Felkészülés: 23 perc alatt mesterhármasig jutott a csehek újonca

B. J.B. J.
Vágólapra másolva!
2022.11.16. 20:00
null
Fotó: <a tabindex="-1" href="https://twitter.com/ceskarepre_eng" class="css-4rbku5 css-18t94o4 css-1dbjc4n r-1loqt21 r-1wbh5a2 r-dnmrzs r-1ny4l3l"><span class="css-901oao css-16my406 r-poiln3 r-bcqeeo r-qvutc0">ceskarepre_eng</span></a>
Felkészülési válogatott mérkőzésen a csehek alaposan kitömték odahaza Feröert: a cseh újoncok közül a csatár Mojmír Chytil klasszikus mesterhármassal, a Puskás Akadémia légiósa, Patrizio Stronati egy góllal debütált a címeres mezben. Nyertek a skótok ellen a törökök, az osztrákok nagy meglepetésre alig bírtak Andorrával.

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Moldova–Azerbajdzsán 1–2 (Motpan 90+2., ill. Mahmudov 28., Iszajev 42.)

Az első félidőben a korábban Oroszországban és Portugáliában is légióskodó Emil Mahmudov és a Zenit-nevelés Alekszej Iszajev gólja kijelölte az erőviszonyokat, és gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést. Ez a szerda nem a moldovai védelem nagy napjaként fog bevonulni a futballtörténelembe, még úgy sem, hogy a fordulás után már kevesebb „nyílt napot” tartottak, és még szépíteni is tudtak.

A GÓLVIDEÓK A VASTAGGAL KIEMELT NEVEKRE KATTINTVA ÉRHETŐK EL!

Andorra–Ausztria 0–1 (Arnautovic 86.)

Meglepően kevesen, körülbelül 250-en nézték a helyszínen, Málagában a két csapat mérkőzését, amelynek természetesen az osztrákok voltak az esélyesei, hiszen Ralf Rangnick az összes sztárját meghívta a mérkőzésre. A Bundesligában kilenc kanadai pontnál tartó Michael Gregoritsch fejese a lécen csattant, és... És ezzel el is lőtte az első félidőben a puskaporát Ausztria, 70 százalékos labdabirtoklási fölény ide vagy oda. A szünetben ötöt cserélt Rangnick, beállt Marko Arnautovic, akinek okos passzát közelről a lécre fejelte Junior Adamu. A hajrában védett párat az andorrai kapus, a Villarreal B-ben általában kispadozó Iker Álvarez, a szövetségi kapitány, Koldo Álvarez fia, Florian Kainz szabadrúgását is a lécre tudta tolni a 81. percben – Marco Arnautovic kapáslövésénél azonban tehetetlen volt. Majdnem leégtek a spanyolországi télben a „sógorok”...

Arnautovic a válogatottban 34 gólnál tart, beérte Hans Kranklt, és már csak a 44 góllal záró Toni Polster áll előttük az örökranglistán.


Csehország–Feröer 5–0 (Chytil 13., 19., 23., Cerny 42., Stronati 76.)

A csehek a támadósorban vetettek be pár újoncot a kezdéskor, a vendégek pedig eleve kísérleti jellegű kerettel érkeztek Olomoucba. A helyi Sigmában játszó középcsatár, Mojmír Chytil volt az egyik újonc, de jó választás volt, mert már a 19. percben két gólnál járt – a 23. percben pedig klasszikus mesterhármasnál! A szünetig betalált még a csatársor legrutinosabb tagja, a hétszeres válogatott jobbszélső, Václav Cerny is: nem volt most óriásölő formában Feröer. A második félidőben a Felcsúton futballozó 27 éves védő, Patrizio Stronati is átesett a tűzkeresztségen a nemzeti csapatban, ráadásul góllal, az ötösről a bal felső sarokba fejelt egy Antonín Barák-beadást. Majdnem adott még egy gólpasszt is, de szabadrúgása után a 31 éves újonc középpályás, Petr Schwarz célt tévesztett.


Koszovó–Örményország 2–2 (Lirim M. Kastrati 67. – 11-esből, Rrudhani 90+3., ill. Sagojan 24., H. Hovhanniszjan 82.)

A két világbajnokságon villogó, az 1984-ben pedig Európa-bajnokságot nyerő, hetvenéves francia Alain Giresse a koszovóiak szövetségi kapitánya – és sztárja. Kezdett Lirim M. Kastrati, a Mol Fehérvár jobbszélsője, a kispadon ült Lirim R. Kastrati, az Újpest bekkje. A szélső betalált a szünet után, a 18. válogatottbeli fellépésén másodszor volt eredményes, most büntetőből. A szünetben beállt az újpesti Kastrati is, a mérkőzés pedig döntetlenre végződött.

Lettország–Észtország 1–1 (Krollis 45+2., ill. Zenjov 2.) – 11-esekkel 5–3
Kiállítva: Savalnieks
(90+2., Lettország)

A második percben eredményes volt szép támadás után a vendégektől Sergei Zenjov, aki közelről fejelt a kapuba, a szünet előtt nem sokkal nagyon pontosan lőtt a bal felső sarokba a hazai Raimonds Krollis. Több gól nem született, hiába támadták végig a hajrát a hazaiak.

Litvánia–Izland 0–0 – 11-esekkel 5–6

Arnar Vidarsson szövetségi kapitány keretéből elfogytak nemhogy a sztárok, de a nemzetközi szintet megütő játékosok is, messze a csapat legértékesebb játékosa a 33 éves szűrő, Aron Gunnarsson, aki az al-Arabiban keresi a kenyerét. Nagyjából el is mondtunk ezzel minden érdekeset a mérkőzésről... A Balti-kupa másik elődöntőjét tizenegyesekkel Izland nyerte meg, a döntőben a lettekkel találkozik szombaton, a bronzmérkőzést szintén ezen a napon rendezik.

Törökország–Skócia 2–1 (Kabak 40., Ünder 49., ill. McGinn 61.)

A 18 órakor kezdődő olyan felkészülési mérkőzésen, ahol a világbajnokságról lemaradó csapatok játszottak, messze-messze a diyarbakiri találkozón voltak a legtöbben. A szünet előtt az előrehúzódó védő, Ozan Kabak fejelt látványos gólt, a szünet után Cengiz Ünder igazolta klasszisát, a piros-fehér-zöld színekben pompázó lelátók „népeinek” legnagyobb örömére. A harmincezernél is több néző nem volt elragadtatva ellenben, amikor szépítettek a skótok, hiába fütyültek egyre erősebben John McGinn szólója közben. A ráadásban két veszélyes skót lövést is blokkoltak a hazaiak, így végül is elégedetten térhettek haza a török nézők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik