Felkészülés: döntetlen a holland–németen; spanyol és francia gólgála

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2022.03.29. 23:07
null
Thomas Müller ünnepli a hollandok elleni találatát (Fotó: AFP)
Hollandia és Németország labdarúgó-válogatottja 1–1-es döntetlent játszott egymással felkészülési mérkőzésen Amszterdamban. A spanyolok Álvaro Morata és Pablo Sarabia duplájára alapozva 5–0-ra nyertek Izland ellen La Corunában, a franciák hasonlóan magabiztos különbséggel múltál felül Dél-Afrikát.

 

HOLLANDIA–NÉMETORSZÁG

Az első félidőben nem a hollandok akarata érvényesült, nem működött a passzjátékuk sem, sokat elárul, hogy a legtöbb átadási kísérletet (29) kapusuk, Sallai Roland freiburgi csapattársa, Mark Flekken jegyezte. A második válogatott meccsén szereplő 28 éves kapuvédő vélhetően azzal is kiegyezett volna, ha kapott gól nélkül zárja a találkozót – vagy legalább az első félidőt... –, de ez nem sikerült, mert a vendégek Thomas Müller jól eltalált lövésével a játékrész hosszabbításában megszerezték a vezetést (0–1). VIDEÓ ITT!

A Bayern München támadójának ez volt a 43. gólja a német válogatottban, ezzel lehagyta a nemzeti örökrangsorban Michael Ballackot és utolérte a hetedik helyen Uwe Seelert.

A hollandok a szünetben cseréltek, beállt Georginio Wijnaldum, aki 2017 óta először maradt ki egymást követő két meccsen a hollandok kezdőcsapatából, majd pályára lépett Steven Bergwijn is, aki három nappal ezelőtt duplázott a dánok ellen – a Tottenham támadója most sem tétlenkedett, tíz perccel a becserélése után nagy gólt lőtt Manuel Neuer „szemei közé” (1–1). VIDEÓ ITT!

Néhány perccel később az angol játékvezető még megítélt egy tizenegyest a hazaiak javára, amelyet aztán a videobíró közreműködésével visszavont – a vége tehát 1–1, barátságos iksz a németalföldiek összecsapásán.

Álvaro Morata már az 52. mérkőzésén eljutott 25 gólig a spanyol nemzeti csapatban (Fotó: AFP)
Álvaro Morata már az 52. mérkőzésén eljutott 25 gólig a spanyol nemzeti csapatban (Fotó: AFP)

SPANYOLORSZÁG–IZLAND

A spanyol válogatott összeállítása: Unai Simón – Azpilicueta (Pedri, 81.), Guillamón, Laporte, Jordi Alba (Marcos Alonso, 58.) – M. Llorente, Koke, Soler (Gavi, 69.) – Pino, Morata (Sarabia, 58.), Dani Olmo (Ferran Torres, 58.)

A spanyolok a Luis Enrique által legtöbbet foglalkoztatott játékosuk, az FC Barcelona korábbi vezetőedzőjének irányítása alatt már a 27. válogatott meccsén lehetőséget kapó Álvaro Morata duplájával az első félidőben kétgólos előnybe kerültek. A Juventus csatára nyolcadik játékosként érte el a 25 gólos határt a spanyol nemzeti együttesben.

Rögtön a második félidő elején betalált a Villarreal tizenkilenc éves támadója, Yeremi Pino is, aki a spanyol válogatott második legfiatalabb gólszerzőjévé lépett elő 2006 óta. (Ansu Fati 2020 szeptemberében 17 évesen és 311 naposan volt eredményes.)

Az utolsó fél órában aztán duplázott a Sporting CP támadója, Pablo Sarabia is, ő az első játékos a jelenlegi szövetségi kapitány irányítása alatt, aki csereként beállva két gólt szerzett. Luis Enriquével a spanyolok ötödször nyertek legalább öt góllal, a rekordot e tekintetben Vicente del Bosque (13) tartja.

Kylian Mbappé előtt legutóbb Karim Benzema talált be zsinórban öt meccsen a francia válogatottban, még 2013 novembere és 2014 júniusa között (Fotó: AFP)
Kylian Mbappé előtt legutóbb Karim Benzema talált be zsinórban öt meccsen a francia válogatottban, még 2013 novembere és 2014 júniusa között (Fotó: AFP)

FRANCIAORSZÁG–DÉL-AFRIKA

A francia válogatott összeállítása: Maignan – Saliba, Varane (Koundé, 80.), Kimpembe – Clauss (Nkunku, 88.), Kanté (Pogba, 65.), Rabiot (Guendouzi, 80.), Digne – Griezmann (M. Diaby, 65.) – Mbappé, Giroud (Ben Yedder, 65.)

Mike Maignan (AC Milan), Jonathan Clauss (Lens) és William Saliba (Olympique Marseille) is most először került be a kezdőcsapatba a francia válogatottban, amely úgy aratott fölényes sikert Dél-Afrika felett, hogy öt góljából hármat az utolsó negyedórában szerzett. A gólcsapot a 23. percben Kylian Mbappé nyitotta meg, nem is akármilyen találattal (VIDEÓ ITT!), majd bő tíz perccel később Olivier Giroud is betalált, aki nem is lett volna tagja a keretnek ebben a hónapban, ha Karim Benzema egészséges.

Az utolsó tizenöt perchez érve Mbappé büntetőből megszerezte a második gólját is – így a 21. században ő az első játékos a francia válogatottban, aki egymást követő öt meccsen is szerepet vállalt legalább két találatban –, majd a csereemberek közül az utóbbi időben remek formának örvendő Wissam Ben Yedder és a Marseille középpályása, Mattéo Guendouzi is beköszönt.

VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
HOLLANDIA–NÉMETORSZÁG 1–1 (0–1)
Amszterdam,
Johan Cruijff ArenA, 50 387 néző. Vezette: Craig Pawson (angol)
HOLLANDIA: Flekken – De Ligt, Van Dijk, Blind – Dumfries, Koopmeiners (Wijnaldum, a szünetben), F. de Jong, Malacia (Aké, 74.) – Berghuis (Klaassen, 58.) – Malen (Bergwijn, 58.), Depay. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal
NÉMETORSZÁG: Neuer – Kehrer (Henrichs, 81.), Rüdiger, Schlotterbeck – Sané (Draxler, 86.), Gündogan, T. Müller, Raum (Günter, 86.) – Havertz (Brandt, 69.), Werner (Nmecha, 81.), Musiala (Neuhaus, 69.). Szövetségi kapitány: Hans-Dieter Flick
Gólszerző: Bergwijn (68.), ill. T. Müller (45+1.)

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Spanyolország–Izland 5–0
(Morata 37., 40. – a másodikat 11-esből, Pino 47., Sarabia 61., 73.)
Franciaország–Dél-Afrika 5–0 (Mbappé 23., 76. – a másodikat 11-esből, Giroud 34., Ben Yedder 81., Guendouzi 90+2.)
Kiállítva: Mudau (84., Dél-Afrika)
Anglia–Elefántcsontpart 3–0 (Watkins 30., Sterling 45., Mings 90+4.)
Törökország–Olaszország 2–3 (Ünder 4., Dursun 83., ill. Cristante 35., Raspadori 39., 69.)
Belgium–Burkina Faso 3–0 (Vanaken 16., Trossard 18., Benteke 75.)

Ausztria–Skócia 2–2
(Gregoritsch 75., Schöpf 82., ill. Hendry 28., J. McGinn 56.)
Írország–Litvánia 1–0
(Parrott 90+7.)
Wales–Csehország 1–1
(Colwill 34., ill. Soucek 32.)
Bosznia-Hercegovina–Luxemburg 1–0
(Dzeko 86.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik