Sportrádió: elnöke szerint a Topolyának az Ekl és az El lehet a realitás

Vágólapra másolva!
2023.05.30. 20:31
null
Zsemberi János a budapesti konferencián (Fotó: Török Attila)
A szerb bajnokság második helyén végzett az FK Topolya, amelynek elnöke,  Zsemberi János is részt vett a Groupama Arénában zajló Football Forum Hungary 2023 szakmai konferencián, s ott előadást is tartott. A helyszínen a Sportrádió riporterének, Virányi Zsoltnak beszélt arról, mit jelent klubja számára a héten elért történelmi siker, milyen így a jövőképük, és szót ejtett a csapat játékospolitikájáról, illetve a klubnál működő utánpótlás-akadémiáról is.

Az FK Topolya kedden 1–1-es döntetlent játszott a Vojvodinával hazai pályán a szerb bajnokság utolsó fordulójában, ami azt eredményezte, hogy a csapat a második helyen végzett, s indulhat a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában – vagyis már biztosan ott lesz az Európa-liga csoportkörében.

„Közösségépítés szempontjából nagyon sokat jelent ez a siker. Az sem elhanyagolható szempont, hogy meg tudjuk mutatni, egy ilyen kisváros is tud nagyot alkotni. Ezt fantasztikus megélni, bár nekem még mindig nem sikerült. Valószínűleg majd akkor lesz ez így, amikor esetleg megkapjuk valamelyik nagy ellenfelet. Mondjuk egy Rangerst, vagy egy Marseille-t, és hatvanezer néző előtt kifut a csapatunk, vagy amikor a hazai mérkőzésen a rengeteg jegyigénylőnek nem fogunk tudni eleget tenni. Szerintem csak ekkor fogunk rádöbbenni, hogy mit is értünk el. Mindenesetre megpróbálunk szerények maradni és hosszú távon gondolkodni, és a most megkeresett javakat hosszú távra beosztani” – jelentette ki Zsemberi János, aki elárulta azt is, mi lehet a valós jövőkép az együttes előtt.

„Reálisan nézve nem az, hogy mostantól kezdve mindig elérjük a Bajnokok Ligája selejtezőjét. De mindig meg fogjuk próbálni. Ugyanakkor azt is hozzáteszem, hogy nem kell elkeseredni, ha ez nem sikerül, mert sokkal komolyabb költségvetésű gárdákkal állunk szemben. Ha irreálisan megemeljük a csapat költségvetését és elköltjük azt a pénzt, amit most megkeresünk, akkor később még anyagi problémáink is lehetnek. Láttunk már erre sok példát. Megpróbálunk megmaradni egy ugyanekkora költségvetésű csapatnak. Jól motivált, fiatal futballistákat szeretnénk keresni, közben pedig játékosokat értékesíteni és időről időre idejutni. A cél, hogy minden évben ott legyünk Európában, ha nem is a BL-ben, hanem az Európa-konferencialigában, minket az is ki fog elégíteni – legalábbis engem, mint klubelnököt biztosan” – mondta Zsemberi, aki beszélt arról is, hogy a klubnál működő akadémiának máris érezhető a hatása.

„Hozunk az akadémiára tehetséges fiatal gyerekeket és minden évben ki tudunk emelni egy-egy labdarúgót, akit értékesítünk. Tavaly eladtunk egy futballistát 1.6 millió euróért, most pedig már három-négy éve van a keretünkben egy fiatal, tizenkilenc éves játékos, akit valószínűleg három-négymillió euróért tudunk majd értékesíteni. Ez is azt mutatja, hogy tudunk az akadémiánkra hozni fiatal tehetségeket, ki tudjuk őket nevelni, fel tudjuk hozni őket az első csapatba, és türelemmel is tudunk lenni velük kapcsolatban. Mert ez kell is, hiszen amikor felkerültek az első csapatba, még nem ezen a szinten játszottak, mint most. Ez a fiatal csatárunk sem, aki egyébként tizenhárom gólt lőtt az elmúlt idényben. Mindig kérdezték tőlünk, hogy mit akarunk ilyen fiatal gyerekkel? Hát, ezt. Türelmesek voltunk és próbáljuk kinevelni őket” – mondta a Topolya elnöke, aki szót ejtett a motiváció fontosságáról is.

„Több oknál fogva is nagy nálunk a motiváció, mert mi szegényebb ország, vagyunk rosszabb körülmények között játszunk és kevesebb fizetést tudunk adni. A gyerekek számára ez egy kitörési lehetőség. Mindig fontos, hogy olyan játékosokat igazoljunk, akik még el akarnak érni valamit, ha mást nem, egy külföldi igazolást, ahol pénzt tudnak keresni. Hozzánk azzal nem lehet jönni, hogy valaki meggazdagodjon, hanem csak azzal, hogy lehetőséget biztosítunk ahhoz, hogy külföldre kerüljön és ott megkeresse a pénzét. Ami a mi nagy előnyünk, hogy hozzánk szívesen jönnek, annak ellenére, hogy egy vidéki város vagyunk, mert nálunk tényleg jók a körülmények, a szerb focihoz viszonyítva meg egyenesen fantasztikusak” – árulta el Zsemberi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik