K. Zs. 2020.04.12 08:45 Frissítve: 2020.04.12 08:45

Videó: így ment le kutyába az angol foci csillaga – dörgő taps!

A koronavírus megbénította a sportvilágot – mit lehet ilyenkor tenni? Irány az archívum! A főként emlékezetes futballpillanatokat felvillantó sorozatunkban ezúttal ismét egy világbajnokságra nyitunk ablakot, hogy megnézzük a tornák történetének egyik legállatibb epizódját.

 

NÉZZÜK MÁRIS, MI TÖRTÉNT!

Némi magyarázat a képsorhoz:

Az 1962-es chilei világbajnokságon járunk, a sérült Pelét nélkülöző Brazília negyeddöntőt vív Angliával Vina del Marban, amikor az első félidőben egy kutya is játékra jelentkezik.

A váratlan vendég több játékost kicselez, többek között a brazil cselkirályt, Garrinchát, végül azonban csak-csak odamerészkedik az egyik angol játékoshoz. Naná, hiszen a furfangos Jimmy Greaves négykézláb közelít hozzá!

Az idős Jimmy Greaves
(Fotó: Jimmy Greaves Twitter)

A kutya hamar szembesül a szörnyű átveréssel, és befogása közben – alighanem persze inkább ijedtében, mint bosszúból – levizeli Greavest, így aztán a Tottenham rettegett gólvágója, miután begyűjti a nézősereg dörgő tapsát tettéért, a meccs hátralévő részét nedves szerelésben kénytelen végigfutballozni. Akkoriban még nem tartottak készenlétben váltódresszt…

Állítólag Garrincha annyira szórakoztatónak találta a történteket, hogy hazavitte és befogadta a kutyust. Greaves utóbb azzal egészítette ki a sztorit, hogy amikor hazafelé tartottak a vb-ről, és a repülőgépük leszállt üzemanyagért Brazíliában, fotósok tömege vette körbe őt.

„De nem a futballistára voltak kíváncsiak, hanem az emberre, aki szerzett a kedvencüknek, Garrinchának egy kutyát” – szólt a slusszpoén.

Amúgy a negyeddöntőt a világbajnoki címe megvédése felé tartó Brazília Garrincha kettő és Vavá egy góljával 3:1-re megnyerte.

(Az 1957 és 1980 között hosszú futballistakarriert befutó Jimmy Greaves nem akárki. A pályafutását a Chelsea-ben kezdő, majd a Tottenhamben kiteljesítő támadó tagja volt az 1966-ban világbajnoki címet szerző angol válogatottnak. Greaves nem csupán a Tottenham történetének legjobb gólszerzője (266) – az angol élvonalban is az övé a legtöbb gól (357). A válogatottban 57 mérkőzésen 44 gólt szerzett, ezzel negyedik a csapat örök-góllövőlistáján. A mókázni mindig kész, visszavonulása után népszerű televíziós személyiséggé váló Greaves 2012-ben, majd 2015-ben újra stroke-ot kapott. A napokban megint kórházba került, de családja igyekezett megnyugtatni az érte aggódókat: a korábbi kiváló futballistát nem érte újabb stroke, és a koronavírus sem fertőzte meg. Szorítsunk együtt a 80 éves sportemberért!)

Fotó: AFP

 

2021.01.15 10:56:03

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

„Felvette a vállára a keresztet, hogy a legjobb legyen/ a legnagyobb idegen hatalommal szemben.”

2021.01.12 14:40:53

Minden más foci MATYKÓ KÁROLY

A két csoportgyőztes által vívott döntőben a házigazdák Brazíliát győzték le.

2021.01.12 12:34:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS

Két piros lap is villant a rangadón, a szentgyörgyiek ikszeltek a Craiovával.

2021.01.08 10:58:00

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Castro, Chávez, Morales – ilyen volt az  „isteni” Diego kapcsolata a tekintélyelvű államvezetőkkel.