H. Á.
MTI
2022.09.23 09:25 Frissítve: 2022.09.23 10:29

Női foci: edzőváltást követelnek a spanyol válogatott játékosai

A spanyol női labdarúgó-válogatott 15 játékosa kijelentette, nem vállalja a szereplést a nemzeti csapatban, amíg azt Jorge Vilda szövetségi kapitány irányítja – közölte az MTI.

 

Jorge Vildából (feketében, jobbról a második) nem kérnek a spanyolok (Fotó: AFP)

A szövetség (RFEF) közölte, a futballisták e-mailben jelentették be, hogy lemondják a válogatottságot, ha nem menesztik a 2015-ben kinevezett Vildát. Szerintük a kialakult helyzet jelentősen befolyásolja az érzelmi és az egészségi állapotukat.

További részleteket nem közölt a szövetség, és nem nevezte meg a 15 játékost. A spanyol sportsajtó szerint az aranylabdás Alexia Putellas nincs köztük. Médiabeszámolók szerint a spanyol női csapatban már augusztusban is káosz uralkodott a futballisták elégedetlensége miatt.

Az RFEF közleménye szerint a játékosok nem szólhatnak bele a szövetségi kapitány személyének kilétébe, mivel ez nem az ő dolguk és nem az ő felelősségük.

„Az ilyen típusú manőverek károsak, és nem tartoznak a labdarúgás, illetve a sport értékei közé” – írta az RFEF.

A szövetség szerint a spanyol jogszabályok kimondják, hogy súlyos szabálysértésnek minősül, ha valaki nem fogadja el a válogatott meghívót, ezért kettőtől öt évig terjedő szankciókat vonhat maga után. Bár az RFEF nem kér ilyen büntetést a játékosokkal szemben, nem hívja be őket egészen addig, amíg be nem ismerik tévedésüket és bocsánatot nem kérnek.

„Ez példátlan helyzet a labdarúgás történetében Spanyolországban és világszerte is, akár a férfi, akár a női szakágról van szó. Ez több mint sportügy, ez méltóság kérdése” – áll a szövetség közleményében.

Az RFEF szerint a nemzeti csapatnak elkötelezett játékosokra van szüksége, akik büszkén védik a spanyol mezt.

A válogatott az idén a házigazda és későbbi győztes Angliával szemben a negyeddöntőben búcsúzott az Európa-bajnokságon. A világbajnoki selejtezősorozatban pedig a magyarokkal azonos csoportban szerepelt, és pontveszteség nélkül végzett az európai zóna 3. csoportjának élén, így ott lehet jövőre az ausztrál-új-zélandi közös rendezésű tornán.

2022.09.24 20:09:47

Minden más foci nemzetisport.hu

Hat szögletből két gólt szereztek a vendégek, a csoportelsőségről a portugál–spanyol rangadó dönt majd.

2022.09.23 23:35:59

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A több klubot magában foglaló modell sikeres lehet, de mint minden máshoz ebben az üzletágban, ehhez is türelem, alázat és a kormánykeréknél igazán okos emberek csoportja kell.

2022.09.23 17:14:54

Minden más foci nemzetisport.hu

A hétfői Magyarország–Olaszország meccsen a tét a csoportelsőség lesz.

2022.09.22 16:03:21

Minden más foci nemzetisport.hu

Törőcsik András: „Bíztam abban, ott lehetek a vb-n, de azt is tudtam, nem én leszek a sztárja."

2022.09.22 20:21:42

Minden más foci nemzetisport.hu

Magabiztos győzelmükkel a franciák megelőzték az osztrákokat a csoportban.