T. J. 2021.01.12 11:44 Frissítve: 2021.01.12 12:51

Gyász: elhunyt Árok Ferenc, a jugoszláv és az ausztrál labdarúgás egyik kiemelkedő edzője

Nyolcvankilencedik életévében, nyolc nappal születésnapja előtt a koronavírus-fertőzés szövődményeiben Szabadkán elhunyt Árok Ferenc, a jugoszláv labdarúgás egyik kiemelkedő edzője, a Topolyai Sport Club tiszteletbeli elnöke, a Magyar Sportújságírók Szövetségének életműdíjasa.

Árok Ferenc 1932–2021 (Fotó: Getty Images)

 

A Magyarkanizsán született Árok Ferenc az újságírás mellett párhuzamosan labdarúgóedzőként is dolgozott az újvidéki FK Novi Szad együttesénél, amelyet egy év után sikerült feljuttatnia a jugoszláv élvonalba, s így ő lett minden idők legfiatalabb első ligás edzője az országban. Árok a Jugoszláv Labdarúgóedzők Egyesületének az elnöke is volt, majd Ausztráliában vállalt munkát, ahol több klubnál is dolgozott, valamint hét éven át – 1983 és 1989 között – az ausztrál válogatott szövetségi kapitányaként ténykedett, és a jugoszláv labdarúgó-iskola megteremtésében is szerepet játszott.

 
Frank Mate, avagy Árok Ferenc, a magyar futball-lovag – a FourFourTwo magazin 2012-es írása

Árok Ferenc Szabadkán, kórházban hunyt el. Temetésének időpontja egyelőre nem ismeretes.

2019 májusában Árok Ferencet a Topolyai SC Labdarúgóklub tiszteletbeli elnökének választották az egyesület rendes közgyűlésén.

„Nagyon sok korosztály Árok Ferencnek, annak az embernek, aki világhírnévre tett szert Bácskából indulva, köszönhetően kezdett a labdarúgás iránt érdeklődni. Ezzel a gesztussal szeretnénk megköszönni mindent, amit eddig tett az egyesületünkért, s azért is, hogy a tapasztalatait önzetlenül megosztja velünk” – mondta róla akkor Zsemberi János a közgyűlésen. Hozzátette: Árok Ferencnek hatalmas szerepe van a topolyai klub sikereiben, s jelentősen hozzájárult a vajdasági futball fejlődéséhez.

Árok Ferenc a FourFourTwo tiszteletbeli szerkesztője is volt.

A Topolyai Sport Club 2020 decemberében addigi vezetőedzőjét, Szabó Zoltánt is a koronavírus-fertőzés miatt veszítette el; a 49. életévében elhunyt szakember szívinfarktust kapott.

FRANK MATE ÚJVIDÉKRŐL – SZÖLLŐSI GYÖRGY NEKROLÓGJA

A lényében benne volt az a délvidéki, polgári attitűd, amelybe simán belefért, hogy egyszerre volt sikeres futballedző és a Magyar Szó publicistája, rovatvezetője, hogy ő ajándékozta az első teniszütőt kollégája, a karikaturista Szeles Károly lányának, Mónikának, hogy sikeres évtizedeket töltött Ausztráliában, majd hazaköltözött Újvidékre.

A magyar futball mérhetetlen kulturális tőkével induló, nagy generációjának egyik utolsó képviselője, polihisztora volt, aki, ha kellett, szakcikkeket írt, ha kellett, erőnléti edző volt, ha kellett, kitűnő menedzser.

Pályája csúcsán kitüntette az angol királynő és Ausztrália legnépszerűbb embere volt, „Frank mate”-ként ismerte az egész ország, hiszen kivitte a válogatottat a szöuli olimpiára, s ott fantasztikus bravúrként legyőzte a nagyhatalom Jugoszláviát, ahol ő azelőtt csak egy tehetséges, fiatal edző volt a sok világnagyság között, meg Nigériát, és negyeddöntőbe jutott, s csak a két döntőstől, Brazíliától és Szovjetuniótól kapott ki a csapata.

Mielőtt kapitány lett, persze a délszláv és a magyar menekültek világméretű hálózata is segítette Ausztráliában, dolgozott a St. George Budapest csapatánál, majd hatéves kapitánykodása után a kilencvenes években Puskás volt görög csapatánál, a South Melbourne-nél is. Óriási hatása volt a kontinensnyi ország futballjára, ahogyan a felvidéki származású, az A-League-et létrehozó futballvezérnek, Frank Löwynek (Lőwy Ferencnek), az 56-os emigráns futballkommentátornak, Les Murray-naknek (Ürge László) vagy az 1974-es világbajnokságon szereplő, 90-szeres válogatott Abonyi Attilának, no és persze Puskás Ferencnek.

Sok évtizedes barátságot ápolt Szepesi Györggyel, aki a világban járva mindig megtalálta és FIFA-vezetőként felkarolta a magyarokat. Szerette volna többször magyar kapitánynak is hazahozni, sikertelenül. Idehaza szinte teljesen ismeretlen volt a legutóbbi időkig. Én magam néhány éve ismertem meg, tiszteletbeli szerkesztőnek kértük fel a FourFourTwo futballmagazin magyar kiadásához, rendszeresen olvasta és véleményezte a cikkeinket, témáinkat. Meghívtuk a Pancho Aréna avatására 2014-ben, amikor Orbán Viktor miniszterelnök megkérte, figyelje az akadémián zajló munkát, és adjon tanácsokat. Erre nagyon büszke volt, és amíg egészsége engedte, gyakran járt Magyarországon, meg Topolyán, ahol új, magyar identitású futballfellegvár épült a közelmúltban, pompás akadémiával és már a szerb élvonalban szereplő profi csapattal. Zsemberi János tulajdonos tiszteletbeli elnöknek kérte fel, s Árok Ferenc örömmel segített Topolyán is, miközben továbbra is Újvidék belvárosában élt, cikkeket írt a Magyar Szóba, de a felesége elvesztése után egyre fásultabb, szomorúbb volt. A futballban tapasztalható trendek sem dobták fel, amikor felhívtuk a Nemzeti Sporttól egy-egy délszláv témában, nem volt nagy véleménnyel a mai labdarúgásról, sem a szerb fociban tapasztalható tendenciákról. Megjósolta azt is, hogy az erősödő magyar válogatott le fogja győzni a szerbet, a Fradi a Dinamo Zágrábot…

Nagy élményként őrzöm annak az emlékét, amikor hat éve egyszerre volt a Puskás–Suzuki-kupa vendége az azóta sajnos szintén elhunyt Les Murray, aztán a ma már NB I-es Budafok tulajdonosaként ismert, de akkor még a Melbourne Victory társtulajdonosaként jelen lévő Robert Belteky (Bélteky Róbert), no és a mindig jókedvű, csípős megjegyzéseivel nem fukarkodó Árok Ferenc.

Feri Bátyám, nyugodj békében! Nagyon hiányzol, tudásod, emléked megőrizzük.

Sz. Gy.

Árok Ferenc 2018-ban a Magyar Sportújságírók Szövetségének kecskeméti kongresszusán (Fotó: MSÚSZ)
2022.11.29 13:13:35

Minden más foci nemzetisport.hu

A korábban kilenc tornán szereplő játékosaink többször rukkoltak ki páratlan teljesítménnyel. Íme!

2022.11.29 08:52:22

Minden más foci nemzetisport.hu

A lapok kíméletlen őszinteséggel számoltak be a második világháború előtti az esetekről.

2022.11.28 13:31:06

Minden más foci nemzetisport.hu

A tagsági igazolvány világbajnoki címmel, BEK-/BL-győzelemmel és Aranylabdával váltható ki.

2022.11.24 17:30:06

Minden más foci nemzetisport.hu

Igaz, nem volt könnyű kicsikarni a három pontot az emberhátrányban is veszélyesen futballozó Rózsahegy ellen.