D. S. B.
2023.02.08 14:44 Frissítve: 2023.02.18 08:41

Törökország: teljesen ellentétes hírek érkeztek Atsuról

Mint beszámoltunk róla, hétfő hajnalban 7.7-es magnitúdójú földrengés rázta meg Törökország déli részét és Szíriát. A rengések rengeteg áldozatot követeltek, s eltűnt az élvonalbeli Hatayspor ghánai válogatott támadója, Christian Atsu, illetve a klub sportigazgatója, Taner Savut. A labdarúgóról bár a nemzetközi sajtó megírta, hogy megtalálták, szerda délelőtt a csapat vezetőedzője, Volkan Demirel és orvosa, Gürbey Kahveci is arról beszélt, továbbra is keresik Atsut és Savutot, miközben Ghána törökországi nagykövete arról beszélt, Atsut kórházba szállították, de nem tudják, melyikbe.

 

Teljesen ellentmondó hírek érkeznek Christian Atsuról (Fotó: Getty Images)

A korábban az angol Chelsea-nél és Newcastle Unitednél is futballozó Atsu a Hatayspor vasárnap délutáni bajnokijának 97. percében szerzett győztes gólt, majd a mérkőzés után a hírek szerint egy 11 emeletes ház kilencedik emeletén tartózkodott, amikor a földrengés történt.

Az előzetes hírek arról szóltak, Atsut kimentése után jobb lábának sérülése és légzési nehézségek miatt kórházba szállították. A Hatayspor első csapatából a középpályás, Onur Ergün és két védő, Burak Öksüz és Kerim Alici is a romok alatt rekedt, de mint kiderült, utóbbi saját erejéből tudott kiszabadulni, míg előbbieket a mentőexpedícióban résztvevők találták meg.

A legfrissebb hírek szerint azonban a ghánai labdarúgót és a Hatayspor sportigazgatóját továbbra is keresik.

A török Hürriyet a csapat vezetőedzőjét, Volkan Demirelt idézte, aki azt kérte, ne írják azt, hogy túlélte, anélkül, hogy biztosak lennének abban, hogy túlélte.

„Az embereknek családjaik vannak, a remény, a bánat és a fájdalom pedig egyre nő. Egyelőre nincsenek hírek Atsuról és Taner Savutról. Megosztanám, ha a kórházban lennének? Szeretném megosztani a fejleményeket, amint lesznek, de nagyon nehéz dolgokat élünk át. Az emberek éjjel-nappal dolgoznak, remélem, mind a ketten megmenekülnek” – mondta Demirel.

A Hürriyet megjegyezte, négy óra alatt tízszer is beszéltek a Hatayspor menedzsereivel, Musztafa Özattal és Selcuk Smarttal, de egyikük sem tudta megerősíteni, hogy Atsu életben van.

A török lapok úgy tudják, a klub alelnöke elment abba a kórházba, ahol a hírek szerint Atsut ápolják, s próbálta azonosítani a labdarúgót, de nem látta annak arcát, ezért nem tudta hitelt érdemlően azonosítani a labdarúgót, ezért a klub sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, hogy Atsu kórházba került.

A Hatayspor orvosa, Gürbey Kahveci is nyilatkozott, s szintén cáfolta a korábbi értesüléseket.

„Amikor hallottuk a híreket, hogy a Dortyol Kórházba vitték, természetesen oda mentünk és megnéztük, de nem volt ott. Pillanatnyilag azt tudjuk megerősíteni, hogy egyelőre sem Taner Savut sportigazgatót, sem Christian Atsut nem találtuk meg hétfő éjjelig” – mondta Kahveci.

 

 

Ezzel ellentmondó információt osztott meg Ghána törökországi nagykövete.

„Tegnap a Külügyminisztérium biztosított arról, hogy megtalálták, kimentették és kórházba szállították, mert megsérült. A zűrzavar miatt még nem tudtuk felvenni a kapcsolatot Atsuval, de tudjuk, hogy kihúzták a romok közül és kórházba szállították, azt viszont nem tudjuk, hogy melyikbe” – nyilatkozta Francisca Ashietey-Odunton. A diplomatának valamelyest ellent mond az a török újságíró, aki személyesen járta körbe a helyi kórházakat, hogy megtalálja Atsut, de sehol nem tudták megmondani, ott kezelik-e a labdarúgót.

 


 

Atsuról megszólalt menedzsere, Nana Sechere is, aki elmondta, a labdarúgó kb. hajnali 3.30-ig volt egy barátjának kilencedik emeleti lakásában, a földrengés pedig 20 perccel később történt.

„Nem tudtam semmit, amíg nem hívtak a klubtól. Hajnali ötkor kérdezték, hallottam-e Christianról. Azt mondtam, remélem, ébren van. A klub tisztviselői megpróbálták megtalálni, de nehéz volt, mert érthető módon mindenki a saját családját kereste. Sok információ érkezett Angliából és Ghánából is arról, hogy Christian biztonságban van, de az első hivatalos megkeresést kedden reggel kaptam a klubtól, s azt mondták, kórházban van, viszont nincs telefonja, ezért továbbra is várnom kell, hogy beszélhessek vele” – mondta Atsu menedzsere.

2023.03.21 10:25:28

Minden más foci nemzetisport.hu

The head of the Hungarian Football Federation (MLSZ) can remain FIFA vice president but not UEFA vice president.

2023.03.19 16:03:43

Minden más foci nemzetisport.hu

Továbbra is vezeti a szlovák első osztályt a DAC, a nagyszombatiak sem tudtak pontot szerezni a MOL Arénában.

2023.03.19 14:47:49

Minden más foci nemzetisport.hu

A Craiova elleni fölényes, elégtételt jelentő győzelem után vereséggel kezdte a felsőházi rájátszást a Sepsiszentgyörgy.

2023.03.18 17:58:39

Minden más foci nemzetisport.hu

Huszonhét forduló után a TSC 55 ponttal a második helyen áll.

2023.03.18 13:33:13

Minden más foci nemzetisport.hu

A horvát bajnokság 3. helyén álló eszékiek immár nyolc tétmérkőzés óta nyeretlenek.