CSINTA SAMU 2022.05.21 11:58 Frissítve: 2022.05.21 13:08

Sepsi OSK: Nem akarunk felébredni a kupagyőzelem után – Diószegi László

Sepsiszentgyörgy főterén mutatta be tegnap a Román Kupát a Sepsi OSK stábja, Diószegi ­László klubelnök szerint kimondhatatlan boldogság örömöt szerezni több százezer embernek.

Zászlóerdő és több ezer székelyföldi szurkoló a kupagyőztes Sepsi mögött (Fotó: Imago Images)


– Rendszerint motivációs beszédet tart csapatának a fontos meccsek előtt: a Voluntari elleni bukaresti kupadöntőt megelőzően hogyan próbálta szítani a harci kedvet?

– Azt mondtam, ezúttal ne csak a prémiumra koncentráljanak, hanem az járjon a fejükben, hogy az ötvenezres székely város történelmének olyan fejezetét írhatják, amely száz év múltán is hivatkozási alap marad. Csaknem kétszázezer ember hangulata, jókedve is a tét. Azt is mondtam, úgy játsszanak, hogy kedvező eredmény esetén szombattól már valamelyik tengerparton nyaralhatnak, ellenkező esetben viszont az Európa-konferencialigáért zajló osztályozók miatt két héttel hosszabbodik meg a szezonjuk. De mert ez a szent helynek számító öltözőben hangzott el, nem hoztuk nyilvánosságra.

NS-SZAKÉRTŐ

LÁSZLÓ Csaba,
a Sepsi OSK korábbi vezetőedzője:

„Történelmi sikert ért el a Sepsi OSK, ez a kupagyőzelem mérföldkő a klub életében. A román futballban ebben az idényben nagy sikereket értek el az erdélyi csapatok, hiszen a CFR bajnok lett, a Sepsi megnyerte a kupát, míg az U19-es Román Kupa döntőjét a Csíkszereda és a Sepsiszentgyörgy játszotta. Korábban voltam a klub vezetőedzője, s nekem külön öröm, hogy a kupadöntőben pályára lépők közül több futballistával is együtt dolgoztam. A fináléban két gólt szerző Marius Stefanescu nálam mutatkozott be a Sepsiben, alacsonyabb osztályból, Kézdivásárhelyről érkezett hozzánk. Már akkor láttam, remek futballista – nem túl magas, de láthattuk a döntőben is, hogy milyen képességekkel van megáldva. A fiatal klub nagy sikere ez, egyúttal hangsúlyoznom kell, hogy a székelyföldi futballnak is hatalmas fegyvertény. Egyre jobbak az ottani csapatok. Egyértelmű, hogy ez a Sepsi legjobb idénye, s ne feledjük, csütörtöki sikerével kiharcolta az Európa-konferencialiga-indulást. A román újságok írtak a döntőről, de közel sem olyan terjedelemben, mint ha valamelyik bukaresti csapat nyerte volna meg. A találkozót Erdélyben néztem, s talán mondanom sem kell, nagyon boldog voltam a lefújást kö­vetően.”

– Személy szerint hogyan készült a kupadöntőre?
– A meccs előtti két napon szinte folyamatosan a stadionban voltam, a gyerekkupákkal teli vitrinünket nézegettem, és megpróbáltam elképzelni, hogyan festene középen a Román Kupa. A feleségem azt mondta: nézd és lásd a kupát a vitrinbe, vonzd be, mert akkor biztosan oda is kerül. Sohasem tettem ilyet, de a döntőt megelőző napon helyet csináltattam a trófeának, így amikor péntek hajnalban hazaértünk, a fotózkodás és a spontán pezsgőzés után máris a helyére tudtam tenni. Kimondhatatlan érzés volt. Mint ahogy az a hihetetlen öröm és boldogság is, amit a híveinknek szereztünk. A közösségi oldalakon érkező gratulációkból ítélve az anyaországban is több ezerrel nőtt a szurkolóink száma.

– Már látja a következő álmát?
– Ha most még nem is akarunk, azért majd megpróbálunk felébredni a gyönyörű kupaálomból, sőt, én néha megcsípem magam, hogy valóságos-e ez a hatalmas sikerélmény. Természetesen azon leszünk, hogy ne szakadjon meg a sorozat, szeretnénk legalább eggyel feljebb lépni az Európa-konferencialigában, a felsőfok pedig az lenne, ha jövőre felállhatnánk a bajnoki pódiumra. Ennél sokkal nagyobbat nem lehet álmodni, hiszen a költségvetésünk alapján az ötödik-hatodik helyre vagyunk jogosultak. De hát éppen a harmadik legnagyobb büdzséjű Craiovát vertük ki a kupából.

– Milyen igazolásokkal igyekeznek reális alapot adni ezeknek az álmoknak?
– A Voluntari középpályását, Ion Gheorghét már átigazoltuk, ő mindenképpen erőssége lehet a csapatnak, akárcsak a medgyesi Gaz Metan játékosa, a Bissau-Guineából származó, különböző korosztályos portugál válogatottban is megforduló Francisco Junior. A múlt bajnokság nagy szurkolókedvence, a szlovák Pavol Safranko visszahozatala is téma – ő szeretne jönni, én szeretném visszahozni, de élő szerződése van dél-afrikai csapatával, szóval vele még óvatos vagyok. Megnyugtatom viszont valamennyi szurkolónkat, hogy az idén meghatározó játékossá váló Nicolae Ionu Paun és Marius Stefanescu 2025-ig meghosszabbította a szerződését.

Diószegi László a levegőben (Fotó: Imago Images)

– A soros idényben előreláthatólag mennyi pénzből lehet finanszírozni az álmokat?
– Ha maradnak a szponzoraink, öt és fél-hatmillió eurós lesz a költségvetésünk. A stabilitásunk nem kerül veszélybe, de természetesen dolgozunk a keretek bővítésén.

A SEPSI OSK ÚTJA A SIKERIG

Az ötödosztályból induló Sepsi OSK tizenegy évnyi építkezés után nyerte meg a Román Kupát, ez idő alatt szinte töretlen fejlődési pályát futott be.


2011:  
Fiatal klubról lévén szó a Sepsi OSK története 2011 júniusáig vezethető vissza, ekkor határozta el  Diószegi László és Kertész Dávid, hogy futballklubot alapít. A sepsiszentgyörgyi futball hagyományait tiszteletben tartva az egyesület színei a piros és a fehér lett. A frissen alapított csapat az ötödosztályban, az úgynevezett „szekeres bajnokságban” indulhatott, első bajnokiján 6–0-ra győzte le a Rétyet, s az első idényben feljutott a negyedik vonalba.


2014:  A Sepsi a negyedosztályban a második évadában, 2013–2014-ben ért a csúcsra. A megyei pontvadászatot megnyerve a harmadik ligás szereplésért selejtezhetett, és a Bákón rendezett összecsapáson Vrancea megye legjobbját tizenegyespárbajban múlta felül. A csapat a moldvai csoportba került, első idényében a harmadik helyen zárt. A 2015–2016-os évadban teljesítette a tervet, feljutott a másodosztályba. A 2016–2017-es kiírás több szempontból is különleges volt: október 29-én először közvetített élőben Sepsiszentgyörgyről focimeccset tévétársaság (a Sepsi 2–1-re nyert a Chindia ellen), majd 2017. május 28-án, Hadnagy Attila és társai egy fordulóval a bajnokság vége előtt kiharcolták újoncként az élvonalbeli szereplés jogát!2017:  A román labdarúgó-élvonal első székelyföldi csapata egygólos vereséggel mutatkozott be a legmagasabb osztályban, az Astra Giurgiu otthonában kapott ki. A      Valentin Suciu      által irányított együttes a 2. fordulóban szerezte meg első győzelmét, a hozzá hasonlóan újonc Juventus Bucuresti ellen nyert hazai pályán 2–1-re.


2018: A csapat hazai mérkőzéseit Brassóban rendezték, amíg a városi arénában nem teremtették meg a hivatásos labdarúgóliga által elvárt minimális feltételeket. A háromszéki együttes 2018. március 19-én térhetett vissza saját stadionjába: a Voluntari ellen 2–2-es döntetlennel véget érő bajnoki alkalmával mobil világítórendszert is felszereltek,  Fülöp István két gólt szerzett. A gárda a 12. helyen zárta első élvonalbeli idényét.


2020: A 2018–2019-es évadban hatodikként, a 2019–2020-as kiírásban kilencedikként végzett. Ebben az idényben története során először      Román Kupa-­döntőt játszott     , és Ploiesti-ben elvesztette a FCSB elleni meccset, amelyet a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendeztek meg.


2021:  A 2020–2021-es kiírásban a negyedik helyen végző Sepsi 2021. május 30-án – négy évvel és két nappal azután, hogy feljutott a román élvonalba – ismét történelmet írt, ugyanis a Liga 1 európai kupaszereplésért vívott csatájában legyőzte a Viitorult, s kivívta az Európa-konferencialiga-szereplés jogát. A sorozat második körében a szlovák Spartak Trnava ejtette ki. A klub életében óriási jelentőségű volt, hogy 2021. október 16-án átadták a magyar állami támogatásból épült 8230 férőhelyes, UEFA négyes kategóriájú Sepsi OSK Arénát, amelyet Cristiano Bergodi vezetőedző első mérkőzésén a mostani kupadöntőben legyőzött Voluntari elleni 2–1-es vereséggel avatott fel az együttes.

Diószegi László klubelnök a trófeával (Imago Images)
2022.07.01 23:57:43

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A jó centert ma is elsősorban az ösztönösség, mozgás, pontos befejezés hármassága jellemzi, amelyek egy bizonyos szint felett taníthatatlanok – ha egyáltalán nem alapból belülről kellene fakadniuk. Az egyre inkább technikai központú futballvilágban az akadémiai rendszerbe sem illeszthető be az ő képzésük, így aztán a mai kilencesek sokkal inkább a természetes tehetségüknek vagy a véletlennek köszönhetően kerülnek elő.

2022.06.30 15:38:06

Minden más foci THURY GÁBOR

A Taps, szénsav, Ferencváros jóval több gegparádénál: a geg a szóda, az alapot a fradizmus adja.

2022.06.25 09:14:28

Minden más foci SOMOGYI ZSOLT

Fülöpné Benjamin Gabriella: Hogyan lehetne az életünk ugyanolyan? Túlélni hogyan kell?

2022.06.25 22:08:41

Minden más foci GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Tavaly nyáron súlyos örökséget vett át Konakov.