K. Zs. 2020.09.22 18:25

Szuperkupa: Porto polgármestere perrel fenyegeti az UEFA-t

Rui Moreira, Porto polgármestere perrel fenyegette meg az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA), amiért a Bayern München–Sevilla Európai Szuperkupa-mérkőzést nem az eredeti helyszínen, az ő városában, hanem Budapesten rendezik meg – írja a német futballszaklap, a Kicker.

A Szuperkupa-mérkőzés eredeti helyszíne, a portói Dragao Stadion (Fotó: AFP)

 

Rui Moreira érvelése a Kicker beszámolója szerint azon alapul, hogy a koronavírus-helyzet miatt vették el városától az Európai Szuperkupa-mérkőzést, most viszont hiába emelkedik a fertőzöttség Magyarországon, az UEFA-t ez a jelek szerint nem készteti lépésre.

Rui Moreira (Fotó: AFP)

„Remélem, kielégítő választ kapunk panaszunkra. Ha nem, akkor bírósághoz fordulunk, Genfben, az UEFA székhelyének közelében találunk majd néhányat” – mondta Moreira hétfőn a portói városi tanács ülésén, ironikusan hozzátéve: „Nem is tudtam, hogy Budapestet elkerüli a pandémia…”

Az UEFA-hoz intézett panaszában a polgármester arra is kitér, hogy a Bajnokok Ligája nyolcas döntője idején a helyszínül szolgáló Lisszabonban magasabb volt a fertőzöttségi szint, mint a döntés meghozatalakor Portóban.

„Ha azt mondják, hogy a Bajnokok Ligája lisszaboni nyolcas döntője miatt nem akarunk ugyanabban az országban gyors egymásutánban még egy eseményt, az érthető lett volna. Vagy kilátásba helyezhették volna, hogy kárpótlásul Porto két éven belül rendezhet egy másik eseményt” – idéz a Kicker a polgármester leveléből.

A német lap ugyanakkor emlékeztet: a Szuperkupa-mérkőzés Portóból Budapestre költöztetése hivatalosan valóban a koronavírus-járvány miatt történt, de a versenynaptár átfogó módosítása keretében, és az UEFA éppen azzal indokolta, amit a polgármester elfogadhatónak nevezett – vagyis azzal, hogy ne legyen mind a két klubtorna végjátéka Portugáliában. Ezt a döntéskor az UEFA indoklása alapján magunk is így írtuk meg.

Porto polgármestere szerint városát nemcsak a feleslegesen tett előkészületek miatt érte anyagi kár, hanem azáltal is, hogy a rendezésről kötött megállapodást egyeztetés nélkül felrúgó UEFA helyszínváltozásról hozott – és általuk a „médiából megismert” – döntése azt sugallta: Porto a járványhelyzet tekintetében nem biztonságos hely.

A portugál nemzeti hírügynökség, a LUSA beszámolója arra is kitér, hogy Moreira a portugál központi kormányzatot is kárhoztatja, amiért nem lobbizott Porto Szuperkupa-rendezése mellett, miközben teljes mellszélességgel támogatta Lisszabont a BL-nyolcas döntő megrendezésében.

A Kicker azzal zárja cikkét, hogy „úgy tudni”: sportpolitikai okai is voltak annak, hogy a Szuperkupa-mérkőzés éppen Budapestre került, hiszen az UEFA alelnöke nem más, mint „Magyarország leggazdagabb embere”, Csányi Sándor.

EURÓPAI SZUPERKUPA
Csütörtök, 21.00: Bayern München (német)–Sevilla (spanyol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2021.09.23 23:33:23

Minden más foci MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Arra képes, hogy tisztában legyen vele, minek hol a helye és az ideje.

2021.09.23 23:49:30

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Frank Lampard: »Mindig képes voltam reagálni az általa támasztott kihívásokra, még ha nem is feltétlenül úgy, ahogyan ő szerette volna. Azt viszont nagyon tudta, hogyan hozza ki belőlem a legjobbat. Sohasem lettem volna labdarúgó, ha nincs apám ambíciója, kemény munkája és elképzelése.«

2021.09.22 13:04:39

Minden más foci CSILLAG PÉTER

A Tokaj-Certa Kupán olyan majdani klasszisok játszottak, mint Zvonimir Boban vagy Robert Jarni.

2021.09.19 14:42:04

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), K. T. I. (percről percre)

Az első félidőben a Sepsi jelentős mezőnyfölényben játszott, ám így sem tudta legyűrni a bajnokság 6. helyén álló Aradot.

2021.09.18 17:47:26

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

Schäfer, Szendrei Ákos és Hahn is pályára lépett a dunaszerdahelyieknél, 2–1-re győztek a Ruzomberok ellen.