BACSKAI JÁNOS
BOROS MIKLÓS
2022.05.19 19:20 Frissítve: 2022.05.19 22:30

Történelmi siker: megnyerte a Sepsiszentgyörgy a Román Kupát!

A labdarúgó Román Kupa döntőjében a Voluntari-t 2–1-re legyőzte, és ezzel történelmi tettet hajtott végre a Sepsi OSK!

Fotó: Tókos Csaba

 

ROMÁN KUPA
DÖNTŐ
Sepsi OSK–Voluntari 2–1 (2–0)
Bukarest,
Rapid-Giulesti Stadion, 8128 néző. V: Coltescu
Sepsi OSK:
Niczuly – R. Dimitrov, Balasa, Mitrea, A. Dumitrescu – Eder González, Paun – Barbut (Golofca, 71.), Aganovic (Damascan, 80.), M. Stefanescu (Fülöp I., 84.) – Tudorie (Luckassen, 72.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
FC Voluntari: Popa – D. Ciobotariu, Tamas, Armas – Ricardinho Miranda (Olawale, 64.), Rata, Droppa (Costin, 74.), Hélder Tavares (Fülöp L., a szünetben), Briceag (A. Vlad, a szünetben) – Nemec, Marcelo Lopes (Merloi, 86.). Vezetőedző: Liviu Ciobotariu
Gólszerző: M. Stefanescu (22., 38.), ill. A. Dumitrescu (90+5. – öngól)

Második nekifutásra már összejött a Román Kupa-győzelem a Sepsi OSK-nak, amely az FC Voluntari legyőzésével nemcsak saját és Székelyföld első futballtrófeáját szerezte meg alig több mint egy évtizedes fennállása alatt, hanem egymást követő második évben a Konferencialiga-szereplés jogát is kivívta.

A székelyek csütörtök este megszállták Bukarestet.

Már az ificsapat Csíkszereda elleni döntőjén is bőven voltak az alig két hónapja megnyílt új Rapid-stadionban, de egy órával a felnőttcsapat fináléja előtt már közel háromezren énekelték megszokott nótáikat a lelátón. Még az sem szegte kedvüket, hogy a biztonságiak nem engedték kifüggeszteni a székely zászlót – futballhangulat kizárólag nekik köszönhetően volt a 85. romániai kupadöntőn.

Mert a másik oldalon népviseletbe öltöztetett, megszeppent gyerekekből állt a Voluntari tábora, akik néhányszor skandálták ugyan csapatuk vagy Románia nevét, ám az első félidő közepére ők is egyszerű nézőkké váltak.

Ez pedig egyetlen embernek, a Sepsi OSK idei messze legjobb játékosának, Marius Stefanescunak volt köszönhető. A két gárda óvatos, tapogatózó, fogást kereső futballjába egyedül ő vitt színt és fantáziát, 18 perc leforgása alatt lőtt egy érvénytelen és két érvényes gólt a Liga 1 idei negyedik helyezettjének. Alig két perccel a les miatt érvénytelenített közeli találata után balról, ballal lőtt keményen a hosszú sarokba, majd bő negyedórával később közel 30 méterről zúdította a bal felsőbe a labdát.

A két szentgyörgyi gól között ugyan próbálkozott a Voluntari is, de Adam Nemec fejese fölé szállt, a veszélyesen kapura törő Marcelo Lopest pedig Mihai Balasa állította meg egy mintaszerű becsúszással.

A Sepsi lendülete szünet után is kitartott, bár az első helyzet egykori támadója, Fülöp Lóránd mellé szálló fejese volt. Erre Stefanescu egy alapvonalról kapura tekert szabadrúgással válaszolt, amelyet védeni tudott Mihai Popa. Az utolsó félórára Adam Nemec mellé még egy toronycenter, Mumamed Olawale is beállt az ívelgetésekre váltó Voluntari-ba, azonban Niczuly Igor Armas fejese után Nemec közeli lövését is védte.

A kifutó Popát büntetni próbáló Stefanescu a térfél közepéről is kapura küldte a labdát, ám Gabriel Tamas visszaért menteni a gólvonalra. A Sepsi a végjátékban könnyedén szétkontrázta a szurkolóihoz hasonlóan fantáziátlanul és hitehagyottan támadó Voluntari-t, de hiába kiabálták a szurkolói, hogy „még, még, még, ennyi nem elég”, Vitalie Damascan hajszállal mellé, Balasa fölé bombázott, Nicolae Paun átlövését pedig Popa védte.

A Sepsi kapujában Niczuly a legvégére tartogatta a legnagyobb védését, amikor Nemec fejesét hárította vetődve – ekkor már magában egész Székelyföld a másodperceket számolgatta. Egy biliárdszerű öngóllal, amikor Niczuly védése után Andres Dumitrescuról visszapattant a labda, még nyert néhány pillanatnyi reményt a Voluntari, csakhogy a középkezdés után rögtön jött is a lefújás, és az „Éjjel soha nem érhet véget”-et éneklő drukkerek kórusa festette alá, amint a csapat a levegőbe dobálta a klubalapító Diószegi Lászlót.

A háromszéki üzletember álma kevesebb mint 11 évvel az egylet alapítása után valóra vált: a Sepsi kapitánya, Bogdan Mitrea emelte a magasba a Román Kupát – de csak miután a csapat végighallgatta a Székely Himnuszt.   

Fotó: Tókos Csaba

 

 

PERCRŐL PERCRE

A vesztes díszsorfalat áll a győztesnek, szép gesztus. Stefanescu lett a meccs legjobbja.

90+7. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, KUPAGYŐZTES AZ OSK!

90+5. PERC EGY GÓL A VÉGÉRE, egy hatalmas védelmi hiba után Merloi ballal kapura lő az ötös bal sarka elől, Niczuly bal lábbal véd, a labda ANDRES DUMITRESCURA pattan, onnan meg a jobb alsóba...

90+3. perc MELLÉ, Nemec fejel remekül Ciobotariu beadása után az ötös jobb sarka és Costin elé, aki jobbal a jobb, azaz a túlsó alsó sarok mellé lő.

90+2. perc Dimitrov kap nagyot a jobb sípcsontjára Muhamed Olawalétől, és nagyon szenved, a földet veri fájdalmában. De folytatja aztán. Sárga lap az éknek.

90+1. perc Ennek örömére Paun jobbal 25-ről kapura lő, de figyel Popa, és kiöklözi maga elől a labdát.

Öt perc a ráadás.

89. perc NAGY VÉDÉS, a kis Ciobotariu ad be jobbról jobbal, Nemec hétről a bal alsóba fejelne, nagy erővel, ám Niczuly elképesztően nagyot véd, látványos vetődéssel!

88. perc Balasa jobbal 23-ról milliméterekkel lő középről a jobb felső sarok fölé!

86. perc George Merloi be, Lopes le. Szélsőcsere, Ciobotariu óvatos duhaj. Anno 32-szeres válogatott védő volt, Eb-n és vb-n is szerepelt.

84. perc Stefanescu lesérült, el is fáradt, Fülöp István a pályán!

ISMÉTLÉS. A Csíkszereda nyerte az U19-es labdarúgó Román Kupa „székely” döntőjét. Az érettebb és keményebb focit nyújtó FK egygólos meccsen győzte le a Sepsi OSK-t. A bukaresti Rapid-stadionban rendezett mérkőzés igazi csemegéje azonban a szurkolás volt, mintegy 2000 néző magyarul, ízes csíki, illetve háromszéki akcentussal énekelte végig a csütörtök délutáni 90 percet. BŐVEBBEN ITT!

81. perc Damascan a jobb sarok mellé lő ballal tízről, kicsit balról, nem sokkal, akrobatikus mozdulattal. Dimitrov adott be jobbról jobbal, alaposan megküzdve a labdáért. Ciobotariu elmérte az ötösön a beadást, a szélső nemrégiben csodás gólt ollózott, most első labdaérintéséből majdnem ismételt.

80. perc Vitalie Damascan be, Aganovic elfáradt a hajrára.

76. perc Popa szépen jön ki a 16-os elé, Luckassent szerelve, a kipattanó Stefanescué, aki 32-ről ballal kapura lő, de térddel ment a gólvonalon Tamas. Golofca jobbal 16-ról a rövid felsőbe lőne, de visszaér már Popa, fogja a labdát.

74. perc Alexandru Vlad be, Briceag le, Droppát meg Cristian Ionut Costin váltja.

72. perc Catalin Golofca be, Barbut le, Aganovic lesérült, de marad a pályán Tudorie le, Kevin Luckassen be.

69. perc Droppa ad be ismét jobbról, Mitrea mellől Nemec a bal felső fölé fejel nyolcról jócskán, azonban már lesről.

69. perc Balasa szereli keményen a jobb szélen felfutó Fülöpöt.

67. perc A jobb oldali szöglet után Droppa 19-ről jobbal kapura lő, Dumitrescu blokkol azonban, gyomorszájjal. Ápolás.

66. perc Olawale körömpasszát Nemec kissé balról, hatról jobbal a jobb alsóba rúgná, de odaér a labdára Niczuly egy villámgyors vetődéssel!

64. perc Muhamed Olawale be, Ricardinho le. Szélső helyett ék. 

62. perc Armas előremegy, de hétről a kapushoz fejeli a labdát, Nemec ívelését követően.

60. perc Stefanescu fordított Détári-szögből ballal a rövid felsőt veszi célba, de számít erre Popa, elöklözi jó messzire a labdát.

59. perc Vadim Ratának sárga lap, rátartott Aganovic lábára egy jobb oldali beadásnál.

56. perc Stefanescu jobbal kissé balról, 23-ról feladja Popának a labdát.

54. perc MELLÉ! Ricardinho jobb oldali beadását Fülöp hétről egy ölnyivel a jobb alsó sarok mellé fejeli.

50. perc Dimitrovba nagyot rúg Droppa, Aganovicnak meg Marcelo Lopes rúg oda. Ez utóbbi már sárga lap.

49. perc Tudorie elesik az ötös és Armas előtt, Paun passza után... tovább.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc
Tavares helyett Fülöp Lóránd a vendégeknél, karmestercsere.

Titkos fegyver II. Fülöp István nemrégiben épült fel súlyos sérüléséből, az előző 3 meccsén, amikor 7 percnél többet játszott, 5 kanadai pontot hozott az OSK konyhájára!

Titkos fegyver I. A holland Kevin Luckassen az előző 4 meccsén 4 kanadai pontot termelt.

Tudorie: 25 meccs az idényben, 8 góllal és 0 gólpasszal.

E párharc legjobb góllövői:
Alexandru Tudorie 4
Fülöp István 3
Mihai Capatina 3


45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

43. perc Sárga lap a Stefanescut felrúgó Lukás Droppának.

Fotó: Tókos Csaba

 

Fotó: Tókos Csaba

Stefanescu: 39 meccs az idényben, 11 góllal és 4 gólpasszal.

A gólpasszt Paun adta, Eder labdaszerzése után.

38. PERC EZ MEG IRGALMATLAN NAGY GÓL, MARIUS STEFANESCU kissé balról, ballal irgalmatlan nagy gólt lő a bal felső sarokba, jó 30 méterről. 2–0!

37. perc Droppa jobbal Lopest futtatja, aki jobbal kapura lő az ötös jobb sarkáról, de érezik Mitrea egy csodás becsúszással, ráadásul aztán kirúgás.

35. perc Ricardinho a jobb szélen tűnik fel, Dimitrov ment előle nagy nehezen. Rata adja be jobbról jobbal a szögletet, Nemec hatról a bal felső sarok mellé fejeli a labdát!

33. perc Droppa emel középről az ötösre befutó Lopes elé, Balasa elfejeli a labdát.

30. perc Ricardinho bal oldali beadása után Nemec ellöki az ötösön Mitreát. Egyperces vita és reklamálás után szabadrúgás kifelé, talán a VAR-ra kellett várni? Nem, az nincs még a román futballban.

27. perc A gól óta mezőnyharc.

Egy kis örökmérleg: 14 találkozó, 2 Sepsi- és 7 Voluntari-sikerrel, 14, ill. 26 góllal.

Liviu Ciobotariu, a Voluntari edzője nem nevezte a mérkőzésre Ion Gheorghét, aki állítása szerint már elszerződött a Sepsihez. A 22 éves középpályás alapembernek számít a csapatban, a szezon során 36 mérkőzésen 5-5 találata és gólpassza van.22. PERC EZ MÁR ÉRVÉNYES, MARIUS STEFANESCU kissé balról ballal a bal alsó sarokba lő. Tíz méterről, Dumitrescu balról érkező, ballábas, lapos passza után, Ricardinho és Rata közül: 1–0!

20. perc Stefanescu öt méterről jobbal a bal alsóba lő, de lesről. Eder újabb remek labdát adott, de a balhátvéd válla belógott a leshatár mögé sajnos.

15. perc Helyzet, Tavares indítja a 16-os elől, középről Lopest, aki ballal a léc fölé lő az ötös bal sarkáról!

11. perc Dimitrov jobbal nem sokkal lő a léc fölé kissé jobbról, 19 méterről. Eder passza után.

Jó 3000 szentgyörgyi drukker a stadionban, jó hangulatot teremtenek.

7. perc Ricardinho jobb oldali beadását kirúgja az ötösről Mitrea.

Sebastian Coltescu másodszor vezet kupadöntőt, az első fináléja ebben a sorozatban 2020-ban a FCSB–Sepsi (1–0) találkozó volt.

4. perc
Barbut kap nagyot a felezőnél Tavarestől, sárga lap nincs.

3. perc Kemény, 60 méterről lő kapura Eder, de figyel Popa kapus.

2. perc Aganovicot felrúgja kegyetlenül a 16-os jobb sarka előtt Tamas... tovább!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A Sepsi piros-fehér mezben és piros nadrágban, a Voluntari világoskék mezben és fehér nadrágban.

Videó: a szurkolók felfokozott hangulatban várják a Sepsi döntőjét!

A másodedző szerint a kupa megnyerése esetén tökéletes idényt zárna az ősszel még bukdácsoló, de az októberi edzőváltás után magára találó szentgyörgyi együttes.

 FOTÓK: TÓKOS CSABA


A craiovai találkozón az eltiltott Cristiano Bergodi vezetőedzőt helyettesítő Ilyés Róbert másodedző szerint a szakmai stáb tudatos döntése volt, hogy a megszokott kezdőcsapatban szereplő játékosok többsége ne lépjen pályára. „Nem akartunk úgy járni, mint két éve az FCSB ellen, amikor szintén három nappal egy bajnoki mérkőzés után vívtuk a finálét, ezért pihentettük néhány játékosunkat, de azok, akik eddig kevesebbet játszottak, most megmutatták az értéküket, az ő érdemük volt a győzelem – mondta Ilyés Róbert a klubtörténeti rekordnak számító, 5–0-s siker után, korábban ugyanis legfeljebb három góllal tudott idegenbeli Liga 1-es meccset nyerni a bajnokságot a hetedik helyen záró Sepsi. – Nyíltan, szépen futballoztunk, és látványos gólokat lőttünk. A stáb és a szurkolók sem számítottak ilyen eredményre.”

HAZA SEM UTAZOTT Sepsiszentgyörgyre az FCU Craiova otthonában 5–0-ra megnyert bajnokija után a Sepsi OSK, hanem egyből Bukarest felé vette az irányt, ahol csütörtök este Román Kupa-döntőt játszik az FC Voluntari ellen. Az alsóházi rájátszást megnyerő székelyföldi csapatnál most mindenki abban bízik, hogy ez lesz az idény utolsó találkozója – vereség esetén ugyanis még egy vagy két, Konferencialiga-szereplésért vívandó osztályozó is vár a Sepsire.

A SEPSI ÚTJA A DÖNTŐIG
Farul–Sepsi OSK 0–1
FCU Craiova 1948–Sepsi OSK 0–1
Chindia Targoviste–Sepsi OSK 1–2
Sepsi OSK–Universitatea Craiova 2–1, 1–0Érdekesség, hogy a pályán egy testvérpár is szembenézhet egymással, a 32 éves Fülöp István már öt éve a Sepsiben futballozik, miközben 24 éves öccse, Lóránd tavaly nyár óta a Voluntari játékosa, előtte másfél évig ő is Szentgyörgyön szerepelt a Puskás Akadémia kölcsönjátékosaként.

Cristiano Bergodihoz hasonlóan Liviu Ciobotariu edzőnek  sincs még egyetlen trófeája sem a román futballban, mindkettejük esetében bajnoki ezüstérem az eddigi legjobb eredmény: a Sepsi olasz trénere 2020-ban az Universitatea Craiovával, mostani ellenfele pedig 2015-ben a mára megszűnt marosvásárhelyi ASA-val lett második a Liga 1-ben.

Az idei kupasorozatban kizárólag élvonalbeli együttesek ellen játszó Sepsinek egyébként van miért törlesztenie a döntőben, hiszen a bajnokságban idén oda-vissza kikapott a Voluntari-tól (1–2, 1–3) – a hazai vereség ráadásul a magyarországi támogatásból megépülő szentgyörgyi stadion első mérkőzésén volt. Ugyanakkor Cristiano Bergodi vezetőedzőnek csak a már három hónapja sérült holland  középpályást, Anass Achahbart kell nélkülöznie, miközben a Voluntari-nál a hétvégi bajnoki fordulóban két alapembernek számító védő, Gabriel Tamas és az elefántcsontparti Ulrich Meleke is kidőlt, a válogatott támadó Constantin Budescu pedig hetek óta harcképtelen.

A szentgyörgyi szurkolók utaztatásában a városvezetők is segítséget nyújtottak a klubnak egy 590 férőhelyes különvonatot biztosításával, emellett legalább tíz busszal és persze saját gépjárművekkel is útra kelnek a székelyek. Aligha merészség megjósolni, hogy a 14 ezres befogadóképességű, alig két hónapja átadott stadionban a Sepsi-tábor lesz a népesebb és hangosabb, a Voluntari hazai találkozóin ugyanis még az ezret is ritkán éri el a nézőszám, Diószegi László szerint mindössze két-háromszáz szurkolója lesz a Bukarest határában fekvő kisváros csapatának.

„Ez most teljesen más mérkőzés lesz, telt ház előtt, reményeim szerint háromezer Sepsi-szurkolóval és sok semleges nézővel – mondta a Nemzeti Sportnak Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke. – Két éve az FCSB abszolút esélyes volt, a bukarestiek jobbak is voltak, mi nem hittük el, hogy nyerhetünk az üres stadionban. Most egyenlőek az esélyek, feltüzelt játékosaink nagyon akarják, hogy az új stadionunkban a gyerekcsapataink által megnyert sok serleg mellé odakerüljön a Román Kupa is.”

VISZONYLAG FIATAL KLUBOK vívják csütörtök este a Román Kupa döntőjét a bukaresti Rapid-stadionban, és a 2010-ben alapított FC Voluntari-nak, valamint a 2011-ben létrejött Sepsi OSK-nak is ez a második fináléja. A Voluntari öt évvel ezelőtt el is hódította a serleget, a szentgyörgyiek viszont 2020 nyarán elveszítették a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezett, FCSB elleni döntőt (0–1).

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SEPSI–VOLUNTARI MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

2023.10.01 15:42:42

Minden más foci nemzetisport.hu

Csak egyetlen gólt láthattak a nézők, a hazai támadásokban nem volt elég veszély.

2023.09.30 20:10:46

Minden más foci nemzetisport.hu

Kevés volt Stefanescu bombagólja Hagiék ellen, csereként állt be a kis Rivaldo, illetve Kecskés Ákos és Varga Roland is.

2023.09.30 14:44:48

Minden más foci nemzetisport.hu

Az észak-bácskaiak csütörtökön a görög Olympiakoszt fogadják a TSC Arénában.

2023.09.27 23:23:44

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az angolok például az egyik világbajnokságon odáig mentek a tradicionális maori harci tánc, a haka »tompító célzatú megelőzésében«, hogy nyitott V-alakban sorakoztak fel – mintegy elnyelendő a fekete mezeseket –, vállalva a több ezer font sterlinges bírságot is, amelyet a félpálya átlépéséért rótt ki rájuk a nemzetközi szövetség.