BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2021.02.03 08:06 Frissítve: 2021.02.03 08:49

DAC: Bajnoki aranyat nem ígérhetek, de kemény munkát igen – Storck

A DAC bajnoki esélyeiről, Kalmár Zsolt fejlődéséről, a magyar válogatottról, valamint a szövetségi kapitány és a klubedző szerepköre közti különbségről is beszélt lapunknak Bernd Storck.

Bernd Storck nem érzi magán a nyomást amiatt, hogy a Dunaszerdahely csak öt pontra van a listavezető Slovantól (Fotó: Török Attila)

 

– Bajnok lehet a Dunaszerdahely?
– Ez a célunk, de nem érzünk emiatt nagyobb nyomást – mondta a Nemzeti Sportnak Bernd Storck, a DAC 58 esztendős német szakvezetője. – Az őszi szereplésünknek köszönhetően most reális esély mutatkozik a bajnoki arany megszerzésére, mindössze öt pont választ el a listavezető Slovantól. Megfelelő téli felkészüléssel és néhány igazolással tovább növelhetjük ezt az esélyt. Magam is kíváncsian várom, képesek leszünk-e végig magas szinten teljesíteni, mert már az első tavaszi fordulók is nehéznek ígérkeznek. Bajnoki aranyat nem ígérhetek, de kemény munkát igen.

– Mondhatjuk, hogy a DAC és a Slovan azonos szinten van?
– Ezt csak akkor jelenteném ki, ha utolérnénk a pozsonyiakat, ám a tabella alapján a Slovan – ha csak öt ponttal is – még előttünk jár. A vetélytársnál több rutinos futballista szerepel, tapasztaltabbak nálunk, el kell ismerni, a játék néhány elemében még jobbak. Ám mindent megteszünk, hogy idővel eltüntessük a különbséget.

– Az őszi idényből a legtöbbet hozták ki?
– Sok fiatal tehetség van a keretünkben, de ha különböző okok miatt kiesik néhány meghatározó játékos, őket még nem tudjuk azonos kvalitású futballistával pótolni. Emiatt ősszel többször akkor is hullajtottunk pontokat, amikor nem lett volna szabad, olykor a szerencse sem állt mellénk, ám összességében remek munkát végeztünk. A bajnokság kezdete óta rendre az első vagy a második helyen álltunk, a klub történetének eddigi legjobb őszi idényét produkáltuk. Erre építhetünk, és a folytatásban is tartani akarjuk a szintet.

– Miben kell a legtöbbet javulni tavaszra?
– Türelmesebbnek kell lennünk. Mostanra az ellenfelek kiismerték az erősségeinket és a gyengéinket, emiatt többnyire mélyen visszahúzódnak ellenünk, várnak a hibára, és kontrákra játszanak. Ilyenkor higgadtságra és türelemre van szükség, de érzésem szerint tavasszal ebben is előrelépünk. Amellett, hogy a fiatal játékosok sokat fejlődtek az utóbbi fél évben, a téli érkezők is minőségi erősítést jelentenek, ez mind segít abban, hogy a szoros, kiélezett meccseken se veszítsünk pontokat. Emellett az őszi idény végén kevesebb gólt szereztünk, mint az elején, úgyhogy a befejezéseknél is pontosabbnak kell lennünk, jobban kell kihasználnunk a lehetőségeinket.

– Kalmár Zsoltnak mekkora szerepe van a DAC remek őszi idényében?
– Meghatározó játékos, segített még magasabb szintre emelni a csapatot – és az együttes segítségével ő is szintet lépett. Korábban is jó futballistának tartottam, de nem nyújtott olyan kiemelkedő teljesítményt, mint mostanában. Tudja, mit akar, már kellően tapasztalt, az elszántság és a fejlődés a magyar válogatottban is látszott rajta, a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőn a csapat egyik vezére volt. Kifogástalan a fizikuma, úgyhogy a mostani helyzetben mindenki jól jár: ő magasabbra emeli az együttest, az együttes pedig őt. A bolgárok ellen nem nyújthatott volna kimagasló teljesítményt, ha a klubjában nem fejlődik, nincs játékban, és nincs kellő önbizalma.

– Érzése szerint erősebb bajnokságban is húzóember lehetne?
– Ami a legfontosabb: olyan sokáig szeretném a csapatomban tudni, amíg csak lehet. Örülök, hogy itt van, sokat segíthet a céljaink elérésben, és egyelőre nem is akarok messzebbre tekinteni az előttünk álló fél évnél. De hogy a kérdésre feleljek: annak idején már volt az RB Leipzig játékosa, akkor nyilván nem ok nélkül távozott. Azóta több klubnál is megfordult, érzésem szerint most eljutott arra a szintre, hogy még egy lépést tegyen előre. Ám azzal még nem szeretnék foglalkozni, hogy ez mikor történik meg.

– Schäfer András és az ősszel sérülés miatt hiányzó Vida Máté szerepét hogyan látja a csapatban?
– Máténak időre van szüksége, hogy ismét utolérje magát, de bízom benne, hogy márciusban már pályára léphet. Gyorsan haladt a térd­műtét utáni rehabilitációja, talán túl gyorsan is, most egy kicsit vissza kell vennünk a tempóból, mert a térde jelzett, hogy még nincs minden rendben. Ami Andrást illeti, nagyon tehetséges futballista, akinél most az a legfontosabb, hogy állandósítsa a jó formáját. Idővel a magyar válogatottban is több szerepet kaphat, csak rajta múlik, milyen ütemben fejlődik tovább.

– A magyar drukkerek többségének emlékezetében szövetségi kapitányként él. Amióta távozott a pozícióból, csak klubcsapatnál vállalt munkát. Szövetségi kapitányként vagy klubedzőként érzi magát jobban a bőrében?
– Nehéz összehasonlítani a két szerepkört, de szeretném leszögezni, hatalmas megtiszteltetésnek tartom, hogy Magyarország szövetségi kapitánya lehettem. Olyan országban dolgoztam, ahol az emberek imádják a futballt, az Európa-bajnoki részvételre pedig negyvennégy éve vártak a drukkerek. Sikerült kijutnunk az Eb-re, sohasem feledem az akkor átélt pillanatokat és azt, hogy több millió embernek szereztünk örömet. Ugyanakkor abban a szerepkörben nem teljesen független az edző, a játékosok formája és erőnléti állapota nem rajta múlik. Többnyire csak a néhány napos összetartásokon dolgozhattam együtt a labdarúgókkal, míg klubedzőként napi szinten felelek a fejlődésükért. Most szorosabb kapcsolatban állok a futballistákkal, naponta látjuk a fizikai mutatóikat, a teszteredményeket, emellett aprólékosabban és részletesebben adhatom át nekik az elképzeléseimet. Edzőként a legfontosabb feladat a csapat fejlesztése, amit úgy kell megvalósítani, hogy közben egyéni szinten is fejlesszük a futballistákat. Ez inkább klubedzőként valósítható meg.

– Mennyire követi a magyar labdarúgást?
– Teljesen naprakész vagyok, a Ferencváros őszi szereplését például nem is lehetett volna figyelmen kívül hagyni. A mai napig érdekelnek az NB I-es eredmények, és azokat a játékosokat is figyelem, akikkel annak idején együtt dolgoztam a magyar válogatottnál. Természetesen a nemzeti csapat is közel áll hozzám, örülök, hogy kijutott az Európa-bajnokságra, és nagyon sok sikert kívánok neki a nyárra. Bízom benne, hogy ott lehetnek majd a szurkolók a fantasztikus Puskás Arénában, és abban is, hogy a válogatottnak sikerül az egyelőre lehetetlen küldetésnek látszó feladat, s képes lesz pontokat szerezni a csoportjában.

2021.05.14 22:21:03

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A 2016-os Európa-bajnokság döntőjében a Portugália–Franciaország mérkőzésen a győztes válogatott kezdőcsapatában nyolc olyan futballista szerepelt, aki a Sporting akadémiáján (is) pallérozódott.

2021.05.14 14:11:19

Minden más foci CSILLAG PÉTER

„Azt mondtam magamban: ha a futball munkává válik, akkor ki kell lépnem ebből a világból.”

2021.05.14 15:20:58

Minden más foci TŐKE JÁNOS

A forduló előtt még a Radnik volt kedvezőbb helyzetben, de a sima TSC-siker vége helycsere lett a tabellán.

2021.05.11 23:30:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az sem sokkal jobb, ha egy labdarúgóról már januárban kiderül, hogy nem hosszabbítja meg az évad végén lejáró szerződését.

2021.05.11 12:44:37

Minden más foci CSILLAG PÉTER, L. PAP ISTVÁN, THURY GÁBOR

Holland beteljesülés, spanyol duplázás és az Európa-bajnokságok legnagyobb stratégái.