FIFA: a Barcelonát kizárták két átigazolási időszakból

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.02. 12:16
null
18 év alatti játékosok szerződtetésében hibázott a Barcelona (Fotó: Reuters)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kizárta a Barcelonát a következő két átigazolási időszakból, és megbüntette a spanyol szövetséget (RFEF) is. A katalánok – akik fellebbeznek a döntés ellen – megsértették a nemzetközi átigazolásokra vonatkozó szabályokat több, 18 év alatti futballista szerződtetésénél, ezért alkalmazott a FIFA szankciót.

 

A FIFA hivatalos honlapján tette közzé a Barcelonával és a Spanyol Labdarúgó-szövetséggel (RFEF) kapcsolatos szankciókat.

A szankciók hátterében az állt, hogy a FIFA hivatalos átigazolási rendszerében (TMS) tapasztalt visszásságok miatt a szervezet fegyelmi bizottsága vizsgálatot indított a spanyol szövetség és a Barcelona ellen. A vizsgálat során külföldi, fiatalkorú játékosok átigazolásait és átigazolási regisztrációit nézték át a 2009 és 2013 közti időszakban.

MI LESZ TAJTIVAL?
Mint arról korábban beszámoltunk, a Puskás Akadémia növendékét, Tajti Mátyást szeretné szerződtetni a Barcelona. A kizárás azonban minden bizonnyal érinti a fiatal középpályás ügyét is, aki iránt a másik spanyol gigász, a Real Madrid is érdeklődik. A jelek szerint a blancók vannak most lépéselőnyben.

A FIFA átigazolási szabályzatának 19. pontja alapján fiatalkorú játékosok külföldi átigazolása csak három, a szabályzatban körülírt feltétel teljesülése mellett mehet végbe. A kivételeket a FIFA egy külön albizottságának kell jóváhagynia.

A FIFA közleménye szerint az RFEF és a Barcelona a hivatalos átigazolási szabályzat 19. cikkelyének megsértéséért felel. A Barcelonát tíz, nem spanyol, fiatalkorú játékos szabálytalan átigazolása és regisztrálása miatt nemzeti és nemzetközi szinten is kizárják két, egymást követő átigazolási időszakra az átigazolásokból (2014 nyara és 2015 tele).

A klub mellékbüntetésként 450 ezer svájci frank pénzbírságot kap, és 90 napja van, hogy minden fiatalkorú játékosa átigazolási és regisztrációs státusát tisztázza a FIFA előtt. Az RFEF az átigazolási szabályzat ugyanezen pontja alapján részesül 500 ezer frankos bírságban, és egy éven belül a FIFA előírásaival teljes összhangba kell hoznia az utánpótláskorú labdarúgók átigazolási és regisztrációs rendszerét. A FIFA hivatalos figyelmeztetésben részesítette spanyol tagszervezetét és a Barcelonát is.

KIK LEHETNEK A JÁTÉKOSOK?

A FIFA nem hozta nyilvánosságra az érintett játékosok nevét, ám Sepp Blatter, a szervezet elnöke március közepén beszélt hat fiatal futballistáról, akiket eltiltottak a Barcelonában tétmérkőzéseken szerepléstől átigazolási szabálytalanságok miatt. A hat futballista a dél-koreai Li Szung Vu (kadét B-csapat) Pak Szung Ho (kadét A) és Dzsang Gjol Hi (kadét B), a francia Theo Chendri (kadét A), a nigériai-holland Bobby Adekanye (gyermek A), illetve a kameruni Patrice Sousia (gyermek A).

A BBC Sport a mostani üggyel kapcsolatban megkereste a nemzetközi szövetséget, ám a FIFA közölte: nem adja ki az érintett fiatal futballisták személyazonosságát.

Az események után érdekes kérdéssé válik Alen Halilovic szerződtetése, akivel a megegyezést már bejelentette a Barcelona, de átigazolását csak az átigazolási időszak kezdetén lehet bejegyeztetni. Szintén kérdéses a Mönchengladbach kapusa, Marc-André ter Stegen átigazolása – igaz, ezt a transzfert (Haliloviccsal ellentétben) még nem jelentették be hivatalosan.

Az elitklubok közül legutóbb (2009-ben) a Chelsea kapott hasonló eltiltást, Gaël Kakuta átigazolása miatt – a londoniakat a francia Lens jelentette fel a FIFA-nál. Az ügy egészen a nemzetközi Sportdöntőbíróságig (CAS) ment el, amely a Chelsea javára döntött, miután a Lens nem tudott megfelelő bizonyítékokat bemutatni. A francia klub végül 910 ezer eurós térítésben részesült, a szankciókat pedig visszavonták.

A szankció alapján a Barcelonának minden átigazolási tevékenység tilos. A FIFA transzfertilalomról beszél, ebben eladás és vétel, szabadon igazolható játékos megszerzése egyaránt benne foglaltatik. A szövetség pontosíthatja a szankciót – a jelenlegi szövegezés alapján teljes a tilalom –, de a vásárlás és a kölcsönvétel mindenképpen tiltás alá esik.

A lejáró szerződésűek természetesen távozhatnak, a kölcsönadott játékosok (például az Evertonban futballozó Gerard Deulofeu) visszatérhetnek (hisz utóbbiak a Barcelona regisztrált játékosai). Különösen érzékenyen érinti a Barcelonát a szankció, hisz a klubnak pótolnia kell(ene) a távozó Carles Puyolt és Víctor Valdést.

FELLEBBEZNEK

„A klub fellebbez a FIFA-nál, és ha szükséges, akkor a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul jogorvoslatért” – olvasható a Barcelona szerda esti közleményében.

A FIFA ÁTIGAZOLÁSI SZABÁLYZATÁNAK 19. PONTJA


1. Futballisták nemzetközi átigazolása kizárólag 18 éves kor felett engedélyezett.


2. A következő három kitétel teljesülése esetén lehet kivétel.


a) A játékosok szülei is a szerződtető klub országába költöznek a futballhoz nem köthető okból.


b) A játékos 16 és 18 év közötti életkorú, és az Európai Unió területéről, avagy az Európai Gazdasági Térség területéről származik. Ebben az esetben a következő feltételeknek kell megfelelnie a szerződtető klubnak.


I.) A legmagasabb nemzeti szintű futballképzést és edzéslehetőséget kell nyújtania a játékosnak.
II.) A futballképzés mellett megfelelő iskolai, illetve szakmai képzést is biztosítania kell a klubnak, mely arra szolgál, hogy a játékos profi karrierje meghiúsulása esetén az élet más területén el tudjon helyezkedni.
III.) A klubnak biztosítania kell a játékos megfelelő gondviselését (megfelelő életszínvonal, fogadó család vagy elhelyezés a klubnál, mentorálás, stb.)
IV.) A klubnak minden esetben bizonyítania kell a nemzeti szövetség felé, hogy betartotta az említett rendelkezéseket.

c) A játékos nem él távolabb 50 kilométernél egy államhatártól, és a fogadó klub nincs távolabb 50 kilométernél az államhatár másik oldalán. A játékos otthona és a klub székhelye között 100 kilométer lehet a maximális távolság. Ilyen esetekben a játékosnak továbbra is a családjánál kell élnie, és a két érintett szövetség beleegyezését is ki kell kérni az átigazoláshoz.


3. A fenti szabályok vonatkoznak az összes játékosra, akit korábban még nem regisztrált futballklub, és nem a regisztráltató klub országának állampolgára.


4. Minden első regisztrációt vagy nemzetközi átigazolást a Játékosstátus-bizottság albizottságának kell jóváhagynia. A jóváhagyást az érintett, a játékost regisztrálni kívánó tagszövetségnek kell kérnie a bizottságtól. (...) A jóváhagyás megléte kötelező az átigazolási papírok kikérése, illetve az első regisztráció előtt. Bármilyen szabálysértés a FIFA fegyelmi bizottságának hatáskörébe tartozik. A játékost előzőleg regisztráló tagszövetség is szankcionálható, ha kiállítja a bizottság jóváhagyása nélkül a futballista átigazolási papírjait.


5. Az albizottság engedélyének kikéréséhez követendő procedúrát a szabályzat kettes melléklete tartalmazza.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik