Kétgólos győzelemmel zárta a bajnokságot a Dunaszerdahely

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.05.22. 18:50
null
Schäfer András (26) gólpasszt adott, majd kiharcolt egy tizenegyest (Fotó: Lelkes Ernő)
A szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Fortuna Liga) felsőházi rájátszásának 10. (utolsó) fordulójában az ezüstérmes FC DAC 1904 Dunaszerdahely hazai pályán 2–0-ra legyőzte a harmadik helyen záró, a mérkőzést kettős emberhátrányban befejező Spartak Trnavát (Nagyszombat).

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
RÁJÁTSZÁS, 10. FORDULÓ
FC DAC 1904 Dunaszerdahely–Spartak Trnava (Nagyszombat) 2–0 (Divkovic 34., Balic 52.)
Kiállítva: Bukata (17., Trnava), Mikovic (58., Trnava)

További eredmények
Slovan Bratislava (Pozsony)–AS Trencín (Trencsén) 2–1 – Holman Dávid gólt szerzett a hazai csapatban
MSK Zilina (Zsolna)–Zlaté Moravce (Aranyosmarót) 5–1

A felsőház végeredménye: 1. Slovan 71 pont, 2. DAC 65, 3. Trnava 55, 4. Zilina 52, 5. Zlaté Moravce 40, 6. Trencín 32

ÖSSZEFOGLALÓ

Több szempontból is különleges volt a dunaszerdahelyi idénybúcsúztató.

Szeptember óta először jöhettek ilyen sokan a MOL Arénába, igaz, most is csak 500-an, de így is hangulatos volt a kilencven perc. Százan a B-középben foglaltak helyet, és már a meccs elején két remek koreográfiával jeleskedtek: előbb megemlékeztek a koronavírus-járvány alatt elhunyt szurkolóktól – fekete görögtüzek gyúltak, a kerítésen pedig az „Égjen a tűz, mely őrzi emléketeket” feliratot feszítettek ki –, majd a „Nem ultrák vagytok, hanem tolvajok” feliratú drapéria emelkedett a magasba két hatalmas patkány támogatásával. Ezzel a nagyszombati szurkolóknak üzentek a dunaszerdahelyiek, amiért decemberben az üres MOL Arénából ellopták az egyik DAC-drapit.

A mérkőzést éremátadás előzte meg, a nagyszombatiak nyakába bronz, a DAC-játékosokéiba pedig ezüst került. Közben nyolc hónap után ötszáz torokból elhangzott a Nélküled és természetesen a magyar himnusz is.

Érzelmekkel teli volt Vida Máté búcsúja: a játékos három év után távozik a sárga-kékektől.

„Összességében három szép évet töltöttem itt, köszönhetően főleg a szurkolóknak, akik nemcsak odahaza, hanem idegenben is mindig maximálisan támogattak minket. Az első két évem nagyon sikeres volt, bekerültem a válogatottba is. Sajnos a súlyos sérülésem után jött egy nagyon rossz és nehéz esztendő. Egy biztos, a Dunaszerdahelyen eltöltött idő kellemes emlék lesz” – mondta a Nemzeti Sportnak a találkozó után Vida Máté, aki a 85. percben lépett pályára, óriási üdvrivalgás kíséretében.

Az első helyzetre negyedórát kellett várni, akkor Taiwo lövését fogta a hazai kapus. Ezután a vendég Bukatát a VAR felvétele alapján, durva játékért kiállította a játékvezető, és emberelőnyben erősödött a DAC-nyomás. Schäfer András remek szólója, Divkovic kapufája után jött a hazai vezetés: a 34. percben a horvát támadó már pontosan célzott, a labda a kapu jobb sarkában landolt. Rögtön a szünet után jött a szokásos remek Davis-beadás, amelyet követőenBalic bólintott a kapuba.

Egy óra játék után újabb vendégjátékos ment idő előtt zuhanyozni, de a megítélt büntetőt Davis a kapu mellé küldte – maradt a 2–0.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+2. perc: Véget ért a mérkőzés, a DAC kétgólos győzelemmel zárta a bajnokságot.

90. perc: Kettő perc a ráadás.

90. perc: Újabb védés, ezúttal Schäfer kísérletét követően védett a nagyszombati kapus.

90. perc: Kruzliak távoli lövése után Takác nyomta szögletre a labdát.

84. perc: Kettős csere a DAC-nál, Balic és Taiwo le, Vida Máté és Eric Ramírez be. A magyar válogatott középpályás búcsúzik a dunaszerdahelyi együttestől, hiszen a nyáron távozik a klubtól.

84. perc: Nicolaescu kapott sárga lapot.

83. perc: Újabb csere a nagyszombatiaknál, Yusuf le, Turna be.

81. perc: Csere a vendégeknél, Kósa helyére a Puskás Akadémia korábbi játékosa, Dejan Trajkovski állt be.

77. perc: Újabb hazai csere, Njie helyére Nicolaescu érkezett.

74. perc: Balic ezúttal a tizenhatoson kívülről próbálkozott, de a kaput nem találta el.

67. perc: Yusuf rúgta fel Balicot, ezért is járt a sárga lap.

61. perc: A nagyszombatiak is változtattak, Vlasko helyére Causzisz állt be.

61. perc: Kettős csere a dunaszerdahelyieknél, Andzouana és Davis le, Moumou és Vera be.

60. perc: KIMARADT! Eric Davis egy szökkenés után ballal a bal alsó sarok mellé passzolta a labdát.

58. perc: És egy piros lap is! Ráadásul Mikovicnak korábbról már volt egy sárga lapja, most megkapta a másodikat, így a nagyszombatiak kettős emberhátrányban folytatják.

57. perc: Tizenegyes a DAC-nak! Schäfert borította fel Mikovic a tizenhatoson belül, a játékvezető pedig büntetőt ítélt.

56. perc: Balic lőtt kissé jobbról, 15 méterről, de nem találta el a kaput.

52. perc: GÓL! OTT A MÁSODIK! Davis bal oldali beadása után a második hullámban üresen érkező Andrija Balic hét méterről a kapu közepébe fejelte a labdát. 2–0

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

A szünetben cseréltek a nagyszombatiak, Gago helyére Kolesár állt be.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: Véget ért az első félidő, a szünetben 1–0-ra vezet a DAC.

45. perc: Két perc a ráadás.

36. perc: Schäfer talpalta le Yusufot, ez is megért egy sárga lapot.

34. perc: GÓL! EZ MÁR BENT VAN! Schäfer passza után Marko Divkovic tolt kettőt a labdán, majd 19 méterről ballal lőtt, a labda pedig ezúttal a jobb oldali kapufáról befelé pattant. 1–0

31. perc: Kapufa! Divkovic 16 méterről, állítgatás nélkül, ballal lőtt, de a labda a jobb oldali kapufáról kifelé pattant.

30. perc: Mikovic kapott sárga lapot.

30. perc: Helyzet! Divkovic jobb oldali beadása után Balic senkitől sem zavartatva, öt méterről fejelhetett, de a jobb oldali kapufa mellé küldte a labdát.

24. perc: Schäfer egy jó csel után betört a tizenhatoson belülre, 15 méterről ballal lőtt, de a vendégek blokkoltak, így a kapus könnyedén védett.

17. perc:Kiállítás! A játékvezető megváltoztatja az ítéletét, Bukata piros lapot kap, emberhátrányban a nagyszombatiak.

16. perc: Sőt, jön egy kis videobírózás.

15. perc: Villant a mérkőzés első sárga lapja, Bukata kapta, miután megrúgta Sommert.

13. perc: Taiwo éles szögből lőtt, Takác lábbal szögletre rúgta a labdát.

7. perc: Kostrna távolról próbálkozott, de nem találta el a kaput.

A DAC-szurkolók elénekelték a magyar himnuszt.

Sárga-kékben a dunaszerdahelyiek, tiszta fehérben a nagyszombatiak.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a hazaiak indították útjára a labdát.

A Dunaszerdahely kezdőcsapata: Száraz – Sommer, D. Kruzliak, Beszkorovajnij, Davis – Njie – Divkovic, Schäfer, Balic, Andzouana – Taiwo.

A Nagyszombat kezdőcsapata: Takác – Kostrna, Anthony, Kósa, Mikovic – Gric, Gago – Cabral, Bukata, Yusuf – Vlasko.

A felsőház állása: 1. Slovan 68 pont – már bajnok, 2. DAC 62, 3. Trnava 55, 4. Zilina 49, 5. Zlaté Moravce 40, 6. Trencín 32

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az FC DAC 1904 Dunaszerdahely–Spartak Trnava mérkőzés a Fortuna Liga felsőházi rájátszásának 10. (utolsó) fordulójában. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A harmadik Nagyszombat elleni presztízsmérkőzéssel búcsúzik az idénytől az ezüstérmes DAC.

A Dunaszerdahelyi AC csupa szív játékosa, Schäfer András mindenben, így a bajnokságot lezáró, jóformán tét nélküli Nagyszombat elleni mérkőzésben is talál pozitívumot.

„Nagyon örülünk, hogy végre nézők is bejöhetnek a Mol Arénába. Igaz, hogy csak ötszázan, de sokat jelent, hogy legalább ennyi szurkoló lesz mellettünk – mondta a DAC középpályása. – Miattuk is győzni akarunk, megköszönve a járvány alatt kapott rengeteg biztató szót, támogatást. Biztos vagyok benne, hogy sokkal jobban sikerül a bajnoki szereplésünk, ha a teljes idényben ott lehettek volna a drukkereink a nézőtéren, a DAC-nál tényleg rengeteget jelent a focifanatikusok jelenléte. Ha így lett volna, több olyan meccset is megnyerünk, amelyeken végül pontokat vesztettünk.”

A tavaszi idény egyik legjobb csapata, a Spartak Trnava érkezik Szerdahelyre, erről a következőket mondta a DAC futballistája: „Riválisunk defenzív futballt játszik, ugyanakkor igencsak jó százalékban értékesíti a gyors ellentámadások után kialakított helyzeteket.”

A nagyszombatiak edzője a DAC neveltje, Michal Gasparík, aki a dunaszerdahelyi szurkolók kedvence is. Több idényt lehúzott a sárga-kék csallóközi klubban, úgyhogy ismerheti a dunaszerdahelyi játékfilozófiát. Ugyanakkor a bajnokság utolsó öt mérkőzésének legjobb klubja a DAC lett, amelynek kispadján az utolsó négy fordulóban Németh Antal ült, megváltoztatva kissé a játékstílust.

„Nem játszunk »csak azért is« támadófocit, átengedjük a területet az ellenfélnek, és inkább gyors ellentámadásokat vezetünk – mondta még Schäfer András, aki közvetlenül a szombat esti bajnoki után csatlakozik az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatotthoz. – A Nagyszombat ellen többgólos, magas színvonalú meccset várok, természetesen DAC-győzelemmel. Bízom benne, hogy Eric Ramírez marad a Fortuna Liga gólkirálya.”

S ha már Eric Ramírez: a sport24.ru portál információja, hogy az orosz bajnokság negyedik helyén végző Kazany bejelentkezett a dunaszerdahelyi csatárért, és a hírek szerint hárommillió eurót hajlandó áldozni a venezuelai támadóért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik