nemzetisport.hu 2019.06.23 12:04

FFT: Pelé az egyetlen, aki hozzám fogható – Romário

Dübörög a Copa América, és az FFT elbeszélgetett minden idők legjobb dél-amerikai játékosainak egyikével. A 10 éve visszavonult brazil Romário sosem volt szerény. „Amikor megszülettem, Isten rám mutatott, és így szólt: »Íme, az ember«” – mondta egyszer.

 

A 10 éve visszavonult brazil Romário sosem volt szerény

Ízelítő a nagyinterjúból:

– Amikor az FFT megjelent, te voltál a világ legjobbja. Hogyan változott a sportág azóta, hogy 2009-ben visszavonultál? A változásoknak köszönhetően jobb vagy rosszabb lett a játék?
– Az én generációm volt az utolsó, amelyik tudta, hogyan kell futballozni. Ez volt az utolsó generáció, amelynek nagy részében még az ügyesség dominált. Az idő előrehaladtával nagyon sok minden megváltozott. Amikor visszavonultam, a játékosok mit sem értek kiváló fizikai adottságok nélkül. Én magam is többet foglalkoztam ezzel a résszel. Az a szomorú, hogy olyan srácokat látunk, akik korábban nem szerepelhettek volna a legjobb csapatokban. Nem mondom meg, hogy kikre gondolok, végül is mindenki tudja. Természetesen vannak ma is, akik a különbséget jelentik, de a labdarúgók kilencven százaléka csak azt tudja, hogy hogyan kell dolgozni, és hogyan kell fizikálisan felülkerekedni a pályán.

– Sok jó csatárral játszhattál együtt: Sztoicskov, Bebeto, Edmundo – melyikük volt a legjobb?
– Bebeto. Közel álltunk egymáshoz a pályán és azon kívül is. Nem kellett gyakorolnunk, mert valahogy természetesen jött a megérzés – érted, mire gondolok? Nagyon tehetséges volt. Sztoicskov szintén nagyszerű volt. Edmundo átlagos játékos volt.

– Arról voltál híres, hogy úgy tudtad ellőni a labdát, hogy közben nem volt törés a mozgásodban, egyszerűen csak beleböktél a labdába. Honnan ez a technika?
– Egyszerűen velem született képesség. Már nagyon fiatal koromban is tudtam, hogyan kell csinálni. Édesapám is adott tippeket, miképpen javítsam a büntetőterületen belüli helyezkedésemet, így gyakrabban tudtam használni ezt a különleges képességemet. Mindig úgy gondoltam, hogy a futball alapja a technika, és nem az erő. Ezért számomra mindig sokkal hatásosabbnak és szebbnek tűnt belebökni a labdába, mint csak keményen, messziről kapura lőni. Megvolt bennem az erő ehhez, ha nagy szükségem lett volna rá, de a klasszis megoldás mindig fontosabb volt. (Nevet.)

– Mit szeretnél, milyen futballistaként emlékezzenek rád?
– Mint a büntetőterület géniusza. Ezt Cruyff mondta rólam, így nekem is megfelel. Ezen a területen, azt hiszem, Pelé az egyetlen, aki hozzám hasonlítható.

A Romárióval készült terjedelmes interjú teljes egészében elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!    

2021.09.27 00:10:59

Minden más foci MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Alaphelyzet, hogy a tét növekedésével javul a teljesítmény, azonban gyakran megesik, hogy egy ponton túl az izgalmi állapot robban, utána egyre több lesz a hiba, mi több, le is blokkolhatunk.

2021.09.26 16:08:41

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), PÓR KÁROLY (percről percre)

A DAC a hétközi kupakiesés után a bajnokságban sem tudott javítani a Spartak Trnava ellen.

2021.09.25 18:47:00

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Fiolic ritkán látható nagy gólt lőtt, a hajrában Zaper döntött: újabb fontos három pontot szerzett az Osijek.

2021.09.25 15:37:22

Minden más foci TŐKE JÁNOS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)

A második félidő elején döntötte el a három pont sorsát a topolyai együttes.

2021.09.24 23:47:47

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Hatvan visszavonult brit futballsztár – köztük Gary Lineker, Kevin Keegan és Chris Sutton – kezdeményezésére most vasárnap az angliai Spennymoor Town FC pályáján kísérleti jelleggel lejátsszák az első futballmeccset, amelyen tilos fejelni.