H. Á.
MTI
2022.09.23 09:25 Frissítve: 2022.09.25 09:01

Női foci: edzőváltást követelnek a spanyol válogatott játékosai

A spanyol női labdarúgó-válogatott 15 játékosa kijelentette, nem vállalja a szereplést a nemzeti csapatban, amíg azt Jorge Vilda szövetségi kapitány irányítja – közölte az MTI.

 

Jorge Vildából (feketében, jobbról a második) nem kérnek a spanyolok (Fotó: AFP)

A szövetség (RFEF) közölte, a futballisták e-mailben jelentették be, hogy lemondják a válogatottságot, ha nem menesztik a 2015-ben kinevezett Vildát. Szerintük a kialakult helyzet jelentősen befolyásolja az érzelmi és az egészségi állapotukat.

További részleteket nem közölt a szövetség, és nem nevezte meg a 15 játékost. A spanyol sportsajtó szerint az aranylabdás Alexia Putellas nincs köztük. Médiabeszámolók szerint a spanyol női csapatban már augusztusban is káosz uralkodott a futballisták elégedetlensége miatt.

Az RFEF közleménye szerint a játékosok nem szólhatnak bele a szövetségi kapitány személyének kilétébe, mivel ez nem az ő dolguk és nem az ő felelősségük.

„Az ilyen típusú manőverek károsak, és nem tartoznak a labdarúgás, illetve a sport értékei közé” – írta az RFEF.

A szövetség szerint a spanyol jogszabályok kimondják, hogy súlyos szabálysértésnek minősül, ha valaki nem fogadja el a válogatott meghívót, ezért kettőtől öt évig terjedő szankciókat vonhat maga után. Bár az RFEF nem kér ilyen büntetést a játékosokkal szemben, nem hívja be őket egészen addig, amíg be nem ismerik tévedésüket és bocsánatot nem kérnek.

„Ez példátlan helyzet a labdarúgás történetében Spanyolországban és világszerte is, akár a férfi, akár a női szakágról van szó. Ez több mint sportügy, ez méltóság kérdése” – áll a szövetség közleményében.

Az RFEF szerint a nemzeti csapatnak elkötelezett játékosokra van szüksége, akik büszkén védik a spanyol mezt.

A válogatott az idén a házigazda és későbbi győztes Angliával szemben a negyeddöntőben búcsúzott az Európa-bajnokságon. A világbajnoki selejtezősorozatban pedig a magyarokkal azonos csoportban szerepelt, és pontveszteség nélkül végzett az európai zóna 3. csoportjának élén, így ott lehet jövőre az ausztrál-új-zélandi közös rendezésű tornán.

2022.10.02 10:47:47

Minden más foci nemzetisport.hu

A sepsiszentgyörgyiektől szenvedte el első vereségét az idényben az újonc, Varga Roland debütált.

2022.10.01 14:40:08

Minden más foci nemzetisport.hu

Fontos három pontot szerzett a Dunaszerdahely, amely tíz hónap után nyert újra bajnokit idegenben.

2022.10.01 14:23:43

Minden más foci nemzetisport.hu

Nem tudta most meglepni a zágrábi csapat az eszékieket, akik meg sem álltak négy gólig a Lokomotiva ellen.

2022.10.01 13:01:32

Minden más foci nemzetisport.hu

A Topolya ennek a győzelmének köszönhetően már a második helyet foglalja el a szerb Szuperliga tabelláján.

2022.09.30 23:36:25

Minden más foci nemzetisport.hu

Kollégánk a Marokkó–Paraguay meccsen járt: a Mmaee testvérekről és az újpesti legendáról is beszélgetett az arab ország drukkereivel.