FIFA: korrupciós ügyben tett büntetőfeljelentést a szervezet

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.11.18. 18:40
Büntetőfeljelentést tett a svájci államügyészségen a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a 2018-as és 2022-es világbajnokság helyszínkijelöléséhez kapcsolódó vizsgálattal összefüggésben, „magánszemélyek lehetséges kötelességmulasztása" miatt.

Amint azt a FIFA kedden közölte, a lépésre Hans-Joachim Eckertnek, a szervezet etikai bizottsága vezetőjének ajánlására került sor.

A FIFA múlt csütörtökön jelentette be, hogy a Michael Garcia, az etikai bizottság vizsgálati részlegének vezetője által elkészített jelentés alapján az etikai bizottság nem talált semmi olyan – elsősorban megvesztegetésre utaló jelet –, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért lefolytatott pályázatot meg kellene ismételni. Ennek következtében a 2018-as vb rendezési joga Oroszországnál, a 2022-esé pedig Katarnál marad.

Garcia azonban múlt pénteken azt kérte, hogy a FIFA teljes terjedelmében hozza nyilvánosságra a jelentést, mert úgy véli, hogy az etikai bizottság vezetője nem megalapozott következtetéseket vont le az általa készített anyagból.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke kedden a szövetség honlapján azt mondta, az ő feladata volt megtenni a büntetőfeljelentést, amit Eckert javasolt.

„Nem vagyok ügyvéd, és nem voltam a jelentés címzettjei között, így nem is láttam a dokumentumot" – nyilatkozta ugyanakkor a 78 éves elnök, aki hangsúlyozta: a szervezetnek nincs jogosultsága arra, hogy nyilvánosságra hozza a teljes anyagot.

„Ha a FIFA leközölné a dokumentumot, azzal nemcsak a saját szabályzatát, hanem az állami törvényeket is megsértené" – tette hozzá Blatter.

Garcia múlt pénteken közölte, a FIFA fellebbviteli bizottságához akar fordulni, mert Eckert összegzése számos helyen nagy mértékben hiányos és téves ismertetése a jelentésben részletezett tényeknek és következtetéseknek. Eckert erre reagálva azt mondta, helyesebb lett volna, ha a nézetkülönbségeiket személyesen beszélik meg, és igyekszik minél előbb találkozni Garciával. A találkozóra csütörtökön kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik