Made in France? Új szelek fújnak Párizsban

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.07.28. 19:00
null
Neymar, a transzferek csúcsa (Fotó: AFP)
A koronavírus és a gazdasági világválság árnyékában sem szünetel az átigazolási időszak, s mint 2008 óta mindig, ezúttal is megkíséreljük ráncba szedni a topligák jöttek-mentekjeit. A Bundesligával és annak jelenlegi királyával, a Bayern Münchennel kezdtünk, következzék most a Ligue 1 és az ő uralkodója.

Tavaly tavasszal nagyon mérgesek lettek a tulajdonosok a PSG-nél, amikor sokadik nekifutásra sem sikerült megnyerni a Bajnokok Ligáját, euró-százmilliók elköltése ellenére sem: tavalyelőtt elszórtak aláírási pénzek nélkül is 220 millió eurót a Kylian Mbappé, Leandro Paredes, Thilo Kehrer, Juan Bernat, Eric Maxim Choupo-Moting, Gianluigi Buffon sorra, előtte Neymar, Yuri Berchiche, Lassana Diarra és Dani Alves kvartettje érkezett 300 milliónál is többért; 2016-ban a Grzegorz Krychowiak, Jesé, Giovani Lo Celso, Thomas Meunier, Julian Draxler, Goncalo Guedes sor volt a „fogás”, 200 millió körüli summáért. Ehhez képest „csak” bajnoknak lenni tényleg nem nagy üzlet.

A névsort tüzetesebben megnézve még inkább érthető a katariak dühe, mindennel együtt százmilliókat buktak, lásd a 25 millió euróért megvett Jesét, aki évi hárommillió eurós nettó bért alkudott ki magának, de említhetnénk Hatem Ben Arfa és Adrien Rabiot ingyenes távozását is. Anyagilag sokat segített ellenben a príma párizsi utánpótlás, amelyre ugyan kevés figyelem esik a nemzetközi és a magyar sajtóban, ám mi az MLSZ helyében azonnal odaküldenénk egy „tanulóbrigádot”, mert ahonnan csak az elmúlt öt évben olyan fiatalokat engedtek (mert engedhettek!) el, mint Alphonse Areola, Odsonne Édouard, Youssouf Sabaly, Jean-Kévin Augustin, Jonathan Ikoné, Antoine Bernede, Yacine Adli, Moussa Diaby, Christopher Nkunku, Timothy Weah vagy Stanley Nsoki, ott rendkívüli tudást halmoztak fel a megfigyelők, edzők és nevelők.

Rabiot tizenöt esztendősen került a klubhoz, tehát ő is saját nevelésű játékosnak számítható, miközben csak a nagy Neymart 222 millió euróért vették, plusz majdnem 150 milliós egyéb költségért (aláírási pénzek, adó, ügynöki és édesatyai díjak), s évi jó negyvenmillió eurós bért adnak neki – a brazil az előző idényben 28 mérkőzésen 23 gólt és 13 gólpasszt jegyzett, a mostaniban 23 fellépésen 19 gólnál és 10 asszisztnál jár, de a BL-aranyig ő sem tudta elvinni a csapatot. Egyelőre.

Az általa generált médiafigyelem sem tesz jót a gárdának, hol a Barcelonával, hol a Real Madriddal boronálják Neymart össze, továbbá nemigen volt olyan nap az elmúlt három esztendőben, amikor ne írt volna alá hamarosan a Real Madridhoz Kylian Mbappé (és igen, a külföldi átigazolási pletykák egy részét mi is átvesszük, mielőtt valaki felróná nekünk).

Tény, hogy eleddig két nagyon tehetséges 18 éves játékost engedett el a PSG ingyen, a védő Tanguy Nianzou a Bayern Münchenhez, a támadó középpályás Adil Aouchiche a St.-Étienne-hez került némi nevelési költség fejében; mindketten alaptagjai a francia U18-as válogatottnak, ami mostanában szilárd kilépő a topligás karrierhez és a milliomosléthez. Érett, bölcs döntést hozott Aouchiche, akit marasztalt a Párizs, csábított a Bayern, az Arsenal, a Barcelona és a Leicester City, de ő oda ment, ahol a legtöbb játékidő vár rá.

Nem meglepő a belga jobb oldali mindenes, Thomas Meunier távozása sem, aki nagy munkabírású, hasznos futballista, játékjoga 24 millió eurót ér, és most ingyen írhatott alá a Dortmundhoz, ahol végre vita nélkül alapember lehet, amely élvezet a francia fővárosban csak ritkán adatott meg neki.

A 31 esztendős kameruni támadónak, Eric Maxim Choupo-Motingnak rövidre, de nagyon jól jövedelmezőre szabták a párizsi kalandját, nem hosszabbítottak vele, és hasonlóan cselekedtek Edinson Cavanival is, aki 33 éves fővel egy zsíros és hosszabb távú szerződést akar kötni – valahol máshol. Az uruguayi 2013 óta 301 mérkőzésen kerek kétszáz gólt lőtt a PSG színeiben, 43 assziszt mellett, a mostani idényben azonban már csak tíz kanadai pontot gyűjtögetett, igaz, 1100 játékperc alatt. A hírek szerint ő és Thiago Silva évi 34 millió eurót keresett Párizsban – a múlt idő azért kell, mert a brazil védő sem marad. Hiába volt közönségkedvenc ő is, hiába maradt volna kézzel-lábbal az újkori felfutás egyik szimbóluma, mivel szeptemberben betölti a 36. életévét, nem marasztalták.

Cavani utóda az argentin Mauro Icardi lesz, akit tavaly kölcsönkértek az Intertől 13 millió euróért, most ötvenmillió euróért végleg megszerezték. 32 mérkőzésen 20 gólt szerzett a PSG-ben, és a koronavírus miatt a korábban lefektetettnél olcsóbban kapták meg őt a franciák: 70 helyett 50 millió euróért, plusz nyolc-tízmilliónyi bónuszért. A fizetése a L'Équipe-nek hála már korábban is nyilvánosságra került: évi 5.7 millió nettóban, kétszer annyi, mint Milánóban, de kevesebb, mint Neymar kéthavi bére (Keylor Navas például hétmilliót vihetett haza éves szinten, Buffonnak elég volt évi kétmillió).

Most sem lesz szerencséjük a BL-lel? (Fotó: AFP)
Most sem lesz szerencséjük a BL-lel? (Fotó: AFP)

Icardi aláírási pénze meglehetősen szerény egy francia lap szerint: alig kétmillió euró. Itt jegyeznénk meg, hogy a francia adótörvények engedtek picit a korábbi szigorból, a légiósoknak külön kedvezményeket nyújtanak. A korábbi elrettentő példa a két csatárzseni esete: Párizsban Zlatan Ibrahimovic éves 14 milliós nettó bére bruttóban 55 millió volt, miközben Monacóban Falcao bruttó 14 milliója nettóban 12.6 millió!

A legizgalmasabb kérdés most az, kikkel frissíti fel a keretét a PSG? „Természetesen” felvetődött Szoboszlai Dominik neve is (egy olasz és egy német lapban), s Thomas Tuchel mester körülnézett a német Bundesligában is: a herthás támadó, a brazil Matheus Cunha, a frankfurti középső és bal oldali védő, Evan N'Dicka és a lipcsei Dayot Upamecano, Nordi Mukiele páros is kiszemelt. Lucas Hernándezről már szóltunk, de inkább hagyja el az Intert Alessandro Bastoni vagy Milan Skriniar, a védelem bal oldalára pedig a Rennes fiatalja, Faitout Maouassa volt a kiszemelt addig, amíg nem hosszabbított a 13-szoros válogatott Layvin Kurzawa. Felmerült a szaksajtóban a római Riccardo Calafiori neve, ám ennyi erővel megtarthatná a PSG a saját tehetséges fiataljait...

A fiatal bruges-i szélső, Krépin Diatta egyelőre nem jelent erősítést, talán még Allan Saint-Maximin (Newcastle United) sem, inkább lenne az a manchesteri Marcus Rashford. Az Arsenal középpályása, Mattéo Guendouzi pedig kell a Barcelonának is, tehát drága aktus lesz megszerezni az aláírását, ennyiért már mozdítható Szergej Milinkovics-Szavics – sőt egyes német lapok szerint a müncheni Corentin Tolisso is. Előbbivel jöhetne együtt a Laziótól a montenegrói szélső mindenes, a sokoldalú Adam Marusics.

Milinkovics-Szavicsnál olcsóbb megoldás a Roma-játékos Lorenzo Pellegrini, legalábbis július 31-ig, ameddig harmincmillióért vihető. Olasz lapok szerint él érte egy párizsi ajánlat, de a középpályás maradna inkább az Örök Városban.

Nem alapember a Juventusban Douglas Costa, mellette olasz forrásokban Aaron Ramsey is PSG-célpont, Kurt Zoumát maga a Chelsea ajánlotta fel a hírek szerint, 30 millió euróért, ám ennyiért a párizsiak inkább Tiemoué Bakayokót vennék meg (sőt a TuttoSport szerint a londoniak a korábbi kudarcok miatt csak húszmilliós villámárat szabtak meg a licitnél). Felvetődött az olasz sajtóban, 134 másik célpont mellett Iszmael Bennaszer neve is; a Milan középpályása nem zárkózott el mereven a váltás gondolatától. A Manchester City és a Real Madrid is vinné őt a hírek szerint, a kivásárlási ára 50 millió euró.


Jó védőből soha nem elég, és a Lille brazilja, Gabriel már bizonyított Európában, elnöke el is engedi őt, ezt nem titkolja; David Alaba árát jelentősen csökkenti a jövőre lejáró szerződése. Alaba német lapok szerint a Münchentől évi húszmilliót kér, az ottani topbér ugyanis már-már Neymar-szintű.

Nyilván kell egy új jobbhátvéd is, a jelöltek a mediterrán sajtóban Timothy Castagne (Atalanta), Djibril Sidibé (Monaco), Héctor Bellerín (Arsenal), Juszef Atal (Nice) és a négyszeres francia válogatott Léo Dubois (Lyon).

A 15 éves tehetséget csak a Real, a Bayern és a Dortmund csábította, de marad

A kapuskérdés itt is örök: a párizsiak elégedettek Keylor Navasszal, de azért a Chelsea mellett ők is tárgyalgatnak az Ajaxszal André Onana ügyében.

Paul Pogba szintén örökzöld téma a Calciomercatón, az orgánum szerint a francia klub felajánlotta érte a Manchester Unitednek cserébe az Ángel Di María, Julian Draxler kettőst, és ez az üzlet csak első látásra tűnik badarságnak. Az ügy külön érdekessége, a fent említett Rashford mellett, hogy a United már korábban kivetette a hálóját a PSG labdagyűjtögetőjére, a Premier League-ben korábban bizonyító Idrissa Gueyére, aki hetek múlva 31 éves lesz, azaz érdemes lenne eladni. Vagy beszámíttatni a játékjogát.

Francia szakértők megjegyzik, hogy bár a Paris Saint-Germain nem szokott a Ligue 1-ből középpályást vásárolni, de talán nem hagyja, hogy a Bayern vagy a Real Madrid elvigye (konkrétan Rennes-ből) az őstehetség Eduardo Camavingát.

Tuchel szerint Rashford „a modern, dinamikus támadójátékos tökéletes modellje”, és ideális korban van, csupán 22 esztendős. Szerződése még két évig az MU-hoz köti, így az ára 110 millió euró körül lesz. Moussa Dembélé sem rossz csatár, a Lyonban 29 kanadai ponttal zárt, csak éppen aligha szívesen adja el legnagyobb ellenlábasának az ékét az OL, amikor kérő az Arsenal és a Manchester United is. Ugyancsak nagyjából ennyi, 40 millió lenne a herthás Matheus Cunha, akiért a párizsi kérők készek lennének „feláldozni” Julian Draxlert is.

Nagy kérdés, mire megy a Barcelona Neymar állítólagosan fellángolt szerelmével, az biztos, hogy a PSG korábban több barcelonai játékos iránt is érdeklődött. Ousmane Dembélé „lutri”, de a Samuel Umtiti, Jean-Clair Todibo, Philippe Coutinho, Ivan Rakitic négyesnek nagy hasznát venné. Umtitivel erősödne a francia vonal, a brazil karmester kivirágozhat a hozzá közelebb álló Ligue 1-ben, és maradna energiája a BL-re, míg Rakitic ellen csak a kora szól, mert már 32 esztendős – ellenben tele bizonyítási vággyal.

Érdekes, hogy több angol lap is arról ír, a Crystal Palace szélsőjének, Wilfried Zahának egyik kérője a Párizs, a támadó 45 millió euróért vihető.

Nem kérdés, mi lesz a kölcsönből visszatérő Alphonse Areola sorsa, francia lapok felhozták már az állítólag 50 milliónál is kevesebbért elmozdítható Gianluigi Donnarumma (Milan), Dean Henderson (Manchester United) és Kepa (a Le 10 Sport szerint a Chelsea Areolát kéri érte cserébe) nevét, a legnagyobb dobás azonban Marc-André ter Stegen lenne – de nem látjuk okát, hogy a Barcelona eladja őt.

Az viszont érdekes, hogy Areola vett egy házat Londonban, nyilván a kellemes klíma miatt.

Mivel a Nápoly legalább 100 millió eurót igényel Kalidou Koulibalyért, innentől a kérdés csak az, hogy Párizs vagy Manchester?

Az olasz és főleg a milánói vonalat a sportigazgató Leonardo erőlteti; régi ismerőse, a realos hatalmát szép lassan elveszítő Jorge Mendes szeretné James Rodríguezt megvetetni vele, akit talán már 25 millióért elenged a Real.

Mivel innen már csupán egy lépés Gareth Bale, itt abba is hagyjuk az átigazolási híreket.

Izgalmas megfigyelni, hogy a korábbi évekkel ellentétben milyen sok francia kiszemelte van a PSG-nek, ebből a válogatott is profitálhat, ha olyanok kapnak rendszeres játéklehetőséget, akik mondjuk Barcelonában csak kiegészítő emberek. Természetesen nem térnek vissza azok az idők, amikor csak franciák alkotják a PSG-t (Pour leS Gaulois, azaz csak galloknak), de az átlagos szurkolónak ez a vonal is sokkal-sokkal szimpatikusabb, mint az őrületes pénzszórás.

A LIGUE ÁTIGAZOLÁSAI, 2020 NYARA

ANGERS
ÉRKEZETT:
Paul Bernardoni (Bordeaux, 7 500 000 euró), Souleyman Doumbia (Rennes, kölcsön után végleg, 3 000 000), Enzo Ebosse (Le Mans, 500 000 euró)
Kölcsönből vissza: Lassana Coulibaly (Cercle Bruges), Elhadji Pape Diaw (Caen), Thomas Touré (Sochaux), Ibrahim Cissé (Paris FC), Harisson Manzala (Le Mans)
TÁVOZOTT: Vincent Pajot (Metz, kölcsön után végleg, 700 000), Ibrahim Cissé (Dunkerque, ingyen), Baptiste Guillaume (Valenciennes, kölcsön után végleg, ingyen), Théo Pellenard (szerződése lejárt)

GIRONDINS BORDEAUX
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Paul Bernardoni (Nimes), Alexandre Mendy (Brest), Over Mandanda (Créteil)
TÁVOZOTT: Paul Bernardoni (Angers, 7 500 000), Jasszin Benrahu (Nimes, kölcsön után végleg, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Jusszef Ait Bennasszer (Monaco)

BREST
ÉRKEZETT:
Franck Honorat (St.-Étienne, 5 000 000), Romain Faivre (Monaco B, 400 000), Heriberto Tavares (Benfica B, 1 200 000)
Kölcsönbe: Ronaël Pierre-Gabriel (Mainz)
TÁVOZOTT: Donovan Léon (Auxerre, i.), Mathias Autret (Auxerre, i.), Gaëtan Belaud (Paris FC, i.), Jean-Charles Castelletto (Nantes, i.), David Kiki (szl.), Kévin Mayi (szl.), Yoann Court (szl.)
Kölcsönből vissza: Samuel Grandsir (Monaco), Alexandre (Bordeaux)

DIJON
ÉRKEZETT:
Kölcsönbe: Éric Ebimbe (PSG B), Pape Cheikh (Lyon)
Kölcsönből vissza: Enzo Loiodice (Wolverhampton U23), Aurélien Scheidler (Orléans)
TÁVOZOTT: Florent Balmont (visszavonult)
Kölcsönbe: Bryan Soumaré (Sochaux)
Kölcsönből vissza: Hamza Mendyl (Schalke), Jhonder Cádiz (Benfica), Stephy Mavididi (Juventus U23)

LENS
ÉRKEZETT:
Ignatius Ganago (Nice, 6 000 000), Facundo Medina (Talleres, 3 500 000), Corentin Jean (Toulouse, kv., 1 000 000), Jonathan Clauss (Bielefeld, i.)
Kölcsönbe: Gaël Kakuta (Amiens), Wuilker Farinez (Millonarios)
Kölcsönből vissza: Cyrille Bayala (AC Ajaccio), Arial Mendy (Orléans)
TÁVOZOTT: Guillaume Gillet (Charleroi, i.), Mouaad Madri (szl.)
Kölcsönbe: Thomas Vincensini (Bastia), Jules Keita (CSZKA Szófia)
Kölcsönből vissza: Vítor Costa (Inter de Lages)

LILLE
ÉRKEZETT:
Isaac Lihadji (Marseille B, 300 000), Eugenio Pizzuto (Pachuca U20, i.), Burak Yilmaz (Besiktas, i.), Sven Botman (Ajax II, 8 000 000)
Kölcsönből vissza: Lucas Chevalier (Boca Juniors), Show (Belenenses), Kouadio-Yves Dabila (Cercle Bruges), Adama Soumaoro (Genoa), Hervé Koffi (Belenenses), Angel Gomes (Manchester United U23)
TÁVOZOTT: Júnior Alonso (Atlético Mineiro, 3 000 000), Nico Gaitán (szl.), Loic Rémy (szl.)
Kölcsönbe: Rominigue Kouamé (Troyes), Szaad Aguzul (Royal Mouscron), Angel Gomes (Boavista), Hervé Koffi (Royal Mouscron)

LORIENT
ÉRKEZETT:
Adrian Grbic (Clermont Foot , 9 000 000), Stéphane Diarra (Le Mans, 2 500 000), Quentin Boisgard (Toulouse, 2 000 000), Jérémy Morel (Rennes, i.), Matthieu Dreyer (Amiens, i.)
Kölcsönből vissza: Peter Ouaneh (Le Puy Foot), Gaëtan Courtet (AC Ajaccio), Mohamed Mara (Paris FC)
TÁVOZOTT: Illan Meslier (Leeds United, kv., 6 500 000), Mamadou Kamissoko (Pau, kv., i.), Peter Ouaneh (Concarneau), Jimmy Cabot (szl.), Jonathan Martins Pereira (visszavonult), Joris Sainati (szl.), Maxime Etuin (szl.)
Kölcsönbe: Quentin Lecoeuche (AC Ajaccio)
Kölcsönből vissza: Yann Kitala (Lyon B), Armand Laurienté (Rennes)

OLYMPIQUE LYON
ÉRKEZETT:
Karl Toko Ekambi (Villarreal, kv., 11 500 000)
Kölcsönből vissza: Lenny Pintor (Troyes), Tino Kadewere (Le Havre), Pape Cheikh (Celta Vigo)
TÁVOZOTT: Martin Terrier (Rennes, 12 000 000), Amine Gouiri (Nice, 7 000 000), Oumar Solet (RB Salzburg, 4 500 000), Mapou Yanga-Mbiwa (szl.)
Kölcsönbe: Pape Cheikh (Dijon)
Kölcsönből vissza: Lucas Tousart (Hertha)

OLYMPIQUE MARSEILLE
ÉRKEZETT:
Álvaro González (Villarreal, kölcsön után végleg, 4 000 000), Pape Gueye (Le Havre, i.)
Kölcsönbe: Leonardo Balerdi (Borussia Dortmund)
Kölcsönből vissza: Konsztantinosz Mitroglu (PSV), Christopher Rocchia (Sochaux)
TÁVOZOTT: Grégory Sertic (szl.)

METZ
ÉRKEZETT:
Kévin N'Doram (Monaco, kv., 4 500 000), Vagner (St.-Étienne, 3 000 000), Warren Tchimbembé (Troyes, 1 000 000), Thierry Ambrose (Manchester City U23, kv., 2 000 000), Vincent Pajot (Angers, kv., 700 000), Marc-Aurele Caillard (Guingamp, i.), Youssef Maziz (Metz B)
Kölcsönből vissza: Gerónimo Poblete (San Lorenzo), Laurent Jans (Paderborn), Ablie Jallow (AC Ajaccio), Gauthier Hein (Valenciennes), Vincent Thill (Orléans), Adama Traoré (al-Adalah)
TÁVOZOTT: Marvin Gakpa (Paris FC), Gauthier Hein (Auxerre), Renaud Cohade (szl.), Raouf Mroivili (szl.)
Kölcsönből vissza: Adama Traoré (Monaco)

MONACO
ÉRKEZETT:
Anthony Musaba (NEC, 2 500 000)
Kölcsönből vissza: Jordi Mboula (Huesca), Radoslaw Majecki (Legia Warszawa), Samuel Grandsir (Brest), Loic Badiashile (Amiens), Djibril Sidibé (Everton), Jonathan Panzo (Cercle Bruges), Sofiane Diop (Sochaux), Julien Serrano (Cercle Bruges), Antonio Barreca (Genoa), Gil Dias (Granada), Pelé (Reading), Jusszef Ait Bennasszer (Bordeaux), Adama Traoré (Metz), Henry Onyekuru (Galatasaray), Giulian Biancone (Cercle Bruges), Adrien Bongiovanni (Cercle Bruges), Jean-Eudes Aholou (St.-Étienne), Nacer Chadli (Anderlecht), Lyle Foster (Cercle Bruges), Sztrahinja Pavlovics (Partizan Beograd)
TÁVOZOTT: Kévin N'Doram (Metz, kv., 4 500 000), Seydou Sy (szl.), Diego Benaglio (szl.), Danijel Subasic (szl.), Moussa Sylla (szl.)
Kölcsönbe:
Benjamin Henrichs (RB Leipzig)
Kölcsönből vissza: Iszlam Szlimani (Leicester City), Tiemoué Bakayoko (Chelsea), Adrien Silva (Leicester City)

MONTPELLIER
ÉRKEZETT:
Stephy Mavididi (Juventus U23, 6 300 000)
Kölcsönből vissza: Petar Skuletics (Sivasspor), Bastian Badu (Chambly)
TÁVOZOTT: Souleymane Camara (visszavonult), Bilal Boutobba (szl.)
Kölcsönből vissza: Gerónimo Rulli (Real Sociedad)

NANTES
ÉRKEZETT:
Moses Simon (Levante, kölcsön után végleg, 5 000 000), Pedro Chirivella (Liverpool U23, i.), Jean-Charles Castelletto (Brest, i.)
Kölcsönből vissza: Abou Ba (Arisz), Randal Kolo Muani (Boulogne), Maxime Dupé (Clermont Foot)
TÁVOZOTT: Maxime Dupé (Toulouse, 500 000), Quentin Braat (Chamois Niort, kölcsön után végleg), Rene Krhin (szl.)
Kölcsönbe: Alexandre Olliero (Pau)
Kölcsönből vissza: Cristian Benavente (Pyramids FC)

NICE

ÉRKEZETT: Robson Bambu (Athletico Paranaense, 8 000 000), Amine Gouiri (Lyon, 7 000 000), Hassane Kamara (Reims, 4 000 000), Morgan Schneiderlin (Everton, 2 230 000), Flavius Daniliuc (Bayern München U19, i.), Jordan Lotomba (Young Boys, 6 000 000)
Kölcsönbe:
Rony Lopes (Sevilla)
Kölcsönből vissza: Ihsan Sacko (Troyes), Jean-Victor Makengo (Toulouse), Dan Ndoye (Lausanne), Racine Coly (Famalicao), Adrien Tameze (Atalanta)
TÁVOZOTT: Ignatius Ganago (Lens, 6 000 000), Arnaud Lusamba (szl.), Yannis Clementia (szl.), Malang Sarr (szl.)
Kölcsönbe: Ibrahim Cissé (Chateauroux)
Kölcsönből vissza: Adam Unasz (Napoli), Moussa Wagué (Barcelona), Riza Durmisi (Lazio)

NIMES
ÉRKEZETT:
Andrés Cubas (Talleres, 2 900 000), Jasszin Benrahu (Bordeaux, kv., 1 500 000), Birger Meling (Rosenborg, 1 000 000), Baptiste Reynet (Toulouse, 350 000)
Kölcsönből vissza: Théo Sainte-Luce (GFC Ajaccio)
TÁVOZOTT: Théo Valls (szl.)
Kölcsönbe: Théo Sainte-Luce (Red Star)

PARIS SAINT-GERMAIN
ÉRKEZETT:
Mauro Icardi (Inter, kölcsön után végleg, 50 000 000)
Kölcsönből vissza: Alphonse Areola (Real Madrid)
TÁVOZOTT: Adil Aouchiche (St.-Étienne, i.), Tanguy Nianzou (Bayern München, 300 000), Thomas Meunier (Borussia Dortmund, i.), Edinson Cavani (szl.), Thiago Silva (szl.), Eric Maxim Choupo-Moting (szl.)

REIMS
ÉRKEZETT:
Valon Berisha (Lazio, 4 300 000), Anasztasziosz Donisz (VfB Stuttgart, kölcsön után végleg, 4 000 000), Fraser Hornby (Everton U23, 2 000 000), Thibault De Smet (St. Truiden, 700 000)
Kölcsönből vissza: Wout Faes (Oostende)
TÁVOZOTT: Hassane Kamara (Nice, 4 000 000), Nolan Mbemba (Le Havre, i.), Alaixys Romao (szl.)
Kölcsönbe: Ilan Kebbal (Dunkerque ), Nicolas Lemaitre (Quevilly-Rouen), Timothé Nkada (Aalborg)

RENNES
ÉRKEZETT:
Martin Terrier (Lyon, 12 000 000), Lilian Brassier (Rennes B)
Kölcsönből vissza: Namakoro Diallo (Avranches), Armand Laurienté (Lorient), Jordan Tell (Caen), Denis Will Poha (Guimaraes)
TÁVOZOTT: Souleyman Doumbia (Angers, kv., 3 000 000), Jakob Johansson (IFK Göteborg, i.), Jordan Tell (Clermont Foot, i.), Jérémy Morel (Lorient, i.), Riffi Mandanda (szl.)
Kölcsönbe: Metehan Güclü (Valenciennes)
Kölcsönből vissza: Joris Gnagnon (Sevilla)

SAINT-ÉTIENNE
ÉRKEZETT:
Timothée Kolodziejczak (Tigres, kv., 4 500 000), Adil Aouchiche (PSG, i.), Lamine Ghezali (St.-Étienne B), Kenny Rocha Santos (St.-Étienne B)
Kölcsönből vissza: Makhtar Gueye (Nancy), Alekszandrosz Katranisz (Atromitosz), Vagner (Nancy), Harold Moukoudi (Middlesbrough), Alpha Sissoko (Le Puy Foot)
TÁVOZOTT: Franck Honorat (Brest, 5 000 000), Vagner (Metz, 3 000 000), Usszama Tannan (Vitesse, kölcsön után végleg, i.), Léo Lacroix (szl.), Yohan Cabaye (szl.), Makhtar Gueye (Oostende, 1 000 000), Loic Perrin (visszavonult)
Kölcsönbe: Lamine Ghezali (SC Lyon)
Kölcsönből vissza: William Saliba (Arsenal), Jean-Eudes Aholou (Monaco)

STRASBOURG
ÉRKEZETT:
Majeed Waris (Porto, kv., 2 000 000), Mahame Siby (Valenciennes)
Kölcsönből vissza: Idrissz Szaadi (Cercle Bruges)
TÁVOZOTT: Abdallah Ndour (Sochaux, i.), Jérémy Grimm (szl.), Benjamin Corgnet (szl.)

Lezárva pénteken, vastaggal az elmúlt hét eseményei.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik