Négy gól a Craiova kapujában, ott lesz a felsőházi rájátszásban a Sepsi!

Vágólapra másolva!
2023.03.16. 19:50
null
Szárnyalnak a felsőházi rájátszás irányába a Sepsi labdarúgói (Fotó: Máté Bence)
A román élvonalbeli labdarúgó bajnokság 23. fordulójában a magyarellenes rigmusok miatt félbeszakadt és most teljes egészében újrajátszott mérkőzésen a Sepsi az FCU Craiova csapatát fogadta. A sepsiszentgyörgyiek már a szünetben háromgólos előnyben voltak, és 4–0-s győzelmet arattak kapura veszélytelen ellenfelükkel szemben.

 

ROMÁN SUPERLIGA
23. FORDULÓ

SEPSI OSK–FCU CRAIOVA 4–0 (3–0)
Sepsiszentgyörgy,
Sepsi Aréna, 5871 néző. Vezette: Radu Marian Petrescu
SEPSI: Niczuly – Dimitrov, Ciobotariu, Balasa, A. Dumitrescu – J. Rodríguez (Papa, 68.), Paun (Gheorghe, 82.) – Matei (Tudorie, 71.), Aganovic (Francisco Júnior, 82.), Stefanescu – Safranko (M. Rondón, 71.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
CRAIOVA: Gurau – Negru (Paramatti, a szünetben), André Duarte, Henriques, Huyghebaert (Matheus Mascharenhas, 66.) – Achim, Albu – G. Ganea (Giovanni, 66.), Bauza, Bahassa – Chitu (S. Sidibe, a szünetben). Vezetőedző: Nicolo Napoli
Gólszerző: Paun (7.), Balasa (16.), Aganovic (44.), Safranko (49.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Alighanem megbánták Craiován, hogy fellebbezéssel kiharcolták a január 29-én, szurkolóik magyarellenes rigmusai miatt félbeszakadt román bajnoki mérkőzés újrajátszását, mert a fegyelmi bizottság 3-0-s veresége helyett csütörtök este négyet kaptak Sepsiszentgyörgyön – és a vártnál jóval simább sikerrel a Sepsi jutott be a felsőházi rájátszásba.

A legfontosabb idei mérkőzésén játszotta legjobb futballját a Sepsi, amely már az első félidőben eldöntötte a felsőházi rájátszásért vívott „alapszakasz-döntőt”. A Craiova, amelynek a döntetlen is elég lett volna a hatodik hely megszerzéséhez, az első perctől kezdve kivárásra játszott, ám a Sepsi bő negyedóra alatt kétszer is büntette a FCU védelmének hibáit. Előbb Ionut Gurau kapus ütötte Nicolae Paun elé Marius Stefanescu alapvonalról a kapu elé lőtt labdáját, majd egy szöglet után Andre Duarte rövid felszabadítása után Mihai Balasa lőtt hét méterről, a visszavetődő Gurau pedig saját kapujába ütötte az amúgy mellé szálló labdát.

A kétgólos előny birtokában a Sepsi engedte át a labdát az ellenfélnek, ám az hiába volt 55 százalékban a vendégeknél az első félidőben, megzavarodott Craiova egyszer sem tudott kapura lőni. A szentgyörgyi lerohanások többsége sem jutott el lövésig, ám ezen az estén a szerencse is a hazaiakkal volt: Adnan Aganovic 25 méterről rábikázott labdája Duarte fején megpattanva vágódott a hálóba.

A közel 6000 néző által biztatott Sepsi pedig szünet után is bevert gyorsan egyet, a Mihai Balasa fejese után a kapufáról visszapattanó labdát Pavol Safranko vágta be. Innen kezdve pedig tényleg nem maradt tétje a meccsnek, a FCU eljutott ugyan néhány pontatlan átlövésig, de Niczuly Rolandnak egyszer sem kellett védenie: a végén Sekou Sidibe betalált ugyan a hazai kapuba, de lesről tette. A craiovai játékosok frusztrációja a Yassine Bahassa által kiprovokált kakaskodásban ért a csúcsra, de a Sepsi higgadtan lezárta a meccset. Pihenni viszont nincs idejük a székelyföldi játékosoknak, mert vasárnap délután már a rájátszásban kell pályára lépniük az alapszakasz-győztes Farul Constanta otthonában.

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: VÉGE! Tudorie kapu mellé szálló lövése zárta a mérkőzést. A Sepsi magabiztos győzelemmel jutott be a bajnokság legjobb hat csapata közé és a felsőházi rájátszásban folytathatja a küzdelmeket. Köszönjük figyelmüket!

90+1. perc: Dumitrescu passza után Papa fordult le védőjéről, majd hat méterről a kapu mellé lőtt.

90. perc: Három perc hosszabbítással zárul a mérkőzés.

86. perc: Sidibe talált be a Sepsi kapujába, de les miatt nem született érvényes találat.

85. perc: Papa is besárgult.

82. perc: Kettőt cserélt a Sepsi, Paun helyére Gheorghe, Aganovic helyére Júnior állt be.

81. perc: Tudorie is sárga lapot kapott.

79. perc: A játékvezető a Craiova egyik stábtagjának is felmutatta a sárga lapot a kispadon.

78. perc: Egymásnak ugrottak a két csapat játékosai, a kakaskodás végén végül Aganovic és Bahassa kapott sárga lapot.

72. perc: Dumitrescu kapta a mérkőzés első sárga lapját.

71. perc: Kettőt cserélt a Sepsi, Matei helyére Tudorie, Safranko helyére Rondón állt be.

69. perc: Szépen járatta a labdát a Sepsi, de Papa18 méteres lövése a kapu mellé szállt.

68. perc: Cserélt a Sepsi, Papa állt be Rodriguez helyére.

66. perc: Kettőt cserélt a Craiova, Huyghebaert helyére Mascharenhas, Ganea helyére Giovanni állt be.

49. perc: GÓÓÓÓÓL! KIÜTÉS! Bal oldali szögletet követően Balasa fejese után a kapufán csattant a labda, majd Safranko érkezett a kipattanóra és a bal alsóba lőtt. 4–0!

48. perc: Balasat lökték ki a labda alól a 16-os vonalánál, veszélyes helyről lőhetett szabadrúgást a Sepsi. Matei állt a labda mögé, a kapu jobb oldalába tartó lövését Gurau bravúrral tolta szögletre.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés.

A szünetben kettőt cseréltek a vendégek, Negru helyére Paramatti, Chitu helyére Sidibe állt be.

45+5. perc: Vége az első félidőnek! A Sepsi lefocizta ellenfelét, és magabiztos előnnyel vonulhat az öltözőbe.

Jellemző kép a mérkőzésről, két hazai játékos jut egy vendégre (Fotó: Máté Bence)
Jellemző kép a mérkőzésről, két hazai játékos jut egy vendégre (Fotó: Máté Bence)

45. perc: Négy perc lesz a hosszabbítás.

44. perc: GÓÓÓÓL! Ott a harmadik! Aganovic szélről középre vezette a labdát, majd 25 méterről kapura lőtt, a labda megpattant Duarte fején és a kapu közepében kötött ki, Guraunak esélye sem volt védeni. 3–0!

41. perc: Duarte lökte fel Stefanescut a 16-oson belül, de a játékvezető sípja néma maradt és a VAR sem ítélt utólag büntetőt.

38. perc: Gyors kontrát vezetett a Sepsi, de a nagyot sprintelő Dumitrescu hiába csinált meg egy finom cselt a 16-oson belül, a lövésre már nem maradt ereje, így Gurau gyors vetődéssel ki tudta ütni a jobb alsóba tartó labdát.

A Craiova teljesen veszélytelen a hazaiak kapujára, ellenben a Sepsi kontráiban rendre ott a veszély. Egy újabb hazai gól lehet végérvényesen el is dönthetné a találkozót.

16. perc: GÓÓÓÓL! Már kettővel vezet a Sepsi! Egy bal oldali szögletet követően Balasa lőtte kapura a megcsúsztatott labdát, amely lehet, hogy a kapu mellé szállt volna, de a kilépő Gurau kezéről a kapuba pattant. 2–0!

12. perc: Majdnem megszületett a második hazai találat! Aganovictört be bal szélről középre, majd 17 méterről kapura lőtt, de Gurau nagy bravúrral védeni tudott.

11. perc: Stefanescu cselezgetett a 16-os előterében, majd 18 méterről kapura lőtt, Gurau védett.

7. perc: GÓÓÓÓL! Vezet a Sepsi!!! Paun a gólszerző! Stefanescu az alapvonal közeléből passzolt középre, a kivetődő Gurau testéről felpattanó labdát a hosszún érkező Paun belsőzte a kapu közepébe. 1–0!

2. perc: Megvolt az első lehetőség, egy jobb oldali szögletet követően Aganovic fejelte kapu fölé a labdát.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a vendégek indították útjára a labdát.

Érkeznek a csapatok, piros-fehérben a Sepsi, kékben a Craiova lép pályára.

ELŐZMÉNYEK

A bajnokság 8. fordulójában, 2022 augusztusában találkoztak legutoljára a felek, akkor a Craiova 1–0-ra nyert hazai pályán. Legutóbbi sepsiszentgyörgyi találkozásukkor 2–1-s hazai siker született.

A találkozónak óriási tétje van, hiszen a mérkőzés győztese a felsőházi rájátszásban folytathatja majd a bajnoki küzdelmeket.

Végül március 9-én született végleges ítélet az ügyben:

Újra kell játszani a január 29-én a vendégszurkolók magyarellenes rigmusai miatt félbeszakított Sepsi OSK–FCU Craiova élvonalbeli mérkőzést – döntötte el a Román Labdarúgó-szövetség fellebbviteli bizottsága,írtuk meg cikkünkben.A másodfokú ítélet szerint mindkét klubnak 22 500 lejt (mintegy 1.7 millió forintot) kell fizetnie, de továbbra is érvényben maradt a FCU szurkolóit hat idegenbeli találkozóról kitiltó rész, így az újrajátszás vendégdrukkerek nélkül zajlik majd.

Az FCU Craiova azonban fellebbezett a döntés ellen, arra hivatkozva, hogy az FRF szabályzata szerint csak rasszizmus miatt szakítható félbe a játék, idegengyűlölet miatt viszont nem. Az olténiai klub mindenáron a mérkőzés újrajátszását szeretné elérni, és ennek érdekében az elmúlt napokban erőteljes sajtókampányt is indított. A Sepsi viszont az elsőfokú tárgyaláshoz képest csatolta az összecsapást biztosító csendőrség parancsnokának döntését, aki szerint nem volt indokolt a vendégszektor kiürítése.

A Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága február 15-én hozott határozatot a mérkőzéssel kapcsolatban. A döntés alapján a találkozó pontjait 3–0-s gólkülönbséggel a székelyföldi csapat kapja meg, a craiovai klub szurkolói pedig nem vehetnek részt csapatuk következő hat idegenbeli találkozóján. Ezenkívül a Sepsi OSK szervezési hiányosságok miatt 25 ezer lejes (mintegy 1.93 millió forint), az FCU Craiova pedig 22 500 lejes (1.74 millió forint) pénzbüntetést kapott.

Alig 25 percig tartott a Sepsi OSK első 2023-ban játszott hazai mérkőzése a román élvonalban, a vendég FCU Craiova szurkolóinak magyarellenes rigmusai miatt ugyanis Florin Chivulete játékvezető kétszer is félbeszakította, majd végleg lefújta a találkozót.

A Craiova már a mérkőzés utáni közleményében is igyekezett hárítani a felelősséget.

„Csapatunk nem vállalja a felelősséget. A Sepsi OSK vállalta, hogy beengedi a szurkolókat a stadionjába, ezért ő az egyetlen szervezet, amely felelős a történtekért és a törvények betartásáért a lelátón. Bármely más értelmezés törvénybe ütközik. Csapatunk mentesül minden felelősség alól, amely ennek a sporteseménynek a megszervezéséhez kapcsolódik.”

Köszöntjük Önöket! Hamarosan kezdődik a román labdarúgó-bajnokság 23. fordulójának újrajátszott mérkőzése, a Sepsi-FCU Craiova összecsapás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik