MLSZ: lezárult az elhunyt játékvezető ügyében indított vizsgálat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.08. 10:44
A Magyar Labdarúgó-szövetség tájékoztatása szerint a játékvezetői bizottság Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkatársai elvárható alapossággal és körültekintéssel szervezték meg és bonyolították le a játékvezetőknek szervezett tábort, amely során Komlósi Lajos futás közben rosszul lett, majd életét vesztette. A szövetség közleményét tartalmi változtatás nélkül tolmácsoljuk.

„Pénteken, Miskolcon 54 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Komlósi Lajos amatőr játékvezető.

Az MLSZ az egész magyar labdarúgó közösség nevében együttérzését és részvétét fejezi ki a sportember családjának, barátainak, kollégáinak és Borsod-Abaúj-Zemplén megye valamennyi sportszerető polgárának.

A tragikus halálesetet követően az MLSZ a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság tájékoztatását kérte a sportközvéleményt megrázó haláleset körülményeinek tisztázása érdekében. A jelentés elkészült, amelynek alapján az alábbi tények rögzíthetők:

Az MLSZ B.-A.-Z. Megyei Igazgatóságának Játékvezető Bizottsága – továbbiakban JB –, a 2017–18 évad őszi idényére, 2017. augusztus 4-6. közötti időpontra tervezte a játékvezetők részére megtartandó fizikai és elméleti tesztet, valamint összetartás keretében az oktatások, továbbképzések, különböző előadások megtartását.

A JB úgy határozott, hogy az összes borsodi játékvezetőnek – megyei I-II-III osztály vezetői és asszisztensi keretbe sorolt személynek – egy közös tesztet és tábort szervez, azonos körülményeket biztosítva így minden tesztelőnek, és egyenlő feltételeket mind a fizikai, mind az elméleti teszt, valamint az oktatások és továbbképzések tekintetében.

A JB a tábor tervezett időpontjáról 2017. június 19-én döntött, a szervezés ekkor indult. A fizikai és elméleti tesztek, valamint a tábor időrendjét a JB határozta és szervezte meg. A fizikai teszten több csoportban 117 fő vett részt. Valamennyi, a teszteken résztvevő játékvezető biztosítással rendelkezett, amelyet az MLSZ kötött számukra.

A teszt előtt minden játékvezető köteles volt bemutatni, illetve leadni a JB felé érvényes sportorvosi engedélyét. Komlósi Lajos érvényes sportorvosi engedéllyel rendelkezett, amelyet az előírásoknak megfelelően be is mutatott. A játékvezető a 2017 tavaszi idényben sérülést jelentett, nem vezetett mérkőzést, elmondása szerint térdműtéten esett át.

A fizikai teszt a kiadott tervezetnek megfelelően és meghirdetett időpontokban került megrendezésre reggel hét és tizenkét óra között. A felmérés reggel fél nyolckor, 22 fokban kezdődött el, az utolsó csoport 33 fokban futott. A szervezők minden futam előtt szóban felhívták valamennyi résztvevő figyelmét arra, hogy a melegre való tekintettel vagy bármely más egészségügyi okból lehetősége van elhalasztani vagy megszakítani a tesztet, és egy későbbi időpontban teljesíteni a távot. (Egy játékvezető élt is ezzel a lehetőséggel, kérte, hogy egészségügyi okokból később teljesíthesse a tesztet, egy másikuk pedig megszakította futását.)

Az utolsó csoport számára, amelyben Komlósi Lajos is rajthoz állt, a legkisebb terhelést jelentő 2400 méteres (6x400m) folyamatos, szintidő nélküli futás volt előírva. Komlósi Lajos, az előírt teszt utolsó fázisában a futását megszakította, térdfájdalomra hivatkozva. Őt a jelen lévő egészségügyi személyzet azonnal ellátásban részesítette, azonban állapota rohamosan romlott, és a helyszínen lévő szakemberek, illetve a kiérkező mentők minden erőfeszítésük ellenére sem tudták az életét megmenteni.

A fentiek alapján megállapítható, hogy a JB megyei munkatársai az elvárható alapossággal és körültekintéssel szervezték meg, és bonyolították le a szakmai programot.

Az MLSZ és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóság osztozik elhunyt játékvezetője hozzátartozóinak fájdalmában, Komlósi Lajos családjának erkölcsi és anyagi támogatást nyújt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik