Egy pontot hozott el a DAC a Spartak otthonából

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.02.13. 16:47
null
A DAC játékosai ünneplik az első gólt (fotó: Lelkes Ernő)
A szlovák Fortuna Liga 20. fordulójában a második helyen álló nagyszombatiak a negyedik DAC-ot fogadták, amelynek mindenképpen bravúrra lett volna szüksége ahhoz, hogy faragjon a kettejük között meglévő tízpontos különbségen. Az első félidőben ugyan jobban játszottak a csallóköziek, de a másodikban felborult a pálya, és a hazaiak akár meg is nyerhették volna a meccset. Az egy-egy ponttal nem kerültek közelebb egymáshoz a csapatok, A Slovan viszont örülhetett, mert még biztonságos távolságban maradt a Spartaktól.

 

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
20. FORDULÓ
SpartakTrnava–DAC 1–1 (Szavvidisz, 55., ill. Kruzliak, 23. – 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ötvennyolc napos szünet után a Dunaszerdahely a nagy rivális Nagyszombat otthonában kezdte a Fortuna Liga 2022-es meccsei sorát. Nehéz napok voltak a sárga-kékek mögött. A koronavírus nagyon komolyan érintette a csapatot. Már a török edzőtáborban, majd a hazautazás után megbetegedett a csapat fele. Így közvetlenül a tavaszi rajt előtt nem a legjobb kedélyállapotban készültek a csallóközi csapat játékosai, elmaradt a múlt hétre tervezett főpróba is.

Sérülések és betegségek befolyásolták DAC kezdőcsapatát. Kalmár Zsolt és Szendrei Ákos sérültek, Milan Dimun koronavírusos, Schäfer András meg már az Union Berlin mezében, a Dortmund ellen lépett pályára.

Bár a csapat elsőszámú kapusának, Martin Jedlickának még júniusig élő szerződése van, mivel nem hosszabbítja meg, tavasszal már nem ő védi a dunaszerdahelyi kaput. Pedig Jedlicka, amióta Joao Janeiro a DAC mestere, nem kapott gólt. Összesen 450 perce volt érintetlen a hálója.

Mára csak öten maradtak a decemberi Rózsahegy elleni találkozó kezdőcsapatából. Janiero mester mindhárom télen érkezett portugál játékost – a kapus Ferreirát, a védő Pintót és a középpályás Andrezinhót – az első perctől kezdve a pályára küldte.

Aktívan kezdett a vendégcsapat, sokpasszos, ügyes játékkal tartotta a labdát, és megpróbált minden lehetséges alkalmat kihasználni a támadásra. A másik oldalon előbb Pinto hibája után Gric nem találta el kaput, de nemsokkal később a dunaszerdahelyi születésű Iván szép cselsorozat után a DAC kapujának keresztlécét találta telibe. Nyomott a Nagyszombat, Mikovic lövése ment centiméterekkel a kapu mellé.

Majd jött a frappáns válasz. Pinto tört be a hazai tizenhatoson belülre, ahol Mikovic akasztotta. Hosszú videózás után büntetőt adott a játékvezető. A haza tábor az „Üsd fejbe a magyart” rigmust skandálta. A vendégek csapatkapitányát Kruzliakot ezt nem zavarta, és a 23. percben biztosan értékesítette a tizenegyest. 0–1

A másik oldalon gyorsan egyenlíthetett volna a Spartak, Ferreira kapuja előtt ide-oda pattogott a labda, de végül felszabadított a vendégvédelem.

A szünet előtt alaposan felpörögtek az események, mindkét oldalon több kecsegtető helyzet maradt ki. Már a ráadásban Anzouana kettőre növelte a vendégek előnyét, csakhogy ismét jött a VAR-rendszer, amely lesállás miatt érvénytelenítette a gólt.

A második félidő elején a Spartak ugyan kezdeményezőbb volt, de tanácstalan volt a dunaszerdahelyiek védelme ellen. Az 55. percben azonban egy felesleges labdavesztés után Szavvidisz egy visszagurítást a jobb alsóba lőtt (1–1). Joao Janeiro pontosan 505 perc után kapta első gólját a DAC kispadján.

Állandósult a hazaiak fölénye, a vendégek csak ritkán jutottak el a hazai kapu elé. A dunaszerdahelyi csapat védelme jól zárt, nem engedte helyzetbe Skrteléket. Maradt a döntetlen, így a portugál mester vezetése alatt továbbra is veretlen a DAC.

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+2. perc: Vége a meccsnek, végül egy pontot elhozott Nagyszombatból a DAC. 1–1

90. perc: Két perc a hosszabbítás.

84. perc: Óriási lehetőségek maradtak ki a DAC kapuja előtt. Egy támadáson belül háromszor is lőhettek a hazaiak, de mi mindig lepattant valakiról a labda, végül Szavvidisz lőtt magasan fölé.

80. perc: Mikovic jobb híján távoli lövéssel próbálkozott, de hiába volt erős a labda, ha nem veszélyeztette a kaput.

72. perc: Valamelyest csökkent a hazaiak nyomása, de egyértelműen a Spartak uralja a meccset.

63. perc: Bal oldali beadás után Gric kapásból, a tizenhatos vonaláról küldte meg a labdát, amely nem sokkal ment el a jobb alsó mellett.

60. perc: Hahnnak véget ért a találkozó, Zuberu váltotta.

58. perc: Beszorult a DAC, erősen támad a Spartak.

55. perc: GÓÓL! EGYENLÍTETT A SPARTAK! Az utóbbi percekben eléggé nyomott a hazai csapat, és ez gólá érett. Szavvidisz elé került a labda, aki 15 méterről nem túl erős lövéssel lőtte ki a jobb alsót, mert Ferreira nem ért oda. 1–1

51. perc: Gric kapott szép visszagurított labdát, majd 16 méterről majdnem egy méterrel lőtt fölé.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

 

ELSŐ FÉLIDŐ

45+10. perc: Vége az első félidőnek, vezet a DAC. 0–1

45+3. perc: NEM GÓL! A bal oldalon bontakozott ki a vendégek akciója, Andzouana gyorsított fel, középre húzott, a lövése kijött a kapusraól, de nem szabadult fel a hazaiak kapuja, Hahn visszagurított Ciganiksnak, aki azonnal Andzouanához játszott, ő pedig 12 méterről kilőtte a jobb alsót. Sokáig nézte a videobíró az esetet, és kiderült, hogy Hahn lesről rajtolt a kipattanóra... Centimétereken múlt.

45. perc: Újabb távoli lövés! Ezúttal Nebyla lőtt nagy erővel a hazai kapu mellé.

37. perc: Krsztovicsis a távoli lövésekben bízik, de ezúttal egy kicsit elmérte a 22 méteres bombát.

32. perc: Izgalmas a meccs, most éppen Gric indult be remekül a lesthatáron, a DAC kapuja felé tört, majd ellőtte, Ferreira azonbanbravúrral védett.

29. perc: Hatalmas lövés!Andzouana lőtte el 17 méterről, és a labda csak pár centivel suhant el a léc felett.

27. perc: Óriási zűrzavar a DAC kapuja előtt, többször is gólt szerezhetett volna a hazai csapat, de a kapus és a védelem közös erővel tisztázott.

25. perc: Gric lőtte el 17 méterről, Ferreira azonban könnyedén védett.

23. perc: Kruzliak állt a labda mögé, és jobbal a jobb alsóba lőtt. 0–1

22. perc: Megadta!

20. perc: Pinto tört be a tizenhatoson belülre, buktatták, videóbíró. A visszajátszások alapján egyértelműnek tűnt az eset, de hosszan vizsgálták.

15. perc: Szabadrúgáshoz jutott a Trnava 18 méterre a DAC kapujától, Szavvidisz azonban föléemelt.

14. perc: Iván cselezte be magát a DAC tizenhatosán belülre, majd kissé jobbról nagy erővel ellőtte, Ferreira ujjheggyel beleért, így lett léc.

10. perc: Megint a DAC jobb oldala volt aktív, a középreadás most pontos volt, Andzouana azonban 10 méterről, senkitől sem zavartatva fejelt fölé.

8. perc: Pinto húzta meg a jobb oldalon, felnézett, középre emelt, de a védők mentettek.

3. perc: Napos időben kezdődött a meccs, 2765 néző előtt.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Trnava tiszta fehérben, a DAC tiszta sárgában játszik.

 

A DAC kezdőcsapata:
Ferreira –Pinto, Kruzliak, Muhamedbegovic, Ciganiks – Balic, Andrezinho, Andzouana, Nebyla – Krstovic, Hahn.

A dunaszerdahelyi szurkolók (fotó: Duducz Tibor)
A dunaszerdahelyi szurkolók (fotó: Duducz Tibor)

 

ELŐZMÉNYEK

Ötvennyolc nap szünet után a 20. fordulóval folytatódik a szlovák Fortuna Liga. A Dunaszerdahely az örök rivális Nagyszombat otthonában lép pályára. Ugyan Schäfer András (Union Berlin) távozása nagy érvágás, Hahn János továbbra is a DAC-ot erősíti, igaz, a 25 éves játékosnak nem kezdődött jól az év, körömágygyulladás miatt néhány napot nem készülhetett a csapattal.

,,Ezután azonban minden munkát el tudtam végezni – mondta a lapunknak. –Csapatunkban nagyon sokan elkapták a koronavírust, szerencsére engem elkerült a betegség. Joao Janeiro vezetésével nagyon keményen dolgoztunk, várjuk a tavaszi rajtot.”

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik