Győzni tudott Bukarestben a Sepsiszentgyörgy

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2022.03.01. 16:25
null
Végre győzelem! (Fotó: Sepsi OSK, Facebook - archív)
A román labdarúgó Liga 1 29. fordulójában a Sepsi OSK 3–1-re nyert Bukarestben a Dinamo ellen.

ROMÁN LIGA 1
29. FORDULÓ
Dinamo Bucuresti–Sepsi OSK 1–3 (1–1)
Bukarest,
Dinamo Stadion, 300 néző. V: Flueran
Dinamo:
C. Figueiredo – Gabriel de Moura, Ehmann, Patriche (Bani, 66.), Filip – Carp (Bordusanu, a szünetben), Jonathan Rodríguez, Pierret – Torje (Cretu, 83.), Morar (Buleica, 83.), Gradinaru (Giafer, 90.). Vezetőedző: Flavius Stoican
Sepsi OSK: Niczuly (Began, 39.) – R. Dimitrov, Ninaj, A. Dumitrescu, Ispas – Eder González, N. Paun – Barbut, M. Stefanescu (Askovszki, 84.), Damascan (Aganovic, 72.) – Luckassen (Tudorie, 84.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző: Patriche (45+3.), ill. M. Stefanescu (11. – 11-esből), Ninaj (53.), Askovszki (90+4.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Három sikertelen mérkőzés után ismét győzni tudott a Sepsi OSK a román élvonalban, a székelyföldi csapat Bukarestben nyert a kiesés ellen küzdő Dinamo ellen.

Hideg, az idő teltével havazásba forduló eső és az ezzel járó csúszós pálya várta a Bukarestben a Sepsit, amely az első negyedórát végig a hazai térfélen töltötte, Kevin Luckassen szemfülességének köszönhetően a vezetést is gyorsan megszerezte. A holland csatár az ellenfél tizenhatosán belül lopott labdát Razvan Patrichétől, aki csak szabálytalanul tudta megállítani, a büntetőt pedig – az eltiltott csapatkapitány Bogdan Mitrea hiányában – Marius Stefanescu váltotta gólra.

Mitrea hiánya azonban már kiütközött a védelemben, amelyet az idő teltével egyre gyakrabban hoztak zavarba a Dinamo támadói. Razvan Gradinaru lövésénél előbb a kapufa akadályozta meg az egyenlítést, majd Niczuly Roland védte ujjtörés árán Balthazar Pierret kísérletét. A Sepsi kapujába érkező Razvan Begant a félidő ráadásperceiben kétszer is kisegítette a kapufa: Gabriel Torje szabadrúgásból a bal oldalit, majd Andres Dumitrescu szabálytalansága után tizenegyesből a jobb oldalit találta el. A második kipattanót viszont már nem úszta meg a Sepsi: Jonathan Rodríguez visszaemelte a kapu elé a labdát, Patriche pedig befejelte.

A második félidő már kevésbé viharos volt, mert a Sepsi ezúttal a teljes játékrészt kontrollálni tudta, helyzetet sem engedve ellenfelének. Branislav Ninaj szöglet utáni fejesével viszonylag hamar visszavették a vezetést a szentgyörgyiek, majd elkezdtek ők is kapufákat lődözni: Stefanescu, majd Luckassen járt nagyon közel a gólhoz.

A végső csapást – magányos, de sikeres ellentámadásból – azonban a csereként beálló Sztefan Askovszki bevitte a legvégén. 1–3

A Sepsi győzelme ellenére is maradt a tizedik helyen, és pénteken hazai pályán, az FCU Craiova ellen zárja az alapszakaszt.

PERCRŐL PERCRE



90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!



90+4. PERC ÚJABB GÓL, MEGNYERTE A MECCSET A SEPSI! Bani balról beívelt szabadrúgását kifejeli a Sepsi védelme, a jobb oldalon meginduló SZTEFAN ASKOVSZKI pedig végiggyalogol a Dinamo térfelén, középre cselezi magát, és 11 méterről ballal a jobb felsőbe vágja a labdát. 1–3!

Négy perc a ráadás.

88. perc Ispas a lövés pillanatában szereli önfeláldozó módon Gradinarut a tizenhatos vonalán, utána ápolni is kell Sepsi balbekkjét.

84. perc Luckassen és Stefanescu helyett Alexandru Tudorie és Sztefan Askovszki a vendégeknél a pályán.

83. perc
Torje és Morar helyett Geani Cretu és Alin Buleica.

80. perc
Torje szöglete után a rövid oldalon álló, meglepődött Rodríguez fejéről a kapu mellé pattan a labda!

Gabriel 33 éves, a brazil bekk a Sepsiből igazolt Bukarestbe, 2019-ben, de megfordult azóta már a Gaz Metanban is.

Torje 32 éves, 57 válogatott meccsén 12 gólt szerzett.

78. perc Aganovic becsúszva szereli az alapvonalon betörő Gradinarut, aki erre összeszólalkozik Begannal, a kisebb lökdősődés végén pedig Gabriel Torje kap sárga lapot.

76. perc Began a kapujától 25 méterre kifutva tisztáz Bordusanu elől.

Cristiano Bergodi mesternek ez a 14. meccse a Dinamo ellen, 5-ször nyert, 6-szor kikapott.

73. perc Eder jobb oldali szöglete után Luckassen fejese után a jobb kapufát súrolva megy mellé a labda! Ninajt kell ápolni, Luckasennel ütközött a fejelésnél.

72. perc Damascan helyett Adnan Aganovic. Szélsőcsere.

66. perc
Patriche helyett Bani.

66. perc Ninaj becsúszva szereli Gradinarut, a Dinamo szélsője büntetőt reklamál, de csak szögletet kap.

64. perc Patriche cserét kér, meghúzódott a combizma.

A Dinamo utoljára 2019 szeptemberében győzte le a Sepsit.

59. perc Barbut labdaszerzése után Luckassen hozza helyzetbe Damascant, aki 13 méterről, balról a kifutó kapusba lő. Majdnem, majdnem...

56. perc A Sepsi is lőtt egy kapufát, Stefanescu a tizenhatos bal sarkáról laposan célozta meg a hosszú sarkot, ballal, de a túloldali kapufa alját találta el.

53. PERC ÉS SEPSI-GÓLLAL, BRANISZLAV NINAJ betalált, ismét vezet a Sepsi! Stefanescu balról beívelt szöglete után Dumitrescu átfejeli a labdát a hosszú oldalra, ahol érkezik Ninaj, és 3 méterről befejeli a labdát a hazai kapuba. A rövid felsőbe: 1–2!

46. perc HELYZETTEL, Dimitrov jobb oldali beadása után az Ehmannt túlugró Damascan 5 méterről a léc fölé fejel!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc
Carp helyett a 17 éves Antonio Bordusanu.

Tavaly december 5. óta nem nyert a Sepsi.

E párharc legjobb góllövői:
Marius Stefanescu 3
Goran Karanovic 2
Ibrahima Tandia 2
Marius Stefanescu
Dan Nistor 2


Egy kis örökmérleg: 12 meccs, 4 bukaresti és 5 szentgyörgyi sikerrel, 9, ill. 13 rúgott góllal.

45+5. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

...de a kipattanó labdát Rodríguez jobbról visszaemeli a kapu elé, és a túloldalon érkező RAZVAN PATRICHE egy lépésről, a jobb oldali kapufa elől befejeli azt a kapu jobb felső sarkába! 1–1!

45+3. perc Torje jobbal a jobb oldali kapufa tövére lövi a büntetőt...

45+2. perc BÜNTETŐ! A szöglet után együtt dől a földre Andres Dumitrescu és Pierret, a bíró 11-est ítél, és sárgát ad a Sepsi védőjének!

45+1. perc KAPUFA!
Torje kissé jobbról járól, 23 méteres szabadrúgása a bal, azaz a rövid oldali kapufán csattan, de előtte egy védőt is ért a labda. A sorfalban.

45+1. perc Nicolae Paun
elkaszálja Pierret-t, ő is sárgát kap

Öt perc a ráadás!

43. perc Cristi Barbut
kap sárga lapot, miután ráesett a Dinamo őt becsúzva szerelő kapusára. Figueiredót is ápolni kell, de ő tudja folytatni a játékot.

Niczulyt a mentőautóban ápolják.

39. perc Niczuly helyett Razvan Began.

A cserekapus Razvan Began idén egyetlen meccsen védett, éppen a Dinamo elleni 4-1-es győzelemnél, október 31-én.

Niczuly keze megsérült, ápolni kell, ujjtörésnek néz ki, cserélni fog a Sepsi!

35. perc
A három cselt bedobó Pierret nyolcméteres lövését lábbal védi Niczuly a bal alsó előtt, a Sepsi védelme nem tud egyből felszabadítani, így Filip 13 méteres, majd Morar közelebbi lövését is blokkolnia kell a zöld mezeseknek!

Ninaj nem játszhat az alapszakasz utolsó fordulójában, a FCU Craiova ellen.

33. perc Branislav Ninaj
kap sárga lapot, Gradinarut paskolta arcon egy párharc közben.

32. perc Barbut lövi rá jobbról a labdát, amely egy védő lábán felpattan a túloldalon várakozó Stefanescu irányába, Gabriel azonban szögletre ment.

Jonathan Rodríguez 31 éves, argentin, karmester, a CFR adta kölcsön egy fél évre.

30. perc
Rodríguez indítja Morart középen, a csatár kinézett a partjelzőre, hogy nincs-e lesen, így Niczuly ezt kihasználva éppen odaért a labdára...

25. perc Filip balról a kapu elé kanyarítja a labdát Morarnak, ám Niczuly kivetődik, és megszerzi a labdát.

24. perc Torje 30 méteres szabadrúgást küld a kapu felé, de a labda egy védő lábán irányt változtatva nagyon mellé megy.

Megérkezett a mintegy 30 fős Sepsi-tábor is stadionba!

21. perc
Carp 10 méteres kapáslövése jócskán elkerüli a szentgyörgyi kaput.

68 százalékban a Sepsinél a labda.

18. perc Gradinaru 14 méterről, két védő szorításában a jobb kapufa tövére lövi a labdát. MAJDNEM GÓL! Nagyon elaludt most a vendégvédelem...

17. perc A Dinamo kisszöglete meglepi a Sepsi védelmét, de Gradinaru balról, 7 méterről keresztbe lövi a labdát a kapu előtt.

16. perc Morar lép ki középen, de a tizenhatos vonalán Dumitrescu beéri, és szereli is őt.

A Sepsi-nevelés Stefanescu 5. gólja ebben a szezonban, ebből hármat a Dinamónak lőtt.

11. perc MARIUS STEFANESCU ballal félmagasan a kapu bal oldalába lövi nagy erővel a labdát. A kapu jobbra el: 0–1!

10. perc És 11-es a Sepsinek! Luckassen csapott le a labdát saját tizenhatosán belül túl "szélesen" átvevő Razvan Patrichére, ellopta tőle a labdát, a védő pedig a 11-es pontnál feldöntötte a csatárt. Sárga lap is a bekknek, aki a kapus kirúgását kezelte le csoda rosszul.

Nagyon csúszós a pálya a havas eső miatt.

Testvére, a védő Tobias Figueiredo a Nottingham légiósa. Ő a Sporting CP neveltje.

A hazaiak 31 éves kapusa, Cristiano Figueiredo német-portugál, volt portugál U-válogatott, a Braga neveltje, játszott a Valenciában és Kolozsváron is.

7. perc Figueiredo vetődik rá Stefanescu balról, laposan belőtt labdájára, még mielőtt Damascan odaérne.

4. perc Eder több mint 30 méterről lőtte rá a labdát, de nagyon a kapu fölé küldte.

2. perc
Morar törne be jobbról, Ispas mellett a Sepsi tizenhatosára, de Niczuly megelőzi, és rávetődik a labdára.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Piros-fehér mezben és piros nadrágban a Dinamo, tiszta zöldben a Sepsi.

Cristiano Bergodi
szerint a szezon során ötvennél több játékost is kipróbáló Dinamo lassacskán összeáll, ezért nehéz mérkőzés vár csapatára. „Nekik is, nekünk is nagyon kellenek a pontok. Kevésbé sikeres időszakot élünk át, a játékkal ugyan elégedett vagyok, a CFR ellen is jók voltunk, de nem tudtunk gólt lőni” – nyilatkozta a Sepsi olasz edzője, aki nem számíthat a sárga lapok miatt eltiltott csapatkapitányára, Bogdan Mitreára.

A Dinamo pedig ebből a szempontból még úgy is megfelelő ellenfél, hogy a kiesőhelyről csak a Gaz Metan tízpontos büntetésének köszönhetően elmozdult fővárosi csapat öt pontot szerzett előző három mérkőzésén.

A playoffról lemaradó Sepsinek nagyon szüksége van pontokra, hiszen legalább két helyet kellene előrelépnie az alapszakaszból hátralevő két mérkőzésen és az alsóházi rájátszás kilenc összecsapásán, hogy részt vehessen a nemzetközi kupaszereplésért vívott osztályozón. (Vagy megnyernie a Román Kupát, de az elődöntő első felvonása is több mint másfél hónap múlva lesz.)

Nincs sok ideje a sebek nyalogatására a Kolozsvár elleni vereség után a Sepsi OSK-nak, hiszen hétközi fordulót rendeznek a román élvonalban, amelynek keretében a székelyföldi csapat kedden a Dinamo vendége lesz Bukarestben.

Marius Stefanescu lábában a második félidőben kétszer is benne maradt az egyenlítés, legnagyobb helyzeténél a 11-es pont környékéről lőtt alig fölé. Hindrich Ottónak, a CFR fi atal kapusának csak Bogdan Mitrea középre tartó fejeseit kellett védenie, amikor pedig a végén a kolozsváriak ismét támadásba lendültek, első szögletükből el is döntötték a mérkőzést: Gabriel Debeljuh lőtte be közelről Daniel Grahovac lefejelt labdáját. A hátralevő idő már csak a kolozsváriak színészkedését és szentgyörgyi reklamálásokat hozott, az eredmény ugyanúgy 2–0 lett a CFR-nek, mint az ősszel hazai pályán.

Nem bírt a román bajnokság címvédőjével és listavezetőjével a Sepsi OSK, a kolozsvári CFR gyors góllal és kiváló védekezéssel vitte el a három pontot Székelyföldről. A mérkőzés képét alapjaiban határozta meg Mario Camora bombagólja, a CFR balhátvédje a 6. percben jó 23 méterről lőtte ki tökéletesen a jobb felső sarkot. A bajnok pedig innen kezdve annyira a védelmére bízta magát, hogy az első félidőben nem is volt több vendéglövés.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DINAMO–SEPSI MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik