Davis búcsúzott, Krsztovics gólkirály lett, győzelemmel zárt a DAC

Vágólapra másolva!
2023.05.20. 18:00
null
Fotó: Duducz Tibor
A szlovák labdarúgó-élvonalban a Slovan mögött ezüstérmet szerző DAC 1–0-ra megverte odahaza a Besztercebányát az utolsó fordulóban.

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
RÁJÁTSZÁS, 10. FORDULÓ
DAC–Banska Bystrica 1–0 (1–0)
Dunaszerdahely,
MOL Aréna, 9155 néző. V: K. Michel
DAC:
Veszelinov – Alex Pinto (Kachút, 87.), Kruzliak, Muhamedbegovic, E. Davis (Alex Mendez, 87.) – Kácer, Dimun, Kalmár (Nebyla, 74.) – Veselovsky (Niarhosz, 72.), Krsztovics, Andzouana (Blackman, 52.). Vezetőedző: Adrián Gula
Besztercebánya: Hruska – Pisoja (Jackuliak, 60.), Cerven, Kupcík, Migala, Kayerík – Richtárech – Körös, Balic (Svetlík, a szünetben) – Hanes, Franko (Lupták, 79.). Vezetőedző: Michal Scasny
Gólszerző: Krsztovics (22.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Győzelemmel, pontrekorddal és Nikola Krsztovics gólkirályi címével búcsúzott a DAC a 2022–2023-as ezüstszezontól. A Fortuna Liga 32. fordulójában a sárga-kékek 1–0-ra legyőzték a Besztercebányát. Valódi népünnepély volt a MOL Arénában.

„DAVIS – mindig a családunk tagja leszel”, állt a legnagyobb molinón a MOL Arénában, ahol 9155 szurkoló jött ünnepelni az idény utolsó találkozóján. S főleg elbúcsúzni Eric Davistól, aki nyolc év után távozik a DAC-tól. 164 bajnoki mérkőzésen viselte a DAC mezét, amivel a vonatkozó klubrangsor 6. helyén áll.

„Ha újjászületnék, arra kérném Istent, hogy hozzon vissza Szlovákiába, hogy a lelkemmel tudjam megvédeni ezt a mezt. Nehéz helyzet ez most az életemben, nehéz innen elmennem. Szeretném megköszönni a szurkolóknak azt a nagy szeretetet és ragaszkodást, amit ideérkezésem óta kaptam, életem végéig a szívemben fogom viselni őket. A szombati nap nehéz nap lesz, de különleges, felejthetetlen” – üzent magyarul az Instagram-oldalán a panamai játékos.

Könnyeivel küszködött Eric Davis, amikor csapatkapitányként kivezette a dunaszerdahelyieket a pályára. Jött a már megszokott gyönyörű koreográfia a B-középtől, miközben a játékosok, a stábtagok nyakába került az ezüst! Állva tapsolt az egész stadion. Főleg akkor, amikor Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa Davishoz ért.

A Dunaszerdahelynek megvolt a kellő motivációja az utolsó idénybéli találkozón. Pontrekordért, Nikolasz Krsztovics gólkirályi címéért, s főleg azért hajtottak, hogy így köszönjék meg a sárga-kék híveknek az egész éves támogatást. A Fortuna Ligában ebben az idényben is magasan a MOL Arénába látogatott el a legtöbb szurkoló.

2023-ban tétmeccsen először kapott lehetőség a kapuban Veszelinov Dániel, aki a hetedik percben egy lepattanó labda után remekül dobta bele magát Matej Franko lövésébe. Kalmár Zsoltnak letelt a büntetése, ismét ő volt a csapat karmestere. Látni lehetett, hogy a hazaiak minden labdával Krsztovicsot keresték. A próbálkozások a 22. percben értek góllá, amikor Milan Dimun remek átadása után a montenegrói támadó a tizenhatosról kilőtte a bal alsó sarkot. Ez volt Krsztovics 18. gólja a szezonban, és már biztos, hogy nem tudja senki sem megelőzni a gólkirályi címért folyó versenyben, mert ellenfelei ma nem léptek pályára.

Eric Davis a 31-es számú mezben szerepelt a DAC-ban, és pont ebben a percben a B-közép előtt görögtüzek gyúltak fel, felállt az egész stadion, hosszú ideig a búcsúzó panamai játékost éltetve.

Mindkét csapat igyekezett támadásokat vezetni, Kalmár Zsolt szólója maradt emlékezetes: egy lépés hiányzott a magyar válogatottnak, hogy eredményes legyen.

A szünet után Nikolasz Krsztovics – aki június 17-én Montenegró mezében Magyarország ellen fog minden bizonnyal pályára lépni – ismét betalált, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette a találatot. Negyedórával a vége előtt Kalmárt lehozta Adrián Gula, a hazai drukkerek erre ,,Hajrá, Magyarország!” rigmusban törtek ki, már a júniusi Eb-selejtezős meccsekre fókuszálva.

Négy perccel a vége előtt tombolt a közel tízezer néző, Davist is lehozta a dunaszerdahelyi mester a pályáról. A játékostársak sorfalat álltak a panamainak, aki sírva vonult le utoljára a MOL Aréna gyepéről. 1–0

PERCRŐL PERCRE

90+1. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

89. perc Kalmár kornerét Nebyla az ötös előteréből egy védőbe fejeli.

87. perc Vastaps, Davis le, Alex Mendez be. Damián Kachút meg Pintót váltja.

85. perc MI maradt ki? Davis beadását Dimun a kapusba tolja közelről, Krsztivics meg hiába birkózik a kipattanóért.

83. perc Pinto jobb oldali beadása után az ék eltalálja a kaput, de nagyot véd Hruska!

82. perc Krsztovics egy csel után éles szögből a jobb sarok mellé lő.

80. perc Branislav Lupták be, Franko le.

76. perc Franko lába begörcsöl, Dimun segít rajta.

74. perc Veselovsky és Kalmár hagyja el a pályát, Janisz Niarhos és Sebastián Nebyla be.

74. perc Pinto jobb oldali beadása, majd Dimun kapáslövése sem jó.

66. perc Ismét Davist élteti a hazai közönség.

64. perc Nikola Krsztovics kap sárga lapot reklamálásért.

63. perc Blackman kiharcol egy szögletet, nagy taps a jutalma.

60. perc Frasko egy szöglet után a lécre fejeli a labdát, Veszelinov azt hitté, fölé száll majd a labda, mert visszahúzta a kezét.

60. perc Pisoja helyett Dávid Jackuliak.

58. perc Kácer jó passzát Krsztovics a kapuba vágja, de lesről indult Kácer.

53. perc Krsztovics futtatja Davist, aki visszaemeli a labdát szélről az éknek, aki közelről a kapushoz fejeli a labdát.

52. perc César Blackman be, Andzouana le.

49. perc Veselovsky a 16-osról egy védőbe lő.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Samuel Svetlík váltja Balicot, aki a DAC kölcsönjátékosaként játszott ma. 11 meccsen 6 kanadai pontig jutott ebben a bajnokságban.

64 százalékban volt a labda ma a hazaiaknál, 4-szer lőttek kapura, 1-szer a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány 6/4.



A párharc legjobb góllövője a közelmúltból:
Krsztovics 5

Egy kis örökmérleg:
36 mérkőzés, 13 DAC- és 14 DBB-sikerrel, 42, ill. 44 rúgott góllal.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc Hanek passzát a 16-os jobb sarkáról Balic nem sokkal lövi a léc fölé. Ballal. Kalmár középtávoli lövése a kapusé.

42. perc Davis a sorfalba lő egy 22 méterről járó, Krsztovics által kiharcolt szabadrúgást.

39. perc Kalmár megindul, jók a cselei, de amikor már lőne, szereli őt oldalról Richtárec.

33. perc Davis szerel nagyon szépen az őt ünneplők előtt. Hanes már a 16-oson belül járt.

Davis a 31-es számú mezben játszik.

31. perc Davist ünnepli a hazai közönség!

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor

Krsztovics 18 gólos a ligában, az idényben 35 meccsen 26-szor volt eredményes.

28. perc Franko fejese Veszelinové.

27. perc Andzouana jól ad be szélről, de Dimun méterekkel lő a kapu mellé a 16-oson belülről már.

Krsztovics lesz a liga gólkirálya, már nem lehet beérni őt. Hacsak valaki meg nem táltosodik rendkívüli módon...

22. PERC VEZET A DAC, NIKOLA KRSZTOVICS Dimun átadása után futtából jobbal 16-ról szépen elcsavarja a kapus mellett a bal alsó sarokba a labdát. 1–0!

16. perc Kácerík, majd Davis középtávoli lövése sem az igazi. Krsztajics megindul, de pontatlan Kalmár lapos indítása.

Franko 33 meccsen 5 gólnál tart.

15. perc Hanes lő 18-ról Veszelinovhoz. A 20 éves szlovák ék 29 meccsen 3 gólt szerzett ebben az idényben.

11. perc Kalmár jobb oldali beadását Andzouana közelről a már fekvő kapusba rúgja. Minden bizonnyal Krsztovics elé akart passzolni.

9. perc Veszelinov elméri a szögletet, de egy vendégjátékos kifelé fejeli meg a labdát a kapu torkából!

8. perc Nem figyelnek a védők, de közelről a kapu mellé lő Hanes – írja a Parameter.Beleért a hazaiak honlapja szerint Veszelinov kapus is.

4. perc Mezőnyfölényben az újonccsapat.

3. perc
Kalmár egy jobbról járó szabadrúgást kapura teker, de figyel Hruska.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mérkőzés előtt átveszik a hazai játékosok az ezüstérmeket.

A vendégektől Robert Polievka maródi, Adam Hanes felépült a sérüléséből.

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor



Egy labdarúgó biztosan távozik a klubtól, Eric Davis, a dunaszerdahelyiek ikonikus alakja, aki nyolc évet töltött el az együttesnél. A Fortuna Liga egyik meghatározó futballistája háromszor is bekerült az idény álomcsapatába. A panamai légiós a 2018-as oroszországi világbajnokságon a Fortuna Liga egyetlen labdarúgójaként képviselte a szlovák élvonalat, ezzel ő lett a DAC történetének második játékosa Fieber Péter (1990) után, aki felnőtt-vb-n vett részt, és Belgium, valamint Anglia ellen egyaránt pályára lépett.

Kalmár Zsolt letöltötte egymeccses eltiltását, szombaton ismét bevetésre kész, Szánthó Regő azonban kihagyja az idényzárót, lábsérüléssel bajlódik. A 22 esztendős szélső a Ferencváros kölcsönjátékosaként szerepel a DAC-nál, s lapunk úgy tudja, a csallóközi klubnak május végéig van lehetősége érvényesíteni a vételi opciót.

„Kifejezetten kellemetlen stílusban futballozik az újonc, de megfelelően felkészültünk erre is. Szeretnénk kiszolgálni fantasztikus közönségünket, amely minden meccsünkön támogatott minket” – mondta a dunaszerdahelyi klub Hazai pályán című műsorában Adrián Gula vezetőedző, aki hozzátette: „A csapat igyekszik hozzásegíteni a gólkirályi címhez Nikola Krsztovicsot, montenegrói válogatott csatárunkat, aki tizenhét góljával vezeti a mesterlövészek listáját.”

TÍZEZER NÉZŐ ELŐTT győzelemmel és közönségszórakoztató játékkal szeretné lezárni a 2022−2023-as idényt a DAC, amely szombaton a besztercebányai együttessel csap össze Dunaszerdahelyen a Fortuna Ligában.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DAC–BESZTERCEBÁNYA MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik