Hová lett Sergio Goycochea?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2012.01.13. 10:28
null
Sergio Goycochea még most is nagyon érzi a büntetőket: ezt tavaly meg is <br />mutatta a vb idején Dél-Afrikában rendezett Penalty Dayen
„Hová tűnt Damon Hill?&quot; – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá váló kétségbeesés, amely megihlette szerkesztőségünket is, hiszen a tavasszal induló sorozatunkban egykori kedvencek visszavonulás utáni sorsával foglalkozunk. Postás, színész, alkoholista, szakértő, kommentátor, feltaláló, punkzenész és szexipari munkás: bizony, változatos ösvényeken vonulnak az örök sportpályák felé az egykori közönségkedvencek.

Az elmúlt héten énekeltük meg az 1990-es világbajnokságot a maga értékesített büntetőjével tulajdonképpen eldöntő Andreas Brehmét, mi sem kézenfekvőbb tehát, hogy az akkor legyőzött csodakapussal, Sergio Goycocheával folytassuk múltbéli kalandozásainkat.

A bogotai Millonarios akkori kapusa Nery Pumpido mögött tartalékként futott neki az Italia ’90-nek, ám miután vetélytársa megsérült a szovjetek elleni csoportrangadón, az ábrándos tekintetű Goycochea megkapta élete nagy lehetőségét. Egyáltalán nem vallott szégyent a rendes játékidőkben, utánuk meg egyenesen a csillagok közé emelkedett: a jugoszlávok és a házigazdák elleni szétlövésben kiharcolta magának a „tizenegyesölő” eposzi jelzőt. Ha a döntőben, a 85. percben megfogja Brehme büntetőjét (ami kevés híján sikerült is neki), akkor a főisten Diego Maradona mellett minimum egy segédisteni tisztséget kiharcol magának hazájában.



Európai kalandja viszont csak a francia Brest gárdájából állt (amely néhány hónappal hősünk érkezése után David Ginolástól, Corentin Martinsostól, Claude Makéléléstől és Stéphane Guivarc’hostól csődbe ment), majd két Copa América-arany után az 1994-es vb-n a kispadot koptatta Luis Islas mögött, aki sokak szerint egy fikarcnyival sem volt jobb kapus nála (alanyunk tulajdonképpen a Kolumbiától kapott hazai zakóba bukott bele).
KONFÖDERÁCIÓS KUPA, DÖNTŐ, SZAÚD-ARÁBIA, 1992
Argentína–Szaúd-Arábia 3–1 (2–0)
Rijád, 75 ezer néző
ARGENTÍNA: Goycochea – Vázquez, Altamirano, Basualdo, Ruggeri – Redondo, Villareal (Cagna, 81.), Simeone, Rodriguez (Acosta, 73.) – Caniggia, Batistuta
SZAÚD-ARÁBIA: Al-Otajbi – A. ad-Doszari, al-Vi, al-Rumi, Amin – al-Kvali, al-Bishi (al-Razkvan, 67.), al-Muvalid, Ah. ad-Doszari – al-Ovajran, al-Dzsaber (al-Mehallal, 65.)
Gólszerző: Rodriguez (18.), Caniggia (24.), Simeone (64.), ill. al-Ovajran (65.)

„Goycochea harmincas korosztályom számára egy darabka ifjúkor, tekintetében Rambo, egy western- és egy szappanoperahős keveredik némi érthetetlen világfájdalommal, és azt se feledjük, hogy a büntetőpárbajok előtt babonából pössentett egyet a reklámtáblák takarásában. Talán a fináléban is ezt kellett volna tennie?” – írtuk róla a futball Tiszavirágjairól szóló sportlegünkben. Csak néhány adattal egészítenénk ki múltba révedésünket: hősünk 1963-ban született, 44-szeres válogatott, a Bresten kívül a Defensores Unidos, a River Plate, a Millonarios, a Racing Club, a Cerro Porteno, az Olimpia, a Mandiyú, az Internacional, a Vélez és a Newell’s színeiben profiskodott. 1986-ban Libertadores- és világkupa-, 1991-ben és 1993-ban Copa América-, 1992-ben Konföderációs Kupa-győztes. 1990-ben természetesen az év futballistája lett odahaza, és kétszer volt második az IFFHS Év kapusa-választásán.

A mikrofon már egyáltalán nem hozza zavarba
A mikrofon már egyáltalán nem hozza zavarba


„A baszk” 1998-ban vonult vissza, 35 éves korában, és mivel már játékosként is ügyesen feltalálta magát a kamerák kereszttüzében, a médiában kezdett el tevékenykedni. Munkatárs volt Maradona esti showjában, a Canal 7-en dolgozott az Elegante Sport nevű műsorban, de az ESPN-nél is tevékenykedett, áldásosan; miközben felbukkant egy szappanoperában, valamint egy utazásokkal foglalkozó műsorban és egy Miamiban rendezett valóságshow-ban is. „Vasco, el anti-penal” egy ideig volt a válogatott kapusedzője is. Szívesen lép fel gálamérkőzéseken gigantikus mellizmokkal és lehengerlő mosollyal – Argentínán kívül Paraguayban is, ahol roppant népszerű.

„Igazából a média az én világom, sohasem érdekelt az edzőség. Visszavonulásom után azért is iratkoztam be egy újságíró-iskolába tizennyolc éves fiatalok mellé, és ültem három éven át ott heti négy napon keresztül” – vallott második szakmájáról az exkapus, akit tavaly nyáron hiába hívtak edzősködni Indiába.

2012 óta felbukkant egy celebműsorban, volt egy műsora a Fox Sportson, ma az argentin állami TV-ben foglalkozik a labdarúgással szakértőként és műsorvezetőként.


A „TIZENEGYESÖLŐ” TANÁCSA: NYUGALOM MINDENEKFELETT
„Nem igényel semmilyen különös edzést a tizenegyesek védése. Nyilvánvalóan a legfontosabb, hogy ismerd az ellenfeled, s tudd, hogy a leggyakrabban hova helyezi a labdát. A csatárok másként végzik el, mint a középpályások és a védők, a technikásabb játékosok végrehajtása is különbözik a kevésbé ügyesekétől. Az sem mindegy, hogy az első vagy az ötödik tizenegyesről van szó; az elsőt elvégezni a legnehezebb, de ha az ötödiknél egyenlítened kell, az is teljesen más szituáció. A kapusok számára a legfontosabb, hogy nyugodtak maradjanak, viselkedjenek úgy, hogy minden lelki nyomás a lövő játékosra helyeződjön. Ezzel persze mindenki tisztában van, meg kell próbálni a játékos figyelmét minél inkább arra irányítani, hogy neki sorsdöntő tizenegyest kell elvégeznie” – mondta el véleményét a témáról Goycochea, aki minden idők egyik legjobb „tizenegyesölőjeként” vált ismertté.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik