Ghána magabiztos sikerével csoportelsőként jutott tovább

Vágólapra másolva!
2013.01.28. 19:59
null
Asamoah Gyan már a hatodik percben betalált<br />(Fotó: Action Images)
Hétfő este befejeződtek a küzdelmek a Dél-Afrikában zajló labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája B-csoportjában: Ghána a papírformának megfelelően 3–0-ra legyőzte Nigert, míg a Kongói DK–Mali ki-ki mérkőzésen 1–1-es döntetlen született. Ghána és Mali továbbjutott.

NIGER–GHÁNA 0–3

A fordulót megelőzően élen álló Ghána számára egyszerű volt a mai képlet, ha nem kap ki az eddig csak egy pontot szerző Nigertől, akkor továbbjut.

Ennek megfelelően nem is sokat vártak az első lehetőséggel, és már a hatodik percben veszélyeztettek, sőt mi több, be is találtak: Adomah játszott Gyanhoz, aki hat méterről, jobbról Daouda mellett a kapu közepébe lőtt (0–1).

Percekkel később egyenlíthetett volna Niger, de Boye nagyszerűen szerelte Sidibét a 16-oson belül. A 10. percben aztán megrezdült a ghánai háló is, Dan Kowa találatát azonban kapustámadás miatt nem adta meg a játékvezető. „Apró" szépséghiba, hogy Dauda (nem összekeverendő Daoudával...) saját játékostársával ütközött, így teljesen szabályos volt a találat...

A ghánaiak köszönték szépen, és a félidő derekán növelték előnyüket, Gyan bal oldali átadását Atsu az ötös jobb sarkán átvette, majd a kirepülő kapus mellett a jobb alsóba lőtt (0–2).

Valamivel az első fél óra után Sidibé újabb nagy lehetősége maradt ki, Maazou jobb oldali beadásáról csúszott le kevéssel, majd a játékrész hajrájában Agyemang-Badu lövését hatástalanította Daouda, így a szünetre kétgólos ghánai előnnyel vonultak a felek.

A második félidő elején aztán ismét gyorsan betalált Ghána, egy jobb oldali szabadrúgás után Gyan fejesét még védte Daouda, a kipattanót azonban Boye közelről a kapuba lőtte (0–3).

Újabb gól már nem esett, Ghána végül magabiztosan nyert, így a csoport első helyén végzett.

KONGÓI DK–MALI 1–1

A kongóiak csak győzelmük esetén léphettek (volna) tovább, ennek megfelelően észvesztő tempóban kezdték a mérkőzést. A harmincadik másodpercben Lomana LuaLua kapufát lőtt, a 2. percben pedig, miután Momo Sissoko akasztotta Yves Dibát, Dieumerci Mbokani tizenegyest lőhetett, és higgadtan a bal felsőbe emelt (1–0).

Claude LeRoy csapata negyedóráig sem állt továbbjutásra, mivel a 14. percben Mahamadou Samassa gólt érő közeli lövéssel büntette meg a néhány másodpercen belül több hibát is elkövető kongói védelmet (1–1).

Az első félidő hátralévő részében is lüktető futballt mutatott be a két csapat, újabb gól azonban nem született.

A szünet után a nyeregben lévő Mali taktikát változtatott, Samba Diakité, Seydou Keita és Momo Sissoko uralta a középpályát, és hatékonyan dolgozott a figyelmesen dolgozó védelem keze alá. A kongóiak nem találták a rést, így maradtak a távoli lövések – mindkét oldalon eredmény nélkül.

A hajrában a kongói védelem törvényszerűen kinyílt, így Mali többször is megszerezhette volna a vezetést, de előbb a csereként beálló Kalilou Traoré fejelt kapufát, majd a bal oldalon megugró Cheick Diabaté találta telibe éles szögből a másik kapufát, miután kicselezte Robert Kidiaba kapust is.

Az elrontott helyzetek nem bosszulták meg magukat, Mali a döntetlennel is továbbjutott – a Kongói DK kiesett.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
GHÁNA–NIGER 3–0 (2–0)
Port Elizabeth. V: Diatta (szenegáli)
GHÁNA: Dauda – Pantsil, Vorsah, Boye, Afful – Agyemang-Badu, Adomah (Asante, 63.), Rabiu (D. Boateng, 72.), K. Asamoah – Gyan (Clottey, 77.), Atsu
NIGER: Daouda – Chicoto, Fatoukouma, Dan Kowa, Bachar (Amadou, 60.) – Koudize (Issoufou, 61.), Soumaila, Karim, Talatou – M. Sidibé (Garba, 71.), Maazou
G: Gyan (6.), Atsu (23.), Boye (49.)
MALI–KONGÓI DK 1–1 (1–1)
Durban. V: Haimudi (algériai)
MALI: Mam. Samassa – F. Diawara, Tamboura, Adama Coulibaly, Wague – Momo Sissoko (K. Traoré, 73.), Sa. Diakité (S. Diarra, 87.), S. Sow, Sey. Keita – Maiga, Mah. Samassa (Ch. Diabaté, 78.)
KONGÓI DK: Kidiaba – Issama, Zakuani, Mongongu, Kasusula – Makiadi, Mulumbu, Diba (Kabangu, 85.), Kaluyituka (Kanda, 79.) – Mbokani, LuaLua (Mputu, 46.)
G: Mah. Samassa (14.), ill. Mbokani (2. – 11-esből)
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Ghána 3
2
1 6–2 7
2. Mali 3
1 1
1 2–2 4
3. Kongói DK 3
3
3–3 3
4. Niger 3
1 2
0–4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik