profile

CSINTA SAMU

320 Cikk
Labdarúgó NB I
2024.04.05. 23:15

Óriásölők – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Sokan igyekeztek már megtalálni a kiscsapatok kupa-nekibuzdulásának mozgatórúgóit. Főleg a nemcsak egyszeri meglepetést szerző bravúrok előidézőit. Mert az egyszeri csodákba még különösebb erőfeszítés nélkül bele lehet magyarázni, hogy a mérhetetlen arroganciával, a verhetetlenség áltudatával pályára lépő nagyok egyszer csak érthetetlen lelkesedéssel, elszántsággal, néha ebből fakadó futballmegvalósítással találják szemben magukat, menet közben pedig képtelenek kilépni a komfortzónájukból.
Minden más foci
2024.03.20. 23:18

Az Ajax magyar Kovácsa – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Azt láthatta, hogy a fiúk whiskysüvegek társaságában verik a blattot épp Cruyff vezényletével. »Valaki adja át a helyét az asztalnál! Hozzatok nekem is egy poharat, te, Johan pedig adj egy cigarettát, a sajátomat nem hoztam magammal!« Egy óra alatt az edző jelentős összeget gombolt le a társaságról, távozáskor pedig így szólt vissza az ajtóból: »Az elveszített pénzt tekintsétek a sportszerűtlen életmódért járó bírságnak!«
Minden más foci
2024.03.11. 23:30

Tavaszi őrület – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. A háromszéki csapat a román labdarúgó-bajnokság felsőházában folytathatja a küzdelmet, és ezzel izgalommentes tavaszt vívott ki magának, hiszen a hatodik helynél hátrább már nem végezhet. Ezért a »karosszékes« pozícióért hajtott a mezőnynek több mint a fele, a hajsza pedig olyan célegyenesbe torkollt, amelybe négy csapat is gyakorlatilag azonos eséllyel fordult. Sőt, az egymás elleni korábbi eredmények nyomán a Sepsi szorult a külső ívre, mégiső ért be elsőként.
Francia labdarúgás
2024.03.04. 22:57

Metzi agymosás – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. A Nantes otthonában aratott 2–0-s metzi győzelem mindenesetre még időben jöhetett ahhoz, hogy a hosszas »oxigénhiány« ne okozzon visszafordíthatatlan károsodást. (…) Bölöni László kihívásként tekint a feladatra, amelynek teljesítése talán nagyobb bravúr lenne, mint átlagos helyzetben európai kupaszereplést érő helyre navigálni egy csapatot.
Atlétika
2024.02.26. 23:12

Hullócsillag – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. A nemrégiben elhunyt Kiptum viszont egészen más pályát követett, vagyis a pályaversenyeket széles ívben elkerülte, egyik nyilatkozatából az derül ki, hogy szöges cipő nem is volt a lábán. Edzéseinek volumenét is sokan kétségbe vonták, mert míg a többség heti 230-240 kilométeres adagokat teljesít, Kelvin adott periódusokban akár 300 kilométerre is növelte a távot.
Téli sportok
2024.02.19. 22:46

Korlátozni a száguldást! – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. A néhány perces őrült száguldás után célba érő síelő hosszan tartó zihálása nem a hiányos felkészültség jele, hanem annak bizonyítéka, hogy mennyire mindenféle határokat ostromló teljesítmény egy-egy futam abszolválása. Az egyéb érzésekről csak a sportolók beszámolóiból értesülhetünk, de amennyire lenyűgözőek, legalább annyira ijesztőek is az olyan nyilatkozatok, mint hogy »az utolsó száz méterre nem emlékszem«.
Tenisz
2024.02.13. 23:33

Fortuna és Popeye – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Ami viszont egészen váratlan fordulat: a jelenlegi ítélet esetleges mérséklését sokan a nemzetközi Sportdöntőbíróság létjogosultságának megkérdőjelezéseként kezelnék. Mert mire fel nőtte ki magát a sporttal kapcsolatos gazdasági és fegyelmi viták legfelsőbb jogi fórumává a Juan Antonio Samaranch néhai NOB-elnök szorgalmazására az olimpiai jogviták kezelésére létrehozott testület, ha visszakozik messziről bűzlő ügyekben?
Angol labdarúgás
2024.01.30. 23:45

Ha fogy az üzemanyag – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Mindkét szakember esetében számolgatják már a napokat a szurkolók. Nyilván más-más előjellel. Barcelonában a többet ígérő új éra reményében, Liverpoolban viszont gyökeresen más a hangulat. A Klopp május 19-i hazai búcsúmeccsére érkező jegyigénylés – a Wolverhampton szolgáltatja majd a »díszletet« – máris az Anfield befogadóképességének többszörösére rúg.
Minden más foci
2024.01.25. 22:52

Magyar kolónia – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Amióta Marco Rossi szövetségi kapitány meghirdette, hogy csak a klubjukban állandóan játékban lévő futballistákkal számol, a román bajnokságban szereplés is felértékelődhet. A Sepsi magyarjai korábban sem titkolták, hogy nem adták fel a válogatottról szőtt álmaikat, amelyeket az Európa-bajnoki kerettagság lehetősége tovább fokozott.
Egyéb egyéni
2024.01.17. 00:34

Olimpiai tiltások – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Befolyásolhatják-e a sportoló koncentrációját, szellemi integritását, összességében a szereplését a közösségi felületeken közzétett vélemények, a rájuk érkező reakciók? Az olimpiai részvételt kiharcoló versenyző szellemi acélossága a többség számára magától értetődő adottság, lelkileg törékeny alkat aligha tudott volna megküzdeni azzal a tömény stresszel, ellenséges ítéletekkel, balszerencsés fordulatokkal, amelyek a legtöbb bajnokaspiráns esetében szinte törvényszerűen felbukkannak.
Minden más foci
2024.01.12. 23:17

Évkezdés tűzoltással – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. A legkevésbé sem szeretnék moralizálni, de azért nem hallgatom el, hogy vannak szempontok, amelyekhez vélhetően addig ragaszkodom, míg arra mandátumot kapok a legfelsőbb fórumtól. Változatlanul rokonszenves az a klub és játékos, amely/aki nem a pillanatnyi érdek által vezérelve, néhány százezer, rövid távon bezsebelhető euróért szerződtet/szerződik.
Minden más foci
2024.01.04. 00:20

Jussanak még eszünkbe! – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Azóta is az jár a fejemben, vajon hogyan kellene viszonyulnunk a hasonló helyzetbe kerülő hajdani példaképeinkhez, büszkeségeinkhez – végeredményben saját emlékeinkhez –: a romló egészségi állapot iránti visszafogottsággal, tisztelettel, vagy annak demonstrálásával, hogy most is fogjuk a kezüket, nemcsak sikereik csúcsán kapaszkodtunk beléjük. Jó lenne, ha még egyszer, vagy múló sportdicsőségük, földi létük során először eszünkbe jutnának.
Minden más foci
2023.12.27. 23:37

De ki az a Dufuler? – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Egy idő után mindenféle fórumon megpróbáltam rálelni: valóban élt-e hasonló nevű dán játékos, de nem bukkantam a nyomára. Az ötvenes-hatvanas évek fordulóján persze az ilyesmi még nehezebben volt kideríthető – ha akadt rá egyáltalán igény –, valaki a Népsportból vagy a Képes Sportból, esetleg a rádióból érthette félre, tény, hogy mindenkinek nagyon tetszett a sohasem hallott név, a mi családunkban pedig lassan szinte mindennapos vendég lett.
Spanyol labdarúgás
2023.12.21. 23:27

Hunyorgó csillagok – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. A futballvilágban tapasztalható, általában véve is rengeteg sérülés okait csak találgatni lehet, egyvalamiben azonban nagyjából mindenki egyetért: a profi játékosoknak az emberi teljesítőképesség határait erősen feszegető követelményeknek, meccsmennyiségnek kell megfelelniük. Aki pedig nem bírja, a fizikai alapok megteremtésének hiányosságaitól a helyes étkezésig sok mindenben keresgélheti a pechsorozat miértjét.
Tenisz
2023.12.14. 23:44

Halep-saga – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Egyelőre azonban esetében négyéves eltiltás van érvényben, amelyről a teniszezők doppingügyeivel foglalkozó ITIA idén szeptember 12-én határozott – az első értesítés időpontja óta tizenöt hónap már el is telt belőle. A nem jogerős ítéletet támadta meg a CAS-nál Halep és jogászcsapata, amelyben immár ott van a műfajban sztárügyvédnek számító Howard Jacobs is, aki eddig négy ügyben igyekezett – váltakozó sikerrel – érvényesíteni tilosba tévedt teniszezők érdekeit.
Magyar válogatott
2023.11.20. 23:58

Evangélium – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Délutánra aztán felragyogott a mindenség. Szoboszlai és Dibusz brillírozása, a többiek magabiztossága és önfeláldozása újra felébresztette bennem-bennünk a „nagyhatalmi” érzést, a csodát, amelyre csak a sport képes. És ami többségünknek úgy kell, mint a falat kenyér, vagy hogy alkalomhoz illőbben fogalmazzak, mint az öröklét bizonyossága.
Egyéb egyéni
2023.11.13. 22:57

Nadia örök – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Comaneci az októberi antwerpeni világbajnokság alkalmával a belga Le Soir című lapnak adott interjúban a napjaink sztárjával, az amerikai Simone Bilesszal való összehasonlítást elegánsan hárította. „Hozzá hasonló tornász talán fél évszázadonként születik – mondta –, akrobatikus képességei leírhatatlanul egyedülállóak. A mai tornában csak a művészi vonal ellaposodását fájlalom. Időnként azért eljátszom a gondolattal, mi mindent lehetett volna csinálni felemás korláton, ha az én időmben is a maihoz hasonló szer lett volna.”
Labdarúgó NB I
2023.11.07. 23:19

Iszapbirkózás – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Aki ilyen pályán is képes megszelídíteni a labdát, annak a zöld gyepen gyerekjáték lesz. De sokan vallották azt is, hogy ekkor lehet igazán megtanulni a jó ütemű becsúszást. Ment a dagonyázás, a játékosokban pedig gyűlt a különleges körülmények közepette felhalmozódó tapasztalat. Feltéve, hogy megúszták sérülés nélkül.
Egyéb egyéni
2023.10.06. 23:09

Magyarság, eredet – Csinta Samu publicisztikája

ALAPVONAL. Bőven él még a köztudatban a tézis, mely szerint a sportban a tudománynál könnyebben, de főleg gyorsabban, no meg kevesebb erőkifejtéssel lehet a csúcs közelébe jutni. Olimpiai bajnokaink természetesen tételesen meg tudnák cáfolni e képzet tévességét.

1

/

16