Sepsi: a hazai botlás kijavítva, győzelem a „mumus” ellen

Vágólapra másolva!
2021.03.15. 16:25
null
Megvan az első Sepsi-siker a Botosani ellen! (Fotó: Sepsi OSK – archív)
A román Liga 1 27. fordulójában a Botosani otthonába látogatott a Sepsi OSK, és 2–1-re nyerni tudott, történelme során először diadalmaskodva a botosániak ellen.


ROMÁN LIGA 1
27. FORDULÓ
Botosani–Sepsi OSK 1–2 (0–1)
Botosán,
Városi Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Chivulete
Botosani:
Hankic – C. Braun, Chindris, Seroni, Tiganasu (Holzmann, a szünetben) – E. Papa (Tutuh, 76.), Jonathan Rodríguez – Tircoveanu (Patache, 63.), Ogenda, al-Mavasz (S. Camara, a szünetben) – D. Croitoru (Roman, 14.). Vezetőedző: Marius Croitoru
Sepsi:
Niczuly – Csiszér (Fülöp L., 10., Kovács L. 82.), Buhenna, B. Mitrea, Stefan – R. Dimitrov, B. Fofana, Vasvari (Ninaj, 81.) – Petrila (Tamás N., 61.), Safranko, Golofca (Stefanescu, 82.). Vezetőedző: Leo Grozavu
Gólszerző: S. Camara (90+3.), ill. Vasvari (41. – 11-esből), Tamás N. (71.)

Tizedikre már sikerült: öt vereség és négy döntetlen után hétfő délután először nyert – ráadásul idegenben – a FC Botosani ellen a Sepsi OSK, így a székelyföldi csapatnak az alapszakasz utolsó három fordulójában már csak két pontra van szüksége a felsőházi rájátszásba jutáshoz.

A Sepsi agresszív letámadással kezdte a mérkőzést, és bár a beadások többsége lövések vagy fejesek helyett támadófaultokat hozott, a teljes első félidőben saját kapuja elé szorította a hazai csapatot. A kizárólag céltalanul előrevágott hosszú labdákra építő Botosani néhány nagyon távoli lövést leszámítva teljesen veszélytelen volt a szentgyörgyi kapura, védelme viszont nagyot hibázott: Jonathan Rodriguez saját tizenhatosában vesztette el a labdát Pavol Safrankóval szemben, majd ledöntötte a szlovák csatárt. A büntetőtGabriel Vasvari lőtte be, aki korábban hét évet húzott le a bukovinai együttesben.

A második félidőben Botosani már átvette a kezdeményezést, de a Sepsi kapuját védő Niczuly Rolandon sem Enriko Papa lövése, sem Andrei Chindris fejese nem fogott ki. A hazai védelem viszont hozta első félidei formáját, és tálcán kínálta fel a helyzeteket a Sepsinek. Safranko és a csereként beállt Tamás Nándor az első eséllyel még nem élt, a másodikkal már igen: a center passzát utóbbi futtából, tíz méterről lőtte a kapu közepébe.

Az egyre széttördeltebb és idegesebb hangulatú mérkőzésen a 11 kiosztott sárga lap ellenére sem nyugodtak meg a játékosok. A Botosani utolsó felzárkózási esélye Hervein Ongenda szabadrúgása volt, de a tizenhatos vonaláról a bal felső sarokra lőtt labdát hatalmas bravúrral szedte ki Niczuly. Amikor pedig Sekou Camara közelről a hálóba vágta Andrei Patache beadását, éppen csak a középkezdésre maradt idő – a lefújás után a Sepsi játékosai úgy ünnepeltek a pályán, mintha trófeát nyertek volna.

Az állás: 1. FCSB 60, 2. CFR 60, 3. Universitatea Craiova 53, 3. Sepsi 43, 5. Botosani 37.

PERCRŐL PERCRE

A hazaiak a ráadás ráadását reklamálják, a vendégek kört alkotva ünnepelnek. Az első sikert a Botosani ellen! A „mumus” kipipálva!

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Patache hatalmas lesen volt Ongenda amúgy pazar indításakor. De most már mindegy.

90+3. PERC SZÉPÍT A BOTOSANI, SEKOU CAMARA lő közelről a kapuba ballal, Patache jobb oldali beadása megpattan Buhenna fején, a támadó ballal három méterről a jobb felsőbe emel, a jobb sarok elől. 1–2!

90. perc Ongenda remekül emel Patache elé, aki ballal a kivetődő kapusba lő hétről, de les. Meg kicsit kéz is.

Három perc a ráadás.

86. perc Hervin Ongenda kap sárga lapot labdaelhajintásért.

84. perc Két veszélyes kontra a Sepsitől, de Stefanescu rosszul lő, Safrankót meg ellökik. Ez utóbbi miatt rekamált a mester.

83. perc Leo Grozavu is kap egy sárga lapot.

81. perc Golofca le, Marius Stefanescu be, Fülöpöt Kovács Lóránt váltja, Vasvarit meg Braniszlav Ninaj.

76. perc Papa le, a marokkói Jusszef Tutuh be. Mégiscsak volt egy hazai cserelehetőség még.

És remek helyezkedés.

77. perc Fekvő ember a sorfal mögött, Ongenda jobbal a bal felsőbe lőne, de Niczuly bemutatja élete védését. Na, ezt hogyan szedte ki??? Rejtély. Vagy a hetedik érzék.

75. perc Hopp, Buhenna ellöki a 16-os vonalán a felugró Chindrist. Csak szabadrúgás.

74. perc Bogdan Mitrea és Andrei Patache kap egy-egy sárga lapot, összefejelés utáni kakaskodásért.

72. perc Andrei Chindris kap sárga lapot reklamálásért.

71. PERC KETTŐNÉL TART A SEPSI, ELDŐLT? Safranko az ötös jobb sarka előtt jobbal cselez, ballal egy védőbe lő, majd jobbal TAMÁS NÁNDOR elé löbböli a lecsorgó labdát, a szélső kissé jobbról, hét méterről a kapus jobb dereka mellett a jobb sarokba lő, félmagasan. 0–2!

70. perc Niczuly Roland kap sárga lapot időhúzásért.

Ez nem válogatott szintű lövés lövés volt.

66. perc Ó, mi maradt ki? Egy újabb pocsék passz a hazai kapustól, Safranko jobbal 12-ről kapura lő, de gyatrán, ment ott a bevetődő Chindris, de üres a kapu, az ötös jobb sarka elől lőhet Tamás... de pocsékul találja el a labdát!

64. perc Nagy dulakodás a pályán, Gabriel Vasvari, Fülöp és Mitrea van ott, előbbi kap egy sárga lapot. Alin Seroni és a hazai mester, Marius Croitor is. Utóbbi reklamált. Csak az úszta meg, aki az egészet kirobbantotta: a Safrnakót becsúszva felvágó Rodríguez. Akinek volt már egy sárgája..

63. perc Camara remek passzát kissé jobbról, jobbal a bal sarok mellé vágja a csereember, hét méterről. Nagy helyzet volt!

63. perc Tircoveanu le, Andrei Patache be. Az utolsó hazai csere ma.

61. perc Petrila le, Tamás Nándor be a vendégeknél. Szélsőcsere.

56. perc Roman bal oldali szabadrúgásáról éppen csak lekésik az ötösön Chindris, jő Niczuly.

Ongenda pedig nem akárki, a PSG neveltje, sokszoros francia U-válogatott.

54. perc Dettó, Chindris fejel kapura hétről egy jobb oldali szögletet, a berobbanó Papa éppen csak lemarad a labdáról a gólvonal előtt!

53. perc ZICCER! Camara bal oldali beadását az ötös jobb sarka elől gyatrán a kapusba rúgja Papa, a kipattanót Ongenda középről ugyanoda viszi, hogy jobbal a léc fölé lőjön.

51. perc Ongenda passza után Roman hat cselt mutat be, majd jobbal 14-ről Mitreába lő, Megúszta a Sepsi!

49. perc Fülöp emel balra Petrila elé, de kijő szépen a kapus a 16-os jobb sarka elől.

47. perc Az albán Papa a 16-os előtt, és jobbal nagyot rúg... Mitreába. A védőről megpattanó labda meg átmegy a középpályás lába között, érdekes eset volt.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Tiganasu le, Marzel Holzmann be, Sekou Camara meg al-Mavaszt váltja.

Hadnagy anno 100 meccsen 29 gólt lőtt a Botosani színeiben, 13 gólpassz mellett. A román U21-es válogatott Fülöp L. 54 meccsen 22 kanadai pontig jutott ott.

Diószegi László úgy véli, mivel Dan Petrescu hazajött Törökországból, ezért a fővárosi sportsajtónak rögtön kellett valami hírt írni róla. Előbb Voluntari-jal hozták szóba, majd leadták, hogy biztosan megegyezett a Sepsi OSK-val havi ötvenezer eurós fizetésért. Közölte, a Sepsi soha nem tud ennyi pénzt kiadni egy edzőnek, de ha lehetősége is lenne rá, akkor sem engedné, hogy valaki ötvenezer eurót kapjon.

„A csapatnak van edzője és közösen megyünk tovább, hogy a Sepsi OSK bekerüljön a felsőházi rájátszásba. Mindannyian azon dolgozunk, hogy ezt a célt teljesítsük és boldoggá tehessük a szurkolóinkat” – nyilatkozta a klub közösségi oldalán Diószegi László.

A fővárosi sportsajtó pénteken olyan állításokat tett közé, melyek szerint a Sepsi OSK tárgyalásokat folytatna Dan Petrescuval a vezetőedzői tisztség betöltéséért. Diószegi László klubelnök szerint ebből semmi sem igaz, egyáltalán nem gondolkodnak edzőváltáson – írja Székelysport.

E párharc legjobb góllövői:
Laurentiu Bus 3
Mihai Roman 2

45+1. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Tircoveanu távoli ívelése kapuscsemege.

44. perc Egy perc a ráadás.

Vasvari 2010 és 2017 között a Botosani játékosa volt, 194 meccs, 37 gól a mérlege.

Picit talán bele is ért a kapus bal kezének gyűrűsujja.

41. PERC GABRIEL VASVARI jobbal a bal alsóba lő. Hankic kapus érezte az irányt és a magasságot is, de nem érte el. 0–1!

39. PERC BÜNTETŐ! Egy pocsék kirúgás után Jonathan Rodríguez ellöki a 11-esponton labdavesztése után Safrankót. Sárga lap is a tettesnek. Kis kirúgás volt, a Sepsi játékosa odaugrott, szerelt, fellökték.

30. perc Fülöp lő jobbal kissé balról, 26-ról nagyon a bal felső mellé, mestere nem örül.

25. perc A Botosanit soha nem verte meg az OSK, de Hadnagy Attila sportigazgató is volt a Botosani játékosa, és a klubmenedzser Cornel Sfaiter is dolgozott ott.

24. perc Stefanescu kapura tör Fofana hosszú passzával, de ez tényleg hosszú passz. Jó a kapus.

Nyilván a fiatalt egy másik fiatal válthatja. Öt éve vezették be, de akkor még csak 1 kellett, hogy kezdjen, azt elfogadta mindenki, de a 2019-es ifi Eb elődöntője után jött a mostani szabály, amit már utálnak az edzők.

Visszatérve a fiatalszabályra: kettő fiatalnak (U21) kell kezdenie, egynek végigjátszania a meccset. A másodosztályban egy U20-as és egy U18-as játékosnak, de mindkettőnek végig kell játszani a 90 percet.

22. perc Vasvari a kapu elé ível jobbról, Mitrea és Rodríguez összefejel, szabadrúgás kifelé.

18. perc Tircoveanu kiharcol egy sabadrúgást kissé jobbra, 25-ről, és maga is rontja el azt. Pontosabban: ballal nem sokkal tekert azért félmagasan a bal sarok mellé.

A 36 éves Roman tízszeres válogatott, stílszerűen román. Anno hátom évet légióskodott a Toulouse-ban.

Nincs kivételezés, lekapta a mester a saját fiát a pályáról. Aki 17 éves, ennyit a fiatalszabályról. Kipipálva, külön pénz nem jár érte.

13. perc Hazai csere, a rutinos Mihai Roman be, D. Croitoru le. Ékcsere.

12. perc Stefan bal oldali, ballábas beadását kapura fejeli kissé jobbról hatról Dimitrov, a kapus kirepül, elüti a labdát, majd ütközik Safrankóval. Szabadrúgás.

10. perc Az első csere, Fülöp Lóránd be, Csiszér le.

70 százalékban a vendégeké a labda.

9. perc Safranko tízről majdnem a léc alá fejel, de véd a kapus, egyéként is lökött előtte. Vasvari adott be jobbról.

7. perc Dimutru szépen megy el a jobbon, Petrila jobblábas, 24 méteres lövését blokkolja Papa.

A Botosani-ból hiányzik a góllövőlista harmadik helyén álló, 13 gólos Hamidou Keyta, román sajtóhírek szerint összeveszett az edzővel.

5. perc Nagyon kemény párharcol a középpályán.

1. perc Braun hatalmasat lök a bal szélen Petrilán, tovább.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta pirosban, a vendégek tiszta fehérben.

Grozavu csapata jó idegenbeli mutatóval büszkélkedhet a jelenlegi idényben, 13 mérkőzésen mindössze egyszer veszítettek Vașvariék – mégpedig az Academica Clinceni pályáján –, és ezúttal akár egy döntetlen is nagyon hasznos eredmény lehet – olvashattuk ugyanott.

„Tekintettel arra, hogy az előző fordulóban vereséget szenvedtünk, nehéz meccsre számítok, hiszen minden kudarc nyugtalanságot okoz. Ráadásul egy jó csapattal találkozunk, amely tavaly is a felsőházban szerepelt, és erre idén is megvan minden esélye. Minőségi játékosokkal rendelkeznek, középpályától felfelé nagyon veszélyesek, és egy olyan edző irányítja őket, akinek munkája az utóbbi két idényben éreztette hatását a játékukon. Nekünk mentálisan kell felkészülnünk, mert legutóbb könnyelműen és kissé elbizakodottan léptünk pályára, ezért is kaptunk ki. Leginkább a hozzáállás bosszantott, nem voltunk veszélyesek a kapura, mivel lassan építettük fel a támadásokat, átlátszó volt a játékunk. A Botoșani elleni mérkőzés viszont más lesz, mert támadó szellemben játszanak, utolsó két meccsüket pedig elvesztették, így világos, hogy ők is győzni szeretnének, mert a felsőházra pályáznak. Ez viszont minket is arra fog sarkallni, hogy ha valamit el akarunk érni ezen a kiszálláson, más hozzáállást tanúsítsunk” – nyilatkozta Leo Grozavu, a Sepsi OSK vezetőedzője a székelysport.ro-nak.

Egy kis örökmérleg: 9 találkozó, 5 Botosani- és 0 Sepsi-sikerrel, 15, ill. 6 rúgott góllal.

A hazai csapat góljait Simone Rapp és Fülöp Lóránd szerezte, míg az FK részéről Juan Francisco Bauza (11-esből), Pintér Norbert és Csala Róbert volt eredményes.

Edzőmérkőzést játszott szerda délután Sepsiszentgyörgyön a két legjobb székelyföldi labdarúgócsapat, és a Liga 2-es FK Csíkszereda 3–2-re legyőzte az élvonalbeli Sepsi OSK-t.

A román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Liga 1) 26. fordulójának pénteki játéknapján a Sepsi OSK hazai pályán 1–0-ra kikapott a Chindia Targovistétől.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BOTOSANI–SEPSI LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik