V. SZ. 2021.04.19 14:43 Frissítve: 2021.04.19 14:44

FFT: Arkan, a szerbek tigrise – futballháború a szomszédban

Azon a forró vasárnapon Dinamo–Crvena zvezda mérkőzést rendeztek a zágrábi Maksimir Stadionban. A meccsre 3000 belgrádi piros-fehér fanatikus utazott el, és bár a későbbi visszaemlékezések közös pontjaként gyakran szerepel a megállapítás, hogy a Delije vezetője Zseljko Razsnatovics volt, Arkan nem a lelátón, hanem a vendégcsapat kispadján tűnt fel mint a Zvezda biztonsági főnöke.

 

A belgrádi és a zágrábi ultrák (a Bad Blue Boys) a városban is többször összecsaptak, de a pokol a stadionban szabadult el. „A játékoskijáróban futottam össze a Zvezda küldöttségével. Hidd el, nem voltam nyugodt, amikor a biztonsági emberük, Arkan félrehúzta a zakóját, és két pisztoly volt alatta. Ezt a jelenetet sohasem fogom elfelejteni” – emlékezett vissza a zágrábi Kujtim Sala. És azok a pisztolyok – a színpadi aranyszabály szerint – el is sültek.

Az ikonikus fotó, amelyen Zvonimir Boban, a Dinamo játékosa páros lábbal beleszáll egy horvát szurkolót csépelő rendfenntartóba, bejárta a világot. Míg a hazai futballisták egy része a pályán maradt, a belgrádiak az öltözőbe menekültek, és Vladimir Cvetkovics, a Zvezda sportigazgatója szerint halálfélelmük volt. De nem mindenkinek: „Akkor ott, a Maksimirben Arkan mentette meg a Zvezdát a lincseléstől. A felajzott tömeg az öltöző felé nyomult, a többségében szerb rendfenntartók teljesen meg voltak zavarodva, de akkor Arkan előhúzott egy pisztolyt, a levegőbe lőtt, és azt mondta a rendőröknek: Kövessetek engem!”

Arkan hihetetlen történetét elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, IDE KATTINTVA!

2021.05.15 10:02:53

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (TRENCSÉN)

A dunaszerdahelyiek nem bírtak a Trencsénnel, a pozsonyi együttes Aranyosmaróton nyert négy góllal.

2021.05.14 22:21:03

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A 2016-os Európa-bajnokság döntőjében a Portugália–Franciaország mérkőzésen a győztes válogatott kezdőcsapatában nyolc olyan futballista szerepelt, aki a Sporting akadémiáján (is) pallérozódott.

2021.05.14 14:11:19

Minden más foci CSILLAG PÉTER

„Azt mondtam magamban: ha a futball munkává válik, akkor ki kell lépnem ebből a világból.”

2021.05.14 15:20:58

Minden más foci TŐKE JÁNOS

A forduló előtt még a Radnik volt kedvezőbb helyzetben, de a sima TSC-siker vége helycsere lett a tabellán.

2021.05.11 23:30:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az sem sokkal jobb, ha egy labdarúgóról már januárban kiderül, hogy nem hosszabbítja meg az évad végén lejáró szerződését.