Szuperliga: Párhuzamos valóságban élnek – Ceferin felemelte a hangját

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2022.03.03. 14:40
null
Aleksander Ceferin ismét figyelmeztette a „szakadár” klubokat (Fotó: Getty Images)
Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke ismét felemelte a hangját az európai Szuperligával és a benne érintett labdarúgóklubokkal szemben, emellett megmondta a magáét a Juventus elnökének, Andrea Agnellinek is.

 

Habár tavaly áprilisban az alakuló Szuperligát még sikerült csírájában elfojtani, a napokban megjelent hír szerint hamarosan bejelenthetik a „visszatérését” – erre reagált a Financial Times Business of Football Summit elnevezésű kétnapos konferenciáján Aleksander Ceferin, aki szerint az érintettek az orosz–ukrán konfliktus okozta figyelem-elterelődést használnák ki.

„Azt kell, hogy mondjam, akik a Szuperligáról beszélnek, azok nem a labdarúgásról beszélnek. Elegem van ebből a futballhoz nem kapcsolódó projektből. Először egy világjárvány kellős közepén indították el a sületlenségüket, most pedig arról olvashatunk, hogy egy másik ötlet megvalósítását tervezik egy háború kellős közepén. Muszáj többet beszélnem ezekről az emberekről? Nyilvánvalóan egy párhuzamos valóságban élnek” – fakadt ki az UEFA elnöke.

„Szörnyű helyzetben segítünk, miközben ők egy ilyen projekten dolgoznak. Annak fizetnek, akinek csak akarnak, hogy azt írják, »ez egy szép tervezet, tele szolidaritással, és segít a kicsiknek.« Ez nonszensz, és ezt mindenki tudja. Valaki felhívott utána, hogy bocsánatot kérjen – aztán megint támogatják. Számukra a szurkolók csak vásárlók, nekünk ők ténylegesen szurkolók.”

Ceferin nem kímélte a Juventus elnökét, Andrea Agnellit sem, aki a tervek szerint később szintén felszólal a londoni rendezvényen.

„Bírálták az európai szövetséget és az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezetet, miközben egyikük az utóbbi elnöke volt. Vannak idézeteim, egy héttel a Szuperliga kihirdetése előtt dicsérte a rendszert.”

A Szuperliga újjáélesztésére törekvő három klubot egy utolsó figyelmeztetésben részesítette.

„Játszhatnak a saját versenysorozatukban, senki sem tiltja meg nekik. De ha így tesznek, a mi sorozatainkban nem indulhatnak” – mondta Ceferin, aki hozzátette, a Bajnokok Ligája reformja nem a Szuperliga helyettesítésére törekvő folyamat.

„Jelenleg 32 csapat vesz részt a Bajnokok Ligája csoportkörében, a terv az, hogy 36-ra növeljük ezt a számot, több helyet teremtve a közepes és kisebb bajnokságok csapatainak.”

Javier Tebas ennél is tovább ment, a La Liga elnöke a Szuperligán munkálkodó klubok állításait az ukrajnai inváziót elrendelő orosz elnök szavaihoz hasonlította.

„Agnellinek meg kell magyaráznia a helyzetet – ha ezt nem teszi meg, hazudik. Egy héttel ezelőtt az ő házában találkoztak a három klub képviselői. Most azt állítják, nem akarnak állandó helyeket, a Real nem lesz első számú résztvevő. Ez hazugság.”

„Lesz két-három kieső, de mindig ott lesznek az állandó csapatok – a Juventus, a Barcelona, a Real Madrid. Nehéz lesz kiesniük. Az UEFA és a Premier League ellenségeivé váltak, a fejlődésük szembemegy az ő modelljükkel. Ezzel tisztában vagyunk, megkaptuk az információt. Mondhatnak, amit akarnak, de ezen dolgoznak.”

„Valahányszor erről olvasok, megbotránkozom. Szerintem többet hazudnak, mint Vlagyimir Putyin. Ragaszkodnak ahhoz, hogy a Szuperliga bevezetése nem kell, hogy hatással legyen a nemzeti bajnokságokra. Idiótának, hülyének néznek bennünket. Nekem ez felér egy sértéssel, megalázva érzem magam. Mindannyian azt hangoztatjuk, hogy ez ártana a bajnokságoknak. Óriási kárt fognak csinálni.”

„Florentino Pérez már elmondta, ő akar lenni a főnök. A többiek ne aggódjanak, jutnak nekik morzsák. Dióhéjban erről szól a Szuperliga, a vagyonnal rendelkező klubok sorozata, ők akarnak uralni mindent. Sok éven át követték ezt az irányvonalat, és ez az, amit el kell kerülnünk” – zárta szavait Tebas.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik