Ha U21-es Eb, akkor Dárdai Pál! No meg a 60 milliós francia „csodagyerek”

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.03.16. 18:59
null
A télen Berlinből Fehérvárra szerződő Dárdai Palkó is bekerült Gera Zoltán U21-es Eb-keretébe (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Jövő szerdán veszi kezdetét Szlovéniában és Magyarországon az U21-es labdarúgó Európa-bajnokság, amely előtt hétfőig leadták a keretüket a résztvevő válogatottak. Ezek után már érdemes áttekinteni a névsorokat, illetve a torna érdekességeit. Kiderül például, hogy Magyarország legutóbb 1996-ban vett részt U21-es Eb-n és a keretben, akárcsak most, akkor is volt egy Dárdai Pál nevű játékos… Az idei torna legértékesebbnek tartott futballistája a még csak 18 éves francia „csodagyerek”, Eduardo Camavinga lehet.

 

♦ A 2021-es, 16 csapat részvételével Magyarországon és Szlovéniában megrendezendő U21-es Európa-bajnokság azon kevés korosztályos torna közé tartozik, amelyet nem töröltek vagy nem módosították jelentősen az időpontját, illetve versenykiírását, esetleg a helyszínét a koronavírus-járvány miatt. Annyi módosítás történt az eredeti tervekhez képest, hogy nem nyáron kezdődik, hiszen június 11-én már rajtol a felnőtt Eb, hanem március 24. és 31. között megrendezik a csoportkört, majd május 31. és június 6. között az egyenes kieséses szakaszt.

U21-es Európa-bajnokságot 1978-tól rendeznek kétévente, azt megelőzően, 1972 és 1976 között három U23-as Eb-t rendeztek. Viszont attól függetlenül, hogy a tornát 1978-tól U21-es Eb-nek hívják, mindig a 23. életévüket abban az évben betöltő, illetve 23 évesnél fiatalabb játékosok vehetnek részt rajta – tulajdonképpen azok, akik a selejtezők indulásakor vagy az után töltötték be a 21. életévüket. A mostani U21-es Eb-n az 1998. január 1.után született labdarúgók szerepelhetnek.

♦ A kezdetektől 2015-ig nyolc csapattal rendezték meg a tornát, 2017-ben és 2019-ben 12 csapat vett részt, idén először 16 csapat indulhat, akárcsak majd 2023-ban Romániában és Grúziában.

♦ Az U21-es korosztály legutóbbi két Eb-döntőjét Németország és Spanyolország játszotta, előbb a németek, míg két évvel ezelőtt a spanyolok győztek. A rendezőként alanyi jogon résztvevő magyar U21-es válogatott ötödik alkalommal szerepelhet U21-es Eb-n. Legutóbb 1996-ban jutott el a legjobb nyolc csapat közé (a kétmeccses negyeddöntő már az Eb része volt), és a legjobb eredményét 1986-ban érte el, amikor elődöntőbe jutott, de a későbbi győztes spanyolokkal szembeni, oda-visszavágós párharcot 5–4-es összesítéssel elveszítette (érdekesség, hogy 1986-ban, a spanyolok elleni, idegenbeli visszavágón túlkorosként – mert erre a szabályok lehetőséget adtak – pályára lépett az akkor már 30 éves Törőcsik András is – a szerk.).

♦ 1996-ban még más volt a lebonyolítás és az Eb-t összekapcsolták az olimpiai selejtezőkkel, de azzal, hogy a csoportkörös selejtezőből továbbjutottak a mieink, a nyolc között, egy oda-visszavágós párharcban a skótokkal találkoztak. Ez egyszerre volt az Eb negyeddöntője és az olimpia selejtezője, mivel azonban Skócia az olimpián önálló csapatot nem indíthat, így a mieinknek az első meccset elég volt megnyerniük az olimpiai kvalifikációhoz. Viszont a 3–1-re elveszített visszavágón az U21-es Eb spanyolországi négyes döntőjébe már nem sikerült bejutniuk a mieinknek. Ugyanakkor a skótok elleni mindkét meccsen pályára lépett a később 61-szeres válogatott, majd szövetségi kapitányként is dolgozó Dárdai Pál.

♦ 25 évvel később a magyar válogatott ismét szerepelhet az U21-es Eb-n, és a csapatban ismét lesz egy Dárdai Pál, a Hertha vezetőedzőjének fia, ifjabb Dárdai Pál, vagyis Dárdai Palkó (Mol Fehérvár), aki korábban a német korosztályos válogatottakban is játszott.

♦ A hétfőn kihirdetett magyar keret nagy hiányzója az MTK 20 éves szélsője, Schön Szabolcs, aki azért került ki keretből, mert elkapta a koronavírust, pedig idei formája alapján alapember lehetett volna a csapatban. Schön mellett Nagy Zsombor (MTK), valamint Szilágyi Zoltán (Vasas) is azért hiányzik, mert elkapta a vírust. A kerethirdetést követő napokban pedig hozzájuk „csatlakozott” a ZTE kapusa Demjén Patrik is, gy ő sem játszhat az Eb-n, a Puskás Akadémia játékosa, Auerbach Martin került a helyére a keretbe. A zalaiakat sújtó vírushelyzet miatt korábban Szánthó Regőt és Gergényi Bencét sem hívta meg az Eb-re Gera Zoltán szövetségi edző.

A MAGYAR KERET

Kapusok: Auerbach Martin (Puskás Akadémia), Bese Balázs (Budafoki MTE), Kovács Péter (Budaörs)
Védők:
Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár FC), Huszti András (Budafoki MTE), Balogh Botond (Parma – Olaszország), Varju Benedek (MTK Budapest), Mocsi Attila (Szombathelyi Haladás), Tamás Olivér (Paksi FC), Deutsch László (Puskás Akadémia FC)
Középpályások:
Csonka András (Budafoki MTE), Kata Mihály (MTK Budapest), Szendrei Norbert (Budapest Honvéd), Hinora Kristóf (Vasas FC), Mezei Szabolcs (MTK Budapest), Palincsár Martin (MTK Budapest)
Támadók:
Kiss Tamás (Puskás Akadémia FC), ifj. Dárdai Pál (Mol Fehérvár FC), Kovácsréti Márk (Kisvárda), Skribek Alen (Budafoki MTE), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia), Bárány Donát (Debreceni VSC), Zsóri Dániel (Budafoki MTE)

Gera Zoltán keretéből Csonka András (Budafok), Mocsi Attila (Haladás), Szendrei Norbert (Bp. Honvéd) és Kiss Tamás (Puskás Akadémia) korábban már szerepelt korosztályos Eb-n, 2017-ben a horvátországi U17-es tornán. A keret legifjabb játékosa, a 18 éves Balogh Botond (Parma) a hozzá hasonlóan 2002-ben született Kata Mihállyal együtt ott volt 2019-ben az U17-es Eb-n, majd az U19-es vb-n is – abból a korosztályból ők ketten kerültek be Gera csapatába. Egyébként maga Gera is járt játékosként Európa-bajnokságon, a 2016-os felnőtt Eb-n. A 23-as magyar keretben csak két légiós van, az Olaszországban szereplő Balogh mellett Szőke Adrián, a holland Heracles támadója.


♦ A tornán több, európai sztárcsapatban szereplő, ott egyre jelentősebb szerepet játszó játékos is feltűnhet. A teljeség igénye nélkül Óscar Mingueza, Riqui Puig (mindkettő FC Barcelona) és Brahim Díaz (AC Milan) a spanyoloknál, Sandro Tonali (AC Milan) az olaszoknál, Callum Hudson-Odoi (Chelsea) az angoloknál, Rafael Leao (AC Milan) és FranciscoTrincao (FC Barcelona) a portugáloknál, Justin Kluivert (RB Leipzig) a hollandoknál, Youssoufa Moukoko (Borussia Dortmund) a németeknél. Utóbbi 16 évével a teljes Eb legifjabb játékosa lehet.

♦ A franciák keretében megtaláljuk Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik lipcsei csapattársát, a védő Ibrahima Konatét és Dárdai Pál játékosát, a Herthában az Arsenal kölcsönjátékosaként szereplő Mattéo Guendouzit. Egyúttal a franciáknál léphet majd pályára a torna két, a Transfermarkt által legértékesebbnek becsült játékosa, a Rennes 18 éves középpályása, a 60 millió eurósra becsült, már a felnőttválogatottban is bemutatkozó Eduardo Camavinga és a Lyon 22 éves középpályása, Houssem Aouar (50 millió euró).

♦ Ezen az U21-es Eb-n is lesznek olyan neves hiányzók, akik az életkoruk alapján még szerepelhetnének a tornán, de a felnőttválogatott – szintén március végi – vb-selejtezőin számítanak rájuk. Ezért nem lesz ott napjaink egyik legjobb labdarúgója, a 22 éves, francia Kylian Mbappé (PSG), a portugál Joao Félix(Atlético Madrid, 21 éves), míg a mieinknél Szoboszlai Dominik (RB Lepzig) most a sérülése miatt sem szerepelhet, de ha egészséges lenne, akkor is a vb-selejtezőre készülne Marco Rossi válogatottjával.

A CSOPORTKÖR MENETRENDJE

A-CSOPORT
1. FORDULÓ (március 24.)
Magyarország–Németország (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó) 21.00
Románia–Hollandia (Budapest, Bozsik Aréna) 21.00
2. FORDULÓ (március 27.)
Magyarország–Románia (Budapest, Bozsik Aréna) 18.00
Németország–Hollandia (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó) 21.00
3. FORDULÓ (március 30.)
Hollandia–Magyarország (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó) 18.00

Németország–Románia (Budapest, Bozsik Aréna) 18.00

B-CSOPORT
1. FORDULÓ (március 24.)
Szlovénia–Spanyolország (Maribor, Ljudski vrt Stadion) 18.00
Csehország–Olaszország (Celje, Arena Petrol) 18.00
2. FORDULÓ (március 27.)
Szlovénia–Csehország (Celje, Arena Petrol) 18.00
Spanyolország–Olaszország (Maribor, Ljudski vrt Stadion) 21.00
3. FORDULÓ (március 30.)
Olaszország–Szlovénia (Maribor, Ljudski vrt Stadion) 21.00
Spanyolország–Csehország (Celje, Arena Petrol) 21.00
C-CSOPORT
1. FORDULÓ (március 25.)
Oroszország–Izland (Győr-Gyirmót, Alcufer Stadion) 18.00
Franciaország–Dánia (Szombathely,Haladás Stadion) 21.00
2. FORDULÓ (március 28.)
Izland–Dánia (Győr-Gyirmót, Alcufer Stadion) 15.00
Oroszország–Franciaország (Szombathely,Haladás Stadion) 21.00
3. FORDULÓ (március 31.)
Dánia–Oroszország (Szombathely,Haladás Stadion) 18.00
Izland–Franciaország (Győr-Gyirmót, Alcufer Stadion) 18.00
D-CSOPORT
1. FORDULÓ (március 25.)
Anglia–Svájc (Koper, Bonifika Stadion) 15.00
Portugália–Horvátország (Koper, Bonifika Stadion) 21.00
2. FORDULÓ (március 28.)
Horvátország–Svájc (Koper, Bonifika Stadion) 18.00
Portugália–Anglia (Ljubljana, Stozice Stadion) 21.00
3. FORDULÓ (március 31.)
Svájc–Portugália (Ljubljana, Stozice Stadion) 18.00
Horvátország–Anglia (Koper, Bonifika Stadion) 18.00

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik