Sepsiszentgyörgy: Székelyföldről az európai porondra!

Vágólapra másolva!
2021.05.30. 19:30
null
Jogos az öröm, irány Európa! (Fotó: <span class="tojvnm2t a6sixzi8 abs2jz4q a8s20v7p t1p8iaqh k5wvi7nf q3lfd5jv pk4s997a bipmatt0 cebpdrjk qowsmv63 owwhemhu dp1hu0rb dhp61c6y iyyx5f41">Manases Sándor</span>)
Négy évvel és két nappal azután, hogy feljutott a román élvonalba, ismét történelmet írt a Sepsi OSK: a Viitorul legyőzésével kijutott az Európa-konferencialigába.

ROMÁN LIGA 1
RÁJÁTSZÁS
Sepsi OSK–Viitorul Constanta 1–0 (1–0)
Sepsiszentgyörgy,
Városi Stadion, 1100 néző. Vezette: R. Petrescu
Sepsi OSK:
Niczuly – R. Dimitrov, Ninaj, Mitrea, Stefanescu – Vasvari, Paun (B. Fofana, 68.) – Golofca (Fülöp L., 68.), Dumiter (Achahbar, 53.), Aganovic (Eder González, 87.) – Safranko. Vezetőedző: Leo Grozavu
Viitorul: Cojocaru – Dussaut, Mladen, Dobrosavlevici, Marcos Pedroso – Matis (Jo Santos, a szünetben, Artean, Casap (Grameni, a szünetben) – Ely Fernandes, Chitu, Gradinaru (Tsoumou, 56.). Vezetőedző: Catalin Anghel
Gólszerző: Aganovic (41.)

Álmodtam egy világot magamnak – harsant fel az Edda legendás dala a sepsiszentgyörgyi stadionban 45 perccel a Liga 1 európai kupaszereplésért vívott osztályozója előtt, és bő két és fél órán belül a Sepsi OSK futballistái valóra is váltották az álmot: a Viitorul legyőzésével a nyáron indulhatnak az Európa-konferencialigában.

A járvány miatt kiadható 1100 jegy ha lassan is, de elkelt a mérkőzésre, a stadion előtt már négy órával a kezdés előtt sorban álltak a szurkolók a belépéshez szükséges koronavírus-gyorsteszt elvégzéséhez. A meccshangulat végig biztosított volt, a pályán pedig az agresszívabb Sepsi olyannyira uralta az első félidőt, hogy a vendégek egyetlen lövésig sem jutottak el.

A hazaiak viszont középső betörésekből és beadásokból is veszélyesek voltak, bár kaput találó lövéshez nekik is kellett egy jó fél óra. Akkor viszont egymás után Adnan Aganovic, Pavol Safranko és Nicolae Paun lövését is védte Valentin Cojocaru, ám amikor saját kapitánya, Sebastian Mladen felszabadítása pattant kapura Adnan Aganovicról, már ő sem tudott reagálni.

A szünet után már a védelmére bízta magát a Sepsi, a Viitorul pedig egyből kétszer is helyzetbe került: Jo Santos szögletei után Andrei Artean a keresztlécre lőtt, Alin Dobrosavlevici pedig kevéssel fejelt fölé. Ezután már jól állt a lábán a szentgyörgyi védősor, és a félidő második felében már a hazai támadások is újra eljutottak a Viitorul tizenhatosáig.

Cojocarunak azonban csak Safranko kemény lövését kellett védenie, alig fél perc múlva pedig Niczuly Roland hárította legalább akkora bravúrral Ely Fernandes próbálkozását.

A két ideges, kapkodó csapat meccsének végjátéka már nem hozott változást, így kezdődhetett a fieszta: négy évvel a feljutás után már európai kupacsapata lett a Székelyföldnek. És a csapatnak végre a szurkolók, és nem csak a vezetők énekelték el a győzelem tiszteletére a Székely himnuszt.

PERCRŐL PERCRE


90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, EURÓPAI KUPÁBAN A SEPSI!

90+3. perc Niczuly Roland kap sárga lapot, elütötte a labdát Tsoumou elől, majd hevesen reklamált.

90+2. perc Meg egy sárga lap Gabriel Vasvarinak időhúzásért.

Négy perc a ráadás, két látványos szabálytalanság az utolsó két percben.

87. perc Mitreát fültövön nyomja Tsoumou, ápolás.

Aganovic tesz egy tiszletetkört a nézők előtt, amíg odaér a padra.

87. perc De csak megtörténik az imént beharangozott csere. Szűrőcsere.

84. perc Aganovic visszatért a pályára.

83. perc Rosszul esik Aganovic, a könyöke fáj, csere lesz. Eder González már át is öltözött.

81. perc De nagy védés, Mladen Safranko elé ment Achahbar elől, a szlovák jobbal 14-ről a jobb alsóba lőne, de hatalmasat véd vetődve Cojocaru. Niczuly bravúrja még nagyobb, kikaparja a levegőben úszva a jobb alsó sarok elől Fernandes jobblábas, 17 méteres bombáját!

80. perc Florian Haita a pályán Dussaut helyén.

79. perc Achahbar bedob egy cselt, Artean hátulról felrúgja, sárga lap. A holland ballábas beadása Safranko elé pattan, aki nem számít erre, nem lő kapura két méterről.

78. perc Az ellen térfelén tartja a labdát a Sepsi, nyerő taktikának tűnik.

75. perc Fernandes odavágja a labdát Dumiterhez, de sárga lap nincs. Fofana lő a bal felső fölé jobbal, 18-ról, középről, Vasvari pontrúgását követően.

70. perc Dimitrovot kell ápolni, szerelte Fernandest, aki odalépett a védő jobb bokájára.

69. perc Vasvari emelésével az ötös bal sarka előtt jár Achahbar, de szereli őt becsúszva Grameni.

68. perc Boubacar Fofana be, Paun le a hazaiaknál. Fülöp Lóránd meg Golofcát váltja.

(Fotó: Manases Sándor)
(Fotó: Manases Sándor)

62. perc Anass Achahbar odacsap ellenfele arcához, sága lap, jogos.

56. perc És Niczuly az ötös bal sarkán csoda higgadtan cselezi ki őt!

A támadó anno az Eintracht Frankfurtban és a Blackburben is megfordult.

55. perc Gradinaru le, Juvhel Tsoumo be, szélső helyett ék. Aki volt német U-válogatott, ma már a Kongói Köztársaság válogatottját erősíti. Nagybátyja, Jean-Clotaire Tsoumou-Madza anno játszott a St. Pauliban.

53. perc Anass Achahbar be, Dumiter le a hazaiaknál.

49. perc Hat méterről, Mitrea ellökése után nem sokkal fejel a léc fölé Dobrosavlevici! Sárga lap a reklamáló Grozavu mesternek.

48. perc Birzu jobblábas, 27 méteres szabadrúgása a sorfalról a bal felső mellé pattan.

47. perc Jo Santos jobb oldali beadását jobbal, tízről, középről a lécre bombázza kapásból Birzu.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Viitorulnál helyett Martis és Casap helyett Jo Santos és Grameni.

A most 31 éves kapus, Victor Rimniceanu három éve ingyen került a Viitorultól a Sepsihez, ma már a Voluntari profija.

(Fotó: Manases Sándor)
(Fotó: Manases Sándor)

A szünetben szólt a stadionban a Nélküled.

E párharc legjobb góllövői:
Pavol Safranko 3
Eric 3
Nicolae Carnat 3
Andrei Ciobanu 3
Kevin Luckassen 2

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

42. PERC ITT A GÓL, ADNAN AGANOVIC! Stefanescu bal oldali, ballábas beadását elvéti az ötösön Safranko, Mladen az ötös bal sarkáról jobbal Aganovic térdére rúgja a labdát, amely onnan a bal felsőbe pottyan, köszönhetően annak is, hogy a kapus lagyamatagon nyúlt a labda után. Mintha vissza is húzta volna a kezét, azt hitte, mellémegy. Nem ment: 1–0!

38. perc Niczuly ment a 16-os elé messze kifutva a jobbszélső Fernandes elé. Mostanában a Zöld-foki szigeteki válogatott kerettag támadó oldalán aktívabb a vendégcsapat.

31. perc Aganovic ballal 14-ről a jobb felsőbe lőne, de hatalmasat véd a vendégkapus, a kipattanót is kapura teszi a légiós, de közbelép egy védő, Mladen.

Dumiter nincs jó formában, ebben az idényben 9 meccsen 1 gólt szerzett. Igaz, akkor a volt Steauának talált be.

24. perc Helyzet, Vasvari bal oldali beadásának melléfejel az ötösön Safranko, már csak azért is, mert megzavarja őt az előtte felugró, de a labdát el nem találó Dumiter.

Ghita mellett Romario Benzar sérült, Boboc, Ciobanu és Ganea pedig az olimpiai válogatott spanyolországi edzőtáborában van a Viitorultól – jelentik a helyszínről.

20. perc A pályán mezőnyharc, és nem a legjobb fajtából.

A vendégek nagy hiányzója az U21-es válogatott bekkje, Virgil Ghita.

17. perc Alakul a hangulat, mérgesek a nézők pár belemenés miatt.

15. perc 23-ről ballal jócskán a jobb sarok mellé lő Paun.

Nem is ő, hanem Dobrosavlevici.

12. perc HELYZET, Golofca labdát szerez, remekül indul meg két csellel, Dumiter elé passzol, aki éppen lőne jobbal az ötös elől, amikor közbelép a visszafutó Chitu.

10. perc Aganovic és Artean összefejel, ápolás.

Egy kis örökmérleg: 12 találkozó, 3 sepsis és 3 kontancai sikerrel, 18, ill. 21 lőtt góllal.

6. perc Dimitrov középre tör, és jobbal 18-ról nem sokkal lő a léc fölé. Középre, és biztosított Cojocaru.

3. perc A bolgár Dimitrov megindul a jobb szélen, beadását blokkolja Mladen.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Gyászszünet egy ma reggel elhunyt idős hazai szurkoló emlékére.

Piros-fehér mezben és piros nadrágban a Sepsi, fekete mezben és kék nadrágban a Viitorul.

A 4. és a 10. helyezett küzd meg egymással ma.

A 2016-ban még bajnok Viitorul egymás után másodszor maradt le a felsőházi rájátszásról, a Gheorghe Hagi Akadémia felnőttcsapataként működő együttes ugyanis éveken át áruba bocsátotta legjobbjait. Az edzősködéssel tavaly felhagyó Hagi az idény során két utódját is leváltotta: a spanyol Ruben de la Barrerát 12, Mircea Rednicet pedig 17 mérkőzés után menesztette, és végül korábbi segítőjét, Catalin Anghelt ültette a kispadra. A konstancai csapat kapcsán nem is az osztályozó volt a legfontosabb hír a napokban, hanem hogy tárgyalást folytat a város jóval nagyobb múltú, ám jelenleg másodosztályú klubjával, a Farullal az esetleges fúzióról.

A sepsiszentgyörgyi klub vezérkara úgy döntött, a sorsdöntő találkozóra beengedhető 1100 szurkolója ingyen mehet fel a lelátóra, csak a koronavírusteszt költségeit kell állniuk a belépéshez. Ugyanakkor szombaton azt is bejelentették, hogy újabb egy évvel meghosszabbították az idei negyedik hellyel a klub legjobb bajnoki eredményét elérő Leo Grozavu vezetőedző szerződését.

Ha az Astra lett volna a kupagyőztes, elindulhatott volna az Európa-konferencialiga selejtezőjében, ám így a Sepsi játszhat a nemzetközi indulásért. A székelyföldi csapat ellenfele a Liga 1 alsóházi „döntőjét” megnyerő csapat, a Chindia Targoviste vagy az FC Viitorul lesz.

Az Universitatea Craiova nyerte meg a Román Kupát, a döntőben hosszabbítás után legyőzve az Astra Giurgiut, ami egyben azt jelenti, hogy a bajnokságban negyedik helyen végző Sepsi OSK osztályozót játszhat az európai kupaszereplésért.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SEPSI–VIITORUL LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik