FFT: Edzőként többet szenvedek, mint játékosként – Zidane

B. Z., K. B.B. Z., K. B.
Vágólapra másolva!
2021.06.23. 15:50
Zinédine Zidane volt generációja legnagyobb játékosa. 2015-ben, amikor épp túl volt egy kemény idényen a Real Madrid tartalékcsapatával, a FourFourTwo-nak arról beszélt, hogy edzőként is a legnagyobb magasságokba vágyik. Most, amikor másodszor hagyta el önként a Real Madridot, már tudjuk, hogy ez sikerült – de akkor még mindenkit csak az a kérdés foglalkoztatott: vajon továbbléphet egy napon a Real Madrid Castillától?

Egy késő márciusi napon egy kopasz figura ül keresztbe tett lábbal a Bayern München Säbener Strassén lévő edzőpályáján – kezdődik a FourFourTwo magazin 2015-ös cikke. – Kicsit bandzsán, összefont karral lesi a bajorok minden egyes mozdulatát.

Amint a tréning véget ér, a középhátvéd Dante fényképezkedik vele, közben a vébé-győztes Claude Makélélé és az egykori Bayern-hátvéd Willy Sagnol sétál el mellettük. Elvonul néhány ígéretes fiatal játékos is. Hamarosan Xabi Alonso vált vele néhány szót. Aztán Franck Ribéry. Még maga Pep Guardiola is odamegy üdvözölni. Egy tévéstáb azonnal rá is áll a párosra.

Hogy lehet, hogy ekkora tisztelet övez egy újonc szakembert, akinek a tapasztalata mindössze egy év segédedzői és kétharmad esztendei harmadosztályban végzett munkából áll? Úgy, hogy emberünk a Zinédine Zidane névre hallgat, és azért az nem túl gyakori, hogy ő látogasson el valakinek az edzésére.

Korosztályának legnagyobb játékosa azért érkezett Münchenbe, hogy UEFA pro licence edzői tanfolyama részeként tanulmányozza Pep Guardiola módszereit. Aztán májusban büszkén jelenti be az Instagramon, hogy többek között a Bayern München szakvezetőjének ajánlásával megvan a papír. Minden adott, hogy Zidane Guardiola nyomdokába léphet, és felnőtteket is edzhet, átveheti a Real Madrid első csapatának az irányítását, Carlo Ancelotti sokat lebegtetett távozását követően.

Majd néhány hét múlva újabb fordulat következik, Ancelotti megy, és Florentino Pérez Real-elnök Rafa Benítezt nevezi ki vezetőedzőnek, ami azt jelenti, hogy Zidane marad még egy évet a Real Madrid tartalékegyüttese, a Castilla élén. „Éltem volna a lehetőséggel, ha felkérnek, hogy vegyem át Ancelotti után az első csapatot, de klubomnál még nem gondolták úgy, hogy elérkezett az én időm” – mondta az 1998-as világbajnok.

Valójában ez sosem volt reális lehetőség. Guardiola, Zidane egyik fontos edzői példaképe nagyon alapos munkát végzett, amikor a Barcelona B szakvezetője volt a 2007–2008-as idényben. A Castilla viszont még a feljutásért sem játszhatott osztályozót Zidane első idényében. Kapott is kritikát bőven.
Innen indult a történet, amely mára zsinórban megnyert három Bajnokok Ligája-győzelemben teljesedett ki...

A Zinédine Zidane edzővé válásának rögös útját bemutató lenyűgöző cikk teljes terjedelmében elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik