BACSKAI JÁNOS
BOROS MIKLÓS
2022.08.22 15:55 Frissítve: 2022.08.23 23:25

Győzelemmel vágott vissza a Sepsi a magyargyalázásért!

Megőrizte bajnoki veretlenségét a román SuperLiga 6. fordulójában Kolozsváron a Sepsiszentgyörgy, amely 1–0-ra legyőzte az Universitatea együttesét.

A pályán győzött a Sepsi (Fotó: Manases Sándor)

 

ROMÁN SUPERLIGA
6. FORDULÓ
Universitatea–Sepsi OSK 0–1 (0–0)
Kolozsvár,
Cluj Aréna, 5500 néző. Vezette: Coltescu
Universitatea: Gorcea – Romeo, F. Ilie, D. Ispas, Pirvulescu (Briceag, 63.) – Romário Pires, Filip (Haita, 78.), Bic (Remacle, 63.) – Ely Fernandes (Boiciuc, a szünetben), Balan, Chipciu (Hlistei, 78.). Vezetőedző: Erik Lincar
Sepsi OSK: Niczuly – R. Dimitrov, Ninaj, Mitrea, R. Ispas (A. Dumitrescu, 76.) – Jonathan Rodríguez, N. Paun – Barbut (Askovszki, 69.), Aganovic (Achahbar, 76.), Gheorghe (Damascan, 88.) – Rondón (Tudorie, 69.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző: Rondón (52.)
Kiállítva: N. Paun (90+1.)

Alig szólt a futballról a román élvonal hétfő délutáni mérkőzése Kolozsváron, az Universitatea szurkolói ugyanis magyarellenes tüntetésként fogták fel a Sepsi OSK elleni találkozót.

A Cluj Arénában ugyan a vártnál jóval kevesebb néző látogatott ki az újonc valóban első hazai mérkőzésére (előtte kétszer Medgyesen játszott otthon az U), a kemény mag azonban szinte kizárólag a magyarságnak és Magyarországnak szánt rigmusokkal és írásos üzenetekkel – mint Budapest román 1919-es elfoglalásának és Trianonnak a dátuma, vagy a szokásos „Székelyföld nem létezik” felirat foglalkozott.

Fotó: Manases Sándor

 

Sebastian Coltescu játékvezető 25 perc után unta meg az egyre durvább hangnemű szurkolást, és előbb a hangosbemondó útján figyelmeztette a közönséget, majd 10 percre félbe is szakította a mérkőzést, az öltözőbe rendelve a csapatokat. Az U-tábor erre is „Ki a magyarokkal az országból!” felkiáltással reagált, ám ekkor már a hazai közönség többi része is kifütyülte saját ultráit – ők ugyanis futballt akartak nézni.

Ez áll a feliraton: A trianoni szerződés egy szent dokumentum, amely tanúsítja földjeink határait (Fotó: as.ro)

 

Fociból viszont kevés volt az alig két hete az Untold fesztivál által tönkretett gyepen, amely a mérkőzés előtti öntözés után leginkább egy gyatrább délkelet-ázsiai rizsföldre emlékeztett. A hazaiak hosszú indításokra és centerezésekre alapuló játéka ugyan több helyzetet hozott, de Adrian Balan és Alexandru Chipciu fejesei sem találtak kaput az első félidőben, míg a Sepsi egyetlen lehetőségénél Adnan Aganovic lőtte a labdát Andrei Gorcea kolozsvári kapusba.    

A szünet után Niczuly Rolandnak is kellett védenie, Ovidiu Bic fejesénél, a Sepsi viszont első lehetőségét kihasználta: Aganovic indításából Mario Rondón lőtt a kapuba.

A gól után nyíltabb lett a meccs, de a kapusok mindent védtek, a legnagyobbat az egyedül kapura törő Alexandru Boiciucot megállító Niczuly.

A végén egyre sűrűsödtek az események, előbb a szentgyörgyi Radoszlav Dimitrov lőtt kapufát, majd a ráadáspercekben Nicolae Paun kapta meg második sárga lapját, az emberelőnyben kitámadó U meccslabdáját viszont Balan a kapu fölé vágta.

A lefújással együtt a magyarellenes rigmusok is újra előjöttek, ám a stadion lemezlovasa gyorsan maximumra tekerte a hangerőt, így sem az, sem a Sepsi játékosainak szóló Székely Himnusz nem hallatszott át az ellentétes oldalra.  

PERCRŐL PERCRE

90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+3. perc FÖLÉ, MEGÚSZTA A SEPSI, Balan három ember közül harcol ki magának lövőhelyzetet, de az ötös jobb sarka elől jobbal a léc fölé talál!

90+1. perc KIÁLL!

90+1. perc Niculae Paun kap egy újabb sárga lapot. Odarúgott Boiciucnak.

Négy perc a ráadás!

90. perc Damascan jobbal a léc fölé emel az ötös bal sarka elől, tíz méterről!

88. perc Vitalie Damascan be, Gheorge le.

Fotó: Manases Sándor

 

88. perc Balan 21 méteres szögletét blokkolja Rodríguez, előtte Tudorie került helyzetbe egy bedobás után, de az ötös előteréből nem tudott túljárni a kapus eszén, jobbal Gorceába lőtt.

A Sepsi 30 fős tábora is Romániát élteti, erősen ironikus felhanggal – jelentik a helyszínről.

82. perc NINCS BENT, Tudorie nem lő az ötös jobb sarka elé, visszafelé passzol, Gheorge meg ballal 13-ról a jobb felső mellé lő, jócskán.

A trianoni szerződés egy szent dokumentum, amely tanúsítja földjeink határait... (Fotó: as.ro)76. perc Andres Dumitrescu
be, Ispas le, Annas Achahbar meg Aganovicot váltja a Sepsiben.

75. perc Romeo nagyot rúg Aganovicba, nincs sárga lap.

74. perc És Boiciuc tízméteres, középről érkező, jobblábas lövését is kiszedi a jobb felső elől!

73. perc Niczuly remekül vetődik ki egy jobb oldali beadásra az érkező Filip elé.

69. perc Barbut le, Sztefan Askovszki be, Alexandru Tudorie meg Rondónt váltja.

Fotó: Manases Sándor65. perc
Chipciu jobb oldali szögletét az ötösről kapura fejeli Filip, de Niczuly balra elmozdulva magához szorítja a labdát!

60. perc Rondón 25-ról a léc fölé lő, egy védő is beleért, a balról jövő jobblábas Rodríguez-szögletet Mitrea az ötös jobb sarkáról kapura fejeli, jobb lábbal véd azonban Gorcea!

A 2 gólból a másikat épp a CFR-nek fejelte a Szuperkupában.

Rondón: 10 meccs a Sepsiben, 2 góllal, 0 gólpasszal. Rondon 2 évig az U ősellenségének, a szintén kolozsvári CFR-nek a játékosa volt.

52. PERC VEZET A SEPSI! Aganovic remek csellel indul meg a tizenhatos előtt, kissé balról középre passzol, MARIO RONDÓN meg jobbal, kissé jobbról, kilenc méterről laposan a kapu közepébe lő. 0–1!

51. perc Roberto Romeo ellöki Gheorghét, sárga lap.

47. perc Filip bal oldali beadását a jobb felsőbe fejelné kissé balról, 11 méterről Bic, de nagyot véd Niczuly!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Ely Fernandes helyett Alexabdru Boiciuc a pályán.

Fotó: Manases Sándor

 

Fotó: Manases Sándor

Niczuly 2016-ban az U-tól került az OSK-hoz.

45+6. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+5. perc Mellé, Chipciu jobbról jobbal remekül ad az ötösre, Balan nagyon magasra emelkedik, de a jobb alsó mellé fejeli a labdát. Megúszta a Sepsi.

Öt perc a ráadás!

44. perc Bogdan Mitrea ellöki Fernandest, sárga lap neki is.

42. perc Paul Parvuelscu nyújtott lábbal odarúg Barbutnak, minimum sárga lap.

40. perc Romeo beadását Chipciu a kapu mellé fejeli az ötös előteréből.

40. perc Ziccer, Aganovic egy remek csel után kissé jobbról, 14-ről jobbal a bal alsóba lőne, de vétődve véd a hazai kapus, és fogja is a labdát.

Ez a Sepsi 200. mérkőzése a román élvonalban.

34. perc Mellé, Parvulescu bal oldali szögletét Aganovic mellől hétről a jobb alsó mellé fejeli Ilie! Rodríguez sem állt éppen a helyzet magaslatán.

52 százalékban a Sepsié a labda.

32. perc Mezőnyharc a pályán.

27. perc Nicolae Paunnak
sárga lap Filip lekönyökléséért.

27. PERC FOLYTATJUK!

VIDEÓ ITT!

Jönnek vissza a csapatok 10 perc után. Bemondják, hogy másodjára már végleg leállítják a meccset!

Ki a magyarokkal az országból! Ezt zúgta a kórus. Az öltözőben a csapatok, emiatt most a román szövetséget szidják, aztán megint román himnuszt énekelnek. Ők jól szórakoznak, mi nem – jelentik a helyszínről.

27. perc Félbeszakadt a mérkőzés, Pires kimegy megkérni a hazai B-középet a kulturált szórakozásra. Majd beszalad az öltözőbe.

Most a magyar kormány sportbefektetései mögött sejtenek ármányt, majd simán csak szidják a magyarokat. Hanggránát, majd megáll egy percre a játék. A hangosbemondóra sem hallgatnak.

22. perc Rondón a bal alsó mellé szúrja hétről Ninaj jobbról visszafejelt labdáját, de les.

"Székelyföld nem létezik!" Ez a felirat a hazai táborban, a "Magyarország k. be!" rigmussal kiegészítve. Európa, 2022.

20. perc Helyzet, Filip passzol balról ballal Balan elé, aki az ötös bal sarka elől ballal jócskén a jobb, azaz a rövid sarok mellé lő.

18. perc Barbut megindul a jobb szélen... bedobás.

Az U. Craiova minap egy 100 ezer eurós ajánlatot tett Bogdan Mitreáért, a védő állítólag szeretne távozni. A kivásárlási ára 250 ezer euró, Aganovicért meg a Voluntari érdeklődik, írja a Székelyhon.

Az U előző két hazai meccsén 1 gólt lőtt, és 1 pontot szerzett.

16. perc Távoli lövése most a kapusé.

Chipciu 33 éves, 46-szoros román válogatott, háromszor játszott a magyarok ellen.

13. perc Parvulescu beadása a kapusé.

12. perc Pires beadását Fernandes az ötös jobb sarka elől a léc fölé fejeli. Ispast ellökve, picit meg is fejelve... korner.

11. perc Niczuly az előbb biztosított, most meg a 16-os előtt bedob egy higgadt cselt Chipciu orra előtt.

10. perc Filip kap labdát középen, megtolja, és jó 30 méteről kevéssel a bal felső fölé lövi. Jobbal.

A hazaiak nagy hiányzója a balbekk Florinel Mitrea.

6. perc Rondón tör be jobbról a hazai tizenhatosra, de a hosszú oldalon várakozó Aganovic elől Romeo szögletre teszi a labdát.

4. perc
Pirvulescut kell ápolni a pályán.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Remek az idő, süt a Nap.

A hazaiak fehér mezben és fekete nadrágban, a Sepsi piros-fehér mezben és piros nadrágban.

Hangol a közönség, magyarszidással.

Fotó: Manases Sándor

 

Fotó: Manases Sándor

A pálya egy rossz minőségű szántóföld, 2 hete még fesztivál volt rajta – jelentik a helyszínről.És zsinórban második mérkőzésén nem tudta bevenni egy kizárólag védekezéssel törődő ellenfele kapuját.  

Az előző fordulóban ikszelt a Sepsi.

A hétfő délutáni összecsapás lesz az első az eddig csupán két pontot szerző U és a még veretlen Sepsi között.

Az ok Románia legnagyobb zenei fesztiválja, a napi 90 ezres látogatottságú Untold volt, amely 2015 óta a nyári hónapokban rendszeresen száműzi a sportot Erdély legnagyobb stadionjából.

A SEPSI OSK lesz a Kolozsvár Aréna első vendége a román Superliga 2022–2023-as idényében, az élvonalba hét év után viszszatérő Universitatea ugyanis Medgyesen játszotta első két hazai mérkőzését.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ U–SEPSI MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

2022.11.29 13:13:35

Minden más foci nemzetisport.hu

A korábban kilenc tornán szereplő játékosaink többször rukkoltak ki páratlan teljesítménnyel. Íme!

2022.11.29 08:52:22

Minden más foci nemzetisport.hu

A lapok kíméletlen őszinteséggel számoltak be a második világháború előtti az esetekről.

2022.11.28 13:31:06

Minden más foci nemzetisport.hu

A tagsági igazolvány világbajnoki címmel, BEK-/BL-győzelemmel és Aranylabdával váltható ki.

2022.11.24 17:30:06

Minden más foci nemzetisport.hu

Igaz, nem volt könnyű kicsikarni a három pontot az emberhátrányban is veszélyesen futballozó Rózsahegy ellen.