DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)
2023.01.26 13:11 Frissítve: 2023.01.26 14:08

DAC: labdaszedőként passzolt már Kalmár Zsoltnak, már a pályán is megteheti

Az ősszel a DAC somorjai fiókcsapatában remeklő Csóka Bálint a téli felkészülést az első csapatnál kezdte meg, mindkét felkészülési találkozón lehetőséget kapott, a Kassa ellen a kezdőként játszott, s remek gólpasszt adott Nikola Krsztovicsnak. Könnyen lehet, hogy ezzel bebetonozta magát az első csapat keretébe.

Csóka Bálint akcióban (Fotó: DAC)

Csóka Bálint tizenkét évesen került a dunaszerdahelyi klubhoz, miután a bősi U11-es csapatban egy barcelonai torna legjobb góllövője lett.

„Amikor a DAC-hoz kerültem, még a környező falvakban edzettünk, és amint a Mol Akadémián elkészült az első műfüves pálya, az elsők között edzhettünk ott. Így utólag, ezért még jobban becsülöm a fantasztikus feltételeket – mondta a Nemzeti Sportnak a 19 éves játékos, aki sárga-kék mezben végigjárta az összes ifjúsági korosztályt. – Nagyon sok remek edző vezetett, de ki kell emelnem a volt dunaszerdahelyi közönségkedvencet, Balla Bélát, aki négy éven keresztül volt a mesterem.”

 VOLT DAC-JÁTÉKOS A MENEDZSERE

Csóka Bálintnak az ificsapatoknál nem voltak kimagasló statisztikai mutatói, de fél tucat első osztályú klub is érdeklődött iránta.

„Több DAC-ifimeccsen figyeltem őt, és a hiányzó számok ellenére láttam benne tehetséget, minőséget. Jó karakterű srácról van szó, aki nagyra értékeli, hogy lehetőséget kap a sárga-kékek felnőttcsapatában. A nagyon jó somorjai szezonja után a  Fortuna Liga hat-hét csapata is érdeklődött iránta, konkrét ajánlat is befutott. Számunkra azonban az első helyen a DAC szerepel” – mondta lapunknak Harsányi Zoltán, Csóka Bálint menedzsere, aki a múltban 29 találkozón lépett pályára a Dunaszerdahely mezében, játszott többek között a Mezőkövesdben és a Puskás Akadémiában is.

Bálint 2021 őszén az ifiből felkerülve felkészülési meccsen már bemutatkozott a DAC felnőttcsapatában. Nyáron az U19-es csapatból kinőve Somorjára került.

„Pályafutásom legjobb fél éve van mögöttem, rendszeres játéklehetőséget kaptam Somorján, a csapatnak és nekem is nagyon jól ment a játék. Remek hónapok vannak mögöttem, először hívtak meg az U20-as szlovák válogatottba, amely nyáron világbajnokságon szerepel majd. A remek ősz mögött a rengeteg pluszmunka is van, melyet az elmúlt években végeztem” –  folytatta a gyors szélső, aki a szlovák másodosztály egyik legmeghatározóbb játékosa volt, neve sokszor szerepelt a II. liga őszi álomcsapataiban.

A Somorja mezében öt bajnoki gólt ért el, ezen felül kétszer is betalált a Szlovák Kupában. (Góljainak köszönhetően is a kék-fehér csapat ott van a negyeddöntőben, és február 28-án a Besztercebánya–Slovan találkozó győztesével találkozik hazai pályán).

Ezek után borítékolható volt, hogy a tehetséges játékos a DAC csapatával végzi a téli felkészülést.

„Közel került, ami néhány éve elérhetetlennek tűnt. Gyerekként sokszor álmodtam arról, hogy a DAC felnőttcsapatában játszom. Labdaszedőként sokszor voltam már a Mol Arénában. Többek között Kalmár Zsoltinak is odadobtam a labdát. Ma meg vele vagyok egy öltözőben, együtt edzünk, egy csapatban lépünk pályára. Az első közös napok alatt kicsit furcsán éreztem magam, de már úgy érzem, befogadtak. Adrián Gula mester nemcsak remek edző, hanem a stábtagjaival nagyon jó közösséget is kovácsolt. Kalmár Zsolt a szárnyai alá vett, nagyon sok jó tanáccsal lát el, és a többi tapasztalt játékos is sokat segít.”

Csóka Bálint néhány éve a háttérben, labdaszedőként (Fotó: DAC)

Csóka jól játszott szombaton a Kassa elleni felkészülési találkozón, de nem volt felhőtlenül boldog.

„Gólpasszt is adtam, de gólt nem szereztem, pedig megvoltak a lehetőségeim. Remélem, a következő meccseken jön a gól is. Szerdától Horvátországban edzőtáborozunk, készülünk a tavaszi szezonra. Bízom benne, hogy a következő hónapokban a DAC mezét fogom viselni, és akár már a Slovan elleni első meccsen kapok néhány percet. Továbbra is alázatosan, keményen fogok edzeni” – zárta le Csóka Bálint.

2023.03.26 22:13:45

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Önmagában vöröskeresztes társaságnak minősíteni szigorúan tilos az ECA-t, hiszen részben a lázadók felvetéseire, részben pedig a tagok újabb források iránti éhségére alapozva elérte, hogy az UEFA-val együtt dolgozhasson a 2024 őszén életbe lépő kupareformokon. De hogy ezek jók lesznek-e vagy sem, most még megjósolhatatlan…

2023.03.25 22:59:25

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.03.21 10:25:28

Minden más foci nemzetisport.hu

The head of the Hungarian Football Federation (MLSZ) can remain FIFA vice president but not UEFA vice president.

2023.03.19 16:03:43

Minden más foci nemzetisport.hu

Továbbra is vezeti a szlovák első osztályt a DAC, a nagyszombatiak sem tudtak pontot szerezni a MOL Arénában.

2023.03.19 14:47:49

Minden más foci nemzetisport.hu

A Craiova elleni fölényes, elégtételt jelentő győzelem után vereséggel kezdte a felsőházi rájátszást a Sepsiszentgyörgy.