Románia: 74 év után kiesett a 18-szoros bajnok Dinamo

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2022.05.29. 22:50
null
Nem tudta kiharcolni a bennmaradást a Dinamo (Fotó: dinamo1948.ro, archív)
Hetvennégy évnyi folyamatos élvonalbeli szereplés után kiesett a Dinamo csapata, amely 18 bajnoki címével és 13 kupagyőzelmével a román futball második legeredményesebb klubja.

 

 

Az évek óta súlyos anyagi gondokkal küzdő, jelenleg is csődvédelem alatt álló bukaresti klub a másodosztály harmadik helyén végzett kolozsvári Universitatea elleni osztályozón esett ki a Liga 1-ből.

Az élvonalba hétéves szünet után visszajutó kolozsvári csapat hazai kétgólos sikere után Bukarestben is megszerezte a vezetést, s bár a Dinamo gyorsan egyenlített, az Universitatea védelme másfél félidőn át állta a sarat. A mérkőzés azonban sokkal inkább a lelátón zajlott, a Dinamo ultrái az első játékrészben jelzőrakéta-esőt zúdítottak a pályára, a mérkőzés után pedig megdobálták a levonuló játékosokat.

A Dinamo kiesése egy közel évtizedes mélyrepülés végpontja, amely során a klub többször is tulajdonost váltott, ám sem a román, sem a két éve felbukkant spanyol befektetők nem tudták rendezni a klub anyagi helyzetét. A klub tartozásai jelenleg több mint hétmillió euróra rúgnak, az elmúlt három évben elsősorban a DDB nevű szurkolói alapítvány által összekalapozott adományok tartották felszínen a folyamatosan a kiesés ellen küzdő csapatot – egészen mostanáig. Mivel a kieséssel a gárda elesik legfőbb bevételi forrásától, a televíziós jogdíjtól, így még az is kérdéses, hogy a következő idényben el tud-e egyáltalán indulni a második vonalban. A csőd viszont azt jelentené, hogy a klubot a bukaresti városi bajnokságba, a negyedik vagy ötödik osztályban indulva lehet csak újraszervezni.

Az osztályozó másik párharcában is sokáig a Liga 2-es csapat állt feljutásra, de a Chindia Targoviste a 91. percben kicsikarta a hosszabbítást, majd tizenegyespárbajban kiharcolta a bennmaradást.

ROMÁN LIGA 1
OSZTÁLYOZÓ, 2. MÉRKŐZÉS

Dinamo–Universitatea Cluj 1–1
Feljutott: az Universitatea Cluj 3–1-es összesítéssel.
Chindia Targoviste–Concordia Chiajna 1–0tizenegyesekkel: 4–1
Bennmaradt: a Chindia Targoviste 2–2-es összesítés után tizenegyesekkel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik