Kínszenvedés felsőfokon, Koppenhágában ikszelt Anglia

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2020.09.08. 20:41
null
Harry Kane sem tudott sokat hozzátenni az angolok játékához, de a győztes gól a lábában maradt (Fotó: AFP)
A Nemzetek Ligájában az A-ligában győzelemmel kezdő Anglia az Izland elleni játékot is alulmúlta Koppenhágában, s bár a hajrában Harry Kane révén megszerezhette volna a győztes találatot, végül gól nélküli döntetlenre végzett a több helyzetet kialakító Dánia vendégeként. A 2. csoport másik mérkőzésén Belgium 5–1-re kiütötte Izlandot.

 

NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA, 2. CSOPORT
2. FORDULÓ

DÁNIA–ANGLIA 0–0
Koppenhága,
Parken Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Kovács István (romániai)
DÁNIA: K.Schmeichel – Wass, M. Jörgensen, A. Christensen, Skov – Nörgaard (Höjbjerg, 73), Eriksen, Delaney – Y. Poulsen, Dolberg (Falk, 76.), Braithwaite (Kjaer, 82.). Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand
ANGLIA: Pickford – J. Gomez, Coady, E. Dier – Alexander-Arnold (Maitland-Niles, 87.), Rice, Phillips (Grealish, 76.), Trippier – Sancho (Mount, 60.), Kane, Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

ÖSSZEFOGLALÓ

Habár győzelemmel kezdte a Nemzetek Ligája új kiírását az angol válogatott, a mutatott játék csöppet sem volt minden igényt kielégítő, így a közvélemény és Gareth Southgate is jóval meggyőzőbb futballt várt Koppenhágában.

Az angol kapitány két újoncot – a Leeds United középpályását, Kalvin Phillipset és a Wolverhampton Wanderers csapatkapitányát, Conor Coadyt – is a kezdőcsapatba jelölt, a 3–4–3-as felállásban ezúttal Trent Alexander-Arnold volt a jobbhátvéd, míg elöl a Jadon Sancho, Harry Kane, Raheem Sterling hármas igyekezett gondot okozni a hazai védelemnek.

Nos, ez utóbbi az első félidőben nem igazán jött össze, a vendégeknél a kreativitás legkisebb szikráját sem lehetett felfedezni, a szünet előtt a kaput sem találta el az angol csapat, amelynek egy blokkolt lövésre, valamint két veszélyes beadásra futotta az erejéből – utóbbinál mindkettő Alexander-Arnold nevéhez fűződött, ugyanakkor a Liverpool védője sem tudta azt hozni, mint klubcsapatában.

A túloldalt az előző 17 hazai mérkőzéséből mindössze egyet – éppen a legutóbbi, Belgium ellenit – elveszítő Dánia szépen fokozatosan egyre veszélyesebb helyzeteket alakított ki, a századik válogatott fellépéséhez közelítő Christian Eriksen remek bokapasszát követően Kasper Dolberg lövését kellett bravúrral hárítania Jordan Pickfordnak, de Martin Braithwaite-től is láthattunk kapura veszélyes megmozdulásokat.

Nem ilyen első félidőre számítottak az angolok

A fordulás után sokáig nem változott semmi, Southgate cserékkel igyekezett lendíteni csapatán, előbb Mason Mount, majd egy újabb újonc, Jack Grealish (később pedig az arsenalos, szintén most bemutatkozó Ainsley Maitland-Niles) is beállt. Ekkor már akadt egy-egy lehetőség, előbb Kieran Trippier beadása után Kane fejelt kapu fölé, majd Sterling tekert a rövid sarok felé, itt már Kasper Schmeichelnek is védenie kellett (a mérkőzés során egyedüliként).

A hajrában aztán mindkét csapat megszerezhette volna a győztes gólt, Eriksen óriási helyzetben lőtt kapu fölé, míg Kane az utolsó percben eltolta a rosszul kifutó Schmeichel mellett a labdát, de a becsúszó Mathias Jörgensen a gólvonalról menteni tudott.

A kevés helyzetet tekintve talán Dánia állt közelebb a három pont megszerzéséhez, de a döntetlen sem tűnik igazságtalannak – mindazonáltal ezt a meccset gyorsan el kell felejteni…

Belgium alaposan megszórta Izlandot (Fotó: AFP)
Belgium alaposan megszórta Izlandot (Fotó: AFP)

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Belgium–Izland 5–1 (Witsel 13., Batshuayi 17., 69., Mertens 50., Doku 79., ill. Fridjónsson 10.)

Izland meglepetésre – és meglehetősen szerencsés körülmények között – Hólmbert Fridjónsson góljával már a 10. percben vezetést szerzett Brüsszelben. Ez azonban cseppet sem zavarta meg a sorozatot a dánok elleni sikerrel kezdő belgákat, akik hét perc leforgása alatt fordítottak: előbb Axel Witsel a kapufáról kipattanó, majd Michy Batshuayi a kapusról kipattanó labdát küldte a gólvonal mögé.

A fordulás után Dries Mertens is beköszönt, majd Batshuayi lőtt szépségdíjas gólt sarokkal. A hajrában a mérkőzést végigjátszó, 18 éves Jérémy Doku bombázta a labdát az izlandi kapuba, így Belgium 5–1-re nyert.

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Belgium227–1+66
2. Anglia2111–0+14
3. Dánia2110–2–21
4. Izland221–6–50

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük megtisztelő figyelmüket, jó éjszakát kívánunk!

90+4. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. PERC: MI MARADT KI?! Schmeichel jött ki teljesen feleslegesen a kapujából, Kane eltolta mellette a labdát, a becsúszó Jörgensen azonban a kapu torkából menteni tudott.

90+2. PERC: Skov ívelt élesen középre, Kjaer fejese az égbe szállt.

90+1. PERC: Négy perc a ráadás.

90. PERC: Kane lőtte el keresztben a labdát, de beleértek, így szöglet következik.

87. PERC: És mert debütálókból sohasem elég, Ainsley Maitland-Niles is bemutatkozik az angol válogatottban: az Arsenal játékosa Alexander-Arnoldot váltja.

82. PERC: Csatát helyett védő, Braithwaite ment le, Simon Kjaer a pályán.

81. PERC: MI MARADT KI? Wass beívelése pattant fel egy angol fejen, Poulsen középre fejelt a labdát, amit az érkező Eriksen lőtt nagy helyzetben bőven kapu fölé.

80. PERC: Grealish szép szólóval tört be a tizenhatoson belülre, s bár szerelték, az ilyen megmozdulásokból kell(ett volna) több.

76. PERC: És egy újabb bemutatkozó, Phillips helyére Jack Grealish áll be. A túloldalt Dolberget Rasmus Falk váltja.

73. PERC: A dánok is változtatnak, Norgaard ment le, Pierre-Emile Hojbjerg folytatja.

70. PERC: Ez pedig már kaput is talált! Sterling húzott befelé balról, tekerését a rövid sarokhoz vetődve hárította szögletre Schmeichel.

69. PERC: Na, csak le kellett írni! Trippier adott be balról, s bár Kane fejese a kapu fölé szállt, legalább feljegyezhettünk egy angol helyzetet.

Bár nem szeretnénk saját magunk ellen beszélni, arra biztatjuk olvasóinkat, inkább kattintsanak/kapcsoljanak át a Franciaország–Horvátország mérkőzésre.

66. PERC: Eriksen szabadrúgása körülbelül annyira volt veszélyes, mint az első félidőben Skové...

Közben Belgium már 3–1-re vezet Izland ellen.

61. PERC: Kane lövése telibe találta Sterlinget, a Manchester City játékosa ráadásul lesen volt, így a dánok jöhetnek.

60. PERC: Southgate is érzi, kell a változtatás, Mason Mount érkezik Sancho helyére.

59. PERC: Kane kapott egy remek indítást, apró szépséghiba, hogy lesen volt. A biztonság kedvéért azért belelőtte Schmeichelbe a labdát...

58. PERC: Delaney vállalta el 18 méterről, ballal, Pickfordnak nem okozott nehézséget, hogy fogja a labdát.

Ha finoman akarunk fogalmazni, nem javult a játék élvezhetősége az első félidőhöz képest...

53. PERC: Trippier maradt lent, érthetetlen, de a játékvezető nem fújta le a szabálytalanságot, így a lap is elmaradt.

52. PERC: Az első sárga lap, Braithwaite késett el, és csúszott oda Kane-nek.

46. PERC: Nagy lendülettel kezdtek a dánok, Eriksen lövését kellett blokkolnia a védőknek.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

Csalódást keltő egyelőre az angolok játéka, a kreatívitás szikrája is hiányzik a vendégeknél, akik egyszer sem tették próbára Schmeichelt az első félidőben. A dánok veszélyesebben futballoztak, a játékrész második felében akár a vezetést is megszerezhették volna.

45. PERC: NINCS RÁADÁS, ITT A VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

37. PERC: Itt már védenie kellett Pickfordnak! Eriksen fordult le jól a védőjéről, némi kivárás után remek passzt adott Dolbergnek, aki a rövid sarkot vette célba, az Everton kapusa azonban odaért.

33. PERC: Alexander-Arnold ezúttal sem tudta jól beadni a labdát, pedig Kane már várta középen.

30. PERC: Jó kis lövés, Braithwaite engedte el a bal lábát, csak centikkel tévesztette el a bal kapufát.

Közben a csoport másik meccsén potyognak a gólok, 17 perc alatt Belgium 2–1-es vezetésre tett szert Izland ellen.


Dánia mindössze egyet bukott el a legutóbbi 17 hazai mérkőzéséből.

19. PERC: Kisebb kavarodás az angol tizenhatoson belül, Gomeznek kellett közbelépnie és kivágnia a labdát.

18. PERC: Az eddigi legveszélyesebb lövés, Dolberg próbálkozott a tizenhatos jobb oldaláról, de nem talált kaput.

2014 márciusa óta először találkozik egymással a két válogatott, akkor Anglia 1–0-ra nyert a Wembleyben rendezett felkészülési márlőzésen. Dánia mindössze egyszer győzte le az angolokat tétmérkőzésen, 1983 szeptemberében egy Eb-selejtezőn nyert 1–0-ra.

14. PERC: Skov szabadrúgása az első dán kísérlet, 28 méterről bőven a kapu fölé tüzelt. Nem egy Szoboszlai-féle próbálkozás volt...

11. PERC: Sikerült meglepni a dánokat egy figurával, a szögletből a tizenegyesponton érkező Sancho kapott félmagas beadást, Dolberg viszont blokkolta a lövést.

10. PERC: Coady remek indítással ugratta ki a jobb szélen kilépő Alexander-Arnoldot, aki nehezen vette át a labdát, a beadásába pedig beleléptek.

8. PERC: Nem nagyon találja egyelőre a játék ritmusát az angol válogatott, túlságosan sok hiba csúszik a passzokba.

5. PERC: Christensen kereste Poulsent a labdával, az indítás azonban túlságosan hosszú lett, így Pickfordnál kötött ki.

4. PERC: Az angolok az első percek alapján 3–4–3-as felállásban játszanak, Rice-t és Phillipset, a két középső középpályást Alexander-Arnold és Trippier támogatja a szélről.

1. PERC:ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! Az angolok indították útjára a labdát.

A hazaiak piros-fehér, a vendégek fehér-kék szerelésben lépnek pályára.


Az angoloknál két debütáló is helyet kapott a kezdőcsapatban, a Leeds United középpályása, Kalvin Phillips és a Wolverhampton csapatkapitánya, Conor Coady is most mutatkozik be a nemzetei együttesben.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Dánia–Anglia Nemzetek Ligája-mérkőzés online tudósításában! Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Az angol labdarúgó-válogatott két újonca, Mason Greenwood és Phil Foden fegyelmi eljárás elé nézhet, mivel vélhetőleg lányokat hívtak a szobájukba Reykjavíkban, a csapat Izland elleni Nemzetek Ligája-mérkőzése után. Gareth Southgate szövetségi kapitány hétfő délután megerősítette, hogy szabályszegés történt, és a két futballista kihagyja a Dánia elleni NL-mérkőzést.

A dánok az első fordulóban is otthon játszhattak, ám nem tudtak mit kezdeni a végül két góllal győzedelmeskedő belgákkal.

Az első fordulóban nem sok izgalmat hozott a 90. percig az Izland–Anglia mérkőzés, de aztán mindkét csapat lőhetett egy-egy büntetőt – a párbajt a vendégek bírták jobban idegekkel, és győzelem lett a jutalmuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik