Vb 2022: Csehország hatot vágott Észtországnak; öngóllal nyert Portugália

Vágólapra másolva!
2021.03.24. 20:40
null
Tomás Soucek mesterhármast szerzett, Csehország meg sem állt hat gólig (Fotó: AFP)
Szerdán Európában megkezdődtek a labdarúgó-világbajnoki selejtezők: Portugália egy öngóllal győzte le  Azerbajdzsánt, Franciaország nem bírt Ukrajnával, Belgium nyert, Horvátország és Wales viszont kikapott.

A-CSOPORT

Hiába a Cristiano Ronaldo, André Silva, Bernardo Silva parádés trió, Portugália csak egy öngóllal verte meg Azerbajdzsánt. Ez volt Fernando Santos 50. győzelme a portugál kispadon (1–0).

A szerbek gólgazdag meccset játszottak az írekkel, s Alekszandar Mitrovics duplájának is köszönhetően ők jöttek ki jobban a fordulatokkal teli mérkőzésből (3–2).

D-CSOPORT

Antoine Griezmann találatával már a 19. percben előnyhöz jutott Franciaország, s a félidőig nem is változott az állás. A fordulás után Kimpembe öngólt vétett, a hazaiak pedig nem tudtak újabb gólt szerezni – nagy meglepetésre ikszeltek a franciák Ukrajnával (1–1).

A csoport másik meccsén a bosnyákok Miralem Pjanic góljával megszerezték a vezetést, majd Teemu Pukki duplájával a finnek fordítottak, és úgy tűnt, meg is nyerik a meccset. A végén azonban Bosznia-Hercegovina egyenlített, így egy pontot megmentett (2–2).

E-CSOPORT

Tíz és fél éve nem szenvedett hazai pályán vereséget Belgium világbajnoki, illetve Eb-selejtezőn, az azóta megvívott 24 meccsen 87 (!) gólt szerzett, és 18-szor nyert. A Wales elleni összecsapás elején úgy nézett ki, megszakadhat a sorozat, a vendégek remek összjáték után találtak be. Mint utóbb kiderült, a walesiek ezzel ellőtték az összes puskaporukat – többször nem találták el a kaput –, Belgium pedig három góllal válaszolt, és megérdemelten begyűjtötte a három pontot (3–1).

A csoport másik mérkőzése igazi gólesőt hozott, Észtország óriási meglepetésre megszerezte a vezetést, ám ezzel csak felpiszkálta az addig álmos oroszlánt: Csehország a 18. és az 56. perc között hatszor is bevette a házigazda kapuját, Tomás Soucek klasszikus mesterhármast szerzett – az észtek erejéből csak újabb szépítő gólra futotta a hajrában (2–6).

G-CSOPORT

Lettország vezetést szerzett Montenegró ellen, ám a balkániak Sztefan Jovetics révén villámgyorsan válaszoltak, majd a Monaco csatára a hajrában el is döntötte a mérkőzést (1–2).

Norvégia nem erőltette meg magát, mégis könnyed győzelmet aratott Gibraltáron. Az FTC játékosa, Tokmac Nguen a 62. percben, csereként állt be (0–3).

A csoport kora esti mérkőzésén Törökország hatgólos meccsen múlta felül Hollandiát (4–2), részleteket ide kattintva olvashat!

H-CSOPORT

A H-csoportban alaposan felborult a papírforma: Szlovénianagy meglepetésre legyőzte Horvátországot, a győztes gólt gyors hazai kontra végén Sandi Lovric szerezte a 15. percben. A vb-ezüstérmes horvátok az egész mérkőzésen jóval többet birtokolták a labdát, és többször is lőttek kapura ellenfelüknél, ám egyenlíteniük nem sikerült. A találkozón végig a pályán volt a Ferencváros szlovén védője, Miha Blazic (1–0).

A szlovénok győzelme mellett a ciprusiak pontszerzése is meglepetésnek mondható Szlovákia ellen: a Nicosiában lejátszott találkozón gól nélküli döntetlen született, a vendégeknél a Ferencváros légiósa, Róbert Mak a kispadról nézte végig a mérkőzést (0–0).

A csoport harmadik meccsén is közel volt a meglepetés, Oroszország ugyanis nagy küzdelemben nyert csakMáltán. A hazaiak a második félidőben az egyenlítésért támadhattak, erre ők kaptak gólt a 90. percben (1–3).

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, A-CSOPORT
Portugália–Azerbajdzsán 1–0
(Medvedev 37. – öngól)
Szerbia–Írország 3–2 (Vlahovics 40., A. Mitrovics 69., 75., ill. Browne 19., Collins 86.)
D-CSOPORT
Finnország–Bosznia-Hercegovina 2–2
(Pukki 58., 77., ill. Pjanic 55., Stevanovic 85.)
Franciaország–Ukrajna 1–1
(Griezmann 19., ill. Kimpembe 57. – öngól)
E-CSOPORT
Észtország–Csehország 2–6
(Sappinen 12., Anier 86., ill. Schick 18., Barak 28., Soucek 32., 43., 48., Jankto 56.)
Belgium–Wales 3–1 (De Bruyne 23., T. Hazard 28., R. Lukaku 72., ill. Wilson 11.)
G-CSOPORT
Lettország–Montenegró 1–2
(Ikaunieks 40., ill. Jovetics 41., 83.)
Gibraltár–Norvégia 0–3 (Sörloth 43., Thorstvedt 45., Svensson 57.)
Törökország–Hollandia 4–2 (B. Yilmaz 15., 34., 81. – a másodikat 11-esből, Calhanoglu 46., ill. Klaassen 75., L. de Jong 76.)
H-CSOPORT
Málta–Oroszország 1–3
(Mbong 56., ill. Dzjuba 23., Fernandes 36., Szoboljev 90.)
Ciprus–Szlovákia 0–0
Szlovénia–Horvátország 1–0
(S. Lovric 16.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik