DUDUCZ TIBOR 2020.12.02 15:50 Frissítve: 2020.12.02 19:15

Meglepő vereség, a Dunaszerdahely kikapott a Seredtől

A szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Fortuna Liga) 12. fordulójából elhalasztott Sered–DAC mérkőzést szerdán pótolták be Aranyosmaróton. A dunaszerdahelyi csapat végig fölényben játszott, ennek ellenére a meccset a 37 szabálytalansággal záró, a 69. perctől kezdve emberhátrányban futballozó szeredi együttes nyerte meg 1–0-ra. A DAC-nak ötös veretlenségi, a Serednek kilences nyeretlenségi sorozata szakadt meg az élvonalban.

Kifizetődő volt a szerediek taktikája, legyőzték a Dunaszerdahelyt (Fotó: Lelkes Ernő)

 

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
12. FORDULÓ (ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS)

Sered–DAC 1–0 (Morong 47.)
Kiállítva: Lacny (69., Sered)

ÖSSZEFOGLALÓ

Csonttá fagyott, rossz állapotú aranyosmaróti füvön játszotta le a Sered elleni, elhalasztott mérkőzését szerdán a DAC. A pályaválasztó játékosai jószerével csak romboltak az első félidőben, összesen 24-szer szabálytalankodtak, ami óhatatlanul demoralizálta a játszani próbáló vendégeket, talán csak a himnuszuk, a Nélküled pezsdítette volna fel őket.

Kalmár Zsolt szabadrúgásból veszélyeztetett, Danilo Beszkorovajnij a kapufát találta el, a második félidő elején pedig jött a hideg zuhany, a 48. percben Adam Morong megszerezte a vezetést a szeptember óta nyeretlen Serednek. Noha a 68. percben emberelőnybe került a DAC, még egyenlíteni sem tudott, úgyhogy elszalasztotta az esélyt a címvédő Slovan megelőzésére, továbbra is második a tabellán.

„A meccsről nem akarok beszélni... Kétezer-húszban ilyen pályán játszani... És nem ez az egyetlen ilyen minőségű a ligában. Ha Szlovákia minőségi futballt akar látni, minden területen fejlődnie kell. Itt azt mondták, fűtik a pályát, ehhez képest a második félidőre még keményebb lett" fakadt ki a Nemzeti Sportnak Kalmár Zsolt.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

A tabella élén maradt a Slovan, amelynek jobb a gólkülönbsége a dunaszerdahelyi csapatnál.

A DAC-nak ötös veretlenségi, a Serednek kilences nyeretlenségi sorozata szakadt meg a bajnokságban.

90+8. perc: Véget ért a mérkőzés, a Sered nagy meglepetésre 1–0-ra legyőzte a DAC-ot.

90+8. perc: Kalmár lövése után pattant szögletre a labda. A kicsiben elvégzett sarokrúgás után nem alakult ki helyzet.

90+6. perc: A szerediek is változtattak, Busnja le, Duranszki be.

90+5. perc: Storck cserélt, Divkovic helyére Andzouana állt be.

A statisztika szerint ez volt a szerediek 32. szabálytalansága a meccsen…

90+1. perc: Morong rúgta fel Divkovicot, ez is megért egy sárga lapot.

90. perc: Nyolc (!) perc a ráadás.

86. perc: VÉDÉS! Ramírez próbálkozott 19 méterről jobbal, de Yakubu szögletre nyomta a bal felső sarok felé tartó labdát.

84. perc: Cserélt a DAC, Beszkorovajnijt Sharani váltotta.

83. perc: Kalmár lőtt nagyjából 21 méterről, de Yakubu könnyedén védett.

80. perc: Nicolaescu sárgult be, megrúgta a kapujából kirobbanó Yakubut. Ápolni is kell a kapust.

79. perc: Iván sem tudja folytatni, Jureskin állt be a helyére.

79. perc: Iván próbálta megmenteni a labdát az oldalvonalnál, de megcsúszott a fagyos talajon, és elsodorta a partjelzőt is.

77. perc: Meciart hordágyon viszik le a pályáról, Slaninka érkezik a helyére.

76. perc: Nicolaescu küldött meg egy óriási bombát, Meciar fejében azonban elakadt a labda. A szeredi játékos elterül a földön, azonnal ápolni kell. A hordágy is érkezik.

69. perc: Kettős csere a Serednél: Sumsky és Tatransky le, Potoma és Be Bom Gun be.

69. perc: Kezdenek elszabadulni az indulatok! Kalmár annak ellenére is betört a tizenhatoson belülre, hogy a földön maradt egy hazai játékos, majd elesett, a játékvezető nem látott szabálytalanságot, a a szeredi játékosok azonnal nekirontottak a magyar középpályásnak. Egyikük felborította, majd a lendületből érkező Lacny egyszerűen fellökte. Villant is a jogos piros lap, emberhátrányban a Sered!

66. perc: Meciar is besárgult, Divkovicot rúgta fel.

62. perc: Cseréltek a dunaszerdahelyiek, Nebylát Nicolaescu váltotta.

57. perc: Blackman esett el még éppen a tizenhatos vonala előtt, ám a játékvezető szerint feldobta magát, ezért sárga lapot kapott.

51. perc: Busnja a sokadik szabálytalansága után kapott egy sárga lapot. Akárcsak Kalmár, akinél egy kicsit elszakadt a cérna.

50. perc: Majdnem ott a második! Iván jobb oldali szabadrúgása után Lacny csúsztatott, a kapu jobb oldalába tartó labdát azonban Jedlicka oldalra nyomta.

47. perc: GÓL! VEZETÉST SZERZETT A SERED! Iván jobb oldali szöglete után a középen lendületből érkező Adam Morong az öt és felesen belülről a kapu jobb oldalába fejelte a labdát. 1–0

Csere egyik oldalon sem történt a szünetben.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

A szerediek nem riadnak vissza attól sem, hogy szabálytalanul állítsák meg a dunaszerdahelyieket: az első félidőben összesen 24-szer (!) szabálytalankodtak.

ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Nincs hosszabbítás, véget ért az első félidő.

44. perc: Kalmár szabadrúgása után Yakubu húzta le a labdát. 

35. perc: Nebyla esett el a szerediek tizenhatosán belül egy becsúszó védő mellett, a játékvezető szerint azonban nem történt szabálytalanság.

29. perc: Lehetőség! Nebyla egy remek csel után került lövő helyzetbe, ballábas kísérlete után azonban Yakubu nagy nehezen megfogta a labdát.

27. perc: KAPUFA! Kalmár jobboldali szabadrúgása után Beszkorovajnij csúsztatta meg a labdát, amely a jobb oldali kapufáról kifelé pattant, majd a szerediek eltakarították a tizenhatoson belülről.

20. perc: VÉDÉS! Kalmár nagyjából 25 méterről küldött kapura egy szabadrúgást, a jobb alsó sarokba tartó labda a kapus előtt megpattant, ám Yakubu végül szögletre mentett.

16. perc: Egy bal oldali szöglet után Yakubu fogta meg a labdát másodjára.

12. perc: Kalmár szabadrúgása után Ramírez fejelte vissza a labdát, amelyet Balic elől Yakubu szedett össze.

11. perc: Ba csúszott oda Ramíreznek a bal oldalon. A dunaszerdahelyiek szerint ez egy lapot is megért volna, a szerediek szerint labda volt, szabadrúgást sem kellett volna ítélni.

7. perc: Hazai helyzet! Busnja bal oldali lapos beadása után Iván állítgatás nélkül ballal, 13 méterről lőtt, de nem találta el a kaput.

1. perc: Balic indítása után Ba tisztázott fejjel a beinduló Divkovic elől.

Kőkemény a pálya, szinte hallani lehet a cipők kopogását.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés.

Sárga-kékben a dunaszerdahelyiek, piros-fehér csíkos mezben a szerediek.

A DAC kezdőcsapata: Jedlicka – C. Blackman, J. Müller, Beszkorovajnij, Davis – Nebyla, Schäfer, Balic – Divkovic, E. Ramírez, Kalmár. Vezetőedző: Bernd Storck

A Sered kezdőcsapata: Yakubu – Morong, Michalík, Ba, Meciar – Adekuoroy, Tatransky – Iván, Sumsky, Busnja – Lacny. Vezetőedző: Lérant Péter

A mérkőzés játékvezetője Peter Ziemba lesz.

A Sered kilencmérkőzéses nyeretlenségi szériában van, míg a DAC a legutóbbi öt meccsén veretlen maradt a bajnokságban.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Sered–DAC mérkőzés a Fortuna Ligában. Tartsanak velünk!

Aranyosmaróton kissé fagyos a pálya

ELŐZMÉNYEK

Ha a DAC szerdán hozza a Sered elleni elhalasztott meccset, akkor a Fortuna Ligában ismét az élre ugrik és hárompontos előnye lesz a Slovan előtt.

„Jaj, hol van már az a nyári hatgólos hazai győztes meccsünk a Sered ellen. Az volt az új idény első találkozója, remek pályán, jó időben, szurkolóink előtt játszottunk. Most egész más a helyzet. Idegenben, hidegben, nézők nélkül és nem a legjobb minőségű talajon lépünk pályára. De ez nem számít. Mi győzni megyünk Aranyosmarótra – mondta a Nemzeti Sportnak a dunaszerdahelyi csapat egyik kulcsjátékosa, Schäfer András. – A hazaiak legutóbb szeptemberben győztek. Tuti maximálisan odateszik magukat. Meg azért is, mert a Fortuna ligában mindenki a bajnokság legjobb csapatát, a DAC-ot akarja legyőzni. Darálós, kemény meccs lesz, amelyet be kell húznunk. Ez is nagyon fontos találkozó lesz, melyen nem szabad pontokat veszteni. Ilyenek a döntő meccsek. Ha ezeken nem győzünk, akkor a nagycsapatok elleni sikerek nem sokat érnek. Aranyosmaróton próbáljuk játszani a saját játékunkat és bízunk a sikerbe.“

Log into Facebook

A Sered elleni meccsen egy új idénybéli rekordot is felállíthat a DAC. Martin Jedlicka kapus 334 perce nem kapott gólt. Már csak 12 perc hiányzik, hogy ő legyen a Fortuna ligában a leghosszabb ideje kapott gól nélküli legjobb kapus. Ebben fontos szerepe van Schäfer Andrásnak is, akinek az utóbbi meccseken megváltozott a pozíciója a csapatban és remekül teljesít.

Hátrébb kerültem, közvetlenül a védők előtt játszom. Nagyon jól érzem magam ebben a szerepkörben. Azon kívül, hogy az ellenfél támadásainak a megszűrése és labdaszerzés a feladatom, az irányításban, a támadásaink felépítésében is szerepet vállalok“ – mondta Schäfer András, aki rendre győztesen kerül ki a közelharcokból. Az utóbbi két sikeres idegenbeli találkozón összesen 19 labdát szerzett.

A DAC megnyerte az előző öt meccsét az aranyosmaróti stadionban, ahol Kalmár Zsolt eddig négyszer lépett pályára és öt gólt szerzett. Ha ma is sikeres lenne, akkor meglenne a magyar válogatott játékos idénybeli 10. gólja.

Kalmár Zsolték a Sered vendégeként Aranyosmaróton lépnek pályára (Fotó: Lelkes Erő, archív)
2021.09.25 18:47:00

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Fiolic ritkán látható nagy gólt lőtt, a hajrában Zaper döntött: újabb fontos három pontot szerzett az Osijek.

2021.09.25 15:37:22

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)

A második félidő elején döntötte el a három pont sorsát a topolyai együttes.

2021.09.24 23:47:47

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Hatvan visszavonult brit futballsztár – köztük Gary Lineker, Kevin Keegan és Chris Sutton – kezdeményezésére most vasárnap az angliai Spennymoor Town FC pályáján kísérleti jelleggel lejátsszák az első futballmeccset, amelyen tilos fejelni.

2021.09.24 14:43:27

Minden más foci MALONYAI PÉTER

Volt a csúcson, igyekeztek a sárba taposni: sorozat a nyolcvanesztendős Mezey György életéről.