Futball: 1. Lincoln, 5. Ajax, 9. Barca és PSG, itthon a Vidi a csúcs

Vágólapra másolva!
2020.05.18. 21:43
null
Az európai topligákból a Barcelona és a PSG fért be a top 10-be (Fotó: AFP)
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb tanulmányában a hazájukban legdominánsabb futballcsapatokkal foglalkozott, a listát a gibraltári Lincoln Red Imps vezeti, itthon a Mol Fehérvár FC és a Ferencváros emelkedik ki – a DVTK és az Újpest viszont pocsékul szerepel.

 

A kutatás azt vizsgálta, a csapatok milyen százalékban nyerték meg legalább három góllal bajnoki mérkőzéseiket a 2015 és 2020 közötti időszakban.

Ami a ligákat illeti, a makaói (a meccsek 42.5 százaléka), a tahiti (38.1%) és az észt (32.6%) bajnokság hozza a legtöbb sima mérkőzést, a topligákat tekintve a németeknél (18.8%) a legmagasabb, az olaszoknál a legalacsonyabb (15.5%) a kiütések aránya.

Az ismertebb csapatok közül az Ajax áll a legelőkelőbb helyen, az amszterdami gárda meccsei 37.4 százalékát nyerte meg legalább három góllal, ezzel az ötödik a ranglistán. A top tíz még két nagy klub található meg, a Paris Saint-Germain és a Barcelona holtversenyben a kilencedik, 35.4 százalékkal.

Az összesített rangsor élmezőnye (Forrás: CIES)
Az összesített rangsor élmezőnye (Forrás: CIES)
A topligák legjei (Forrás: CIES)
A topligák legjei (Forrás: CIES)



A magyar bajnokságban a Mol Fehérvár FC 18 százalékos aránya a legjobb, nem sokkal lemaradva második a címvédő és éllovas Ferencváros (16.9%), míg a harmadik helyre a Kisvárda (13.9%) fér fel. Az ellentétes végletnél az Újpest (3.1%), DVTK (3.7%), Puskás Akadémia (4.2%) hármas lenne „dobogós”.

A magyar bajnokság mutatói (Forrás: CIES)
A magyar bajnokság mutatói (Forrás: CIES)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik