvéd, s végérvényesen a magyar élvonal meghatározó labdarúgójává vált. Kispesten három idényben játszott, egy bajnoki címhez, egy ezüstéremhez és egy Magyar Kupa-ezüstéremhez segítette csapatát, majd 1995 és 2006 között az MTK-ban további három bajnoki címmel, egy ezüstéremmel és három Magyar Kupa-győzelemmel gyarapította érmei számát, külföldön azonban sosem játszott.

„Nehéz lenne néhány mondatban kifejteni, hogy miért. Így alakult a pályafutásom, de boldog és elégedett vagyok, mert harmincnyolc éves koromig azzal foglalkozhattam, amit szeretek. Amikor elmúltam harminc, próbáltam egyre többet segíteni a fiatalabb korosztálynak, és bízom benne, az MTK-nál töltött utolsó két-három évemben sokat ellestek tőlem. Legalábbis én Sárváron így voltam vele.”

Illés Béla valóban elégedett lehet pályafutásával, 540 NB I-es bajnokin 215 gólt szerzett, a válogatottban 64 mérkőzésen 15-ször volt eredményes. A Kispest-Honvédban egyszer (1994), az MTK-ban kétszer (1997, 1999) volt gólkirály, visszavonulása után megalapította a szombathelyi Illés Akadémiát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik