Egy magyar csapat már ott van az európai kupákban a csoportkörben

Vágólapra másolva!
2023.05.28. 16:46
null
A döntetlennel is ezüstérmes, valamint BL-selejtezős lett a TSC (Fotó: FK TSC)
A szerb Szuperliga utolsó, 37. fordulójában saját közönsége előtt, vagyis a TSC Arénában fogadta a Topolya a Vojvodinát, és bár nyernie nem sikerült, a döntetlennel jobb alapszakasz-helyezése miatt a második helyen végzett, ezzel indulhat a Bajnokok Ligája-selejtező 3. körében. Mivel a vajdasági csapat nem a bajnoki ágon szerepel, így ha nem jut tovább a rájátszásba, akkor Európa-liga-csoportkörösnek mondhatja magát.

 

SZERB SZUPERLIGA
RÁJÁTSZÁS, 7. FORDULÓ

Topolya–Vojvodina 1–1
Topolya, TSC Aréna, 4500 néző. Vezette: M. Ivkovics
TSC: V. Ilics – Cvetinovics, Calusic, Sztojics – Cvetkovics, Djakovac, L. Ilics, Kuveljics, Sztojkovics – Ratkov (Vukics, 25., Antonics, 90+2.), Jovanovics (Krpics, 85.). Edző: Zsarko Lazetics
Vojvodina: Carevics – Antonijevics, Traoré, Jelicsics, Lazarevics – Malbasics, Miletics (Topics, 59.), Zukics, Csumics – N. Nikolics (Ljubiszavljevics, 86.), Kabics. Edző: Radoszlav Batak
Gólszerző: L. Ilics (66. – 11-esből), ill. Csumics (77.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Klubtörténelmi sikert ért el a Topolya SC, miután a szerb Szuperliga utolsó fordulójában a TSC Arénában 1–1-es döntetlent játszott az újvidéki Vojvodinával, s ezzel megszerezte a második, Bajnokok Ligája-selejtezőt érő helyet a 16 csapatos bajnokságban.

Ahogyan az várható is volt, mivel nem nyomta győzelmi kényszer a TSC játékosainak vállát, a hazai együttes nem rontott neki ellenfelének, így egyik csapatnak sem sikerült jelentős mezőnyfölényt kialakítania, s főleg a középpályán folyt nagy harc, a kapuk nem forogtak veszélyben. A vendéglátó együttes a 25. percben legeredményesebb játékosa nélkül volt kénytelen folytatni a meccset, ugyanis Petar Ratkov megsérült, s Lazeticsnak Ratkov helyére Sztefan Vukicsot kellett pályára küldenie, aki nem sokat tett hozzá a TSC támadójátékához.

Veljko Ilicsnek, a hazaiak csapatkapitányának sem akadt sok dolga, kivéve egyszer, amikor Nemanja Nikolics elől kellett felszednie a labdát, s ez a mozdulat során a csatár térdével találkozott a feje, aminek egy rövid ápolás lett a következménye. Szinte eseménytelenül telt el húsz perc a második félidőből, amikor úgy tűnt, hogy Djakovac szabálytalanul szerzett labdát a félpályánál, de mivel a játékvezető nem jelzett, így a középpályás Luka Ilicshez passzolt, aki betört a tizenhatoson belülre, s tizenegyest harcolt ki, amelyet magabiztosan értékesített a 66. percben. 1–0

A 77. percben Cvetkovics rosszul vett le egy labdát, amelyre Csumics csapott le, aki becselezte magát a tizenhatoson belülre, majd a jobb alsóba gurított (1–1). A hajrában Luka Ilics került helyzetbe, de fejesét védte a kapus, azonban már előtte lesen tartózkodott a játékos.

A TSC 75 ponttal zárta a bajnokságot, csakúgy mint a Csukaricski, de mivel az alapszakaszban a topolyaiak előrébb végezte a belgrádiaknál, így az övéké lett a második, BL-selejtezőt érő hely. Ha a Topolya nem jutna a rájátszásba, akkor a bajnoki ágban szereplőkkel ellentétben nem jutna a rájátszásba, hanem egyből bejutna az Európa-liga csoportkörébe.

A végén jött a tűzijáték és az ünnepélyes díjátadó.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+4. perc: Vége a meccsnek, a Topolya megnyerte az ezüstérmet, és ezzel indulhat a BL-selejtezőben. 1–1

90+3. perc: Még egy sárga jött Cvetkovicsnak időhúzásért.

90+1. perc: Óriási tűzijáték alakult ki a vendégek kapuja előtt, de a kapufa ellenére már les volt.

90. perc: Három perc a hosszabbítás.

89. perc: Ilics kapus húzta az időt, kapott érte egy sárgát.

85. perc: Cserélt a hazai csapat, Jovanovics helyére Krpics érkezett.

82. perc: A döntetlen még mindig a TSC ezüstérmét jelenti.

82. perc: Bal oldali szabadrúgás után nem tudott labdához érni Zukics, elesett, viszont ő volt a szabálytalan, így jöhetett a TSC.

81. perc: Mintha a Vojvodina vérszemet kapott volna, támadásba lendült az egyenlítés után.

77. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍTETT A VOJVODINA! Cvetkovics vesztett labdát a saját tizenhatosa előterében, Csumics elvette tőle, kicselezett még egy-két embert, aztán a tizenegyespont közeléből nagyon okosan gurított a jobb alsóba. 1–1

74. perc: A hazai kapus eladta a labdát, Topics 25 méterről rászúrta, nem is volt rossz, de azért gólveszélyt nem jelentett.

73. perc: Jovanovics kapott jó ütemű átadást, majd 8 méterről, kissé jobbról ellőtte, nem sokkal a jobb alsó mellé.

71. perc: Támadásba váltott a Vojvodina, most épp egy szögletet végezhettek el a jobb oldalról, rosszul jött ki a hazai kapus, de a védői kisegítették.

66. perc:GÓÓÓL! VEZET A TSC! Tizenegyest kapott a Topolya, és maga a sértett, Ilics állt a labda mögé. Nagy erővel lőtte ki a bal felsőt. 1–0

63. perc: Ilics szabadrúgását Cvetinovics fejelte kapura 6 méterről, de a kapus védett.

63. perc: Zukics kapott sárga lapot a vendégektől.

59. perc: Rémesen unalmas a találkozó, ebben a félidőben eddig nem sok helyzetet láthattunk.

49. perc: Nagy helyzet maradt ki a topolyai kapu előtt. Csumics kapott labdát a jobb oldalon, egy csel után éles szögből ballal jól ellőtte, Ilics azonban remekül védett.

47. perc: Bal oldali TSC-beadást fejelt el elég rosszul Vukics 8 méterről, a kapus könnyen kapta le a levegőből a labdát.

46. perc:Elkezdődött a második félidő.

Amikor a játékvezető lefújta a félidőt, a Vojvodina játékosai odamentek a szurkolókhoz. Senki nem értette mi történik, majd a drukkerek elhagyták a lelátót. Mint kiderült, jelezték a focistáknak, hogy vissza kell menniük Újvidékre, mert a Vojvodina Kézilabdaklub férfi csapata az Európa-kupa döntőjében játszik, és mennek vissza szurkolni. Más forrásaink szerint viszont Koszovóval kapcsolatos politikai tartalmú üzenetet írtak ki és skandáltak, ezért a mérkőzésellenőr kiüríttette a szektort.

Küzdelmes volt az első félidő (fotó: FK TSC)
Küzdelmes volt az első félidő (fotó: FK TSC)

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: Vége az első félidőnek, gól nincs. 0–0

45+2. perc: Bal oldali Vojvodina-szöglet után Jelicsics fejelt az ötös jobb sarka közeléből, de éppen a kapus kezébe.

45. perc: Két perc a hosszabbítás.

43. perc: Nagy lehetősége adódott a Vojvodinának, csakhogy bután nem passzoltak az üresen álló társnak, Nikolics viszontcsinbe kapta a labdát, rácsúszott a kimozduló Ilics kapusra, és ezért kapott egy sárgát az újvidéki.

42. perc: A szabadrúgást Ilics eléggé elmérte, semmilyen veszélyt nem jelentett a kapura.

41. perc: Nikolics kaszálta el Ilicset, szabadrúgással jöhetett a TSC 23 méterre a Vojvodina kapujától.

32. perc: Vukics kapott látszólag jó labdát a tizenhatoson belül, de nem lőtte el, inkább cselezett, és ha nem derül ki, hogy lesen kapta a labdát, akkor sem lett volna belőle gól.

30. perc: Ezalatt a másik meccsen a Csukaricski másodszor is megszerezte a vezetést a Radnicski 1923 ellen, így 2–1 a belgrádiaknak. ezt azt jelenti, hogy mindenképpen pontot kell szereznie a TSC-nek az ezüstéremhez.

28. perc: Zukics esett el a felezővonal környékén egy belépő után, de némi idő elteltével azért folytatni tudta a játékot.

25. perc: Ratkov megsérült, Vukics jött a helyére.

23. perc: Ott pattogott a labda az újvidéki tizenhatoson belül, nem tudtak felszabadítani a védők, végül Kuveljics szúrta rá 19 méterről, de a kaput nem találta el.

20. perc: A szabadrúgást 30 méterről végezte el Csumics, és be is ment volna, ha Ilics nem fogja meg a különben gyenge lövést.

19. perc: Gyors kontrára indult a Vojvodina, Calusic állította meg a meglóduló Csumicsot, ki is érdemelt egy sárgát. Csumics még odacsapott dühében a topolyainak, de ő megúszta lap nélkül.

14. perc: Jovanovics futott el a bal oldalon, úgy tűnt, lesről, de elengedték, így éles szögből lőhetett, a kaput viszont nem találta el.

8. perc: A szögletet Ilics ravaszul kapura tekerte, és bizony nem sokkal ment el a labda a hosszú felső mellett.

7. perc: A szabadrúgást Ratkov a sorfalba vágta, L. Ilics rászúrta a kipattanót, amely szintén megpattant, így lett szöglet.

6. perc: Miletics rossz belépője ért szabadrúgást a TSC-nek 23 méterre a Vojvodina kapujától.

5. perc: Egyelőre óvatos játékot lehet látni a pályán, jórészt az újvidékiek lábán vándorolt eddig a labda.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Topolya tiszta kékben, a Vojvodina piros-fehérben játszik.

A mérkőzés előtt köszöntötték a TSC legjobb gólszerzőjét, Petar Ratkovot. Ő lett ugyanis az előző forduló legjobb játékosa. A pénzjutalmát jótékonysági célra, egy lány gyógykezelésére fordítja.

A két csapat köszönti egymást a meccs előtt (fotó: Tőke János)
A két csapat köszönti egymást a meccs előtt (fotó: Tőke János)
A kezdés előtti percek (fotó: Tőke János)
A kezdés előtti percek (fotó: Tőke János)

 

ELŐZMÉNYEK

Topolyán mindenki abban bízik, hogy a múlt ezúttal nem ismétlődik meg, ugyanis majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2022. május 22-én a TSC a Vojvodina legyőzésével megszerezhette volna a negyedik helyet, s kijuthatott volna az európai porondra, azonban az észak-bácskaiak a tavaszi idény talán leggyengébb játékával rukkoltak elő, aminek 2–0-s vendéggyőzelem lett a vége, így a TSC a hatodik helyen fejezte be a 2021–2022-es idényt.

Most azonban egészen más a helyzet, az Európa-liga selejtezője már biztos, hiszen harmadiknál rosszabb helyen nem végezhet a csapat, de ebben a pillanatban mindenkinek a BL-selejtezőben való indulás lebeg a szeme előtt, amihez egy hazai döntetlen is elegendő.

„Tisztában vagyunk azzal is, hogy bizonytalan kimenetelű kilencven perc áll előttünk, s akár az is megtörténhet, hogy az idény leggyengébb teljesítményét nyújtjuk. Ennek ellenére hiszek a játékosaimban, akik az egész idényben bizonyították karakterüket, s az utolsó fordulóban is azt a teljesítményt nyújtják, aminek köszönhetően a második helyen állunk”– mondta Zsarko Lazetics, a TSC edzője, aki szerint az, hogy a csapatának elegendő az egy pont a második hely megszerzéséhez, nem fogja azt jelenteni, hogy nem törekszenek majd a három pont megszerzésére, ahogy tették azt valamennyi mérkőzésükön.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik